žena nanosi kremu na dijete

Suha i osjetljiva koža – Kontrolirati nadraženu kožu

10 min čitanja
Prikaži više
žena i dijete s Eucerin pH5 linijom njege
Saznate kako smanjiti utjecaj alergena na osjetljivu kožu u Savjetniku za alergije.
žena nanosi Eucerin njegu na leđa
Eucerin pH5 njega djelotvorno aktivira kožne enzime

Koža može postati osjetljiva iz više razloga i u bilo kojem trenutku života, od najranije do stare dobi.
Osjetljivost se pojavljuje kada je ugrožena barijerna funkcija kože, što uzrokuje veću podložnost kože vanjskim 
iritansima poput bakterija, kemijskih tvari, alergena ili drugih. Simptomi se mogu pojaviti na licu, tijelu ili vlasištu,
 a uključuju crvenilo, perut i oteknuće. Oni mogu biti popraćeni svrbežom i naporni u svakodnevnom životu te mogu rezultirati intenzivnom fizičkom nelagodom. I dok su neke osobe imaju predispozicije za "izbijanje" tih poremećaja, 
drugi su iznenađeni tim naglim "promjenama na koži". Suha i osjetljiva koža često ima nepredvidive reakcije koje se mogu pojaviti bilo gdje na tijelu.

Razumijevanje važnosti prirodnih obrambenih mehanizama kože i čimbenika koji ih aktiviraju, može pomoći u dekodiranju tih znakova osjetljivosti. Nepredvidivost suhe i osjetljive kože znači da su, u brojnim slučajevima, učinkovita rješenja više orijentirana na prevenciju nego liječenje. Zato je cilj kontrolirati i minimalizirati njihove uzroke.

Alergije spadaju u najrasprostranjenije bolesti našeg doba. Do sada je bilo poznato da pelud ulazi u tijelo uglavnom udisanjem. Najnovija znanstvena istraživanja pokazuju da alergeni, poput peludi, mogu u tijelo ući preko kože te uzrokovati alergijske simptome. To je posebno slučaj kod osoba s oslabljenom zaštitnom barijerom kože. Saznate kako smanjiti utjecaj alergena na osjetljivu kožu u Savjetniku za alergije.

Znakovi i simptomi

Što je suha i osjetljiva koža i kako je prepoznati

animacija slojeva osjetljive kože
Rožnati sloj (stratum corneum) tvori gornji sloj epiderme i štiti tijelo od vanjskih utjecaja.
osoba svijetle puti s pjegicama
Zdrava koža ima zaštitnu barijeru koja zadržava vlagu i štiti od iritacije.

Koža posjeduje zaštitnu barijeru koja spriječava ulazak bakterija i štetnih tvari u tijelo, istovremeno ograničavajući  gubitak vode i spriječavajući dehidraciju. Taj proces kožu održava zdravom i hidratiziranom, održavajući njezinu elastičnost i čvrstoću.

Međutim, vanjski čimbenici poput klime ili unutarnji čimbenici poput stresa mogu potkopati taj proces, aktivirajući prirodne obrambene mehanizme kože i čineći kožu grubom i suhom. Vanjski poticaji mogu pogoršati situaciju, uzrokujući upalu kože.

Kako biste prepoznali osjetljivu kožu, potražite:

● Vidljive znakove poput eritema (crvenilo ili osip), ljuštenja, oteknuća ili gruboće.
● Osjetilne znakove poput svrbeža, zategnutosti ili peckanja

Suha i osjetljiva koža može se pojaviti na licu, usnama, rukama, tijelu i vlasištu. Mogu je potaknuti fizičke promjene: privremene, poput trudnoće, ili dugotrajne, poput starenja. Ima sličnosti sa suhom kožom, ali nije uvijek povezana s tim poremećajem niti će njezini simptomi nužno biti ublaženi proizvodima za njegu suhe kože.

Prepoznavanje hiperosjetljive kože: 

Suha i osjetljiva koža vrlo je bliska hiperosjetljivoj koži, a simptomi i okidači su slični.
No, kod hiperosjetljive kože, živci kože su još osjetljiviji i zbog toga reakcije mogu biti češće i ozbiljnije. Hiperosjetljiva koža nije bolest, već senzorni osjećaj uzrokovan povećanom osjetljivošću živaca kože.


Oni koji pate od tog poremećaja obično doživljavaju neugodne osjećaje koji nisu vidljivi, poput peckanja ili svrbeža,
i koji mogu biti popraćeni vidljivim znakovima poput crvenila i suhoće (iako to nije uvijek slučaj). U teškim slučajevima može se razviti sklonost rozacei i kuperozi. Rozacea je kronični upalni poremećaj koji pogađa oko 10% odraslog stanovništva i osobito je učestala kod osoba sa svijetlom kosom. Simptomi uključuju eritem (crvenilo), crvene kvržice, crvene krvne žile i nadražene oči.

Ako niste sigurni u stanje svoje kože, naš kožni test možda vam može pomoći, a savjet vam može dati i vaš ljekarnik. Za formalnu dijagnozu potrebno je obratiti se liječniku ili dermatologu.

Uzroci i okidači

Uzroci suhe i osjetljive kože - kako prirodni obrambeni mehanizmi kože slabe

Kako se koža štiti?

Rožnati sloj (stratum corneum) je najviši sloj epiderme koji čini barijeru kože od vanjskog svijeta. Spriječava invaziju mikroorganizama i tvari poput kemikalija i alergena. Također, minimalizira trasepidermalni gubitak vode, štiteći
tijelo od dehidracije.

Rožnati sloj nalik je zidu kojeg čine "cigle" ili stanice kože koje osiguravaju stabilnost, i "mortari" ili epidermalni lipidi koji ograničavaju propusnost istovremeno osiguravajući koheziju kože.
Na njezinoj površini nalazi se zaštitna kiselinska ovojnica, hidrolipidni film. Ta emulzija vode (hydro) i masnoća (lipo) ima blago kiselu pH vrijednost 5, što: 

● održava zdravu floru kože i proces ljuštenja (ili deskvamacije) koji predstavlja ključan dio obnove kože.
● neutralizira alkalne tvari poput sapuna i uobičajenih surfaktanata.

Kada se prirodna pH ravnoteža kože promijeni, narušava se njezina barijerna funkcija.
Mehanizmi obrane kože su oslabljeni što vodi ne samo do povećanog transepidermalnog gubitka vode i daljnjeg isušivanja, već i do prodora iritanata i osjetljivosti.

Iritansi poput sapuna mogu pogoršati poremećaje kože svojim alkalizirajućim učinkom, čineći je podložnom ne samo upalama, već i bakterijskim, virusnim i gljivičnim infekcijama.

Zaštita od štetnih tvari
Hidrolipidni film
Lipidi rožnatog sloja
Rožnate stanice
Rožnati sloj
Zaštita od gubitka vlažnosti

animacija zaštitnog sloja kože
Rožnati sloj suhe i osjetljive kože

Rožnati sloj podsjeća na zid sastavljen od "cigli" odnosno stanica kože, koje pružaju stabilnost te "betona" odnosno epidermalnih lipida, koji omogućuju propusnost, a istovremeno i čvrstu povezanost. Na njegovoj površini nalazi se zaštitni kiseli omotač, hidrolipidni film. Ova emulzija vode (hidro) i masti (lipo) ima lagano kiselu pH vrijednost 5, koja:
  • Održava zdravlje flore kože i proces ljuštenja kože (deskvamaciju), što je ključan dio obnavljanja kože.
  •  Neutralizira lužnate tvari poput sapuna i konvencionalnih surfaktanata.

Enzimi kože aktiviraju vlastite procese prirodne obrane. Zaduženi su za održavanje vitalnih funkcija barijere, reguliranje ravnoteže vlažnosti i poticanje obnove stanica kože. Ako dođe do smanjenja ili inhibicije aktivnosti enzima, dolazi do slabljenja obrambene funkcije kože, što dovodi ne samo do povećanja transepidermalnoga gubitka vode, već i do prodora nadražujućih tvari.

Nadražujuće tvari poput sapuna mogu dodatno pogoršati stanje kože kroz svoj alkalizirajući učinak, što je čini osjetljivom na upalu, ali i na infekciju izazvanu bakterijama, virusima i gljivicama. 

Unutarnji razlozi suhe i osjetljive kože

dijete u naručju
Koža beba je tanja i zato je osjetljivija od kože odraslih osoba.
žena s kožom koja stari
Stres može uzrokovati hormonalnu neravnotežu koja smanjuje djelotvornost barijerne funkcije kože.

Koža beba je tanja i njezina barijerna funkcija je ograničena u odnosu na kožu odraslih,  što bebinu kožu čini puno osjetljivijom na kemijske, fizičke i mikrobne utjecaje. Pročitajte više o koži u različitim dobima.

● Suprotno tome, tvari koje su integralne strukturi i funkcioniranju hidrolipidnog filma i zaštitne kiselinske ovojnice starenjem kože postaju oskudne, što vodi do pH neravnoteže i povećanog gubitka vode. Broj akvaporina u koži također se smanjuje sa starenjem. Akvaporini su kanali za raspodjelu vlažnosti u koži koji kožu opskrbljuju vodom i glicerolom koja joj je potrebna kako bi funkcionirala kao zaštitna barijera. Kada se  broj akvaporina smanji, barijerna funkcija kože može biti narušena i povećava se gubitak vode. To kožu koja stari može učiniti podložnom suhoći i osjetljivosti.

Hormonska neravnoteža, uzrokovana stresom ili određenim životnim događajima poput trudnoće, menstruacije, puberteta ili menopauze. To može smanjitiu činkovitost barijerne funkcije kože.

Neke su osobe sklonije razvijanju nadražene, osjetljive kože. To uključuje osobe sa suhom ili oštećenom kožom, atopičnim dermatitisom, aknama i poremećajima hiperosjetljive kože poput rozacee, koje mogu reagirati na iritante poput parfema i koloranata.

● Nedijagnosticirane i netretirane nepodnošljivosti i alergije na hranu poput glutena, mliječnih proizvoda, aditiva ili jaja mogu rezultirati upalom kože i osipima.

Dehidracija, od prekomjernog znojenja ili nedostatka vode, također može isušiti kožu i izložiti je stresu.

Vanjski uzroci osjetljive kože

osoba čisti lice
Neki sapuni i preparati za njegu kože oštećuju površinu kože i unose neravnotežu u pH razini kože.
tableta u ruci
Neki lijekovi mogu kožu učiniti osjetljivijom, premda je to stanje najčešće privremeno.

● Izmjene godišnjih doba, klimatske promjene i promjene u temperaturi mogu povećati osjetljivost kože. Po hladnoći, kožne žlijezde smanjuju lučenje tvari potrebnih za održavanje zaštitnog kiselinskog sloja, što uzrokuje isušivanje kože. Centralno grijanje i klimatski uređaji također mogu imati taj učinak.  Po vrućini, kožne žlijezde proizvode više znoja koji isparava, ostavljajući kožu suhom.

● Povećana upotreba sapuna i detrđenata s uobičajenim surfaktantima može prouzrokovati značajnu štetu na površini kože, uklanjajući lipide koji štite kožu i uzrokujući neravnotežu u prirodnoj pH vrijednosti kože.

● Određene vrste liječenja, poput radioterapije i nekih lijekova, mogu rezultirati privremeno osjetljivom kožom. Koža bi se trebala oporaviti po završetku liječenja.

Pročitajte više o čimbenicima koji utječu na kožu

Čimbenici koji na to utječu

Kako djelovanje i okolnosti mogu pogoršati stanje

osoba odvrće slavinu
Pretjerano pranje može isušiti kožu i učiniti je osjetljivijom.

Pridavanje posebne pažnje osobnoj higijeni značilo je da se ljudi češće tuširaju ili kupaju u vrućoj vodi te nakon toga suše ručnikom. To može rezultirati gubitkom prirodnih čimbenika hidratizacije i površinskim lipidima. Sredstvaza čišćenje s uobičajenim surfaktantima očistit će kožu, ali će je i isušiti.

Rješenja

Što možete učiniti za svoju osjetljivu kožu?

Promijeniti svakodnevne navike

Male promjene u navikama kupanja, poput smanjenja temperature vode, skraćivanje vremena provedenog u tušu ili kadi (pogotovo u područjima s tvrdom vodom), korištenja blagih sredstava za čišćenje i tapšanja kože umjesto brisanja, mogu pomoći u obnovi zaštitne barijere kože.

Nedavna istraživanja o prehrani pokazala su da povećanje unosa hrane bogate antioksidansima i vitaminom C, s niskom razinom ugljikohidrata i zasićenih masnoća mogu pomoći nadraženoj koži da se obnovi i vrati u zdravije stanje. Treba i provjeriti alergije i nepodnošljivost na različite vrste hrane.  Bitno je i piti dovoljno vode, osobito za osobe starije dobi.

Nošenje sa stresom također može imati udio u smanjenju osjetljivosti kože. Dokazane metode uključuju redovitu tjelovježbu i prakticiranje opuštajućih tehnika.

Odgovoriti na potrebe osjetljive kože samo kad se njezino stanje razbukta može biti primamljivo. Međutim, ako uspostavite i održavate redovitu rutinu hidratizacije, te situacije mogu se prorijediti ili čak nestati. Ta rutina može se razlikovati ovisno o tome radi li se o osjetljivoj koži lica ili tijela.

žena izlazi iz tuša
Nježno tapkanjem obrišite kožu nakon tuširanja kako bi se spriječilo daljnje oštećenje barijere kože.
žena nanosi Eucerin njegu za osjetljivu kožu
Među sastojcima potražite aktivne sastojke kao što su dekspantenol i glicerin koji djeluju ispod površine kože.

Odabir proizvoda za njegu kože
Suha i osjetljiva koža vrlo je podložna okolišnim okidačima, što je čini još osjetljivijom. Potrebno joj je više od blagog sredstva za čišćenje i hidratizaciju kako bi postala manje osjetljiva. 

Čišćenje suhe i osjetljive kože
Brojna sredstva za čišćenje toliko su moćna da uklanjaju ne samo prljavštine s kože, već i hidrolipidni film koji  ju štiti. Potražite proizvode koji sadrže blage surfaktante koji štite prirodne obrambene mehanizme kože i štite ju od isušivanja. Suha i osjetljiva koža također pogoduje od proizvoda koji pomažu u uspostavljanju optimalne 
pH vrijednosti kože.

Svi proizvodi za čišćenje iz Eucerin pH5 linije sadrže naš pH sustav ravnoteže s citričnim puferom i izuzetno blagim surfaktantima kako bi pomogli ponovno uspostaviti optimalnu pH vrijednost kože i spriječiti njezino isušivanje. Formula je klinički i dermatološki dokazano idealna za dnevnu upotrebu na suhoj i osjetljivoj koži.

Za vaše tijelo:
Izaberite između Eucerin pH5 losiona za pranje, Eucerin pH5 blagog gela za tuširanje, Eucerin pH5 ulja za tuširanje i Eucerin pH5 sindeta bez sapuna.

Za vaše ruke:
Zbog učestalog pranja i redovitoj izloženosti različitim elementima, ruke mogu biti posebno podložne suhoći ili čak pucanju. Isprobajte Eucerin pH5 sindet bez sapuna ili Eucerin pH5 ulje za pranje ruku.

Za vaše lice:
Suhoj i osjetljivoj koži lica potrebno je i posebno, blago sredstvo za čišćenje. preporučujemo Eucerin DermatoCLEAN blago mlijeko za čišćenje.

U znanstvenim ispitivanjima, ova tri sastojka pokazala su svojstva aktivacije i zaštite kožnih enzima te da pomažu u vraćanju prirodne barijerne funkcije kože, što dovodi do poboljšane hidratacije i jače otpornosti na nadražujuće tvari. Njih objedinjuje program Eucerin pH5 njege za osjetljivu kožu koji uključuje losione, kreme, ulja i šampon za kožu lica, ruku i tijela i vlasište.

Hidratizacija suhe i osjetljive kože

žena nanosi Eucerin ph5 njegu na ruke
Ruke su osjetljive na suhoću jer su izložene različitim uvjetima i čestom pranju.

Kada birate proizvod za hidratizaciju suhe i osjetljive kože, nije dovoljno osigurati da ne sadrži iritante. Proizvod treba aktivno djelovati ispod površine kože, potičući regenerativne procese kože i njezine prirodne obrambene mehanizme.


Potražite proizvode koji sadrže dekspantenol, aktivni sastojak poznat po svojim regenerativnim svojstvima, i  citrični pufer koji obnavlja i održava prirodnu pH vrijednost kože.

Svi proizvodi iz Eucerin pH5 linije posebno su razvijeni za udovoljavanjem potreba suhe i osjetljive kože. Formula sadrži jedinstveni Eucerin pH sustav ravnoteže s citričnim puferom i dekspantenolom za obnovu prirodnih  obrambenih mehanizama kože i smanjivanje osjetljivosti kože. Formula koži pruža dnevnu hidratizaciju koja joj je 
potrebna i ostavlja je mekom i glatkom na izgled i na dodir.

Za vaše tijelo: Linija krema i losiona uključuje Eucerin pH5 nježnu kremu za tijelo i Eucerin pH5 losion.

Za vaše ruke: Isprobajte Eucerin pH5 kremu za ruke.

Za vaše lice:
 Isprobajte Eucerin pH5 kremu.

Za vaše usne: 
Suhe, grube i osjetljive usne umiruje i štiti Eucerin Lip Active.

 

Od trudnoće do novorođene bebe

Hormonalne promjene u trudnoći mogu uzrokovati naglu osjetljivost kože. Nježna, prirodna ulja mogu smanjiti svrbež i pojavu strija. Proizvodi za njegu koji sadrže vitamin E i visokokvalitetna biljna ulja bogata linoleiskomkiselinom jačaju prirodnu barijernu funkciju kože i poboljšavaju njezinu elastičnost. Isprobajte Eucerin Natural ulje za njegu.

Kada stigne beba, njezina ili njegova koža može biti nadražena, čak i upaljena. Izuzetno nježna sredstva za čišćenje bez alkalina poput Eucerin pH5 losiona za pranje spriječit će isušivanje bebine kože i dokazano su dobro podnošljiva na bebinoj koži. Pročitajte više o koži u različitim dobima.

U nekim slučajevima, osjetljiva koža može postati peckava pa čak i bolna, uz osjećaj suhoće, zategnutosti i svrbeža. Kada se to dogodi, uljna kupka pruža trenutno olakšanje i djeluje u smjeru intenzivne hidratacije opterećene kože koju čini mekšom te je umiruje. Eucerin pH5 uljna kupka sadržava blage surfaktante, koji štite aktivnost kožnih enzima te je dokazano izvrsno podnošljiva, čak i na koži novorođenčadi.

Povezani članci

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.

Potpuna rutina njege