Sredovječna žena dodiruje obraze objema rukama.

Znakovi starenja Gubitak volumena

Od 25. godine života, počinju se javljati znakovi starenja kože te nastaju promjene u svim slojevima kože. Do ovih promjena dolazi zbog kombinacije unutarnjih procesa i vanjskih čimbenika.

ZNAKOVI I SIMPTOMI

Opće starenje kože i gubitak volumena

Trokut ljepote

Način na koji starimo dijelom je zapisan u našim genima. Intrinzično starenje u kombinaciji s čimbenicima iz okoliša i našeg stila života mogu utjecati na usporavanje ključnih procesa i funkcija u koži. Upravo ovo usporavanje uzrokuje vidljive znakove starenja: gubitak volumena, pojavu bora i gubitak gustoće i sjaja kože.

Jedna od glavnih promjena koja uzrokuje navedene vidljive znakove starenja jest smanjenje stanica koje osiguravaju volumen.

Dodamo li k tome bore i gubitak gustoće i sjaja, pronalazimo uzrok prijevremenog starenja našeg lica. Ponekad ga je teško opisati, no gubitak volumena vrlo je učestala pojava i mijenja strukturu i oblik cijelog lica. Također ga se ponekad naziva i opuštenom kožom, gubitkom kontura lica, kokošjom kožom ili ‘ispijenim izgledom’ te se često smatra razlogom zbog kojeg lice odašilje negativne emocije.


Grafički prikaz kože i njenih slojeva sa stanicama koje osiguravaju volumen.
Sa svakom godinom dolazi do strukturnih promjena u svim slojevima kože.
Žena koja rastezanjem kože lica demonstrira gubitak volumena.
Tijekom vremena, mijenja se oblik cijelog lica, što možemo objasniti gubljenjem volumena.

Kako prepoznati gubitak volumena

Trokut ljepote

Opisati ili prepoznati gubitak volumena ponekad je teško, stoga se grafički prikaz može pokazati korisnim. Jasno pokazuje kako ovaj znak starenja mijenja oblik i strukturu lica na nekoliko suptilnih načina koji unatoč tome značajno mijenjaju lice. ‘Trokut ljepote’ pokazuje kako smanjenje volumena može utjecati na to da lice djeluje kao da je puno negativnih emocija, tužno ili pod stresom. To u konačnici može dovesti do pogrešne percepcije raspoloženja ili pogleda na život neke osobe.

Mladoliko lice puno je volumena zbog čega djeluje atraktivno. Glavne odlike mladolikog lica mogu se smatrati dijelom koncepta ‘trokut ljepote’. U njih ubrajamo:

 • visoke jagodice
 • punu donju čeljust
 • glatka kožu
 • istaknutu, jasno definiranu liniju čeljusti

Zahvaljujući ovim odlikama, oblik i struktura lica širi su prema gornjem dijelu, a sužavaju se prema najužem dijelu odnosno bradi. Cjelokupni dojam koji ostavlja ovaj izgled lica opušten je i pozitivan.

Trokut ljepote prikazan je na prikazu ženskog lica.
Trokut ljepote povezuje se s mladenačkim, atraktivnim izgledom.

Kako starimo, znakovi gubitka volumena signaliziraju nam da se naš trokut ljepote okrenuo na drugu stranu. Sada su  njegove glavne karakteristike:

 • šira linija čeljusti
 • obješen izgled lica
 • ravniji obrazi
 • naboranost čela i područja oko obrva 
 • usmjerenost kutova usana prema dolje
Kombinacija ovih čimbenika utječe na to da se starenje manifestira na našem licu. Kao što se vidi na ovom prikazu, trokut je sada okrenut na drugu stranu, a stranica trokuta okreće se prema dnu lica. Smanjenjem volumena i opuštanjem kože mijenja se i izgled lica. Sada facijalna ekspresija može odavati tugu ili stres.

Trokut ljepote ilustriran je na prikazu ženskog lica.
S vremenom, trokut ljepote okreće se i lice poprima negativan i tužan izgled.
ČIMBENICI KOJI NA TO UTJEČU

Zašto se trokut ljepote izokreće?

Osim kronološkog, unutarnjeg starenja, na procese koji vode prema gubitku volumena utječe niz unutarnjih i vanjskih čimbenika.

Hormonalne promjene
Hormonalna promjena predstavlja važan unutarnji čimbenik. Tijekom puberteta, razina estrogena je visoka, a lice je popunjeno. S godinama, smanjuje se i razina hormona kao i broj i veličina stanica odgovornih za stvaranje volumena u koži.

Životni stil
Tijekom starenja kože gubitak volumena potiču i neki vanjski čimbenici povezani sa životnim stilom. Oni također utječu i na nastanak bora i gubitak gustoće i sjaja. Među njima su:

 • Pušenje: nikotin i kemikalije u cigaretama dodatno smanjuju količinu kolagena u koži.
 • Sunce: previše izlaganja suncu može utjecati na smanjenje količine kolagena i oštećenje strukture kože.

Ovi čimbenici povezani sa životnim stilom uzrokuju i oksidativni stres. Do njega dolazi kada se u unutrašnjosti stvore molekule poznate kao ‘slobodni radikali’ te potom napadaju stanice, a na udaru su i stanice koje kožu čine glatkom i čvrstom. Jednom kada dođe do slabljenja strukture i smanjenja količine kolagena i elastina, ubrzava se i starenje kože Gubitak volumena, gustoće i sjaja te nastanak bora koje postaju još vidljivije na površini kože neki su od vidljivih znakova starenja.
Lice žene u srednjim godinama
Posebice u menopauzi, žene osjećaju promjene u hormonalnoj ravnoteži.
Žena rukom štiti oči od sunca.
Trajanje izlaganja suncu koje koža može podnijeti ovisi o pojedinom tipu kože.

Zašto dolazi do gubitka volumena?

Procesi i sustavi unutar kože usporavaju se s godinama, a to utječe na opće starenje kože I što je najvažnije, pritom postupno smanjenje broja tvari koje djeluju kao ‘punjači’ zbog kojih koža izgleda čvrsto i glatka je na dodir, vodi prema gubitku volumena, opuštanju kože i smanjenoj definiciji kontura lica.

To se događa u sljedećim predjelima kože:

Grafički prikaz strukture kože i različiti slojevi.
1 Epiderma 2 Dublji slojevi kože

Epiderma. U gornjim slojevima kože dolazi do smanjenja proizvodnje hijaluronske kiseline i lipida. Jednako kao i u slučaju povećanog nastanka bora, to znači i da će koža izgledati tanja te da će doći do promjena u njenoj teksturi, odnosno postati će suha i hrapava.

Dublji slojevi kože. 1% izgubljenog kolagena godišnje smanjuje debljinu kože i utječe na smanjenje razine elastina. Elastin je djelomično odgovoran za elastičnost i snagu kože te smanjenje tih dviju tvari za posljedicu ima opuštanje kože i smanjenje njezine elastičnosti. Stanica koje osiguravaju volumen i ‚popunjavaju’ kožu sve je manje, što dovodi do sužavanja tih slojeva. Posljedica je dojam razvučenosti i utonulosti na koži, uz upale obraze.

S vremenom se usporava kolanje krvi i prenošenje hranjivih tvari, što rezultira bezizražajnim tenom i sklonošću dehidraciji i sporijem zacjeljivanju. Tada raste i vjerojatnost za nastanak dubljih bora. Isto tako, može doći do gubitka gustoće i sjaja.

RJEŠENJA

Što se može učiniti?

Iako je problem gubitka volumena složen i u mnogo slučajeva se ne može izbjeći, vidljivi učinci mogu se tretirati na različite načine.

Aktivni sastojci

Ovi sastojci, koje nalazimo u određenim anti-age preparatima, mogu se uspješno boriti s uzrocima opuštanja kože, gubitka volumena i oslabljene definicije kontura lica. Poduzimanje mjera nakon pojave ovih problema vašem licu može vratiti mladolik izgled.

 • Magnolol
  Ovaj sastojak koji nalazimo u određenim anti-age preparatima, može se uspješno boriti s uzrocima opuštanja kože, gubitka volumena i oslabljene definicije kontura lica. Poduzimanje mjera nakon pojave ovih problema vašem licu može vratiti mladolik izgled.
 • Oligopeptidi
  Potiču i podupiru kolagensku mrežu za učvršćivanje strukture kože. Djeluju stimulirajuće na metaboličke aktivnosti kože te reaktiviraju interakciju kožnih stanica. Oligopeptidi, kao sastavni dio proizvoda, jačaju i stabiliziraju oslabljeno vezivno tkivo. To rezultira poboljšanom mikrocirkulacijom i kvalitetnijom sintezom kolagena. Kao posljedica, dermalna mreža postaje sve jača, a koža čvršća i glađa. Također, vrlo povoljno djeluju na gubitak gustoće kože.
 • Hijaluronska kiselina
  Hijaluronska kiselina tvar je koja nastaje u tijelu i koja je sastavni dio vezivnog tkiva kože. Jedna od njezinih glavnih funkcija jest zadržavanje vlažnosti te ima sposobnost zadržavanja vode u količini do 30 puta većoj od svoje molekularne težine. Međutim, kako starimo, prirodna sposobnost kože za sintetiziranjem hijaluronske kiseline se smanjuje, a s time i koža postaje hrapavija. Zbog svoje izrazito visoke sposobnosti zadržavanja vlažnosti, također ima i regenerativni učinak. Dodatna korist su i njezina antiokisdativna svojstva, koja također pozitivno utječu na bore i gubitak gustoće kože

Žena srednjih godina promatra se u ogledalu i dodiruje svoj lijevi obraz.
Neki sastojci koje nalazimo u formulama za njegu lica protiv starenja, poput magnolola, oligopeptida i hijaluronske kiseline, mogu pomoći u vraćanju mladenačkog izgleda.
Žena nanosi kremu na lice.
Svakodnevna primjena njege za kožu lica pomaže u smanjivanju vidljivih posljedica gubitka volumena.

Invazivni dermatološki tretmani

Transfer masti
Ovaj postupak odnosi se na uzimanje masti iz jednog dijela tijela i prenošenje na drugi dio tijela. Uobičajen je za dodavanje volumena u obraze, a postupak je dugotrajan. Oticanje nije rijetko i postupak obično zahtijeva oporavak.

Punila
Punila se ubrizgavaju i privremeno osiguravaju volumen te daju trenutačne, kratkoročne rezultate. Obično se koriste za područje ispod očiju, obraze, sljepoočnice i usne.

Jedna od glavnih promjena koja uzrokuje navedene vidljive znakove starenja jest smanjenje stanica koje osiguravaju volumen.

Ubrizgavanje hijaluronske kiseline također može pomoći u tretiranju bora

Implantati za obraze
Ovaj postupak daje najtrajnije rezultate. Plastični implantati ugrađuju se ispod kože i osiguravaju volumen na određenim područjima, najčešće u obrazima. Na početku su uživali veliku popularnost, a sada ih se manje traži u odnosu na postupke punjenja i transfera masti budući da zahtijevaju najviše vremena za oporavak.

Ruka u kojoj se nalazi injekcija.
Invazivni tretmani za davanje volumena pokazuju kratkoročne rezultate i treba ih redovito ponavljati.
Žena se priprema za plastičnu operaciju.
Sve rizike i pozitivne strane plastičnih operacija potrebno je unaprijed razmotriti.

Neinvazivni dermatološki tretmani

Termo valovi
Korištenjem tehnologije radio frekvencije zagrijavaju se slojevi kolagena koji se nalaze duboko u koži. Toplina potiče stvaranje novog kolagena i daje tonus već postojećem kolagenu s ciljem ponovnog definiranja oslabljenih kontura lica.

Ultrazvuk
U ovom tretmanu ultrazvuk se koristi za podizanje, toniranje i zatezanje opuštene kože.
Žena se podvrgava dermatološkom tretmanu lica.
Dermatološki tretmani protiv starenja mogu biti od koristi.

Newsletter

Za primanje najnovijih Eucerin vijesti, molimo da ispunite sljedeća polja za pretplatu na naš newsletter.

 

Kožne indikacije