Čista rijeka teče.

Eucerinova posvećenost klimi

0 min čitanja
Prikaži više

Eucerin se obvezuje na znanstveno potvrđene klimatske ciljeve.

Naša posvećenost klimi - ukorijenjena u znanosti

Klimatske promjene najkritičniji su ekološki izazov čovječanstva. Borba protiv klimatskih promjena i prema boljoj budućnosti zahtijeva od svakoga od nas donošenje svjesnih odluka i ambicioznih mjera za značajno smanjenje globalnih emisija CO2. Za Eucerin to znači preispitivanje načina na koji inoviramo, nabavljamo, proizvodimo i pakiramo naše preparate.

Naš pristup i ambiciju uvijek vodi znanost o klimi.

Doprinosimo općem cilju Beiersdorfa, naše matične tvrtke, da smanji emisije u lancu vrijednosti za 30 % do 2025. Na taj način osiguravamo veći ukupni učinak.

Eucerinov tijek posvećenosti klimi

Već se možemo osvrnuti na mnoge značajne prekretnice koje pridonose našoj viziji klimatske neutralnosti.

Naš prvi cilj, postavljen 2011., bio je smanjiti našu emisiju CO2 povezane s energijom za 30 % po prodanom proizvodu do 2020. Taj je cilj postignut prije roka - 2014. Od kraja 2019. 100 % električne energije koja se koristi u našim proizvodnim pogonima dolazi iz obnovljivih izvora.

U 2020., naše klimatske ciljeve odobrila je “Znanstveno utemeljena ciljna inicijativa”. Oni su u skladu s preporukama neovisnih znanstvenika za izbjegavanje posljedica porasta globalne temperature za više od 1,5°C.

Do 2025. smanjit ćemo ukupne emisije vrijednosnog lanca za 30 % u usporedbi s 2018., u kontekstu Beiersdorfove klimatske strategije.

Do 2030. sve će naše tvornice i cjelokupno poslovanje biti klimatski neutralni.

Saznaj više o našim klimatskim ambicijama i aktivnostima

Mjerenje naših emisija na razini proizvoda i tvrtke

Prvi korak prema razvoju njege kože koja je više prihvatljiva za klimu je stvaranje transparentnosti o tome što pokreće emisije CO2. Mjerimo CO2 otisak naših EUCERIN proizvoda provodeći analize životnog ciklusa u suradnji s vanjskim stručnjacima i u skladu sa široko prihvaćenim znanstvenim standardima. Ove analize promatraju sve plinove koji utječu na klimu (npr. metan ili dušikov oksid) u svakoj fazi životnog ciklusa proizvoda – od izvora sirovina, proizvodnje pa sve do odlaganja. Taj se utjecaj izražava u ekvivalentima ugljičnog dioksida i izračunava na jedan konačni rezultat. Saznajte više o različitim fazama životnog ciklusa u nastavku.

Faze životnog ciklusa

Proizvodnja sirovina

Ova faza životnog ciklusa počinje kada se resursi povlače iz okoliša, dalje obrađuju, a završava kada komponente proizvoda uđu u naša proizvodna mjesta.

Više teksta

Proizvodnja

Faza proizvodnje počinje na pragu naših proizvodnih pogona i završava kada gotov preparat napusti naš proizvodni pogon.

Više teksta

Distribucija

Faza distribucije uključuje transport od tvorničkih vrata do skladišta, trgovina i domova potrošača.

Više teksta

Korištenje

Faza upotrebe izražava emisije koje nastaju tijekom uporabe preparata. Korištenje naših preparata za njegu kože ne uzrokuje dodatne emisije, dok topla voda koja se koristi za nanošenje preparata koji se moraju isprati uzrokuje emisije CO2. Ove su emisije izvan naše kontrole i nisu dio našeg cilja smanjenja i neutralizacije emisija.

Više teksta

Odlaganje

Faza na kraju životnog vijeka počinje kada potrošač odbaci preparat i njegovu ambalažu.

Više teksta

Kraj

Faza na kraju životnog vijeka završava kada se proizvod vrati u okoliš kao otpad ili uđe u životni ciklus drugog proizvoda (tj. kao reciklirani materijal u našim plastičnim bocama).

Više teksta

Smanjenje emisija bez ugrožavanja učinkovitosti preparata za njegu kože

Znamo koliko je učinkovitost važna – posebno kada je riječ o problemima kože. Za nas ovo nije ili-ili odluka: u Eucerinu preuzimamo odgovornost za vašu kožu i naš planet. Kada poboljšavamo CO2 otisak naših proizvoda, to ne činimo nauštrb učinkovitosti. Umjesto toga, kombiniramo našu stručnost u istraživanju kože s najnovijim znanstvenim otkrićima o rješenjima s niskim CO2. Dakle, kako ovo funkcionira? Primjeri o tome kako smanjujemo svoje otiske individualni su kao i naši preparati i formulacije. Najčešće povećavamo količinu sastojaka ili materijala iz održivih izvora promjenom podrijetla sirovine u izvor s manjim utjecajem na CO2 ili ugradnjom recikliranog materijala u našu ambalažu.

Primjeri kako Eucerin smanjuje CO2e emisije

 • Povećanje udjela certificiranih sirovina s nižim CO2 otiskom, većim društvenim utjecajem i istim performansama kože
 • Promjena izvora pojedinačnih sirovina
 • Korištenje samo obnovljive električne energije u našim proizvodnim pogonima (od kraja 2019.)
 • Uvođenje novih najsuvremenijih proizvodnih procesa
 • Korištenje recikliranih materijala u našoj ambalaži s nižim CO2 otiskom
 • Smanjenje težine naše ambalaže, čineći je laganom
 • Smanjenjem sklopivih kutija i uklanjanjem letaka iz naše ambalaže - povećanje mogućnosti recikliranja naše ambalaže

Balansiranje preostalih emisija - 100 % transparentno

U Eucerinu ne mjerimo samo svoj otisak i smanjujemo emisije kroz naš portfelj. Sada idemo dalje balansirajući te preostale emisije za odabrane preparate. Ti se proizvodi tada smatraju klimatski neutraliziranim, postavljajući nove standarde za održive preparate u Eucerinu. Svi klimatski neutralizirani preparati mogu se prepoznati po našoj ikoni.  

Kako bi se osigurala potpuna transparentnost, sve neutralizirane emisije bilježi neovisna organizacija i mogu se vidjeti ovdje: Verified Carbon Standard – Vera

pH5 - Ugoda i zaštita za osjetljivu kožu. Sada s manjim CO2otiskom

Naše putovanje održivosti sada je ubrzano s Eucerin pH5 linijom, poboljšanjem formula i pakiranja kako bismo poduzeli korake prema održivijoj budućnosti.

 • Sve pH5 formule su 100 % bez mikroplastike (Mikroplastika prema definiciji UNEP-a), što ih čini ne samo nježnima za kožu, već i za okoliš.
 • Naše prozirne boce izrađene su od 99 % recikliranog PET-a (isključujući naljepnicu i čep) i time smanjuju emisije CO2 povezane s pakiranjem za 14,9 % (kada se koristi reciklirana PET boca od 400 ml u usporedbi s originalnom PET bocom od 400 ml).
 • Naše vrećice za ponovno punjenje od 400 ml smanjuju potrošnju plastike za 65 % (u usporedbi sa standardnim bocama od 400 ml) i time smanjuju emisije CO2 povezane s pakiranjem za 41,2 % (upotrebom PP vrećice od 400 ml u usporedbi s recikliranom PET bocom od 400 ml).
 • 100 % klimatski neutralizirana* ponovna punjenja i reciklirane plastične boce

Upoznajte naša nova Hyaluron-Filler punjenja

Naše nove kapsule za ponovno punjenje za Hyaluron-Filler teglice prava su održiva inovacija. Nova punjenja kompatibilna su Hyaluron-Filler dnevnom i noćnom kremom  (SPF 15) i lako se mogu zamijeniti nakon upotrebe. Svaki put kada kupite novo punjenje i nastavite koristiti prijašnju teglicu, možete uštedjeti do 90 % plastike.

 • Kapsula za ponovno punjenje koristi 90 % manje plastike u usporedbi sa standardnim teglicama i time umanjuje CO2 emisije povezane s pakiranjem za 71,5 % (upotrebom samo unutarnje staklenke od 50 ml u usporedbi s vanjskom PET staklenkom od 50 ml).
 • Preklopna kutija u kojoj dolazi kapsula za ponovno punjenje izrađena je od 91,7 % recikliranog papira
 • Formulacije bez mikroplastike (mikroplastika prema definiciji UNEP-a) 
 • 100% klimatski neutralizirano*

Potpuna transparentnost: klimatski neutralizirani ili klimatski neutralni proizvodi?

Što znači klimatski neutralizirano – i zašto ne govorimo o klimatski neutralnim proizvodima? Klimatski neutralizirano znači da su preostale emisije proizvoda uravnotežene certificiranim klimatskim projektima kao što je sadnja novih stabala ili čak cijelih šuma. S druge strane, to ne znači da je proizvod bez emisija. Čak i uz najnaprednije proizvodne procese, lagano pakiranje, koncepte ponovnog punjenja i komponente pakiranja izrađene od recikliranih materijala, uvijek bi postojale preostale emisije.  

Baš kao što postavljamo najviše zahtjeve za kvalitetu naših preparata, transparentna komunikacija jednako nam je važna. Zato naše pH5 vrećice za ponovno punjenje i reciklirane PET bočice, kao i naše kapsule za ponovno punjenje Hyaluron-Filler dnevnu i noćnu kremu (SPF 15) nazivamo klimatski neutraliziranim*, a ne klimatski neutralnim. Ključna razlika: naši preparati nisu bez emisija, ali dajemo sve od sebe kako bismo uravnotežili preostale emisije. Za nas, klimatski neutralizirano znači da su sve emisije sada uravnotežene. Klimatski neutralan, s druge strane, može dati dojam da je preparat u potpunosti bez emisija.

Naš certificirani klimatski projekt

 

Beiersdorf, naša matična tvrtka, podržava certificirane klimatske projekte na gotovo svim kontinentima. Za Eucerin smo odabrali projekt u nevjerojatno biološki raznolikom području uz rijeku Orinoco, u kojem se nalaze dva ekosustava koji su kritično ugroženi krčenjem šuma. Projekt Puerto Carreño osmišljen je kako bi se stvorila komercijalno održiva alternativa ekstenzivnom uzgoju stoke zbog kojeg je veći dio područja projekta degradiran. Kroz povećanje šumskog pokrova u regiji, ugljik se apsorbira i hvata, a proizvodi se održivo drvo. Pod nadzorom lokalnih stručnjaka, gotovo 200 lokalnih zaposlenika sadi, održava i bere pažljivo odabrane autohtone vrste drveća na 3000 hektara. Projekt je doveo do promjene u načinu na koji se zemljište koristi, pretvarajući ga natrag u zdravi odvod ugljika.

Često postavljana pitanja

 • Što su staklenički plinovi?

  Staklenički plinovi svi su plinovi u atmosferi koji apsorbiraju i ponovno emitiraju toplinu te na taj način održavaju atmosferu planeta toplijom nego što bi inače bila. Glavni staklenički plinovi u Zemljinoj atmosferi su vodena para, ugljikov dioksid (CO2), metan (CH4), dušikov oksid (N2O) i ozon.

 • Što je CO2otisak?

  Ekvivalent ugljičnog dioksida ili CO2 standardna je jedinica za mjerenje ugljičnog otiska. Ideja je izraziti utjecaj svakog različitog stakleničkog plina (kao što je metan, dušikov oksid, itd.) u smislu količine CO2 koja bi stvorila istu količinu globalnog zatopljenja. CO2 se koristi za mjerenje i izvješćivanje o emisijama.

*Kompenzacija preostalih emisija CO2 kroz certificirane klimatske projekte.

Povezani članci