Suhoća izazvana starenjem – Tretiranje kože koja je s vremenom postala sklona isušivanju

5 min čitanja
Prikaži više

Ponekad će procesi starenja u koži uzrokovati promjenu tipa kože, a s time i  promjenu izgleda kože i osjećaja koji taj izgled prati. Pod suhoćom izazvanom starenjem podrazumijevamo osjećaj zategnutosti i suhoće koji se javlja istovremeno s pojavom finih linija i bora. Ta dvostruka promjena znači da je potrebno prilagoditi način njege kože: kako bi je se održalo zdravom, kako bi pružala osjećaj ugode i kako bi se umanjili vidljivi znakovi starenja.

Saznajte kako pravilno njegovati suhu kožu uz stručne savjete specijalistice dermatovenerologije dr. sc. Vesne Sredoja Tišma, dr.med.

Znakovi i simptomi

Kako prepoznati suhoću izazvanu starenjem

Suhoća izazvana starenjem zdravstveni je problem koji s vremenom postaje sve vidljiviji i treba mu posvetiti više pažnje.

Može se pojaviti kod svakog od četiri glavna tipa kože. Svi tipovi kože mogu se s godinama približiti suhom tipu. Iako to nije uvijek slučaj, povećana suhoća često se javlja kao dio procesa općeg starenja kože

žena sa suhom kožom lica
S vremenom koža gubi vlagu.
žena sa suhom kožom lica
Suha tekstura lica može postati hrapava, ponekad čak i sklona ljuskanju.

Suhoća kože i osjetljivost kože često su povezani i mogu se javljati istovremeno. S vremenom, suhoća koja prati osjetljivost može se pogoršati i pretvoriti u suhoću izazvanu starenjem.

Kako se osjeća koža na kojoj se javlja suhoća izazvana starenjem?
S vremenom, koža može postati izrazito suha i zategnuta. Štoviše, odlike suhe kože koja stari mogu biti:

 • Hrapavost
 • Ispucalost popraćena sklonošću k nastajanju ragada (raspuklina)
 • Nastajanje žuljeva i/ili ljuskica
 • Učestali svrbež

Kako izgleda koža na kojoj se javlja suhoća izazvana starenjem?
Osim sve jačeg osjećaja suhoće na površini kože pojavljuju se i sitne napukline i bore koje se postupno produbljuju, a njihov broj sve više raste. 

Uzroci i okidači

Što isušuje kožu s godinama?

Suhoća izazvana starenjem uzrokovana je kombinacijom unutarnjih i vanjskih čimbenika koji s godinama imaju sve veći utjecaj na kožu.

osoba s finim borama oko očiju
Prve fine linije i bore obično se pojavljuju oko očiju.
osoba tamnije puti
Znakovi starenja manje su uočljivi i pojavljuju se u kasnijoj fazi kod osoba tamnije puti.

Nakon 25. godine života, metabolizam kože se usporava. 
Do trećeg desetljeća života, počele su se događati promjene u koži - kronološko starenje kože ne možemo izbjeći. Uzrokovano je uglavnom fiziološkim promjenama u funkcijama kože. U tom slučaju, koža se postupno isušuje i tijekom vremena gubi elastičnost.

Barijerna funkcija je oslabljena, što pridonosi gubitku vlažnosti. Ugrožavanjem ove vitalne funkcije kože, ona gubi sposobnost zaštite od vanjskih čimbenika koji dodatno ubrzavaju pojavu suhoće izazvane starenjem.

Metabolički sustav unutar svake stanica se usporava. Koža sve više gubi vlagu i manje je elastična. Suha koža lica i bore javljaju se kao posljedica toga. Vidljivost ova dva elementa na površini kože dokazuje pojavu suhoće izazvane starenjem.

Genetska predispozicija i etnička pripadnost mogu utjecati na brzinu starenja kože neke osobe te odrediti kada će djelovanje suhoće izazvane starenjem postati vidljivo.

S godinama, na kožu će utjecati i hormonalne promjene. S početkom menopauze, pad razine estrogena može usporiti proizvodnju elastičnih vlakana.

Što se događa u pojedinim slojevima kože?

 • Rožnati sloj
  Sastoji se od gusto raspoređenih keratinocita i tvari poznatih kao prirodni čimbenici zadržavanja vlažnosti ili NMF. Te tvari ovom sloju omogućuju sposobnost vezivanja vode. Kod mlade kože, djelotvorni rožnati sloj skladišti između 10 i 20% vode u tijelu.
  Sa starenjem kože, na rožnati sloj utječu usporeni procesi unutar kože te vanjski čimbenici koji narušavaju njegovu barijernu funkciju. Također, više nije djelotvoran u zadržavanju vlažnosti u koži. Posljedica je suhoća, a kasnije se javljaju i bore.

 • Dermalni slojevi
  Struktura kože je narušena te se povećava vjerojatnost pojave dubljih bora. Elastičnost i gustoća kože se smanjuju, a koža gubi svoj mladenački izgled.
 • Subdermalni slojevi
  U ovim dubljim slojevima, dolazi do smanjenja veličine i broja stanica koje pohranjuju lipide.

 

Pročitajte više o strukturi kože ili o drugim vidljivim znakovima starenja i njihovim uzrocima poput bora te gubitka volumena ili gubitka gustoće i sjaja

Rješenja

Kako se boriti protiv suhoće izazvane starenjem

Uspostaviti dobru rutinu njege kože

žena čisti lice
Provjerite je li korišteni preparat namijenjen njezi suhe kože.

Kod svih tipova suhe kože potrebna je pažljiva rutina njege kože kako bi se poboljšao izgled i osjećaj na koži. Reakcija suhe kože na sapun i lužine poput onih koje nalazimo u mnogim sredstvima za čišćenje može biti vrlo ozbiljna, stoga kožu treba čistiti blagim preparatom koji je neće isušiti. Potražite formule bez mirisa i boja, primjerice Eucerin DermatoCLEAN njegu

Tijekom faze njege bilo bi dobro koristiti preparate za njegu koji sadržavaju aktivne sastojke posebno učinkovite u tretiranju suhoće izazvane starenjem.

Aktivni sastojci

osoba gladi lice
Eucerin Hyaluron-Filler + UREA dnevna ili noćna krema može se koristiti za suhu do vrlo suhu kožu lica.
žena nanosi Eucerin Hyaluron Filler UREA kremu
Eucerin Hyaluron-Filler + UREA krema protiv bora oko očiju pruža olakšanje isušenom području oko očiju i smanjuje pojavu dubokih bora.

Ureja
Ureja je jedan od prirodnih čimbenika zadržavanja vlažnosti (NMF) koji nastaju prirodno u tijelu što je čini idealnim tretmanom za suhu kožu. Ureja je ključan sastojak u svim preparatima Eucerin njege s urejom.

Hijaluronska kiselina  
Hijaluronska kiselina koja prirodno nastaje u koži ima snažnu sposobnost vezivanja vode. Pospješuje regeneraciju kože, kao i difuziju hranjivih tvari. Djelotvornost hijaluronske kiseline i na suhu kožu i na bore čini je osobito korisnom u borbi protiv suhoće izazvane starenjem.

Sinergija ova dva aktivna sastojka predstavlja iznimno djelotvorno rješenje za suhoću izazvanu starenjem. Zajedno se nalaze u formuli Eucerin Hyaluron-Filler + UREA njege.

Ceramid-3
Prirodno podupire regeneraciju zaštitnog sloja kože i pozitivno djeluje na nedostatak lipida. Ceramid-3 sastavni je dio formule Eucerin Hyaluron-Filler + UREA noćne kreme protiv bora.

Izbjegavanje čimbenika koji utječu na pojavu suhe kože

žena nanosi Eucerin Sun kremu za zaštitu od sunca
Preporučuje se korištenje krema za zaštitu od sunca s visokim faktorom UV zaštite, poput Eucerin kreme za zaštitu od sunca SPF 30/50+.
žena jede jabuku
Hrana koja obiluje antioksidansima, poput voća i povrća, pomoći će u očuvanju vitalnosti i zdravlja organizma i kože.

Kod suhe i vrlo suhe kože lica važno je izbjegavati sve što može dodatno isušiti kožu. Prilagodba stila života također može pomoći u usporavanju pojave suhoće izazvane starenjem.

Ekstremne klime treba izbjegavati. Vrlo vruć, hladan ili suh zrak može narušiti ravnotežu vlažnosti u koži.

Učinci izlaganja suncu mogu biti i pozitivni i negativni. UV zračenje treba kontrolirati izbjegavanjem izlaganja u vrijeme najjačeg intenziteta sunčevih zraka te nošenjem laganih zaštitnih slojeva odjeće. Primjenu odgovarajućih SPF preparata treba uklopiti u ovaj holistički pristup. Pročitajte više u članku Kako sunce utječe na vašu kožu

Kemijske utjecaje kao što su pretjerano agresivni preparati za čišćenje ili pranje lica prevrućom vodom treba izbjegavati jer oni mogu izazvati dodatno isušivanje kože. Do toga dolazi nestajanjem prirodnih čimbenika zadržavanja vlažnosti (NMF) s kože, nakon čega je koža osjetljiva i sklona gubitku vlažnosti. 

Prehrana može pomoći u usporavanju tog procesa. Prehrana bogata antioksidansima može smanjiti posljedice oksidativnog stresa

Kad niste sigurni u kakvom se stanju nalazi vaša koža, preporučuje se zatražiti profesionalni savjet.

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.

Potpuna rutina njege