Akne u odrasloj dobi - Zašto osobe preko 30 godina još uvijek imaju nepravilnosti na licu?

Akne u odrasloj dobi su češće nego što misliš.

Imati akne kao tinejdžer je jedna stvar, ali mislila si da si tu fazu života prošla. A sada su se ti prištići vratili.
Možda ti se čini nepošteno, no akne u odrasloj dobi su puno češće no što misliš. Ovaj članak razmatra uzroke i okidače akni kako bi ti  pomogao da dođeš do korijena problema. Saznaj kako se brinuti o svojoj koži i koji su preparati najbolji za dnevnu njegu masne i aknama sklone kože.

Akne u odrasloj dobi: čest problem

Možda će ti biti lakše ako znaš da nisi sama.

Akne nisu samo problem tinejdžera. Stručnjaci procjenjuju da do 40% odraslih osoba starijih od 25 godina ima nepravilnosti na koži i kožu sklonu aknama1, a 75-85% su osobe ženskog spola.Akne u odrasloj dobi (također poznata kao Akne Tarda) su vrlo česta pojava  među ženama koje su uzimale kontracepcijske pilule od puberteta i nakon toga prestale s uzimanjem. Ubrzo nakon prestanka s terapijom, pojavljuju se nepravilnosti na koži. 

Simptomi akni u odrasloj dobi su obično samo blagi do umjereni, ali oni koji pate od akni nakon 30. godine su pod jednakim stresom kao i mlađi pacijenti. Razlozi su jasni: tinejdžerski prištići su neugodni, ali se smatraju potpuno normalnim. Društvo ne očekuje da imate akne u odrasloj dobi i tu može doći do osuđivanja.

Adult acne: common in women over 30
Nisi sama. Akne su česte u kod osoba preko 30 godina, pogotovo kod žena.
Unutarnji i vanjski utjecaji

Kako se razvijaju akne u odrasloj dobi

Nema konačnog istraživanja o uzrocima akni u odrasloj dobi, ali se vjeruje da su povezane s hormonima i fluktuacijama u razinama hormona. Tinejdžerske akne su povezane s hormonskim fluktuacijama u puberteta. Uzroci fluktuacije hormona odraslih su  različiti. Više možeš saznati o vezi između akni i hormona ovdje.

Ostali važni čimbenici koji utječu na akne uključuju genetsku predispoziciju, pušenje, neodgovarajuću njegu kože i šminku te stres.5,6 Više o tim i drugim potencijalnim uzrocima i okidačima možete pročitati u Uzroci i okidači nastanka akni.

Kako se akne razlikuju ovisno o dobi

 

Izvor: Holzmann i Shakery, Skin Pharmacol. Physiol. 2014, 27 (Suppl. 1): 3-8

Hormonske fluktuacije kod žena

Žene su podložne mnogo jačim i češćim hormonskim fluktuacijama od muškaraca. Ženski menstrualni ciklus uzrokuje porast razine hormona koji pada kontinuirano i različito utječe na kožu, ovisno o danima u mjesecu.

Prestanak uzimanja  kontracepcijske pilule može utjecati na razinu hormona kod žena i izazvati akne u odrasloj dobi.
Trudnoća ima veliki utjecaj na život žena, a njihovi hormoni nisu iznimka. Promjene hormona tijekom trudnoće mogu imati utjecaja na stanje kože, pri čemu gotovo polovica svih trudnica ima problema s aknama u nekom trenutku.

Mnoge žene također imaju probleme kao što su suhoća, osip, nepravilnosti i akne tijekom menopauze.

Adult acne in women is triggered by hormones
Žene su i više nego dobro upoznate s načinom na koji njihovi hormoni mogu izazvati prištiće.

Akne uzrokovane stresom i hormonima

Mnogi stručnjaci vjeruju da je stres glavni uzrok akni u odrasloj dobi. Stres uzrokuje proizvodnju hormona stresa koji dovodi do povećanja proizvodnje kožnih stanica i sebuma - potrebnih čimbenika za razvoj akni. Više o tim čimbenicima možete pročitati u: Što uzrokuje nepravilnosti i kako se oni razvijaju u akne?

Moderni život često uključuje žongliranje karijere, obitelji, partnera i hobije. Mnoge žene (i muškarci) se bore kako bi ostvarili ravnotežu i pate od stresa. Saznajte više u članku Akni i stres te pročitajte savjete za smanjenje akni uzrokovanih stresom.

Stress acne caused by hormonal fluctuations
Kad ste već dovoljno pod stresom, vaša koža pogoršava stvar razvijanjem prištića.

Nezdravi način života

Dok istraživanje odnosa između prehrane i akni nije inkluzivno8,9, zdrava, uravnotežena prehrana ključni je čimbenik za zdravu kožu. Većina znanstvenika slaže se da visoki glikemijski indeks i previše mliječnih proizvoda mogu pogoršati akne.9  Više o tome i o mogućem utjecaju drugih namirnica možete pročitati u članku Utjecaj prehrane na kožu sklonu aknama. Pušenje je također dokazani okidač za nastanak akni.10

Vježba, s druge strane, može imati pozitivan učinak na akne pomažući smanjenju stresa.

Neodgovarajuća njega kože

Neodgovarajući proizvodi za njegu kože i make-up također mogu utjecati na akne. Proizvodi s visokim udjelom ulja ili masti nisu prikladni za kožu sklonu aknama. Oni mogu začepiti žlijezde i spriječiti drenažu sebumu što potiče formiranje akni. Možeš saznati više u Koji su proizvodima i rutina njege najbolji za kožu sklonu aknama?

Otkrij koja je šminka idealna za masnu,aknama sklonu kožu.

Lijekovi

Poznato je da lijekovi poput antidepresiva, antiepileptika i određenih steroida aktiviraju akne.

How do the pimples, papules and pustules of adult acne develop?
Hormonske fluktuacije kod žena.
Posljedice akni u odrasloj dobi

Koje su posljedice pojave akni u odrasloj dobi?

Kao i kod akni u većini životnih faza, akne u odrasloj dobi imaju dva utjecaja na osobe koje boluju od njih: fizički i psihički.

Fizički utjecaj
Akne mijenjaju fizički izgled s čim se vrlo teško nositi. Čak i nakon što su akne izliječene, mrlje (uzrokovane postupalnom hiperpigmentacijom) te ožiljci od akni ostaju na licu. Naš savjet je da se posavjetujte s liječnikom čim akne postanu problem. Rana medicinska intervencija može smanjiti težinu vaših nepravilnosti, kao i šansu za mrlje i ožiljke.  Saznajte više o mrljama i ožiljcima uzrokovanim aknama.

Psihološki utjecaj
Živjeti s aknama može biti vrlo stresno. Istraživanja pokazuju da osobe koje boluju od akni imaju veću vjerojatnost da pate od depresije, anksioznosti i socijalnih fobija od onih bez akni. Osobama s aknama ne sviđa se njihov odraz u ogledalu i mogu patiti od niskog samopouzdanja i kompleksa manje vrijednosti. Njihovo ponašanje se može promijeniti i oni se mogu skrivati iza previše šminke, djeluju sramežljivo i prestaju se družiti. Više o tome možeš saznati u Psihološki utjecaj akni.
 
Dodatne savjete o tome kako se brinuti za kožu sklonu aknama, koja stari, nađite u članku Idealna njega za masnu kožu sklonu aknama.

Izvori

1 Zouboulis, Hautarzt 2014 · 65: 733-750.

2 Zeichner i sur., J Clin Aesthet Dermatolog., 2017; 10 (1): 37-46 i Holzmann, Sharkery, Skin Pharmacol Physiol 2014; 27: 3-8

3 Kircik LH. Napredak u razumijevanju patogeneze upalne akne. J Drugs Dermatol 2016; 15 (1 Suppl 1): s7-10.

4 Tanghetti EA. Uloga upale u patologiji akni. J Clin Aesthet Dermatolog 2013; 6 (9): 27-35.

5 Zeichner JA i sur. Problemi u nastajanju akni u odrasloj dobi kod žena J Clin Aesthet Dermatolog 2017; 10 (1): 37-46.

6 Holzmann R, Shakery K. Postadolescentne akne u žena. Skin Pharmacol Physiol 2014; 27: 3-8.

7 Bechstein, S.K., Ochsendorf, F., Akne i Rosazea in der Schwangerschaft, Hautarzt 2017, 68: 111-119

8 Značaj prehrane kod liječenih i neobrađenih akni vulgaris. A Kucharska, A. Szmurli, B. Sińska. Postepy Dematol Alergol, 2016. travnja, 33 (2): 81-6

9 Akne i prehrana: sustavni pregled. F. Fiedler, G. Stangl, E. Fielder, K-M. Taube, 26. travnja 2016. Acta Derm Venerol 2017, 97: 7-9

10 Capitanio i sur., British Journal of Dermatology 2007. Ed. 157 str. 1040-1085

11 Ramos-e Silva i sur., BJD, 2015, 172 (Suppl. 1): 20-26

 

Povezani članci

Newsletter

Za primanje najnovijih Eucerin vijesti, molimo da ispunite sljedeća polja za pretplatu na naš newsletter.

 

Kožne indikacije