Age spots: removal of age spots

Hiperpigmentacija Što uzrokuje pojavu staračkih pjega i kako ih smanjiti?

Staračke pjege su male promjene boje na koži (hiperpigmentacija) koje se pojavljuju na licu, rukama i drugim područjima često izloženima suncu. Najčešće se javljaju kod osoba starijih od 40 godina, no u nekim se slučajevima mogu pojaviti i ranije.

Smanjite hiperpigmentaciju uz stručne savjete specijalistice dermatovenerologije Prim. Sanje Špoljar, dr.med.

Uzroci i dostupni tretmani

Hiperpigmentacija je često stanje kod kojeg se prekomjerno stvara melanin - prirodni pigment u koži, te uzrokuje tamne mrlje i neujednačene tonove. Hiperpigmentacija može utjecati na ljude svih tipova kože iako je češća kod ljudi tamnijeg tipa. Pojavljuje se podjednako kod oba spola.

Staračke pjege na licu
Staračke pjege (poznate i kao mrlje od sunca) javljaju se kao male, ravne i tamne mrlje na koži.

Postoji mnogo razloga zašto dolazi do hiperpigmentacije, uključujući prekomjerno izlaganje UV zračenju, genetsku dispoziciju, dob, utjecaj hormona, upale ili ozljede. Postoji nekoliko poremećaja hiperpigmentacije, a jedan od njih su i pigmentne mrlje.

Staračke pjege (lentigo senilis ili lentigo solaris) su oblik pigmentnih mrlja.

Staračke pjege su male, plosnate, zatamnjene mrlje na koži (svjetlosmeđe do crne boje) koje obično nastaju na rukama, licu i dekolteu ili drugim područjima često izloženima suncu. Najčešće se pojavljuju na dijelovima kože koji su najviše izloženi suncu, poput nadlanica, lica, podlaktica, čela i ramena. Pojava pigmentnih mrlja često izaziva manjak samopouzdanja, pogotovo s obzirom na njihovu povezanost sa starenjem.

Iako su pigmentne mrlje obično bezopasne, određeni oblici mogu biti opasni po život, primjerice melanom. Stoga se preporučuje redovita dermatološka procjena kože i pigmentnih mrlja.

Staračke pjege na rukama
Najčešće se pojavljuju na dijelovima kože koji su najviše izloženi suncu, poput nadlanica.
Čelo s vidljivim staračkim pjegama osobe srednje dobi
Staračke pjege javljaju se kod osoba starijih od 40 godina: na licu, rukama, šakama i ramenima.

Što uzrokuje staračke pjege?

Pigmentne mrlje uzrokuje povećana aktivnost melanocita, stanica koje proizvode melanin, u bazalnom sloju epiderme Glavna odrednica boje kože nije broj, već aktivnost melanocita.

U melanocitima se nalaze pigmentna zrnca, takozvani melanosomi, koji sadrže tirozinaze (pigmentacijske enzime ključne za proizvodnju melanina) i sintetizirani melanin. Oni se prenose iz melanocita u keratinocite - pri otprilike 30 keratinocita po melanocitu.

Uklanjanje staračkih pjega: zaštita od sunca
Zaštita od sunca je najvažniji korak koji možete učiniti kako biste smanjili staračke pjege.
Staračke pjege javljaju se na ramenima i dekolteu
Koristite odgovarajuću zaštitu od sunca na dijelovima kože koji su izloženi.

Melanin upija UV zračenje iz sunčevih zraka kako bi zaštitio kožu. Pod uvjetom da je izloženost suncu ograničena, rezultat je koža koja je ujednačeno preplanula.

Međutim, ako je koža previše izložena suncu kroz dulje vrijeme, aktivnost melanocita će se povećati i bit će proizvedeno previše melanina. To će rezultirati pojavom staračkih pjega na najčešće izloženim područjima, kao što su lice te ruke i dekolte

Kako koža stari, broj melanocita se smanjuje, ali se preostali melanociti povećavaju i gušće distribuiraju na određenim područjima kože.

Regulacija melanosoma također postaje manje kontrolirana. Te fiziološke promjene objašnjavaju povećanje broja staračkih pjega kod osoba starijih od 40 godina.

Konačno, genetika može igrati ulogu u nastanku staračkih pjega. Ako su jedan ili oba roditelja imala staračke pjege, postoji veća vjerojatnost da će se one pojaviti u sljedećoj generaciji. 

Kakvi tretmani postoje za staračke pjege?

Dermatolozi koriste dva glavna koncepta: uklanjanje diskoloracije kože uzrokovane hiperpigmentacijom i reguliranje znakova. 

Tretmani uklanjanja pomoću kemijskog pilinga ili laserske terapije mogu imati nuspojave kao što su iritacija kože, upale pa čak i pečenje, što može dovesti do postupalne hiperpigmentacije pogotovo kod tamnijeg tipa kože. Takvi tretmani također mogu biti skupi i invazivni.


Uklanjanje

Kemijski piling npr. AHA
Ovaj tretman uključuje kiselinsku otopinu (glikolna kiselina (AHA)) koja se nanosi na zahvaćena područja kako bi se uklonili površinski slojevi kože. Postupak u početku uzrokuje bubrenje i ljuštenje kože. Nakon što se stari sloj kože oljušti, pojavljuje se nova koža koja je ravnomjerno pigmentirana.

Laserska terapija (Fraxel, Erbium YAG) i Intenzivno pulsno svjetlo - Intense Pulse Light (IPL)
Laserska terapija omogućuje sličan, ali precizniji tretman. Dermatolog 'pali' zahvaćena područja kože svjetlom velike energije. Ovisno o težini stanja, svjetlo će utjecati na površinski sloj (epidermu) ili prodirati u dublje slojeve kože.
Tretman serumom za staračke pjege
Eucerin Anti-Pigment spot korektor idealan je za primjenu na manjim područjima kože zahvaćenima staračkim pjegama.
Terapija laserom na ženskoj ruci
"Paljenje" je učinkovit način za liječenje zahvaćenih područja kože uz pomoć lasera velike energije.

Reguliranje

Dostupno je nekoliko medicinskih proizvoda ili preparata za njegu kože koji reguliraju pigmentaciju putem površinske primjene. Većina se temelji na jednom ili više ključnih sastojaka čija je zadaća posvijetliti tamne mrlje i ujednačiti ih s normalnom bojom kože i/ili usporiti proizvodnju melanina:

  • Hidrokinon 2-4 % (samo na recept) snažno je sredstvo za izbjeljivanje kože dostupno isključivo na recept, koje je zabranjeno u kozmetici u EU-u od 2001. zbog potencijalnih toksikoloških rizika i vjerojatnosti uzrokovanja postupalne hiperpigmentacije. Dostupno je u manjim koncentracijama (> 2%) u nekim lijekovima bez recepta u SAD-u.
  • Kojična kiselina. Prirodna opcija i nusproizvod japanskog rižinog vina, sakea. Međutim, smatra se da je relativno slab inhibitor proizvodnje melanina i također je zabranjena u mnogim zemljama.
  • Glikolna kiselina. Osim što je dermatolozi koriste za kemijske pilinge, glikolna kiselina je aktivni sastojak u mnogim kremama za uklanjanje hiperpigmentacije.
  • Derivati vitamina C. Često se koriste u kombinaciji s drugim aktivnim sastojcima i pokazali su se relativno učinkovitima u suzbijanju hiperpigmentacije.
Kemijski piling potiče ljuštenje kože i stimulira razvoj novih stanica.
Terapija laserom može biti učinkovit tretman za uklanjanje staračkih pjega.

Newsletter

Za primanje najnovijih Eucerin vijesti, molimo da ispunite sljedeća polja za pretplatu na naš newsletter.

 

Kožne indikacije