žena se gladi po vratu

Starenje kože – Prevencija

4 min čitanja
Prikaži više

Naša koža počinje stariti oko 25. godine života. Razloge za opće starenje kože možemo podijeliti u dvije skupine: unutarnje i vanjske. Unutarnji su čimbenici intrinzični, uzrokovani kronološkim starenjem i genetikom i ne mogu se mijenjati. Međutim, vanjski se čimbenici mogu kontrolirati holističkim pristupom prevenciji.

Struktura kože koja stari

Kako se starenjem mijenja struktura kože

Starenje se javlja zbog kombinacije intrinzičnih, unutarnjih te vanjskih čimbenika koji ovise o životnim navikama. Opće starenje kože odvija se u svim dijelovima strukture kože

slojevi kože
Starenje različito utječe na svaki sloj kože (1. Epiderma, 2. Derma, 3. Subderma).

Koža se sastoji od tri različita sloja: epidermalnog, dermalnog i subdermalnog sloja. Starenje se može pojaviti u svakom sloju, od kojih svaki pokazuje različite vidljive znakove starenja.

Epidermalni slojevi  

  • Promjene: sporija razmjena stanica, smanjena proizvodnja lipida.
  • Vanjski znakovi: hrapavija, suša struktura kože s tankim linijama i borama Povećana osjetljivost na UV zračenje, slabljenje učinkovitosti prirodnog zacjeljivanja i veća sklonost infekcijama.

Dermalni slojevi 
  • Promjene: 1%-tno smanjenje količine kolagena na godišnjoj razini i smanjenje razine elastina. Smanjen protok krvi.
  • Vanjski znakovi: smanjena elastičnost kože sklonije oštećenjima i nastanku bora, gubitak gustoće i sjaja te lagano nestajanje ružičastog tena povezanog s mladom kožom.

Subdermalni slojevi  
  • Promjene: smanjenje u veličini i broju lipidnih stanica. Smanjena sposobnost diferencijacije.
  • Vanjski znakovi: gubitak volumena te dublje bore i upali obrazi. Usporeno zacjeljivanje rana.
 

Rješenja

Kako spriječiti prerano starenje?

Starenje je prirodan proces koji se ne može izbjeći. No, vidljivi znakovi općeg starenja kože mogu se smanjiti. Korisno je razmisliti o odabirima u životnom stilu koji utječu na kožu. Svi ovi čimbenici koji nastaju vanjskim djelovanjem aktiviraju oslobađanje slobodnih radikala u organizmu, a taj je proces poznat kao oksidativni stres. Slobodni radikali uzrokuju oštećenja na svakom dijelu stanice kože i ubrzavaju vidljive znakove starenja: bore te gubitak gustoće i sjaja i gubitak volumena

Izbjegavanje dugotrajnog izlaganja suncu

osoba na suncu
Dugotrajno i svakodnevno izlaganje suncu izaziva fotostarenje.
žena nanosi Eucerin Sun njegu na kožu
Dosljedno korištenje zaštite od sunca je ključno.

Dugotrajno i svakodnevno izlaganje suncu potiče proces pod nazivom fotostarenje, koje nastaje uslijed oksidativnog stresa. Učinke sunca na opće starenje kože ne treba podcjenjivati. 

80% slučajeva preranog starenja kože posljedica je štetnog djelovanja UV zraka.

Iako koža ima sposobnost zaštite od sunca kroz tamnjenje i zadebljanje epiderme, ta sposobnost ipak ima i svoje granice. Granice se razlikuju od osobe do osobe, međutim, nakon što ih se jednom prijeđe, posljedice će biti vidljive u obliku trajnog oštećenja na koži te ubrzanja znakova starenja.

Svakim izlaganjem suncu, čak i zimi, koža se izlaže štetnom UV zračenju.  UV zračenje i pretjerano izlaganje suncu mogu dovesti do tamnjenja, opeklina, neujednačene pigmentacije i starenja kože, a u najgorim slučajevima, čak i do raka kože. Zaštiti od sunca potrebno je pristupiti s velikom pažnjom kako bi se smanjili štetni utjecaji sunčevih zraka. Uključivanje prikladnih preparata sa SPF u dnevnu rutinu njege kože izuzetno je korisno. Odgovarajuću kremu za sunčanje potrebno je odabrati prema tipu kože i tipu pigmentacije te intenzitetu sunca na trenutnoj lokaciji.

Saznajte više o zaštiti kože lica od sunca
Pročitajte više o djelovanju UVA i UVB zraka na kožu u ovome članku

 

Prestanite pušiti

Kemikalije i nikotin u cigaretama aktivira oksidativni stres kao i onečišćenje. Prestanak pušenja ključan je dio holističkog pristupa u odgađanju općeg starenja kože

Odgovarajuća rutina njege kože

žena čisti lice
Dobar proizvod za čišćenje lica treba biti blag i ne smije isušivati kožu.
Žena nanosi Eucerin DermatoCLEAN njegu
Kvalitetna njega pruža koži ključne aktivne sastojke koji će odgoditi proces starenja.

S obzirom na to da opće starenje kože počinje od 25. godine života, preventivne korake treba poduzeti što je prije moguće kako bi se taj proces usporio i spriječile buduće štete. Briga za kožu uz kvalitetnu rutinu njege kože pomoći će u usporavanju znakova općeg starenja kože. Proizvode koje ćete pritom koristiti treba odabrati na temelju glavnog simptoma starenja, bez obzira na to radi li se o borama te gubitku volumena ili gubitku gustoće i sjaja

  • Prvi je korak čišćenje preparatom koji uklanja šminku i nečistoće bez izazivanja stresa na koži. Treba biti blag i ne smije dehidrirati kožu.
  • Toniranje kože odgovarajućim tonikom čisti kožu i priprema je za sljedeći korak.
  • Njega daje koži hidrataciju i potrebne hranjive tvari. Ovaj će korak također pomoći u borbi protiv posljedica starenja koje često uključuju suhoću izazvanu starenjem
  • Ako se tijekom dana planira izlaganje suncu, učinkovitu zaštitu od sunca za lice treba primijeniti prije nanošenja preparata za njegu, bez obzira na primarni simptom starenja.

Zdrava prehrana

žena jede jabuku
Svježe voće i povrće bogato je antioksidansima poput vitamina C, A i E.

Zdravoj je koži također potrebna hidratacija iznutra.

Uzimanje tekućine podržava hidrataciju kože.

Baš kao što oksidativni stres štetno djeluje na kožu, konzumacija zdrave hrane može pomoći u ograničavanju štetnog djelovanja. Prehrana bogata svježim voćem i povrćem obiluje antioksidansima i mikronutrijentima. Antioksidansi su molekule sa sposobnošću neutraliziranja slobodnih radikala. Promjena prehrane u smjeru uključivanja većeg broja tih ključnih namirnica može pomoći ne samo u usporavanju starenja do kojeg je doveo vanjski oksidativni stres, već i intrinzični, unutarnji uzroci općeg starenja kože

 

Povezani članci

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.

Potpuna rutina njege