žena se umiva

Njega kože – Dnevna rutina njege kože lica

7 min čitanja
Prikaži više

Temeljito, ali nježno svakodnevno čišćenje i dobra hidratantna njega pomoći će u održavanju kože zdravom. Kvalitetni preparati za njegu kože, izabrani da budu prikladni specifičnom tipu kože i problemu, mogu zaštititi kožu lica od štetnih vanjskih utjecaja poput sunca, toplih i hladnih klimatskih uvjeta i zagađenja zraka. Oni također mogu pomoći smiriti nadraženu kožu, vratiti ju u zdravo stanje i spriječiti razvoj kožnih bolesti.

Dnevna Rutina Njege Lica

Četiri osnovna koraka

Dobra njega kože uključuje četiri osnovna koraka: čišćenje, toniranje, njegu i zaštitu

prikaz čišćenja lica

Čišćenje

Temeljito čišćenje prvi je korak u učinkovitoj njezi kože. Čišćenjem se uklanjaju prljavština, znoj, sebum i šminka i koža se priprema za njegu. Kožu možete očistiti gelom za čišćenje ili micelarnom vodom. Čista koža bolje upija aktivne sastojke u preparatima za njegu. 

Više teksta
prikaz toniranja lica

Toniranje

Toniranje uklanja sve tragove preparata za čišćenje, osvježava kožu, dok istovremeno vraća njezinu prirodnu pH vrijednost. Isprobajte Eucerin DERMOPURE osvježavajući losion za lice. 

Više teksta
prikaz hidracije kože

Njega

Preparati za njegu hidriraju i obnavljaju kožu. Mnogi od njih i rješavaju i liječe određene kožne probleme.

Više teksta

Zaštita  
Zaštita od sunca važna je tijekom dana kada će koža biti izložena štetnim UV zrakama: glavnom uzroku prijevremenog starenja kože. Većina dnevnih krema već ima SPF 15. Važno je izabrati kremu sa zaštitnim faktorom koja odgovara vašem tipu kože.

Rutinu njege kože trebalo bi obavljati dva puta dnevno - ujutro i navečer. Specifična rutina varirat će ovisno o dobu dana, posebnim potrebama i stanju kože.

Čišćenje i toniranje

O ČIŠĆENJU I TONIRANJU LICA

Zašto čistiti i tonirati?

Učinkovita rutina njege kože lica započinje s temeljitim, ali nježnim čišćenjem i toniranjem važnim za:

 • Uklanjanje prljavština, znoja, sebuma i šminke bez isušivanja kože.
 • Pripremu kože za rutinu njege kože lica. Vrijedni sastojci u preparatima za njegu lica učinkovitije se upijaju kada se nanose na očišćenu kožu.

Čišćenje je osobito važno kod kože koja je sklona aknama jer ono pomaže da koža održi svoju prirodno zdravu ravnotežu i podupire prirodni proces obnavljanja.

Kako čistiti i tonirati

Postoje dva glavna koraka u temeljitoj rutini čišćenja: mlijeko ili gel za čišćenje, nakon čega slijedi tonik. Ako koristite šminku oko očiju, preporučuje se da dodate zasebno sredstvo za uklanjanje šminke s očiju kao treći korak u vašoj rutini čišćenja.

prikaz skidanja šminke s očiju

1. korak

Sredstvo za uklanjanje šminke s očiju  
Za nježno uklanjanje šminke s trepavica i osjetljivog područja oko očiju. Sredstvo za uklanjanje šminke s očiju najbolje se nanosi pamučnom blazinicom nježnim pokretom preko područja oko očiju.

Više teksta
prikaz korištenja mlijeka za čišćenje

2. korak

Mlijeko ili gel za čišćenje  
Odaberite preparat za čišćenje koji odgovara vašem tipu kože Mlijeko za čišćenje najbolje je za kožu koja je sklona isušivanju Za normalni, mješoviti ili masni tip kože bolje odgovara gel za čišćenje.

Više teksta
prikaz toniranja lica

3. korak

Tonik
Toniranje uklanja sve tragove preparata za čišćenje i osvježava kožu, dok istovremeno vraća njezinu prirodnu pH vrijednost. Tonik se treba nanijeti s pamučnom blazinicom nježnim pokretom preko lica.

Više teksta

 

 • Gel za čišćenje potrebno je temeljito isprati mlakom vodom. Izbjegavajte korištenje prevruće vode, osobito na osjetljivoj koži jer ekstremne temperature mogu izazvati iritacije. 
 • Mlijeko za čišćenje nanosi se i uklanja pomoću blazinice i ne zahtijeva vodu. No ipak, možete nježno ukloniti mlijeko za čišćenje mlakom vodom ako želite.
 • Tri-u-jedan preparati pružaju prikladnu kombinaciju sredstva za čišćenje, tonika i sredstva za uklanjanje šminke s očiju. Iako se najbolji rezultati uvijek postižu korištenjem zasebnih preparata za čišćenje, tonika i sredstva za uklanjanje šminke s očiju. Tri-u-jedan preparati za čišćenje trebaju se nanijeti nježnim pokretom blazinicom preko lica i područja oko očiju.

 

Kako odabrati odgovarajući preparat za čišćenje i tonik

žena umiva lice
Čišćenje je ključni prvi korak u rutini njege kože: čista koža učinkovitije upija aktivne sastojke iz preparata za njegu.

Nećete očistiti lice korištenjem samo vode. Morate koristiti surfaktant (deterdžent koji otapa i vodu i masnoću) koji se veže s prljavštinom i nježno ju uklanja s vaše kože. Važno je odabrati preparate koji su nježni prema koži. Učestalo pranje s običnim sapunima ili agresivnim surfaktantima može oslabiti zaštitnu funkciju kože na način da:

 • Mijenja pH od prirodno blago kiselog stanja između 5,4 i 5,9 na neutralni ili čak lužnati pH, smanjujući time njezinu sposobnost za borbu protiv bakterija.
 • Poremećuje sklad proteina ​​u rožnatom sloju (vanjski sloj kože).
 • Uklanja lipide koji štite kožu (masti koje drže stanice zajedno u epidermi).

Kad je oslabljena zaštitna funkcija kože, njezina se osjetljivost povećava i čini ju sklonijom isušivanju i iritaciji.

 

Pročitajte više o strukturi kože

Preparati za čišćenje  

Odaberite preparat za čišćenje koji je: 


Kada birate između mlijeka i gela, opće je pravilo da što je koža sklonija isušivanju, to joj više odgovara mlijeko za čišćenje. Time vlastiti lipidi kože ostaju netaknuti i koža ostaje uravnotežena. Gelovi za čišćenje su idealni za čišćenje normalnog do mješovitog tipa kože
prikaz čišćenja lica
Kremasti preparat za čišćenje njeguje suhu kožu i pomaže u održavanju njezine prirodne ravnoteže vlažnosti.
prikaz toniranja lica
Toniranje uklanja sve tragove preparata za čišćenje i osvježava kožu.

Toneri  

Preporučljivo je koristiti tonike bez alkohola za većinu tipova kože. Tonici na bazi alkohola imaju učinak hlađenja, ali oni mogu skinuti prirodne lipide s kože. Koža može potom prekomjerno proizvoditi lipide da zamijeni one koji nedostaju. Alkohol može pogoršati suhoću kod suhe kože i, za one koji imaju masnu ili mješovitu kožu tonik koji sadrži alkohol može pomoći kod regulacije prekomjernog lučenja masnoće na način da uklanja sebum. 

Tri-u-jedan preparati  

Tri-u-jedan preparati, poznati i kao micelarni preparati za čišćenje, čiste, toniraju i odstranjuju šminku s očiju, sve u jednom. Molekule masnoće u vodi brzo i lagano podižu nečistoće i šminku. Micelarni preparati za čišćenje nude prikladnu alternativu korištenju triju pojedinačnih preparata.

Eucerin DermatoCLEAN njega za čišćenje uključuje gel, mlijeko, tonik, sredstvo za uklanjanje šminke s očiju i tri-u-jedan preparat. Cijela je linija ispitana, dokazano je prikladna za osjetljivu kožu i sadrži preparate za sve tipove kože.

Eucerin DERMOPURE njega posebno je formulirana za kožu sklonu aknama Za vrlo osjetljivu i hipereaktivnu kožu, najbolje je koristiti Eucerin DERMOPURE piling za čišćenje lica. Za kožu koja je sklona crvenilu, isprobajte Eucerin DERMOPURE gel za čišćenje lica koji ublažava crvenilo.

Njega lica

SVE O RUTINI NJEGE LICA

Zašto njegovati?

Preparati za njegu trebaju hidratizirati i obnavljati kožu. Hidratacija kože ne samo da povećava njezin sadržaj vode, nego ju i štiti i potiče pravilnu deskvamaciju kože (proces kojim koža ljušti sa sebe mrtve stanice), ostavljajući ju glatkom, mekanom i udobnom. Mnogi preparati za njegu također rješavaju i liječe određene kožne probleme.

Specifični kožni problemi poput starenja te hiperpigmentacije i akni mogu biti učinkovito tretirani posebnim preparatima za njegu koji sadrže visoku koncentraciju aktivnih sastojaka. Ovi posebni preparati za njegu često dolaze u obliku koncentrata ili seruma.

njega kože

1. korak

Posebna njega  
Budući da sadrže najviše aktivnih sastojaka za  rutinu njege kože, posebni preparati za njegu trebaju se nanositi ​​na svježe očišćenu kožu, prije nanošenja dnevne ili noćne kreme, kako biste osigurali da se sastojci najučinkovitije upiju i prodru u kožu.

Više teksta
njega kože

2. korak

Dnevna ili noćna njega  
Hidratantna dnevna ili noćna krema treba se koristiti za hidrataciju i obnavljanje kože lica, kao i za opskrbu aktivnim sastojcima za bilo koje posebne kožne probleme koje imate.

Više teksta
njega kože

3. korak

Njega područja oko očiju  
Preparati za njegu područja oko očiju trebaju se pažljivo nanositi i to nakon vašeg dnevnog ili noćnog preparata za njegu, nježnim tapšanjem oko osjetljivog područja oko očiju.

Više teksta

 • Lijekovi s lokalnom primjenom koje je propisao dermatolog za liječenje stanja poput akni ili atopijskog dermatitisa trebaju se nanositi na isti način kao i posebni preparati za njegu: uvijek prvo na nježno očišćenu kožu prije nanošenja dnevne ili noćne kreme. Trebate dozvoliti da se posebni preparati za njegu upiju u kožu par minuta prije nanošenja dnevnog ili noćnog preparata za njegu.
 • Ako koristite posebni preparat za njegu, trebali biste dozvoliti da se upije par minuta prije nanošenja dnevne ili noćne kreme. Ako vaša koža ne zahtijeva posebni preparat za njegu, u tom se slučaju dnevna ili noćna krema nanosi izravno na temeljito očišćeno lice.

Kako odabrati odgovarajući preparat za njegu

Preparati za njegu trebaju biti prilagođeni vašem tipu kože i trebaju rješavati bilo koje posebne probleme koje imate. Vaš odabir preparata za njegu može biti prilagođen i sezoni (primjerice, mnogi ljudi radije koriste laganiji tekući preparat tijekom toplog razdoblja i bogatiju kremu tijekom hladnih zimskih mjeseci).

Saznajte više o tipovima kože i problemima u svezi njih i riješite kožni test kako biste saznali koji je vaš tip kože. Ako želite savjet o tome kako postupati s posebnim kožnim problemom, posavjetujte se s dermatologom.

Saznajte više o Eucerin njezi za specifične tipove kože: suha koža te osjetljiva koža koža sklona crvenilu, akne i starenje kože te vrlo osjetljiva koža ili atopijski dermatitis na licu ili tijelu

nanošenje kreme na lice
Nanesite malu količinu dnevne ili noćne njege na vrhove prstiju i umasirajte ju nježno u kožu.
nanošenje okoloočne kreme
Osjetljiva koža oko očiju zahtijeva posebnu njegu.

Dnevna njega i noćna njega  
Mnogi preparati za njegu mogu se koristiti i ujutro i navečer. Drugi su formulirani za specifičnu uporabu tijekom dana ili noći:

 • Ujutro: neke hidratantne kreme sadrže faktor zaštite od sunca (SPF). To ih čini prikladnima za dnevnu upotrebu, ali se ne bi trebale koristiti uvečer. Drugi preparati za njegu koji sadrže pigmente (primjerice, neki od preparata koji liječe crvenilo ili akne) trebaju se koristiti samo tijekom dana.
 • Navečer: koža se obnavlja preko noći. Noćne kreme hidratiziraju kožu, ali i sadrže sastojke koji potiču proces obnavljanja stanica. One nemaju niti SPF, niti pigment.

Njega kože oko očiju  
Osjetljiva koža oko očiju osobito je tanka i osjetljiva, a samim time i osjetljivija od ostatka kože lica. Upravo zbog toga takvoj koži odgovara posebno formulirani preparat za njegu područja oko očiju. Krema za oči treba se oprezno nanositi.

Za više savjeta o tome kako njegovati kožu i za dodatne informacije o nekim od najčešćih mitova povezanih s njegom kože, posjetite članak o savjetima za zdravu kožu

Zaštita

SVE O ZAŠTITI LICA OD SUNCA

Čemu služi zaštita?

Učinkovita zaštita od sunca vitalni je dio održavanja kože zdravom i uvijek se treba uzeti u obzir kao vrlo važan dio dnevne rutine za njegu lica. Dok nekoliko minuta izlaganja suncu dnevno pomaže u zdravoj proizvodnji vitamina D, koža lica često je nekoliko sati izložena UV zrakama. Prekomjerno izlaganje UV zrakama glavni je uzrok prijevremenog starenja kože. Iz tog razloga, kožu koja će biti izložena trebamo zaštititi kremom za sunčanje

Pročitajte više o UV zrakama i zaštiti od sunca i o tome kako sunce utječe na kožu lica

Kako se zaštititi

nanošenje kreme za sunčanje
Zaštitite kožu od štetnih UV zraka koje mogu uzrokovati prijevremeno starenje kože.

Mnoge dnevne kreme već imaju faktor zaštite od sunca - obično SPF 15, ali u mnogim slučajevima koža zahtijeva veći faktor zaštite od sunca (SPF) koji se može nanositi zajedno s ili umjesto  uobičajene SPF dnevne kreme.

Preparati koji sadrže zaštitni faktor od sunca trebaju se nanositi kao posljednji korak u vašoj jutarnjoj rutini njege kože.

Kako odabrati pravi preparat za zaštitu od sunca

Postoji nekoliko čimbenika koje treba uzeti u obzir pri odabiru odgovarajućeg faktora zaštite od sunca za kožu:

 • Boja kože (tj. jeste li tamnije ili svjetlije puti?) Svjetlija koža osjetljivija je na UV zračenje od tamnije kože, 
 • Kožni problemi,
 • Godišnje doba, 
 • Razina izloženosti (ovisno o klimatskom području u kojem se nalazite), 
 • Trajanje izloženosti.

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.