žena se drži za kožu lica

Znakovi starenja – Gubitak elastičnosti i duboke bore

4 min čitanja
Prikaži više

Kako koža gubi elastičnost i dobiva više bora?

Od otprilike 25. godine života, na površini kože postaju vidljivi prvi znakovi starenja. Najčešće se prvo pojavljuju tanke linije, a potom i bore. S vremenom doživljavamo gubitak volumena i gubitak elastičnosti. Čvrstoća i sjaj kože se smanjuju, a bore produbljuju.

Starenje kože je prirodni proces koji u mnogočemu ovisi o čimbenicima na koje ne možemo utjecati (poput genetike). No, postoje i vanjski čimbenici, a na mnoge od njih možemo pozitivno utjecati. Određeni odabiri u životnom stilu (poput količine izlaganja suncu ili prehrane) mogu ubrzati starenje kože i uzrokovati njezino prerano starenje. Donošenje razboritih odluka i pružanje potrebne zaštite može pomoći kožu duže održati mladom na izgled i dodir.

Znakovi i simptomi

Starenjem kože mijenja se njezina struktura. Elastičnost, čvrstoća, sjaj i otpornost sa smanjuju, a broj bora se povećava. Gubitak elastičnosti, kao i pojava dubokih bora, su glavni problemi starenja za žene sa zrelom kožom.

Gubitak čvrstoće i duboke bore

U mladoj koži dermalno tkivo je jako i sadrži velike zalihe kolagena i elastina - oni zajedno pomažu kožu održavati čvrstom i glatkom. Starenjem se snižavaju razine kolagena i elastina (kolagen 1% godišnje). To narušava strukturu dermalnog tkiva, uzrokujući gubitak snage kože. Ona je manje čvrsta na dodir, a bore se produbljuju.

Jedan od ključnih čimbenika gubitka čvrstoće i produbljivanja bora je i smanjena proizvodnja hijaluronske kiseline. Prirodno proizvedena u mladoj koži, okružuje stanice pomažući im da zadrže vlažnost. Starenjem se usporava proizvodnja hijaluronske kiseline, a koža postaje suša i gubi svoju punoću i čvrstoću.

Uzroci i okidači

Gubitak čvrstoće i produbljivanje bora su, na neki način, neizbježan dio starenja kože. Starenje kože je prirodan proces, velikim djelom uzrokovan unutarnjim čimbenicima na koje ne možemo utjecati. No, postoji nekoliko vanjskih čimbenika koji imaju veliki utjecaj na starenje kože i mnogi od njih mogu se umanjiti kako bi se spriječilo prerano starenje kože:

 

Vanjski čimbenici

žena zaklanja rukom sunce
Sunce može oslabiti strukturu kože i ubrzati njezino starenje.
zagađenje
Zagađenje ubrzava oksidativni stres u koži.

Brojni čimbenici stila života mogu prouzročiti i ubrzati oksidativni stres koji uzrokuje prerano starenje kože.

Sunce

UVA i UVB zrake mogu uzrokovati kratkoročna i dugoročna oštećenja uzrokovana suncem. UVB zrake prodiru u gornji sloj kože (epidermu) i mogu uzrokovati opekline kao i izravna DNK oštećenja. UVA zrake prodiru duboko u donji sloj kože (dermu) i izazivaju stvaranje slobodnih radikala. To može dovesti do neizravnih DNK oštećenja i, posljedično, smanjene stanične aktivnosti, preuranjenog starenja kože i ubrzavanja vidljivih znakova starenja: bora, gubitka volumena i elastičnosti te dubokih bora.

Zagađenje

Zagađenje potiče otpuštanje slobodnih radikala i ubrzava oksidativni stres u koži.

Pušenje

Dim duhana je veliki izvor slobodnih radikala koji oštećuju kožu. Pušenje oslabljuje kožu i doprinosi nastanku bora i to:

  • Narušavanjem cirkulacijskog sustava kože koje uzrokuje smanjenje  zaliha kisika i nutrijenata.
  • Oštećivanjem kolagena i elastina - vlakana koja koži pružaju snagu i
    elastičnost.

Prehrana

Određene namirnice, osobito voće i povrće, su bogate antioksidansima i mogu pomoći u prevenciji preranog starenja te usporavanju općenitog starenja kože.

Nedostatak sna

Koži je za obnovu i regeneraciju potreban san.

Unutarnji čimbenici

Hormonalne promjene

Hormoni se u koži ponašaju kao glasnici, potičući proizvodnju tvari poput kolagena koji mladoj koži daje čvrstu i glatku strukturu. Tijekom menopauze hormonalna se aktivnost usporava, a razina kolagena smanjuje.

Formule za njegu kože mogu ojačati kožu, ispuniti bore i poboljšati sjaj.
osoba stavlja Eucerin proizvode na ruku
Vitamini za elastičnost kože.

Pušenje

Dim duhana je veliki izvor slobodnih radikala koji oštećuju kožu. Pušenje oslabljuje kožu i doprinosi nastanku bora i to:

Narušavanjem cirkulacijskog sustava kože koje uzrokuje smanjenje  zaliha kisika i nutrijenata. Oštećivanjem kolagena i elastina - vlakana koja koži pružaju snagu i
elastičnost.

Prehrana

Određene namirnice, osobito voće i povrće, su bogate antioksidansima i mogu pomoći u prevenciji preranog starenja te usporavanju općenitog starenja kože.

Nedostatak sna

Koži je za obnovu i regeneraciju potreban san.

žena zatvorenih očiju
Cjelogodišnja zaštita od sunca sprječava preuranjeno starenje kože.
žena nanosi Eucerin proizvode na lice
Formule s dokazanim aktivnim sastojcima mogu popuniti duboke bore i poboljšati elastičnost kože

Zaštita od sunca

Zaštita kože od UV zraka najvažniji je korak u prevenciji preranog starenja kože. Čak i za vrijeme oblačnih dana sunčeve zrake mogu uzrokovati preuranjeno starenje kože zato preporučujemo formule koje pružaju UV zaštitu, kao što je Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity dnevna njega SPF 15. Pročitajte više o tome kako brinuti o koži izloženoj  suncu u zasebnom članku o zaštiti od sunca za lice. Za dugotrajniji boravak na suncu izaberite jedan od preparata iz Eucerin Sun linije koja koži koja stari pruža svu potrebnu zaštitu.

Njega kože

Dobra rutina njege kože je ključan dio holističkog pristupa tretiranju svih znakova starenja i brige za zrelu kožu. Rutina njege kože trebala bi se sastojati od tri koraka: čišćenja, njege i zaštite od sunca. Pročitajte više o holističkom pristupu zdravlju kože u zasebnom članku o čimbenicima koji utječu na kožu te o načinima na koje možete brinuti o koži lica u zasebnom članku o rutini njege kože za kožu lica.

Povezani članci

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.