Hiperpigmentacija od sunca – Zašto je koži potrebna posebna zaštita od sunca?

0 min čitanja
Prikaži više

Sunce je glavni uzročnik hiperpigmentacije i stoga je pouzdana i učinkovita zaštita od sunca najvažniji korak u prevenciji hiperpigmentacije. U ovom članku saznajte sve o različitim vrstama hiperpigmentacije te kako zaštititi kožu od sunca.

Što je hiperpigmentacija?

Izraz hiperpigmentacija se koristi pri opisivanju područja neujednačene pigmentacije na koži.

Hiperpigmentacija se na koži pojavljuje u obliku tamnih mrlja zbog kojih ten izgleda neujednačeno. Tamne mrlje su poznate i pod nazivom mrlje od sunca ili staračke pjege, a do hiperpigmentacije dolazi i uslijed određenih bolesti ili stanja i naziva se post-upalna hiperpigmentacija. Do hiperpigmentacija od sunca najčešće dolazi na područjima kože koja su izložena suncu kao što su lice i ruke. 

Koji su uzroci i/ili okidači hiperpigmentacije?

Uzrok hiperpigmentacije je povećana proizvodnja melanina. Melanin je prirodni pigment koji daje boju koži, očima i kosi. Proizvodnja melanina se može povećati zbog raznih faktora, ali najvažniji uzrok je izlaganje sunčevim zrakama, starenje, utjecaj hormona te upale i ozljede na koži.

Izlaganje suncu je najvažniji uzrok hiperpigmentacije jer sunčeve zrake potiču proizvodnju melanina. Melanin se ponaša kao prirodna zaštita od štetnog utjecaja sunca i razlog je zašto ljudi potamne na suncu. Prekomjerno izlaganje suncu može narušiti taj proces i uzrokovati hiperpigmentaciju.

Kako mogu zaštititi kožu od hiperpigmentacije??

Bez obzira na prirodnu boju vaše kože, zaštita od sunca je važan korak koji možete poduzeti kako biste spriječili hiperpigmentaciju. Važno je zapamtiti da sunčeve zrake utječu na kožu čak i za oblačnih dana i zato je važno redovito i temeljito nanositi pouzdanu zaštitu od sunca.

Ako smanjite izloženost suncu tijekom dana, također ćete smanjiti mogućnost pojave hiperpigmentacije. Pokušajte se kloniti sunca za vrijeme najintenzivnijeg djelovanja sunčevih zraka i nosite zaštitnu odjeću i šešir kad god je to moguće.

Ako već imate problema s hiperpigmentacijom tada će  odgovorno ponašanje na suncu pomoći da se postojeće stanje ne pogorša.

Na što je potrebno pripaziti kod zaštite od sunca?

Potražite preparate koji nude visoku ili vrlo visoko UVA i UVB zaštitu - to znači da je njega označena minimalnom UVB zaštitom od SPF30 te UVA zaštitom. Također predlažemo da birate preparate koji sadrže zaštitu od HEVIS svjetlosti i prilagođeni su vašem tipu i potrebama kože.

Eucerin Pigment Control fluid za zaštitu kože lica od sunca SPF 50+  je posebno formuliran kako bi pomogao priječiti hiperpigmentaciju uzrokovanu suncem. Napredna spektralna tehnologija kombinira širokopojasne i fotostabilne UVA i UVB filtere za vrlo visoku UV zaštitu te likokalkon A koji neutralizira slobodne radikale uzrokovane UV i HEVIS svijetlom.  Formula također sadrži gliciretičnu kiselinu koja potiče mehanizme obnove DNA te jedinstveni i patentirani aktivni sastojak thiamidol koji utječe na uzroke hiperpigmentacije.

Iako je prevencija najbolje rješenje, nakon što se pojave tamne mrlje na koži, thiamidol ih klinički i dermatološki dokazano smanjuje i sprečava njihovu ponovnu pojavu. Eucerin  Pigment Control fluid za zaštitu kože lica od sunca SPF 50+   može se koristiti zajedno s Eucerin Anti-Pigment njegom koja pomaže u ublažavanju tamnih mrlja na koži5.

5 Preparate koji sadrže thiamidol koristite najviše četiri puta dnevno

Oksidativni stres uzrokovan UVA i UVB sunčevim zrakama je primarni razlog preuranjenog starenja kože i problema hiperpigmentacije, no nedavne studije pokazale su da visokoenergetska vidljiva svjetlost, svjetlost koju vidimo svugdje oko sebe, također uzrokuje oksidativni strtes i može biti uzrok hiperpigmentacije. 1,2

1 Mahmoud BH, Ruvolo E, Hexsel CL, Liu Y, Owen MR, Kollias N, et al. Impact of long-wavelength UVA and visible light on melanocompetent skin. J Invest Dermatol. 2010;130(8):2092–2097. doi: 10.1038/jid.2010.95.

2 Mahmoud BH, Ruvolo E, Hexsel CL, Liu Y, Owen MR, Kollias N, et al. Impact of long-wavelength UVA and visible light on melanocompetent skin. J Invest Dermatol. 2010;130(8):2092–2097. doi: 10.1038/jid.2010.95.

Mrlje od sunca na koži

Manja, tamnija područja kože koja se zovu mrlje od sunca ili pjegice su, kao što im ime govori, uzrokovane izlaganjem suncu. Najčešće se pojavljuju na područjima kože često izloženima suncu kao što su lice, vrat, dekolte i ruke. Nakon što dođe do pojave pjegica na licu, izlaganje suncu ih može dodatno potamniti.

Još jedan često korišten naziv za mrlje od sunca su staračke pjege. Kako koža stari, broj stanica koje proizvode melanin (melanociti) se smanjuje, ali preostaju one koje su povećane i njihova raspodjela postaje vidljivija. Ova fiziološka promjena objašnjava povećanje mrlja od sunca nakon 40. godine. Pročitajte više o koži koja stari.

Melazma i sunce

Melazma, koja se pojavljuje u obliku većih područja hiperpigmentacije na koži, uglavnom na licu, je vrlo česta među ženama. Često se pojavljuje kad ženski spolni hormoni estrogen i progesteron stimuliraju pretjeranu proizvodnju melanina u vrijeme kad je koža izložena suncu. Do melazme dolazi kod 10-15 posto trudnica i 10-25 posto žena koje uzimaju oralnu kontracepciju 3. Dok su hormoni prirodni okidač melazme, sunčeva svjetlost može pogoršati stanje.

3 The International Dermal Institute, Melasma Unmasked by Dr Clauida Aguirre quoting Kang, H. Y., & Ortonne, J. P. (2010). What should be considered in treatment of melasma. Annals of Dermatology, 22(4), 373-378.

Post-upalna hiperpigmentacija od sunca

Do post-upalne hiperpigmentacije dolazi nakon upale ili ozljede koja nakon zacjeljivanja ostavlja diskolorirana područja na koži. Ova pojava je najčešće uzrokovana aknama, atopijskim dermatitisom ili psorijazom, a mogu je uzrokovati i kozmetički tretmani kao što su dermoabrazija,  tretmani laserom ili kemijski pilinzi. Stanje se pogoršava izlaganjem suncu i UV zrakama.4.

4 Postinflammatory hypopigmentation and hyperpigmentation. Ruiz-Maldonado R, Orozco-Covarrubias ML Semin Cutan Med Surg. 1997 Mar; 16(1):36-43.

Povezani članci

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.

Potpuna rutina njege