hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina – Kako djeluje na kožu?

5 min čitanja
Prikaži više

Proizvedena prirodno u mladenačkoj koži, hijaluronska kiselina igra ključnu ulogu u hidrataciji kože i popularan je sastojak preparata za njegu kože. U članku saznajte kako hijaluronska kiselina djeluje na kožu i na koji način Eucerin koristi ovaj učinkovit sastojak u svojim sredstvima za čišćenje, njegu i zaštitu kože od sunca - kako bi pojačao hidrataciju i odgodio vidljive znakove starenja kože.

Što je hijaluronska kiselina?

hijaluronska kiselina
Mlada koža je podatna, zategnuta i prirodno bogata hijaluronskom kiselinom

Hijaluronska kiselina je polisaharidna molekula (velik i složen ugljikohidrat) poznata i kao hijaluronan. Formiraju ga naše stanice i prirodno se javlja u našim tijelima. Uz kolagen i elastin, jedan je od glavnih sastojaka vezivnog tkiva koje okružuje naše stanice kože gdje koži pruža vlagu i čvrstoću.

Mlada, zdrava koža sadrži puno hijaluronske kiseline, ali kako starimo, naša koža proizvodi je sve manje, a postojeće rezerve se troše.

Zašto je hijaluronska kiselina dobra za kožu?

Hijaluronska kiselina je snažan humektant, što znači da djeluje poput magneta, privlačeći vodu na kožu. Može vezati između 1.000 i 10.000 puta veće molekule od vlastite težine u vodi (to jest, jedan gram veže između jedne i deset litara). Hijaluronska kiselina također sprječava da koža izgubi previše vlage, pa je od vitalnog značaja za hidrataciju kože. Održavanje optimalne hidratacije ključno je za zdravu kožu: bez prave količine vode koža se isušuje i manje je učinkovita kao zaštitna barijera. Vizualno gubi sjaj i čvrstinu.

Kako koža stari, naše stanice proizvode manje hijaluronske kiseline, a postojeća hijaluronska kiselina počinje se razgrađivati. To može dovesti do suhoće uzrokovane starenjem, a također je jedan od faktora odgovornih za vidljive znakove starenja kože kao što su linije i bore, gubitak volumena i gubitak elastičnosti.

Istraživanje je pokazalo vrijednost određenih oblika hijaluronske kiseline kao sastojka u topikalnoj njezi kože gdje pomaže povećati hidrataciju i učinkovito ispunjava bore. Dermatolozi također koriste hijaluronsku kiselinu kao sastojak dermalnih filera za smanjenje vidljvih znakova starenja na koži.

hijaluronska kiselina
Učinkovita hidratacija kože u 20-ima i kasnije pomaže u odgađanju znakova starenja kože.

Svi tipovi kože imaju koristi od proizvoda za njegu kože koji sadrže hijaluronsku kiselinu, ali posebno su učinkoviti na koži koja je prirodno suha i za kožu u 20-ima kada se javljaju prvi znakovi starenja kože.

Koji su različiti oblici hijaluronske kiseline?

Hijaluronska kiselina dolazi u različitim molekularnim težinama, a neke su formulacije djelotvornije od drugih. Nije dovoljno reći da proizvod sadrži hijaluronsku kiselinu: uvijek prednost pružite proizvodu brenda kojem vjerujete i iza kojeg stoje istraživački rezultati koji dokazuju učinkovitost. 

molekule hijaluronske kiseline
Visokomolekularna hijaluronska kiselina | Niskomolekularna hijaluronska kiselina

Postoje tri glavne vrste hijaluronske kiseline koje se koriste u preparatima za njegu kože:

 • Visoko molekularna hijaluronska kiselina (poznata kao dugolančana hijaluronska kiselina). Ostaje na površini kože i djeluje na poboljšanje hidratacije u najudaljenijem sloju epiderme - gdje nastaju fine linije i bore.
 • Srednjemolekularna hijaluronska kiselina (poznata kao srednjelančana) djeluje na sličan način kao visokomolekularna hijaluronska kiselina.
 • Nisko molekularna hijaluronska kiselina (poznata kao kratkolančana hijaluronska kiselina). S molekulama koje su 40 puta manje od molekula dugolančane hijaluronske kiseline prodire duboko u epidermalne slojeve kože gdje potiče vlastitu proizvodnju hijaluronske kiseline, poboljšavajući hidrataciju u slojevima gdje nastaju duoke bore.

Eucerin koristi nisko i visokomolekularnu hijaluronsku kiselinu u formulai Hyaluron-Filler², Hyaluron-Filler + Elasticity, Anti-Pigment dvofazni serum i zaštiti od sunca Photoaging Control za učinkovito ispunjavanje bora iznutra prema van. Eucerin DermatoCLEAN [HYALURON] linija sredstava za čišćenje i Hyaluron-Filler + Volume-lift njega sadrže formulu s niskomolekularnom hijaluronskom kiselinom.

Sve Eucerin formule rezultat su 130 godina stručnosti u njezi kože, inovativnog istraživanja i razvoja. Klinički i dermatološki dokazano visoka učinkovitost i dobra podnošljivost na koži.

¹ Standardna jedinica za mjerenje mase atoma je kilo Dalton (kDa). Visokomolekularna hijaluronska kiselina ima kDa od 2000, a nisko molekularna hijaluronska kiselina ima kDa od 52.
² Uz iznimku Eucerin Hyaluron-Filler hidratantnog boostera koji kombinira srednje molekularnu hijaluronsku kiselinu s niskomolekularnom hijaluronskom kiselinom.

Kako mogu uvrstiti hijaluronsku kiselinu u svakodnevnu rutinu njege kože?

Svakodnevno čišćenje, hidratacija i zaštita od sunca s preparatima bogatim hijaluronskom kiselinom pomoći će održati kožu hidriranom, zdravom i odgoditi vidljive znakove starenja kože.

Linija za čišćenje s hijaluronskom kiselinom

Eucerin DermatoCLEAN njega

Eucerin DermatoCLEAN [HYALURON] je hidratantna linija za čišćenje kože koja uključuje sredstva za čišćenje (gel, mlijeko, micelarna pjena i micelarna otopina), tonik i odstranjivač šminke na očima.

Klinički i dermatološki dokazano čisti nježno i učinkovito,  kombinira blag kompleks za čišćenje s hijaluronskom kiselinom i ostalim hidratantnim prirodnim sastojcima kako bi koža održala prirodnu razinu hidratacije. Pogodno za sve tipove kože, ostavlja kožu očišćenom, mekom i hidratiziranom.

Više o važnosti svakodnevnog čišćenja kože i izboru najboljih sredstava za čišćenje vašeg tipa kože saznajte ovdje

Preparati za njegu kože s hijaluronskom kiselinom

Eucerin nudi širok izbor preparata za njegu koji povećavaju hidratantna svojsta hijaluronske kiseline. Tri jedinstvene linije njege s drugačijim primarnim fokusom svoga djelovanja klinički i dermatološki dokazano pružaju višestruka rješenje protiv starenja kože:

Eucerin Hyaluron Filler njega

 • Eucerin Hyaluron-Filler njega je posebno formulirana za smanjenje prvih znakova starenja kao što su fine linije i bore. Ispunjava i duboke bore za pomlađen izgled kože.

Eucerin Hyaluron Filler Volume Lift

 • Eucerin Hyaluron-Filler + Volume-Lift klinički i dermatološki dokazano djeluje na duboke bore i specifične slojeve kože u kojima dolazi do gubitka volumena i kontura lica. Ispunjava duboke bore i redefinira konture lica pružajući lifting učinak.

Hyaluron Filler Elasticity Filler

Zaštita od sunca s hijaluronskom kiselinom

Jedan od negativnih učinaka pretjeranog izlaganja suncu je suhoća kože i fotostarenje (preuranjeno starenje uzrokovano suncem).

Eucerin SUN zaštita od sunca

Eucerin Photoaging Control fluid za zaštitu kože lica od sunca SPF 30 i SPF 50 je pouzdana krema za zaštitu od sunca za lice za sve tipove kože. Formula obogaćena hijaluronskom kiselinom pomaže u sprečavanju fotostarenja i vidljivo smanjuje bore.

Kako još održati kožu hidriranom?

Izbor zdravog načina življenja pomoći će vam održati kožu zdravom, mekom i zategnutom duže vremena.

 1. Pokušajte dovoljno vježbati
 2. Jedite uravnoteženu prehranu
 3. Pijte puno vode
 4. Ograničite konzumaciju alkohola
 5. Prestanite pušiti 
 6. Spavajte dovoljno

Povezani članci

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.

Potpuna rutina njege