Psorijaza – Savjeti za prehranu

0 min čitanja
Prikaži više

Nema znanstvenih dokaza da su neke od namirnica posebno korisne za spriječavanje simptoma osobama oboljelima od psorijaze. Međutim, oboljeli od psorijaze koji su jeli po prilagođenom režimu i uveli i druge zdrave navike u svoj život, uspjeli su osigrati dug period poboljšanja i blaže simptome kad se bolest opet vrati.

Može li prehrana bez glutena pomoći u ublažavanju simptoma psorijaze?

psorijaza prehrana
Prehrana bez glutena može ublažiti simptome psorijaze.

Povezanost psorijaze i intolerancije na gluten nije znanstveno dokazana, međutim osobama koje ne konzumiraju namirnice s glutenom, ustanovljeno je poboljšanje simptoma. Također, istraživanja su pokazala da ljudi oboljeli od celijakije, bolesti koju uzrokuje intolernacija na gluten, imaju veću vjerojatnost za oboljevanje od psorijaze.

Konzumacija mliječnih proizvoda može pogoršati simptome

Oboljeli od psorijaze ne smiju konzumirati punomasno mlijeko i sireve.

Mišljenja su mnogih da su mliječni proizvodi povezani s upalnim stanjem psorijaze. Ako imate psorijazu, pokušajte ne konzumirati punomasno mlijeko i sireve, a umjesto toga odlučite se za one koje imaju nizak udio. Stručnjaci savjetuju da ako to i ne poboljša psorijazu, svakako je bolje za kardiovaskularni sustav.

Potrebno je izbjegavati masne dijelove crvenog mesa

Masnoća koja se nalazi u crvenom mesu može nepovoljno djelovati na oboljele od psorijaze.

Poput mliječnih proizvoda, masni dijelovi crvenog mesa nisu pogodni za osobe oboljele od psorijaze. Iako konzumiranje tih namirnica ne mora nužno uzrokovati pogoršanje simptoma, ne preporučuje ih se osobama sa psorijazom jer oni imaju veći rizik od srčanih i kariovaskularnih bolesti.

Poželjne namirnice su riba, omega-3 masne kiseline i hrana bogata antioksidansima

psorijaza prehrana
Riba, omega-3 masne kiseline, voće, povrće, orašasti plodovi i cjelovite žitarice preporučuju se osobama oboljelim od psorijaze.

Istraživanja pokazuju da omega-3 masne kiseline pomažu u smanjenju upale, a preporučuje se konzumacija riba koje ih sadrže dva puta tjedno. Tu ubrajamo losos, sardine, lokarde, haringe i brancin i druge morske plodove.

Pogodna je i hrana bogata antioksidansima, a to su voće, povrće, orašasti plodovi i cjelovite žitarice. Limun, naranča, mandarina i grejp, odnosno citrusna voća koja obiluju vitaminom C nisu preporučljiva.

Alkohol dovodi do pogoršanja simptoma psorijaze

Konzumacija alkohola pogoršava simptome psorijaze.

Alkohol proširuje krvne žile i pruža bijelim krvnim stanicama i drugim tvarima u krvi lakši pristup koži i tako dolazi do upalnog stanja psorijaze. Alkohol dehidrira tijelo i zbog toga isušuje kožu pa i na taj način pogoršava simptome psorijaze. To se posebno odnosi na muškarce mlađe i srednje životne dobi.

Voće i povrće bogato vitaminima A i D

psorijaza prehrana
Gljive su bogate vitaminom D i mogu ublažiti simptome psorijaze.

Voće i povrće bogato vitaminom A pomoći će da koža izgleda zdravije. Dobri izvori vitamina A su kantarion, mrkva, mango, rajčica i lubenica.  Vitamin D, poznat i kao „sunčev vitamin“, također može biti od koristi prilikom ublažavanja simptoma psorijaze. Dovoljnu količinu vitamina D moguće je dobiti 15-minutnim izlaganju sunčevim zrakama. Riba, gljive i lisnato zelenilo također su bogati ovim vitaminom.

Postoji li dijeta za oboljele od psorijaze?

Odgovor je ne, ali mnoga istraživanja pokazala su povezanost psorijaze i prehrane, odnosno da se određenim izborom zdravih namirnica može utjecati na tijek psorijaze. Najbolja prehrana za oboljele od psorijaze je ona zdrava, s malo masti i bogata voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama. Jedna od najgorih stvari koje možete učiniti po pitanju psorijaze je provoditi ekstremnu dijetu.

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.

Potpuna rutina njege