Psorijaza u dječjoj dobi – Simptomi, uzroci i pomoć djeci oboljeloj od psorijaze

0 min čitanja
Prikaži više

Kod većine djece psorijaza se svodi na manji broj ljuskavih područja u odnosu na odrasle te uglavnom dobro reagiraju na liječenje. Ako su u pitanju ozbiljniji slučajevi, potreban je agresivniji tretman. Dobra vijest je da postoji više opcija pa ako jedan tretman ne uspije, vjerojatno će biti uspješan drugi.

Posljedice psorijaze kod djece

psorijaza kod djece
Svrbež je često prisutan kod psorijaze.
psorijaza kod djece
Simptomi psorijaze mogu se ublažiti.

Psorijaza je nezarazna bolest koja uzrokuje nakupljanje stanica kože na površini kože tvoreći guste ljuske i crvene mrlje popraćene svrbežom. Može se pojaviti bilo gdje na tijelu, ali najčešće se nalazi na vlasištu, koljenima, laktovima i trupu. Psorijaza je kronično stanje koje se može pogoršati ili poboljšati, ali i u potpunosti proći prije nego što se opet naglo pojavi.

Psorijaza kod djece može predstavljati tek malu neugodnost, ali može biti i ozbiljan problem. Može utjecati na njihovo emotivno stanje pa će najgorem slučaju postati depresivni te razviti negativne stavove prema sebi i nisko samopoštovanje.

Lijek za psorijazu ne postoji, ali mogu se liječiti simptomi. Promjene u načinu života, poput uvođenja zdravih namirnica i dobrih navika mogu pomoći ublažavanju simptoma.

Uzrok pojave psorijaze u dječjoj dobi

Psorijaza vlasišta čest je problem koji može uzrokovati smetnje na duže ili kraće vrijeme.

Liječnici nisu sigurni što je uzrok psorijaze, ali znaju kako bolest funkcionira. Bijele krvne stanice, poznate kao T-limfociti ili T-stanice, dio su imunološkog sustava. Putuju krvotokom boreći se protiv bakterija, virusa i drugih uzročnika bolesti. Djeci, ali i odraslima oboljelima od psorijaze T-stanice napadaju zdravu kožu kao da se pokušavaju boriti protiv infekcije ili zacjelivanja rana. Kao posljedica toga na površini kože nakupljaju se crvene mrlje i ljuskice.

Pomoć djeci oboljeloj od psorijaze

Osim što treba slijediti savjete liječnika, psorijaza kod djece može se olakšati putem zdravog načina života na sljedeće načine:

  • Pripremom zdravih namirnica, prvenstveno voća i povrća, djeca će uspješnije voditi borbu protiv okidača koji mogu dovesti do pogoršanja simptoma psorijaze. Još savjeta za djecu oboljelu od psorijaze pročitajte ovdje.
  • Neka provode vrijeme na otvorenom. Određene količine prirodnog, dnevnog svjetla mogu pomoći kod psorijaze.
  • Djeci je uvijek potrebno pružiti emocionalnu podršku. Mnoga djeca oboljela od psorijaze mogu imati emocionalne teškoće baš zbog toga pa im od koristi može biti razgovor s terapeutom ili pridruživanje grupi koja razumije izazove s kojima se susreću.
  • Većina djece oboljele od psorijaze dobro će reagirati na liječenje, ali vi ih svejedno podsjetite na terapiju kako oni ne bi zaboravili. Ako im se preporučuje više boravka na suncu, pridružite im se u šetnji. Vaše zalaganje i trud također će jednim dijelom biti zaslužni za održavanje simptoma psorijaze pod kontrolom.

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.

Potpuna rutina njege