Znakovi starenja – Bore

5 min čitanja
Prikaži više

Od 25. godine života, znakovi općeg starenja kože postaju vidljivi na površini kože. Sa starenjem se procesi u koži usporavaju, a struktura slabi. Tvari koje kožu čine napetom i glatkom polako se počinju smanjivati do čega dolazi zbog kombinacije učinaka unutarnjih procesa starenja tijela i vanjskih čimbenika.

Jedan od najuočljivijih prvih znakova starenja su bore, koje se produbljuju s vremenom. Postoji niz neinvazivnih i invazivnih načina za njihovo tretiranje.

Znakovi i simptomi

Gdje se bore pojavljuju i zašto?

animacija slojeva kože
I struktura kože i tvari koje se u njoj nalaze s godinama podliježu promjenama koje se manifestiraju na površini kao fine linije i bore.
uvećani prikaz oka
Prvi vidljivi znakovi starenja, poput finih linija i bora, pojavljuju se oko očiju.

Sa starenjem, broj tvari koje našu kožu čine glatkom u sve je većem padu. Te tvari uključuju kolagen, elastin i hijaluronsku kiselinu. Kod mlade kože, pravilan raspored dermalnog tkiva i dostatna opskrba kolagenom i elastinom pridonosi izgradnji strukture kože koja zrači ujednačenim tenom i čvrstoćom. S vremenom, interni proces starenja upisan u našim genima, u kombinaciji s oksidativnim stresom uzrokovanim vanjskim čimbenicima, primjerice izlaganjem suncu, počinje utjecati na izgled kože.

1%-tan godišnji pad razine kolagena i sve slabija organizacija strukture dermalnog tkiva uzrokuje gubitak čvrstoće kože i pojavu bora.

 

Drugi ključni faktor u formiranju bora je nedostatna proizvodnja hijaluronske kiseline. To je vezivna tvar koja okružuje stanicu i pruža koži mladenački izgled i zaglađenost. Smanjenje ove prirodne tvari u koži znači poremećaj u strukturi kože koja postaje podložnija stvaranju bora.


Ovi opći procesi starenja također doprinose gubitku gustoće i gubitku volumena

uvećani prikaz bora na čelu
Najprije se pojavljuju sitne linije na čelu, bore između obrva i bore smijalice. S godinama postepeno prerastaju u izraženije bore.
fine linije oko usta
Fine linije oko usta i nosa mogu postati duboke i vidljive - pojavom tzv. nazolabijalne brazde.

Za razliku od gubitka volumena ili  gubitka gustoće bore je lako uočiti jer se pojavljuju kao jasne linije ili nabori na licu.

Uglavnom se najprije javljaju na slijedećim područjima:

Na čelu ćete možda primijetiti vodoravne linije i bore između obrva. Počinju kao "mimične bore" i djelomično ih uzrokuju facijalne ekspresije. Produbljuju se tijekom vremena.

Na vanjskim uglovima očiju pojavljuju se sitne bore, koje s vremenom postaju sve izraženije. Poznate su kao "bore smijalice". Te se bore najčešće prve primjećuju. Do njih dolazi zato što je deblja koža u tom području sklonija borama od bilo kojeg drugog predjela lica.

Od nosa do usta pojavljuju se dublje bore i povezuju ta dva područja. Te su bore poznate kao nazolabijalne brazde. Pojava ovih bora može se povezati s gubitkom volumena jer su također znak opuštenosti kože.

Tijekom vremena, na cijelom se licu pojavljuju fine linije. Na njih ne utječe facijalna ekspresija i uvijek su vidljive. Prvo se manifestiraju kao lagano naborani dijelovi kože koji postepeno s godinama prerastaju u izraženije bore. Smanjenje elastičnosti i gustoće pridonosi njihovu nastajanju. Pojavljuju se na svim dijelovima lica, no najzamjetnije su oko i ispod područja očiju.

Čimbenici koji na to utječu

Što još pridonosi nastanku bora?

Bore su neizbježan dio starenja, ali tu su još i unutarnji i vanjski čimbenici koji mogu ubrzati njihov razvoj.

žena zaklinje sunce rukom
Izlaganje suncu ubrzava starenje kože više od bilo kojeg drugog vanjskog čimbenika.

Izlaganje suncu
Ako je koža nezaštićena prilikom izlaganja suncu UV zrake mogu doprinijeti nastanku bora. Dugotrajno i uzastopno izlaganje uzrokuje oštećenja kolagena te će dovesti do dodatnog slabljenja elastične, oslabljene strukture kože koja će biti podložnija nastanku bora. Pročitajte više o tome kako UVA i UVB zrake ubrzavaju starenje kože u ovom članku

Pušenje 
Oksidativni stres potiče i pušenje koje omogućuje slobodnim radikalima oštećenje strukture kože i doprinosi općim znakovima starenja uključujući i bore. Osim toga, nikotin i kemikalije u cigaretama oštećuju kolagen i elastin u koži. To utječe na čvrstoću i elastičnost, a također može uzrokovati i bore.

Suhoća uzrokovana starenjem
Čest znak starenja je suhoća kože uzrokovana starenjem Kao posljedica smanjenja funkcije kože, starija koža sve se više isušuje i podložna je svrbežu i hrapavosti. To je, uz ostale čimbenike, uzrokovano i smanjenjem količine hijaluronske kiseline koji nastaje u koži. S druge strane, koža je stoga sklonija nastanku bora.

Rješenja

Poboljšanje izgleda vaše kože

Iako će i zdrava koža ostarjeti, postoji nešto što možete učiniti kako biste spriječili pojavu bora i svojoj koži podarili sjaj.

Aktivni sastojci

Ovi sastojci za njegu kože nalaze se u anti-age proizvodima. Svaki od njih ima drugačiju funkciju u koži i na različite načine može pomoći u smanjivanju pojave bora, zajedno s ostalim sastojcima u kozmetičkim proizvodima.

Žena nanosi Eucerin Anti Age njegu
Korištenjem anti-age preparata smanjuje se i pojava bora.
žena nanosi Eucerin Anti Age njegu na lice
Tvari poput koenzima Q10, AHA, pentapeptida, hijaluronske kiseline, saponina, magnolola i oligopeptida, aktivni su sastojci u formulama anti-age preparata.

 • Koenzim Q10
  Potiče proizvodnju energije u stanicama.

 • Pentapeptidi
  Podupiru vlastitu proizvodnju kolagena u koži i potiču obnavljanje strukture kože te zaglađuju bore.
 • Alfa-hidroksilne kiseline (AHA)
  Djeluju kao snažan piling. Prekidaju veze koje povezuju suhe i oštećene stanice i potpomažu prodiranje novih kožnih stanica.
 • Hijaluronska kiselina
  Prirodna tvar u koži koja ima sposobnost vezivanja vode u količini do 30 puta većoj od svoje molekularne težine. Kao aktivna tvar u njezi kože, djeluje na ispunjavanje bora i time djelotvorno utječe na smanjivanje pojave bora. Hijaluronska kiselina glavni je aktivni sastojak u Eucerin Hyaluron-Filler njezi
 • Saponin
  Bioaktivni glicin-saponin, dobiven iz soje, dokazano je jedna od najučinkovitijih tvari za poticanje prirodne proizvodnje hijaluronske kiseline u koži. Prodire u najdublje slojeve epiderme, gdje bore i nastaju te potiče sintezu hijaluronske kiseline koja ispunjava bore. Ovaj aktivni sastojak ključan je u Eucerin Hyaluron-Filler njezi

 • Magnolol
  Visoko koncentrirana aktivna tvar dobivena iz kore magnolije. Djeluje na povećanju kapaciteta skladištenja stanica koje koži osiguravaju volumen u dubljim slojevima te osigurava njihovo povećanje i količinu (dokazano in vitro studijama). Njihova funkcija ispunjavanja bora pomaže u smanjivanju pojave bora. Također se koristi u tretiranju gubitka gustoće i gubitka volumena. 
 • Oligopeptidi  
  Potiču i podupiru kolagensku mrežu u dermi. Zahvaljujući jačanju strukture kože, smanjuje se i pojava bora. Oligopeptidi također imaju stimulirajući učinak na metaboličku aktivnost kože i reaktiviranje interakcije njenih stanica kako bi joj se vratio izgubljeni sjaj. Također su se pokazali korisnim u tretiranju gubitka gustoće i gubitka volumena

Invazivni tretmani bora

invazivni tretman injekcija
Kožna punila se često koriste za tretiranje duboke nazolabijalne brazde između nosa i usta.
injekcija
Dermalna punila nanose se tankom iglom. Postupak se provodi u dermatološkoj ordinaciji.

Injekcije punila za kožu namijenjeni su ubrizgavanju punila u kožu čime se popunjavaju bore. Najčešće se radi o hijaluronskoj kiselini.

Medicinska istraživanja pokazuju da korištenje preparata za njegu kože s hijaluronskom kiselinom može značajno poboljšati učinke tretmana punjenja hijaluronskom kiselinom ako se preparati za njegu koriste redovito nakon injekcije tijekom duljeg vremena, pogotovo na području oko očiju. Hijaluronska kiselina glavni je aktivni sastojak u Eucerin Hyaluron-Filler njezi  te je prošla klinička ispitivanja za topikalnu njegu kože, posebno na području oko očiju s mjerljivim rezultatima. Više informacija o provedenom istraživanju pročitajte ovdje

Injekcije botulinum toksina djeluju privremenim ograničavanjem pokretanja mišića lica. Najčešće se koriste na čelu i oko očiju. Smanjuju bore uzrokovane facijalnom ekspresijom. Učinci popuštaju nakon nekoliko mjeseci, a postupak je potrebno ponoviti za održavanje rezultata.

Ove postupke uvijek trebaju provoditi dermatolozi u ordinaciji ili drugi medicinski obrazovani djelatnici u klinikama.

Povezani članci

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.