Znakovi starenja – Osjetljiva koža koja stari

5 min čitanja
Prikaži više

Kako počinje proces starenja, struktura kože počinje se mijenjati. Te se promjene odražavaju s vanjske strane u teksturu i izgledu.

Zbog iscrpljenih razina prirodnih tvari koje daju koži čvrsti i mladenački izgled, mogu se pojaviti tanke linije i bore. Budući da je unutarnja struktura dodatno oslabila, može doći do gubitka volumena kože ili gubitka gustoće Koža također može postati osjetljivijom.

 

Znakovi i simptomi

KAKO PREPOZNATI SIMPTOME OSJETLJIVE KOŽE KOJA STARI

Osjetljiva koža lica može pokazivati različite znakove i simptome. Može biti popraćena svrbežom, zatezanjem ili osipom.

Osim toga, od 25. godine nadalje, prvi znakovi starenja postaju vidljivi na površini kože. Najočitiji znakovi su fine linije i bore te gubitak volumena i gubitak gustoće Međutim, sve promjene nisu vidljive golim okom. U slučaju osjetljive kože koja stari, najzamjetnije promjene mogu se jedino osjetiti. 


Starenje kože utječe na različite slojeve kože

animacija slojeva kože
Od 25. godine života, na godišnjoj razini dolazi do 1%-tnog smanjenja razine kolagena, a smanjenje količine elastina dovodi do reorganizacije dermalnog tkiva.
osjetljiva koža lica koja stari
Smanjenje broja stanica za uskladištavanje lipida može dovesti do nastanka bora, primjerice oko nosa i usta.

 

1.  Epidermalni slojevi 


Sporija razmjena stanica i smanjena proizvodnja lipida na površini kože znači povećanu vjerojatnost za pojavu hrapavosti i suhoće. Starenjem ovog sloja kože, ona postaje osjetljivija na UV zračenje. Time je smanjena prirodna sposobnost zacjeljivanja kože, a poremećaj imunosne funkcije može dovesti do povećanja infekcija kože, popraćenog sporijim zacjeljivanjem rana. Otpornost kože može oslabjeti, a koža češće podlijegati iritacijama.

 

2.  Dermalni slojevi  


Od 25. godine života, na godišnjoj razini dolazi do 1%-tnog smanjenja razine kolagena, jednog od "građevnih materijala" kože. Zajedno sa smanjenjem količine elastina, ova pojava dovodi do reorganizacije dermalnog tkiva. Struktura kože time je narušena i mogućnost nastanka bora se povećava. Smanjena je elastičnost, a koža postaje sklonija oštećenjima i ispucalim kapilarama. Smanjeni protok krvi znači i slabiji protok nutrijenata i kisika na površini kože, što dovodi do smanjenja ružičastog sjaja svojstvenog mladenačkoj koži.

Kako osjetljiva zrela koža izgleda i koji osjećaj pruža

osoba nanosi Eucerin Anti Age njegu
Procesi starenja pogoršavaju se smanjenjem razine hijaluronske kiseline i koenzima Q10.
osjetljiva koža lica
Različiti simptomi, poput crvenila, suhoće, zategnutosti i osjetljivosti na vanjske čimbenike mogu biti pokazatelji koji upućuju na osjetljivu kožu.

Koža na licu osobito je tanka i osjetljiva, što je čini sklonijom oštećenjima i iritacijama zbog djelovanja vanjskih čimbenika. Prirodan, neizbježan proces starenja dovodi do smanjenja sposobnosti kože za reguliranje vlažnosti, regeneraciju i prirodnu zaštitu. Do toga dolazi nakon oštećenja barijerne funkcije, a stanje se dodatno pogoršava prirodnim iscrpljivanjem tvari poput hijaluronske kiseline koja hidratizira slojeve kože.

 

Na koži koja je osjetljiva i kod koje se javljaju simptomi preranog starenja može se primijetiti sljedeće:

 • Crvenilo

 • Suhoća i hrapavost  

 • Fine linije i bore

 • Osjećaj zatezanja

 • Povećana osjetljivost na vanjske čimbenike

Uzroci i okidači

ŠTO UZROKUJE OSJETLJIVU ZRELU KOŽU?

Mladenačka koža sadrži prirodne tvari na razini s kojom dobro funkcionira. Tijekom općeg starenja kože zbog promjena razina ovih tvari uzrokuju se promjene u izgledu kože i osjećaju koji ona pruža. Jedna od tih tvari, koenzim Q10 kožnim stanicama daje energiju da poboljšaju svoju regenerativnu funkciju kako bi se mogli učinkovitije obnoviti i ponovno izgraditi.

Manjak koenzima Q10 dovodi od smanjene sposobnosti stanice da se obnovi, što znači da je koža podložnija oštećenju koje uzrokuje oksidacijski stres. To može dovesti do osjetljive kože koja pokazuje znakove prijevremenog starenja poput tankih linija, bora i teksture suhih površina.

Čimbenici koji na to utječu

ŠTO JOŠ UTJEČE NA OSJETLJIVOST KOŽE KOJA STARI?

Osim neizbježnih procesa starenja koji se javljaju na koži, uključujući i pad stanične energije kao posljedice starenja kože, postoji niz dodatnih faktora koji mogu doprinijeti osjetljivosti kože koja stari.

Oksidativni stres

žena pod stresom se drži za vrh nosa
Stresan i užurban način života može potaknuti oksidativni stres.

Oksidativni stres igra značajnu ulogu u biološkim uzrocima koji ubrzavaju proces starenja kože. Do njega dolazi kada neki čimbenici vezani za način života te izloženost određenim tvarima dovedu do stvaranja slobodnih radikala - promjenjivih molekula koje napadaju unutarnju staničnu strukturu kože te je oslabljuju, uslijed čega ona počinje pokazivati vidljive znakove prijevremenog starenja, kao što su bore te gubitak volumena i gubitak gustoće

Čimbenici stila života koji doprinose nastanku oksidativnog stresa mogu biti:

Sunce
Nezaštićeno izlaganje UV zračenju glavni je uzrok starenja kože. Osim što ubrzava razgradnju kolagena koji koži daje strukturu, izloženost UV zrakama može uzrokovati upalu i opekline te povećati osjetljivost kože.

Pušenje
Nikotin i otrovne kemikalije u cigaretama utječu na zdravlje stanica i otežavaju im normalno funkcioniranje.

Rješenja

NJEGA OSJETLJIVE KOŽE KOJA STARI

Ključni sastojci

Uz izbjegavanje navedenih čimbenika stila života, postoje brojni aktivni sastojci koji dokazno smanjuju znakove osjetljive zrele kože.

 • Koenzim Q10
  Koenzim Q10 je tvar koja se prirodno nalazi u tijelu, a koja pomaže stanicama da hranjive tvari pretvore u energiju. Proizvodi za njegu kože koji uključuju koenzim Q10 daju energiju i osnažuju stanice te potiču obnovu stanica.
  Koenzim Q10 snažni je antioksidans. Pomaže koži da dulje ostane čvrsta tako da joj daje sposobnost neutraliziranja slobodnih radikala koje uzrokuju vanjski čimbenici iz okoliša kao što su UV zrake i zagađenje. Pridonose razgradnji kolagena i elastina koji je odgovoran za prve znakove starenja poput tankih linija i bora
 • Hijaluronska kiselina
  Hijaluronska kiselina tvar je koja nastaje u koži. Jedna od njezinih glavnih funkcija jest zadržavanje vlažnosti te ima sposobnost zadržavanja vode u količini do 30 puta većoj od svoje molekularne težine. Sa starenjem, prirodna sposobnost kože za stvaranjem hijaluronske kiseline smanjuje se te se počinju stvarati i produbljivati bore Preparati poput Eucerin Hyaluron-Filler njege koji sadržavaju hijaluronsku kiselinu mogu pomoći u ublažavanju suhoće koju se često povezuje s osjetljivom kožom koja stari.
 • Ceramid-3
  Ceramidi se prirodno nalaze u najvišim slojevima kože. Oni su vrsta lipida koji čine sastavni dio barijerne funkcije kože odgovorne za čuvanje vlažnosti i odbijanje alergena. Kod suhe kože, čest problem predstavlja nedostatak ceramida. Ceramidi u preparatima za njegu mogu pomoći u jačanju zaštitne barijere kože, smirivanju suhoće kože i sprječavanju iritacija.

Osjetljiva koža zahtijeva posebnu njegu koja treba biti visoko podnošljiva na koži i koja ne smije nadraživati kožu. Eucerin Q10 ACTIVE njega pokazuje dobru podnošljivost na koži, čak i na vrlo osjetljivoj, a zahvaljujući koenzimu Q10 ima dodatna anti-age svojstva. 

Linija Eucerin Q10 ACTIVE sadrži koenzimu Q10 a dokazano je da je učinkovita u smanjenju dubine bora i učvršćivanju zrele kože. Posebno je formulirana za osjetljivu kožu i dokazano je blaga.

Rutina njege kože

žena čisti lice Eucerin DermatoCLEAN proizvodima
Eucerin DermatoCLEAN mlijeko za čišćenje pogodno je za osjetljivu kožu.

Kod osjetljive kože koja stari važno je slijediti dnevnu rutinu za njegu lica kojom se neće izazvati ili pogoršati postojeće simptome. Odabir blagih preparata za čišćenje bez umjetnih boja i mirisa poput Eucerin DermatoCLEAN njege može pomoći u smanjenju osjetljivosti.

Povezani članci

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.

Potpuna rutina njege