Zaštita od sunca za masnu i aknama sklonu kožu

Masna i aknama sklona koža Zašto joj je potrebna posebno formulirana zaštita od sunca?

Svaki tip kože potrebno je zaštititi od sunca ali ovaj članak objašnjava zašto je masnoj i aknama sklonoj koži potrebna posebno formulirana zaštita od sunčevih zraka. Saznajte kako sunce utječe na kožu sklonu aknama i kako joj pružiti odgovarajuću njegu koja joj je potrebna.

Korisne savjete koji će poboljšati stanje masne i aknama sklone kože otkrit će Vam Vesna Lamer, dr. med., spec. dermatolog i venerolog.

Kako prepoznati masnu i aknama sklonu kožu?

Riječ "masna" koristi se za opisivanje tipa kože s povećanom proizvodnjom sebuma. Sebum se proizvodi u lojnim žlijezdama i izlazi na površinu kože gdje pridonosi njezinoj zaštiti. Masnu kožu karakterizira sjaj kože i proširene pore.

Niste li još sigurni koji je vaš tip kože saznajte u članku Tipovi i stanja kože.

Masna koža sklona je nastanku komedona (crnih i bijelih) koji utječu na pojavu akni. Akne su nezarazno stanje kože gdje se prištići često pojavljuju na licu, ponekad vratu, ramenima, leđima i prsima. Više o uzročnicima pojave akni pročitajte u članku O aknama općenito: simptomi, uzroci i rješenja.

Akne obično počinje tijekom puberteta, u skladu s hormonalnim promjenama ali se mogu javiti i u odrasloj dobi; ovisno o njihovoj vrsti.

Masna koža zahtjeva odgovarajuću zaštitu od sunca
Masnu kožu karakterizira sjaj i vidljive pore.

Zašto je koža sklona aknama posebno osjetljiva na sunce?

Sunce, u razumnoj količini, dobro je za duh i tijelo ali pretjerano izlaganje sunčevim zrakama može dovesti do kratkotrajnih i dugotrajnih oštećenja kože, uključujući masnu i aknama sklonu kožu. 

Pretjerano i/ili izlaganje suncu bez odgovarajuće zaštite može potaknuti uzročnike nastanka akni i pogoršati stanje kože: 

  • Sunce isušuje kožu i masnoj koži je potrebna dodatna hidratacija. Kada prekomjerno izlaganje suncu isuši kožu, žlijezde lojnice stvaraju višak sebuma koji je odgovoran za nastanak akni.
  • Kada se koža isuši njena površina postaje sve tvrđa. To ometa prirodni proces ljuštenja mrtvih stanica što dovodi do začepljenja pora i razvoja akni.
  • Sunce utječe na povećanu proizvodnju znoja koji se nakuplja na koži. Tako se stvaraju savršeni uvjeti za širenje bakterija povezanih s nastankom akni.

 

 

 

Kako zaštititi masnu i aknama sklonu kožu od sunca?

Najbolji način zaštitite kože je ograničeno vrijeme provedeno na suncu, osobito tijekom sati kada je sunce najintenzivnije. Pomoći može i nošenje zaštitne odjeće te odgovarajuća zaštite od sunca koja će vašem tipu i stanju kože pružiti potrebnu zaštitu. Predlažemo korištenje proizvoda koji su posebno formulirani za zaštitu masne i aknama sklone kože od sunca.

Izaberite preparate:
  • s laganom teksturom ali visokim faktorom zaštite od UVA, UVB zraka i HEVIS svjetlosti
  • koji su nekomedogeni, što znači da ne sadrže sastojke koji blokiraju pore i mogu uzrokovati pojavu prištića i akni
  • koji udovoljavaju potrebama vašeg tipa i stanja kože ali nude i odgovarajuću zaštitu od sunca
  • koji su posebno formulirani za masnu i aknama sklonu kože te su klinički i dermatološki dokazano učinkoviti za vaš tip i stanje kože 

Eucerin SUN njega uključuje nekoliko preparata posebno formuliranih za zaštitu masne i aknama sklone kože od sunca uz tehnologiju kontroliranja masnoće i L-Carnitine. 

 

 

 

 

Sunčeva svjetlost može potaknuti nastanak posebne vrste akni poznate kao Acne Aestivalis (Mallorca Acne). Acne Aestivalis javljaju se kada UVA zrake, u dodiru s kemikalijama u određenim proizvodima za zaštitu od sunca, izazovu alergijsku reakciju. Najčešće pogađaju žene između 25 i 40, od kojih su mnoge imale akne u pubertetu. Više o različitim oblicima akni pročitajte ovdje.

Ljudi s ožiljcima od akni (pigmentacijska stanja uzrokovana postupalnom hiperpigmentacijom ili PIH) često su sklona daljnjem razvoju hiperpigmentacije. Pretjerano izlaganje suncu i/ili neodgovarajuća zaštita od sunca mogu potaknuti hiperpigmetnacijska stanja uzrokovana aknama. 

Određeni tretmani i medicinska terapija za liječenje akni - npr. benzil peroksid, tretinoin, adapalen i azelaična kiselina - mogu pojačati osjetljivost kože na UVA i UVB zrake i povećati potrebu za odgovarajućom zaštitom od sunca.

Više o aknama i suncu pročitajte u članku Pomaže li sunce aknama ili ih pogoršava?

Akne i izlaganje suncu
Sunčeva svjetlost može potaknuti nastanak akni
Ožiljci od akni i oštećenja uzrokovana suncem: hiperpigmentacija
Akne mogu potaknuti hiperpigmentaciju (PIH)
Medicinski tretmani za liječenje akni i izlaganje suncu
Medicinski tretmani za liječenje akni mogu kožu učiniti osjetljivijom na sunce

Za masnu i aknama sklonu kožu lica

Eucerin Oil Control Dry Touch gel-krema SPF 30/SPF 50+: Eucerinova napredna spektralna tehnologija pruža masnoj i aknama sklonoj koži visoku i vrlo visoku UVA/UVB zaštitu i zaštitu od HEVIS svjetlosti. Izrazito lagana i nekomedogena formula pruža učinak protiv sjaja do 8 sati.

Za masnu i aknama sklonu kožu na tijelu

Eucerin Sensitive Protect Transparent sprej za zaštitu od sunca SPF 30/SPF 50Eucerin Sensitive Protect Dry Touch sprej SPF 30/SPF 50Eucerinova napredna spektralna tehnologija pruža masnoj i aknama sklonoj koži visoku i vrlo visoku UVA/UVB zaštitu i zaštitu od HEVIS svjetlosti. Dry touch formula također podržava vlastiti sustav obnavljanja DNA kože. Obe formule su nemasne i brzo se upijaju.

Medicinski tretmani za liječenje akni i izlaganje suncu
Koži pod medicinskom terapijom za liječenje akni potrebna je vrlo visoka zaštita od sunca.
Zaštita od sunca za masnu i aknama sklonu kožu
Eucerin SUN njega sadrži preparate posebno formulirane za zaštitu masne i aknama sklone kože od sunca.

Kako smanjiti rizik o oštećenja kože uzrokovanih izlaganju sunce te kako izabrati odgovarajuću zaštitu od sunca za vaš tip i stanje kože saznajte u člancima Posljedice izlaganja suncu na kožu lica i Utjecaj sunca na kožu tijela.

Koristite li piling ili tretman na bazi salicilne kiseline, kao što je Eucerin DERMOPURE obnavljajuća krema važno je znati kako je koža dodatno osjetljiva na sunčeve zrake. Predlažemo primjenu preparate s kiselinom prilikom večernje rutine njege i korištenje vrlo visoke zaštite od sunca tijekom dana.

Koristite li medicinsku terapiju za liječenje akni ne zaboravite na zaštitu od sunca: smanjite vrijeme provedeno na otvorenom, izbjegavajte sunce tijekom sati kada je najintenzivije, nosite zaštitnu odjeću i redovito obnavljajte vrlo visoki faktor zaštite od sunca, čak i tijekom oblačnim dana.

 

Newsletter

Za primanje najnovijih Eucerin vijesti, molimo da ispunite sljedeća polja za pretplatu na naš newsletter.

 

Kožne indikacije