Hiperpigmentacija: staračke pjege Kako ih prepoznati i koja su rješenja dostupna

Staračke pjege su male promjene boje na koži (hiperpigmentacija) koje se pojavljuju na licu, rukama i drugim područjima često izloženima suncu. Najčešće se javljaju kod osoba starijih od 40 godina, no u nekim se slučajevima mogu pojaviti i ranije.

Uzroci i dostupni tretmani

Hiperpigmentacija je često stanje kod kojeg se prekomjerno stvara melanin - prirodni pigment u koži, te uzrokuje tamne mrlje i neujednačene tonove. Hiperpigmentacija može utjecati na ljude svih tipova kože iako je češća kod ljudi tamnijeg tipa. Pojavljuje se podjednako kod oba spola.

Postoji mnogo razloga zašto dolazi do hiperpigmentacije, uključujući prekomjerno izlaganje UV zračenju, genetsku dispoziciju, dob, utjecaj hormona, upale ili ozljede. Postoji nekoliko poremećaja hiperpigmentacije, a jedan od njih su i pigmentne mrlje.

Staračke pjege (lentigo senilis ili lentigo solaris) su oblik pigmentnih mrlja.

Staračke pjege su male, plosnate, zatamnjene mrlje na koži (svjetlosmeđe do crne boje) koje obično nastaju na rukama, licu i dekolteu ili drugim područjima često izloženima suncu. Najčešće se pojavljuju na dijelovima kože koji su najviše izloženi suncu, poput nadlanica, lica, podlaktica, čela i ramena. Pojava pigmentnih mrlja često izaziva manjak samopouzdanja, pogotovo s obzirom na njihovu povezanost sa starenjem.

Iako su pigmentne mrlje obično bezopasne, određeni oblici mogu biti opasni po život, primjerice melanom. Stoga se preporučuje redovita dermatološka procjena kože i pigmentnih mrlja.

Čelo s vidljivim staračkim pjegama osobe srednje dobi
Staračke pjege javljaju se kod osoba starijih od 40 godina: na licu, rukama, šakama i ramenima.
Sklopljene ruke
Najčešće se pojavljuju na dijelovima kože koji su najviše izloženi suncu, poput nadlanica.

Ako pigmentna mrlja mijenja veličinu, oblik, boju, ili se javlja svrbež ili krvarenje, odmah posjetite dermatologa kako biste isključili mogućnost malignosti.

Što uzrokuje staračke pjege?

Pigmentne mrlje uzrokuje povećana aktivnost melanocita, stanica koje proizvode melanin, u bazalnom sloju epiderme Glavna odrednica boje kože nije broj, već aktivnost melanocita.

U melanocitima se nalaze pigmentna zrnca, takozvani melanosomi, koji sadrže tirozinaze (pigmentacijske enzime ključne za proizvodnju melanina) i sintetizirani melanin. Oni se prenose iz melanocita u keratinocite - pri otprilike 30 keratinocita po melanocitu.

Prikaz hiperpigmentacije
Tirozinaza je enzim koji stvara melanin, a u slučajevima kada proizvodnja melanina nije inhibirana, pojavljuju se tamne mrlje.

Melanin upija UV zračenje iz sunčevih zraka kako bi zaštitio kožu. Pod uvjetom da je izloženost suncu ograničena, rezultat je koža koja je ujednačeno preplanula.

Međutim, ako je koža previše izložena suncu kroz dulje vrijeme, aktivnost melanocita će se povećati i bit će proizvedeno previše melanina. To će rezultirati pojavom staračkih pjega na najčešće izloženim područjima, kao što su lice te ruke i dekolte

Kako koža stari, broj melanocita se smanjuje, ali se preostali melanociti povećavaju i gušće distribuiraju na određenim područjima kože.

Regulacija melanosoma također postaje manje kontrolirana. Te fiziološke promjene objašnjavaju povećanje broja staračkih pjega kod osoba starijih od 40 godina.

Konačno, genetika može igrati ulogu u nastanku staračkih pjega. Ako su jedan ili oba roditelja imala staračke pjege, postoji veća vjerojatnost da će se one pojaviti u sljedećoj generaciji. 

Žena drži ruku ispred lica kako bi se zaštitila od sunca
Primjerenom zaštitom od sunca možete izbjeći daljnju hiperpigmentaciju.
Ženski dekolte sa staračkim pjegama
Staračke se pjege zbog prekomjerne proizvodnje melanina mogu pojaviti i na dekolteu.

Kakvi tretmani postoje za staračke pjege?

Dermatolozi koriste dva glavna koncepta: uklanjanje diskoloracije kože uzrokovane hiperpigmentacijom i reguliranje znakova. 

Tretmani uklanjanja pomoću kemijskog pilinga ili laserske terapije mogu imati nuspojave kao što su iritacija kože, upale pa čak i pečenje, što može dovesti do postupalne hiperpigmentacije pogotovo kod tamnijeg tipa kože. Takvi tretmani također mogu biti skupi i invazivni.


Uklanjanje

Kemijski piling npr. AHA
Ovaj tretman uključuje kiselinsku otopinu (glikolna kiselina (AHA)) koja se nanosi na zahvaćena područja kako bi se uklonili površinski slojevi kože. Postupak u početku uzrokuje bubrenje i ljuštenje kože. Nakon što se stari sloj kože oljušti, pojavljuje se nova koža koja je ravnomjerno pigmentirana.

Laserska terapija (Fraxel, Erbium YAG) i Intenzivno pulsno svjetlo - Intense Pulse Light (IPL)
Laserska terapija omogućuje sličan, ali precizniji tretman. Dermatolog 'pali' zahvaćena područja kože svjetlom velike energije. Ovisno o težini stanja, svjetlo će utjecati na površinski sloj (epidermu) ili prodirati u dublje slojeve kože.
Terapija laserom na ženskoj ruci
"Paljenje" je učinkovit način za liječenje zahvaćenih područja kože uz pomoć lasera velike energije.

Reguliranje

Dostupno je nekoliko medicinskih proizvoda ili preparata za njegu kože koji reguliraju pigmentaciju putem površinske primjene. Većina se temelji na jednom ili više ključnih sastojaka čija je zadaća posvijetliti tamne mrlje i ujednačiti ih s normalnom bojom kože i/ili usporiti proizvodnju melanina:

  • Hidrokinon 2-4 % (samo na recept) snažno je sredstvo za izbjeljivanje kože dostupno isključivo na recept, koje je zabranjeno u kozmetici u EU-u od 2001. zbog potencijalnih toksikoloških rizika i vjerojatnosti uzrokovanja postupalne hiperpigmentacije. Dostupno je u manjim koncentracijama (> 2%) u nekim lijekovima bez recepta u SAD-u.
  • Kojična kiselina. Prirodna opcija i nusproizvod japanskog rižinog vina, sakea. Međutim, smatra se da je relativno slab inhibitor proizvodnje melanina i također je zabranjena u mnogim zemljama.
  • Glikolna kiselina. Osim što je dermatolozi koriste za kemijske pilinge, glikolna kiselina je aktivni sastojak u mnogim kremama za uklanjanje hiperpigmentacije.
  • Derivati vitamina C. Često se koriste u kombinaciji s drugim aktivnim sastojcima i pokazali su se relativno učinkovitima u suzbijanju hiperpigmentacije.

Osim reguliranja pigmentacije, postoje načini da se spriječi njezin nastanak i ključni sastojci koji smanjuju pojavu hiperpigmentacije.

  • Zaštita od sunca. Kako bi se spriječila daljnja hiperpigmentacija, preporučljivo je svakodnevno koristiti kremu za sunčanje širokog spektra sa zaštitnim faktorom kao dio svakodnevne rutine čišćenja i njege
  • Arbutin. Ovaj prirodni izvor hidrokinona jedan je od ključnih sastojaka u preparatima za posvjetljivanje kože u Aziji. Iako nije jednako snažan i učinkovit kao industrijski hidrokinon, također postoje pitanja vezana uz njegovu sigurnost.
  • Retinoidi (derivati vitamina A). Također su relativno učinkoviti no mogu iritirati kožu i učiniti je osjetljivijom na sunce, što može pogoršati hiperpigmentaciju. Retinoidi se ne smatraju pogodnima za trudnice i žene koje doje zbog moguće povezanosti s defektima pri rođenju.
Žena nanosi sprej za zaštitu od sunca na ruku
Preporučuje se koristiti primjerenu zaštitu kako bi se koža osigurala od pretjeranog izlaganja suncu koje može dovesti do staračkih pjega.
Trudnica dodiruje trbuh
Takozvana "maska trudnoće" još je jedna vrsta hiperpigmentacije koja se pojavljuje zbog hormonalnih promjena tijekom trudnoće.

B-rezorcinol

Veoma učinkovit sastojak za smanjenje proizvodnje melanina i glavni aktivni sastojak Eucerin EVEN BRIGHTER njege - jest B-rezorcinol ili butil rezorcinol. To je iznimno jak inhibitor tirozinaze (enzima koji stvara melanin) i klinički je dokazano da nakon četiri tjedna smanjuje tamne mrlje. Minimalno iritira kožu i učinkovito djeluje protiv glavnih vrsta hiperpigmentacije kao što su melazma i staračke pjege. 
Važno je istaknuti da se kod tretiranja hiperpigmentacije ne mogu očekivati rezultati preko noći. Potrebno je vrijeme kako bi se pojavili vidljivi znakovi poboljšanja.

Prikaz hiperpigmentacije prije i poslije tretmana proizvodom Eucerin EVEN BRIGHTER.
Hiperpigmentacija prije i poslije tretmana proizvodom Eucerin EVEN BRIGTHER.

Razgovarajte sa svojim dermatologom ili ljekarnikom ako ste uočili pojavu novih tamnih mrlja, ako su mrlje promijenile izgled ili izgledaju drugačije u usporedbi s drugima na tijelu.

Newsletter

Za primanje najnovijih Eucerin vijesti, molimo da ispunite sljedeća polja za pretplatu na naš newsletter.

Newsletter