Hijaluronska kiselina – Kako djeluje na kožu?

5 min čitanja
Prikaži više

Proizvedena prirodno u mladenačkoj koži, hijaluronska kiselina igra ključnu ulogu u hidrataciji kože i popularan je sastojak preparata za njegu kože. U članku saznajte kako hijaluronska kiselina djeluje na kožu i na koji način Eucerin koristi ovaj učinkovit sastojak u svojim sredstvima za čišćenje, njegu i zaštitu kože od sunca - kako bi pojačao hidrataciju i odgodio vidljive znakove starenja kože.

Što je hijaluronska kiselina?

žena mlade kože
Mlada koža je podatna, zategnuta i prirodno bogata hijaluronskom kiselinom

Hijaluronska kiselina je polisaharidna molekula (velik i složen ugljikohidrat) poznata i kao hijaluronan. Formiraju ga naše stanice i prirodno se javlja u našim tijelima. Uz kolagen i elastin, jedan je od glavnih sastojaka vezivnog tkiva koje okružuje naše stanice kože gdje koži pruža vlagu i čvrstoću.

Mlada, zdrava koža sadrži puno hijaluronske kiseline, ali kako starimo, naša koža proizvodi je sve manje, a postojeće rezerve se troše.

Zašto je hijaluronska kiselina dobra za kožu?

Hijaluronska kiselina je snažan humektant, što znači da djeluje poput magneta, privlačeći vodu na kožu. Može vezati između 1.000 i 10.000 puta veće molekule od vlastite težine u vodi (to jest, jedan gram veže između jedne i deset litara). Hijaluronska kiselina također sprječava da koža izgubi previše vlage, pa je od vitalnog značaja za hidrataciju kože. Održavanje optimalne hidratacije ključno je za zdravu kožu: bez prave količine vode koža se isušuje i manje je učinkovita kao zaštitna barijera. Vizualno gubi sjaj i čvrstinu.

Kako koža stari, naše stanice proizvode manje hijaluronske kiseline, a postojeća hijaluronska kiselina počinje se razgrađivati. To može dovesti do suhoće uzrokovane starenjem, a također je jedan od faktora odgovornih za vidljive znakove starenja kože kao što su linije i bore, gubitak volumena i gubitak elastičnosti.

Istraživanje je pokazalo vrijednost određenih oblika hijaluronske kiseline kao sastojka u topikalnoj njezi kože gdje pomaže povećati hidrataciju i učinkovito ispunjava bore. Dermatolozi također koriste hijaluronsku kiselinu kao sastojak dermalnih filera za smanjenje vidljvih znakova starenja na koži.

žena gladi lice
Učinkovita hidratacija kože u 20-ima i kasnije pomaže u odgađanju znakova starenja kože.

Svi tipovi kože imaju koristi od proizvoda za njegu kože koji sadrže hijaluronsku kiselinu, ali posebno su učinkoviti na koži koja je prirodno suha i za kožu u 20-ima kada se javljaju prvi znakovi starenja kože.

Koji su različiti oblici hijaluronske kiseline?

Hijaluronska kiselina dolazi u različitim molekularnim težinama, a neke su formulacije djelotvornije od drugih. Nije dovoljno reći da proizvod sadrži hijaluronsku kiselinu: uvijek prednost pružite proizvodu brenda kojem vjerujete i iza kojeg stoje istraživački rezultati koji dokazuju učinkovitost. 

molekule hijaluronske kiseline
Visokomolekularna hijaluronska kiselina | Niskomolekularna hijaluronska kiselina

Postoje tri glavne vrste hijaluronske kiseline koje se koriste u preparatima za njegu kože:

 • Visoko molekularna hijaluronska kiselina (poznata kao dugolančana hijaluronska kiselina). Ostaje na površini kože i djeluje na poboljšanje hidratacije u najudaljenijem sloju epiderme - gdje nastaju fine linije i bore.
 • Srednjemolekularna hijaluronska kiselina (poznata kao srednjelančana) djeluje na sličan način kao visokomolekularna hijaluronska kiselina.
 • Nisko molekularna hijaluronska kiselina (poznata kao kratkolančana hijaluronska kiselina). S molekulama koje su 40 puta manje od molekula dugolančane hijaluronske kiseline prodire duboko u epidermalne slojeve kože gdje potiče vlastitu proizvodnju hijaluronske kiseline, poboljšavajući hidrataciju u slojevima gdje nastaju duoke bore.

Eucerin koristi nisko i visokomolekularnu hijaluronsku kiselinu u formulai Hyaluron-Filler², Hyaluron-Filler + Elasticity, Anti-Pigment dvoafazni serum i zaštiti od sunca Photoaging Control za učinkovito ispunjavanje bora iznutra prema van. Eucerin DermatoCLEAN [HYALURON] linija sredstava za čišćenje i Hyaluron-Filler + Volume-lift njega sadrže formulu s niskomolekularnom hijaluronskom kiselinom.

Sve Eucerin formule rezultat su 130 godina stručnosti u njezi kože, inovativnog istraživanja i razvoja. Klinički i dermatološki dokazano visoka učinkovitost i dobra podnošljivost na koži.

¹ Standardna jedinica za mjerenje mase atoma je kilo Dalton (kDa). Visokomolekularna hijaluronska kiselina ima kDa od 2000, a nisko molekularna hijaluronska kiselina ima kDa od 52.
² Uz iznimku Eucerin Hyaluron-Filler hidratantnog boostera koji kombinira srednje molekularnu hijaluronsku kiselinu s niskomolekularnom hijaluronskom kiselinom.

Kako mogu uvrstiti hijaluronsku kiselinu u svakodnevnu rutinu njege kože?

Svakodnevno čišćenje, hidratacija i zaštita od sunca s preparatima bogatim hijaluronskom kiselinom pomoći će održati kožu hidriranom, zdravom i odgoditi vidljive znakove starenja kože.

Linija za čišćenje s hijaluronskom kiselinom

Eucerin DermatoCLEAN njega

Eucerin DermatoCLEAN [HYALURON] je hidratantna linija za čišćenje kože koja uključuje sredstva za čišćenje (gel, mlijeko, micelarna pjena i micelarna otopina), tonik i odstranjivač šminke na očima.

Klinički i dermatološki dokazano čisti nježno i učinkovito,  kombinira blag kompleks za čišćenje s hijaluronskom kiselinom i ostalim hidratantnim prirodnim sastojcima kako bi koža održala prirodnu razinu hidratacije. Pogodno za sve tipove kože, ostavlja kožu očišćenom, mekom i hidratiziranom.

Više o važnosti svakodnevnog čišćenja kože i izboru najboljih sredstava za čišćenje vašeg tipa kože saznajte ovdje

Preparati za njegu kože s hijaluronskom kiselinom

Eucerin nudi širok izbor preparata za njegu koji povećavaju hidratantna svojsta hijaluronske kiseline. Tri jedinstvene linije njege s drugačijim primarnim fokusom svoga djelovanja klinički i dermatološki dokazano pružaju višestruka rješenje protiv starenja kože:

Eucerin Hyaluron Filler njega

 • Eucerin Hyaluron-Filler njega je posebno formulirana za smanjenje prvih znakova starenja kao što su fine linije i bore. Ispunjava i duboke bore za pomlađen izgled kože.

Eucerin Hyaluron Filler Volume Lift

 • Eucerin Hyaluron-Filler + Volume-Lift klinički i dermatološki dokazano djeluje na duboke bore i specifične slojeve kože u kojima dolazi do gubitka volumena i kontura lica. Ispunjava duboke bore i redefinira konture lica pružajući lifting učinak.

Hyaluron Filler Elasticity Filler

Zaštita od sunca s hijaluronskom kiselinom

Jedan od negativnih učinaka pretjeranog izlaganja suncu je suhoća kože i fotostarenje (preuranjeno starenje uzrokovano suncem).

Eucerin SUN zaštita od sunca

Eucerin Photoaging Control fluid za zaštitu kože lica od sunca SPF 30 i SPF 50 je pouzdana krema za zaštitu od sunca za lice za sve tipove kože. Formula obogaćena hijaluronskom kiselinom pomaže u sprečavanju fotostarenja i vidljivo smanjuje bore.

Kako još održati kožu hidriranom?

Izbor zdravog načina življenja pomoći će vam održati kožu zdravom, mekom i zategnutom duže vremena.

 1. Pokušajte dovoljno vježbati
 2. Jedite uravnoteženu prehranu
 3. Pijte puno vode
 4. Ograničite konzumaciju alkohola
 5. Prestanite pušiti 
 6. Spavajte dovoljno

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.