Primjena Eucerin AntiPigment njege

Hiperpigmentacija – Što uzrokuje pojavu staračkih pjega i kako ih smanjiti?

4 min čitanja
Prikaži više

Staračke pjege su male promjene boje na koži (hiperpigmentacija) koje se pojavljuju na licu, rukama i drugim područjima često izloženima suncu. Najčešće se javljaju kod osoba starijih od 40 godina, no u nekim se slučajevima mogu pojaviti i ranije.

Smanjite hiperpigmentaciju uz stručne savjete specijalistice dermatovenerologije Prim. Sanje Špoljar, dr.med.

Uzroci i dostupni tretmani

prikaz staračkih pjega
Staračke pjege (poznate i kao mrlje od sunca) javljaju se kao male, ravne i tamne mrlje na koži.

Hiperpigmentacija je često stanje kod kojeg se prekomjerno stvara melanin - prirodni pigment u koži, te uzrokuje tamne mrlje i neujednačene tonove. Hiperpigmentacija može utjecati na ljude svih tipova kože iako je češća kod ljudi tamnijeg tipa. Pojavljuje se podjednako kod oba spola.

Staračke pjege javljaju se kod osoba starijih od 40 godina: na licu, rukama, šakama i ramenima.
Najčešće se pojavljuju na dijelovima kože koji su najviše izloženi suncu, poput nadlanica.

Postoji mnogo razloga zašto dolazi do hiperpigmentacije, uključujući prekomjerno izlaganje UV zračenju, genetsku dispoziciju, dob, utjecaj hormona, upale ili ozljede. Postoji nekoliko poremećaja hiperpigmentacije, a jedan od njih su i pigmentne mrlje.

Staračke pjege (lentigo senilis ili lentigo solaris) su oblik pigmentnih mrlja.

Staračke pjege su male, plosnate, zatamnjene mrlje na koži (svjetlosmeđe do crne boje) koje obično nastaju na rukama, licu i dekolteu ili drugim područjima često izloženima suncu. Najčešće se pojavljuju na dijelovima kože koji su najviše izloženi suncu, poput nadlanica, lica, podlaktica, čela i ramena. Pojava pigmentnih mrlja često izaziva manjak samopouzdanja, pogotovo s obzirom na njihovu povezanost sa starenjem.

Iako su pigmentne mrlje obično bezopasne, određeni oblici mogu biti opasni po život, primjerice melanom. Stoga se preporučuje redovita dermatološka procjena kože i pigmentnih mrlja.

Što uzrokuje staračke pjege?

žena rukom zaklanja sunce
Zaštita od sunca je najvažniji korak koji možete učiniti kako biste smanjili staračke pjege.
staračke pjege po tijelu
Koristite odgovarajuću zaštitu od sunca na dijelovima kože koji su izloženi.

Pigmentne mrlje uzrokuje povećana aktivnost melanocita, stanica koje proizvode melanin, u bazalnom sloju epiderme. Glavna odrednica boje kože nije broj, već aktivnost melanocita.

U melanocitima se nalaze pigmentna zrnca, takozvani melanosomi, koji sadrže tirozinaze (pigmentacijske enzime ključne za proizvodnju melanina) i sintetizirani melanin. Oni se prenose iz melanocita u keratinocite - pri otprilike 30 keratinocita po melanocitu.

Melanin upija UV zračenje iz sunčevih zraka kako bi zaštitio kožu. Pod uvjetom da je izloženost suncu ograničena, rezultat je koža koja je ujednačeno preplanula.

Međutim, ako je koža previše izložena suncu kroz dulje vrijeme, aktivnost melanocita će se povećati i bit će proizvedeno previše melanina. To će rezultirati pojavom staračkih pjega na najčešće izloženim područjima, kao što su lice te ruke i dekolte

Kako koža stari, broj melanocita se smanjuje, ali se preostali melanociti povećavaju i gušće distribuiraju na određenim područjima kože.

Regulacija melanosoma također postaje manje kontrolirana. Te fiziološke promjene objašnjavaju povećanje broja staračkih pjega kod osoba starijih od 40 godina.

Konačno, genetika može igrati ulogu u nastanku staračkih pjega. Ako su jedan ili oba roditelja imala staračke pjege, postoji veća vjerojatnost da će se one pojaviti u sljedećoj generaciji. 

Kakvi tretmani postoje za staračke pjege?

Dermatolozi koriste dva glavna koncepta: uklanjanje diskoloracije kože uzrokovane hiperpigmentacijom i reguliranje znakova. 

Tretmani uklanjanja pomoću kemijskog pilinga ili laserske terapije mogu imati nuspojave kao što su iritacija kože, upale, pa čak i peckanje, što može dovesti do postupalne hiperpigmentacije pogotovo kod tamnijeg tipa kože. Takvi tretmani također mogu biti skupi i invazivni.

 

Uklanjanje

lasersko uklanjanje pjega na ruci
"Paljenje" je učinkovit način za liječenje zahvaćenih područja kože uz pomoć lasera velike energije.
žena nanosi Eucerin AntiPigment liniju njege na lice
Eucerin Anti-Pigment spot korektor idealan je za primjenu na manjim područjima kože zahvaćenima staračkim pjegama.

Kemijski piling npr. AHA
Ovaj tretman uključuje kiselinsku otopinu (glikolna kiselina (AHA)) koja se nanosi na zahvaćena područja kako bi se uklonili površinski slojevi kože. Postupak u početku uzrokuje bubrenje i ljuštenje kože. Nakon što se stari sloj kože oljušti, pojavljuje se nova koža koja je ravnomjerno pigmentirana.

Laserska terapija (Fraxel, Erbium YAG) i Intenzivno pulsno svjetlo - Intense Pulse Light (IPL)
Laserska terapija omogućuje sličan, ali precizniji tretman. Dermatolog 'pali' zahvaćena područja kože svjetlom velike energije. Ovisno o težini stanja, svjetlo će utjecati na površinski sloj (epidermu) ili prodirati u dublje slojeve kože.

Reguliranje

Dostupno je nekoliko medicinskih proizvoda ili preparata za njegu kože koji reguliraju pigmentaciju putem površinske primjene. Većina se temelji na jednom ili više ključnih sastojaka čija je zadaća posvijetliti tamne mrlje i ujednačiti ih s normalnom bojom kože i/ili usporiti proizvodnju melanina:

  • Hidrokinon 2-4 % (samo na recept) snažno je sredstvo za izbjeljivanje kože dostupno isključivo na recept, koje je zabranjeno u kozmetici u EU-u od 2001. zbog potencijalnih toksikoloških rizika i vjerojatnosti uzrokovanja postupalne hiperpigmentacije. Dostupno je u manjim koncentracijama (> 2%) u nekim lijekovima bez recepta u SAD-u.
  • Kojična kiselina. Prirodna opcija i nusproizvod japanskog rižinog vina, sakea. Međutim, smatra se da je relativno slab inhibitor proizvodnje melanina i također je zabranjena u mnogim zemljama.
  • Glikolna kiselina. Osim što je dermatolozi koriste za kemijske pilinge, glikolna kiselina je aktivni sastojak u mnogim kremama za uklanjanje hiperpigmentacije.
  • Derivati vitamina C. Često se koriste u kombinaciji s drugim aktivnim sastojcima i pokazali su se relativno učinkovitima u suzbijanju hiperpigmentacije.

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.

Potpuna rutina njege