Koža i sunce – Kako UVA, UVB i HEV svjetlosne zrake utječu na kožu

13 min čitanja
Prikaži više


Sunčeva svjetlost u umjerenim količinama dobro je za naše zdravlje ali pretjerano izlaganje suncu može biti štetno za strukturu i stanje kože. Važno je biti svjestan utjecaja koje sunce ima na kožu i prakticirati "sigurno sunčanje" - ograničiti vrijeme provedeno na suncu, nositi zaštitnu odjeću i odabrati i primijeniti posebu formulaciju za zaštitu od sunca za vaš tip i stanje kože.

Što je sunčeva svjetlost?

Sunčeva svjetlost sastoji se od spektra zračenja: vidljiva svjetlost, ultraljubičasto (obično poznato kao UV) i infracrveno svjetlo. Svjetlost se mjeri u valnim duljinama - jedinice su nanometri (nm) i milimetre (mm). Svaka od različitih zračenja svjetlosti u spektru ima različitu valnu duljinu.

Vidljiva svjetlost

Vidljiva svjetlost čini oko 50% spektra sunčevog svjetla i, kao što ime sugerira, jedini je dio svjetlosti vidljiv golim okom. Raspon valnih duljina iznosi od 400 do 760 nm. Dio ovog vidljivog spektra prema 400 nm plavo / ljubičastom rasponu ima posebno visoku razinu energije i poznat je kao Visokoenergetska vidljiva svjetlost (HEV svjetlost).

UV svjetlost

Ultraljubičasto svjetlo nevidljivo je ljudskom oku i dolazi u tri oblika: ultraljubičasto A (UVA), ultraljubičasto B (UVB) i ultraljubičasto C (UVC).

UV svjetlo ima kraću valnu duljinu od vidljive svjetlosti. UVC zrake imaju najkraću valnu duljinu (između 100 i 290 nm). One su blokirani od strane Zemljine atmosfere i stoga ne stignu do kože. UVA i UVB zrake imaju valnu duljinu od 280 nm do 400 nm, iako UVA ima dužu valnu duljinu nego UVB. Zajedno čine oko 5% sunčevih zraka.

UVA zrake su manje intenzivne od UVB, ali ih ima više od 30 do 50 puta. Oni su također prisutne stalno, s relativno jednakim intenzitetom, tijekom svih sunčanih sati tijekom cijele godine. UVB zrake, međutim, fluktuiraju tijekom dana i najjače u podne. Obje prolaze gotovo neometano kroz oblake i smog.

Infracrveno svjetlo

Infracrvene zrake A i B imaju dulju valnu duljinu između 760 nm i 1000 nm (1 mm), a kao i  UV zrake nisu vidljive golom oku. One predstavljaju preostalih 40% sunčevog svjetla.

Kako sunčeva svjetlost utječe na kožu

Sunčeva svjetlost može biti dobra za nas - to je važan izvor vitamina D koji je bitan za zdrave kosti i povećava našu razinu serotonina, podižući raspoloženje. No, previše sunca može oštetiti kožu uzrokujući opekline od sunca, prerano starenje kože, hiperpigmentaciju i alergijske reakcije i mogu čak dovesti do ozbiljnih stanja kože kao što je rak kože.

Velika većina oštećenja kože uzrokovana suncem dolazi od UV zraka, a UVA i UVB zrake utječu drugačije na kožu.

UVB zrake

UVB zrake variraju tijekom dana, te su najjače u podne. One potiču stvaranje novog melanina, odgovornog za dugotrajniju preplanulost, i potiču stanice na stvaranje debljeg epidermisa. Mogu stvoriti opekline i oštećenja kože osobito tijekom ljetnih mjeseci i na velikim visinama.
Ne prodiru toliko duboko, ali stvaraju slobodne radikale na svim razinama epidermisa.

Utječu na DNK više od UVA zraka, te su glavni uzrok oštećenja DNK. 

UVB zrake mogu doprijeti do najdubljih slojeva stanica epidermisa i glavni su uzrok akutnog oštećenja od sunca. 

UVA zrake

I UVA i UVB zrake štetno utječu na kožu, ali intenzitet UVA zraka prilično je konstantan tijekom dana, dok intenzitet UVB zraka varira. Sustav rangiranja faktora zaštite od sunca (SPF) za kreme za sunčanje, temelji se na razini UVB zaštite koju preparat nudi. Međutim, preparati koji sadrže simbol UVA zaštite moraju osigurati minimalnu razinu zaštite od UVA zraka. Omjer bi trebao biti 1:3 za UVA:UVB zaštitu.

Stoga je važno da svaki dan doznate intenzitet UV zračenja u vašem području i primijenite odgovarajuću razinu UV zaštite.

Europsko udruženje za kozmetičku industriju (bivša Colipa) također je postavilo standarde UV zaštite za kreme za sunčanje. Međunarodni standard ISO 24444-2010 pouzdana je metoda ispitivanja učinkovitosti UV zaštite krema za sunčanje te je u skladu s Europskom komisijom.

Čimbenici koji utječu na izlaganje UV zračenju

Količina UV svjetla s kojom koža dolazi u dodir ovisi o mnogim čimbenicima, kao što su: doba dana, sezona, nadmorska visina i geografski položaj.

animacija čimbenika koji utječu na izloženost UV zrakama
Prikaz čimbenika koji utječu na izlaganje UV zračenju.

Pozitivni učinci sunca

Poznato je da sunčeva svjetlost može podići raspoloženje, iako točan proces iza toga nije potpuno razumljiv. Ono što je dobro istraženo je činjenica da nedostatak izloženosti sunčevoj svjetlosti može dovesti do nedostatka vitamina D i sezonskog afektivnog poremećaja (SAD). To može biti povezano.

Vitamin D

Sunčeva svjetlost je važan izvor vitamina D koji je bitan za mnoge vitalne procese u našem tijelu: održava naše kosti zdravima i smanjuje rizik od depresije.

Negativni učinci sunca na kožu

Postoje mnoge  komplikacije koje mogu biti uzrokovane pretjeranim izlaganjem suncu. Evo nekih od najčešćih:

Opekline od sunca

Opekline od sunca, koje uzrokuju UVB zrake,  su najčešći oblik oštećenja od sunca. Karakterizira ih crvena i upaljena koža s bolnim mjehurima. Simptomi se mogu pojaviti i nakon 5 sati.

Oksidativni stres

UVA zrake (i, u mnogo manjem opsegu, HEV svjetlost) djeluju u interakciji s stanicama kože i stvaraju slobodne radikale. Ovi slobodni radikali su visoko reaktivne molekule kisika i također su poznate pod nazivom ROS - reaktivne vrste kisika. Tijelo koristi antioksidante kako bi neutraliziralo te štetne slobodne radikale. Kada postoji neravnoteža između proizvodnje slobodnih radikala i sposobnosti tijela da ih neutraliziraju, slobodni radikali počinju oštećivati stanice u procesu poznatoj kao oksidativni stres.

Oksidativni stres i preuranjeno starenje

žena s kožom koja stari
Sunce je odgovorno za do 90% starenja kože

UVA zrake (i, u mnogo manjem opsegu, HEV svjetlost) djeluju u interakciji s stanicama kože i stvaraju slobodne radikale. Ovi slobodni radikali su visoko reaktivne molekule kisika i također su poznate pod nazivom ROS - reaktivne vrste kisika. Tijelo koristi antioksidante kako bi neutraliziralo te štetne slobodne radikale. Kada postoji neravnoteža između proizvodnje slobodnih radikala i sposobnosti tijela da ih neutraliziraju, slobodni radikali počinju oštećivati stanice u procesu poznatoj kao oksidativni stres.

Oksidativni stres uzrokuje fotostarenje (prerano starenje zbog izlaganja suncu). Zapravo, do 90% starenja kože je uzrokovano suncem1. Slobodni radikali oštećuju stanice kože i razgrađuju kolagena i elastin koji koži daju svjež, mladenački izgled. Starenje kože je, naravno, posve prirodni proces, ali kada koža preuranjeno stari, može postati ovješena i razviti bore prije vremena.  Više možete saznati u ćlanku Fotostarenje - i kako ga spriječiti.

Alergije na sunce

osip na koži od sunca
Simptomi PLE se ponavljaju i pojavljuju se jedan ili dva dana nakon izlaganja UV zrakama.
akne na ramenima
Mallorca akne uzrokovane su kombinacijom izloženosti suncu i određenih kozmetičkih preparata.

Polimorfna erupcija svjetlost (PLE) najčešći je oblik alergije na sunce i dijagnosticira se kod oko 90 % svih oboljelih od alergije na sunce. Njezina učestalost u zapadnoj Europi i SAD-u iznosi oko 20 %. Alergije na sunce pokreće oksidativni stres uzrokovan slobodnim radikalima iz UVA zraka i, u manjoj mjeri, UVB zraka 

Acne aestivalis (Mallorca akne) aktiviraju se kada se UV zračenje spoji s određenim sastojcima u kozmetičkim preparatima s lokalnom primjenom ili kremama za sunčanje, poput emulgatora, što uzrokuje iritaciju i upalu lojnih folikula. Acne aestivalis utječe na oko 1-2% stanovništva, a najviše su pogođene mlade i sredovječne žene (25-40 godina). Simptomi su vrlo slični simptomima PLE i često ih je teško razlikovati.

Neujednačena pigmentacija kože

Melanin djeluje kao prirodna krema za sunčanje i štiti kožu od UV zraka, ali  prekomjerno izlaganje suncu može poremetiti ovaj proces, što dovodi do hiperpigmentacije. UVA, UVB i HEV svjetlosne zrake povezane su sa pigmentacijom i mogu pridonijeti pigmentacijskim mrljama kao što su staračke pjege  i melasma. Više možete saznati u Hiperpigmenatcija: što je i kako je prepoznati?

Ako niste sigurni koji faktor zaštite od sunca pristaje vašem tipu kože ili stanju, saznajte pomoću kožnog testa ili pitajte dermatologa.

Fotoosjetljivost

Fotoosjetljivost

Fototoksične i fotoalergijske reakcije mogu se razviti kada lijek, koji obično ne uzrokuje osjetljivost, prolazi kroz fotoaktivaciju kada je u interakciji s UV zračenjem koje ulazi u kožu, i uzrokuje kožne manifestacije. 
Reakcije fotoosjetljivosti mogu nastati zbog djelovanja oralnih (sustavnih) lijekova te lijekova i kozmetičkih proizvoda s lokalnom primjenom. 

Fotoosjetljivost uzrokovana lijekovima

osoba pije tabletu
Fotoalergijske reakcije mogu se razviti kada dođe do interakcije lijeka sa sunčevim zrakama.

Neki protuupalni lijekovi ili lijekovi protiv bolova, poput ibuprofena, mogu uzrokovati fotoosjetljivost. Među druge uobičajeno korištene fotoaktivne lijekove spadaju antibiotici, nesteroidni protuupalni lijekovi, diuretici, statini, retinoidi i sredstva protiv gljivica. Stoga je važno da imate to na umu prilikom odabira krema, losiona ili krema za sunčanje.
Saznajte više o fotoosjetljivosti uzrokovanoj lijekovima.

Kod teških slučajeva opeklina od sunca odmah se posavjetujte s liječnikom. Također biste trebali posjetiti liječnika ako imate opekline od sunca i osjećate se slabo, dehidrirano ili imate jake plikove, ili ako opekline od sunca dobije dijete ili beba.

"Neki tipovi kože i starosne dobi su posebno osjetljivi na sunce. Više o učincima sunca možete pročitati u članku o osjetljivoj i problematičnoj koži i utjecaju sunca na dječju kožu.

1 Izvor: Ramos-e-Silva et al., ‘Anti-aging cosmetics: Facts and controversies’. Clin Dermatol. 2013 Nov-Dec; 31(6): 750-8.

Kako smanjiti rizik od izlaganja suncu:

Kako smanjiti rizik od izlaganja suncu:

  • Nemojte boraviti na  izravnom suncu, posebno kad je najintenzivnije (obično između 11 i 15 sati), što je osobito važno za bebe i malu djecu koje ne bi trebalo izlagati izravnom suncu
  • Tamo gdje hlad nije dostupan, stvorite svoj: prekrijte tijelo laganom odjećom i šeširom sa širokim obodom te sunčane naočale kako biste zaštitili glavu, lice, ramena i oči od sunca.
  • Zaštitite izložena područja vašeg lica i tijela preparatom za zaštitu od sunca koji je posebno formuliran kako bi odgovarao vašoj dobi, tipu i stanju kože.
  • Primijenite taj preparat kao dio dnevne rutine njege kože (sjetite se da UVA i HEV svjetlosne zrake još uvijek mogu utjecati na vašu kožu tijekom oblačnih dana).
  • Često ponovno nanosite proizvode za zaštitu od sunca kada se sunčate kako biste osigurali da razina zaštite ostaje ista kao i kada ste ih prvi put primijenili.
  • Obratite posebnu pozornost na potencijalne nuspojave svih propisanih lijekova.
  • Obratite pažnju na bilo kakve promjene kože.

Dječja koža je posebno tanka i osjetljiva na sunce i zahtijeva dodatnu razinu zaštite. Više o tome možete pročitati u članku  Kako zaštititi dječju kožu od utjecaja sunca?
Koža na vašem licu je osjetljivija na oštećenja od sunca od kože na nekim drugim dijelovima vašeg tijela. Saznajte više o najboljem načinu za njegu kože lica na suncu u članku Zaštita lica od sunca.

Kako odabrati optimalnu zaštitu od sunca za vašu kožu?

Fototipi kože i faktor zaštite od sunca

Važno je odabrati preparat za zaštitu od sunca s optimalnim zaštitnim faktorom (SPF) za vašu kožu. Sustav SPF brojeva temelji se na razini UVB zaštite koju preparat nudi. SPF pomnožen prirodnom zaštitom kože u minutama označava maksimalnu duljinu vremena u kojem možete izložiti vašu kožu suncu bez rizika od oštećenja kože izazvane UVB-om. Međutim, SPF zaštita ovisi o korištenju pravih količina preparata pa preporučujemo da ostanete samo na suncu 60% vremena od onog koje SPF dopušta i ne zaboravite da se oštećenja kože javljaju čak i kada opekline od sunca nisu vidljive.

Dijagram" Kako odabrati pravi SPF za vašu kožu "pomoći će vam da isprobate ispravnu SPF za vas. Ako ste još uvijek nesigurni, pitajte svog dermatologa za savjet.

Također biste trebali odabrati preparate koji su jasno označeni simbolom UVA zaštite. Svi proizvodi koji prikazuju taj simbol moraju osigurati minimalnu razinu UVA zaštite koju je postavila tvrtka Cosmetics Europe (nekad poznata kao COLIPA) kojoj je omjer 1: 3 za UVA: UVB zaštitu.

Svi preparati Eucerin linije njege  za zaštitu od sunca uključuju UVA, UVB i širokopojasne filtre i nude vrhunsku zaštitu od UVA i UVB zračenja. Raspon uključuje  SPF - 15, 25, 30, 50 i 50+.

Izuzetno je važno odabrati optimalnu zaštitu od sunca zbog osjetljivosti pojedinog tipa kože (pigmentacije kože) na sunce i intenziteta zračenja. 
Faktor zaštite od sunca (SPF) pomnožen s prirodnom zaštitom kože u minutama prikazuje maksimalnu duljinu izlaganja suncu bez opasnosti od oštećenja kože uzrokovanog UV zrakama.

animacija razine intenziteta sunca i potrebne njege
Čimbenici koji utječu na izlaganje UV zračenju

Zaštita kože od opeklina od sunca

Nošenje zaštitne odjeće, čuvanje kože od podnevnog sunca i odabir odgovarajućeg SPF-a najbolji su način za sprečavanje opekotina od sunca. Ako se pojave blagi opekotine, koža se može hladiti pomoću preparata za njegu nakon sunčanja koji odgovaraju vašem tipu kože. Saznajte više o preparatu Eucerin Sensitive Relief gel krema za njegu kože nakon sunčanja. U slučaju težih opekotina od sunca uvijek se savjetujte s liječnikom.

Zaštita kože od prijevremenog starenja i hiperpigmentacije

Uz učinkovite UVA i UVB filtre, zaštita od oksidativnog stresa izazvanog suncem dolazi i od prehrane bogate antioksidansima i formulama koje uključuju antioksidante. Obratite pažnju na sastojke kao što su likokalkon A i gliciretinična kiselina. Likokalkon A se nalazi u svim Eucerin formulama preparata za zaštitu od sunca, uključujući i Eucerin Sun Fluid anti-age formule. Likokalkon A i gliciretinična kiselina zajedno rade kako bi zaštitile stanice kože u dubljim epidermalnim slojevima od oštećenja uzrokovanih suncem i popravili DNA kože.

animacija posljedica izlaganja suncu
Grafički prikaz zaštite od sunca i oporavka DNK.

Sastojci

Sastojci poput hijaluronske kiseline i B-Resorcinol mogu pomoći u ublažavanju simptoma oštećenja od sunca. Hijaluronska kiselina dokazano pojačava hidratizaciju kože, vlaži kožu iznutra prema van i smanjuje čak i duboke bore. To je jedan od aktivnih sastojaka u Eucerin Photoaging Control fluid za zaštitu kože lica SPF30 i SPF50 koji dokazali dokazano nude zaštitu od UVA, UVB i HEV svjetla, pomažu u sprečavanju fotostarenja i smanjivanju bora. Ako već imate hiperpigmentacijske mrlje, Thiamidol, ključni sastojak u Eucerin Anti-Pigment liniji njege, može biti učinkovit za njihovo smanjivanje.

Zaštita kože od alergija izazvanih suncem

Ako je vaša koža posebno osjetljiva na sunce, odaberite preparate visokog faktora za zaštitu od sunca koji su posebno oblikovani za osjetljivu kožu. Svi Eucerin preparati za zaštitu od sunca klinički su i dermatološki testirani i dokazano su kompatibilni s osjetljivom kožom.

Obratite pažnju na formule koje sadrže Alpha Glucosyl Rutin (ponekad skraćeno za AGR). To je još jedan sastojak koji dokazano umanjuje formiranje slobodnih radikala te se pokazao učinkovitim u sprječavanju PLE. To je ključni sastojak Eucerin preparata za zaštitu od sunca posebno formuliran za kožu sklonu alergijama: Eucerin Allergy Protection Sun krema-gel (SPF 25 i 50).
Redovita primjena nakon sunčanja može pomoći u sprečavanju alergijskih reakcija. Saznajte više o učincima sunca na osjetljivu i problematičnu kožu i učincima UVA i UVB na osjetljivu kožu.

Kako primijeniti preparate za zaštitu od sunca


Primjena odgovarajuće količine preparata, dajući mu dovoljno vremena da se apsorbiraju prije izlaganja suncu i ponovna primjena, često igraju ključne uloge u osiguravanju da vaša koža primi i održi potrebnu razinu zaštite.
Naš dijagram 'Koliko preparata trebam koristiti' ilustrira pravu količinu njege za upotrebu na različitim dijelovima vašeg tijela. 

animacija kada nanositi kremu za sunčanje
Kada nanijeti preparat za zaštitu od sunca?

Zaštita kože od fotoosjetljivosti izazvane lijekovima

Neki protuupalni lijekovi ili lijekovi protiv bolova, poput ibuprofena, mogu uzrokovati fotoosjetljivost. Među druge uobičajeno korištene fotoaktivne lijekove spadaju antibiotici, nesteroidni protuupalni lijekovi, diuretici, statini, retinoidi i sredstva protiv gljivica. Stoga je važno da imate to na umu prilikom odabira krema, losiona ili krema za sunčanje.

Bolesti kože

osoba s madežom na ramenu
Oštećenje zbog godina izloženosti suncu uzrokuje rak kože.
pregled madeža
Potrebno je ići na redovite dermatološke preglede, svaku promjenu na koži trebate odmah prijaviti.

Rak bazalnih stanica kože pojavljuje se kao mala, sporo rastuća, sjajna, ružičasta ili crvena kvržica. Ako ih se ne liječi, kvržice postanu hrapave, krvare ili se razviju u čir. Najčešće se nalaze na licu, vlasištu, ušima, rukama, ramenima i leđima. Karcinom pločastih stanica kože obično se pojavljuje u obliku ružičastih kvržica. One mogu imati tvrdu ili ljuskavu kožu na površini i najčešće se nalaze na licu, vratu, usnama, ušima, šakama, ramenima, rukama i nogama. Mogu lako krvariti i razviti se u čir. 

Melanom je najozbiljniji tip raka. Često je prvi znak pojava novog madeža ili promjene u izgledu postojećeg madeža. Melanomi su najčešće nepravilnog oblika, višebojni i veći od 6 mm. Oni se mogu nalaziti bilo gdje na tijelu, ali najčešća su mjesta leđa, noge, ruke i lice.

Rak kože 
Rak kože će se vjerojatnije pojaviti na koži koja je češće izložena suncu, tako da je koža lica u opasnosti. Budući da je aktinična keratoza prekancerozna lezija, neke keratoze mogu se razviti u rak.

Aktinična keratoza manifestira se u obliku suhih mrlja na koži koje se ljušte, a uzrokovane su oštećenjem zbog godina izloženosti suncu. Mrlje su ružičaste, crvene ili smeđe, a variraju u širini od 0,5 do 3 cm i najčešće se nalaze na licu (pogotovo na usnama, nosu i čelu), vratu, podlakticama i stražnjem dijelu ruke i (kod muškaraca) na rubovima ušiju i ćelavom vlasištu te (kod žena) na nogama ispod koljena.

Povezani članci

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.