Što je visokoenergetska vidljiva svjetlost (HEV svjetlost) – I zašto moramo zaštititi kožu od nje?

5 min čitanja
Prikaži više

Visokoenergetska vidljiva svjetlost ili takozvana HEV svjetlost (High Energy Visible Light) je svuda oko nas. To je dio svjetla koje vidimo. Dok se o posljedicama UV zračenja na kožu mnogo pisalo, posljedice HEV svjetlosti su tek nedavno otkrivene, iako je jednako dugo oko nas kao i UV zračenje,  Istraživanja su dokazala da HEV svjetlost utječe na stanje kože i može uzrokovati preuranjeno starenje kože . U ovom članku istražujemo učinke HEV svjetlosti na kožu u kontekstu s UVA i UVB zrakama i kako najbolje zaštititi kožu od fotostarenja (prerano starenje kože uzrokovano suncem).

Što je HEV svjetlost?

Spektar sunčeve svjetlosti sastoji se od UV svjetlosti, vidljive svjetlosti i infracrvene svjetlosti. Vidljiva svjetlost zauzima 50 % spektra sunčeve svjetlosti i, kao što ime govori, jedina je sunčeva svjetlost koja je vidljiva golim okom (UV i infracrvena svjetlost su nevidljive).

 

Plavi/ljubičasti dio vidljivog spektra sunčeve svjetlosti ima posebno visok stupanj energije i poznat je pod nazivom visokoenergetska vidljiva svjetlost ili HEV (High Energy Visible ) svjetlost.

Kako se HEV svjetlost razlikuje od UV zračenja?

Sunčeva svjetlost mjeri se u valnim duljinama, mjernim jedinicama nanometrima i milimetrima. Vidljiva svjetlost ima valnu duljinu od 400 do 760 nm uključujući i HEV svjetlost duljine od 400 do 500 nm. 
Ultraljubičasto (UV) zračenje ima kraću valnu duljinu (290-400 nm), a UVA zrake imaju dužu valnu duljinu od UVB zraka.  
Većina oštećenja kože dolazi od UV zračenja i zaštita od UV zračenja treba ostati prioritet kad je u pitanju njega za zaštitu od sunca.

animacija HEV spektra
HEV svjetlost se nalazi u ljubičastom/plavom dijelu spektra vidljive svjetlosti

Umjereno je dobro

Sunčeva svjetlost može biti dobra za nas – važan je izvor vitamina D koji je važan za zdrave kosti i povećava našu razinu serotonina, podižući naše raspoloženje. Ali previše sunca može oštetiti kožu.

HEV svjetlost i UV zračenje različito utječu na kožu

Dok UVB zrake prodiru u najdublje slojeve kože (epiderme), HEV svjetlost poput UVA zraka, prodire u donje slojeve kože (dermis):

 

  • UVB zrake su odgovorne za opekline od sunca. HEV svjetlost nije povezan s opeklinama od sunca.
  • UVB zrake i, u manjoj mjeri, UVA zrake povezane su s oštećenjem DNA koja može uzrokovati rak kože. HEV svjetlo nije povezano s rakom kože.
  • Obje UVA zrake i HEV svjetlo mogu uzrokovati prijevremeno starenje kože (fotostarenje).
  • UVA zrake su primarni uzrok alergija na sunce. UVB zrake također mogu uzrokovati alergije na sunce, ali u manjoj mjeri.
  • UVA, UVB i HEV svjetlost mogu izazvati hiperpigmentaciju i mogu doprinijeti stanjima kao što su staračke pjege i melazma.
animacija spektra UV svjetlosti i kako utječe na kožu
Pročitajte više o razlikama između UVA i UVB zračenja u članku: "Kako UVA, UBV i HEV svjetlost utječu na kožu."

HEV svjetlost i preuranjeno starenje kože

Poput UVA zraka, HEV svjetlost generira slobodne radikale. Ti slobodni radikali potiču stanice kože da proizvode enzime koji razgrađuju kolagen i elastin, koji daju koži svjež, mladenački izgled. Ovaj proces se često naziva oksidativni stres i to je ono što uzrokuje fotostarenje kože (preuranjeno starenje kože kao rezultat izlaganja suncu).

Starenje je, naravno, sasvim prirodan proces, ali kad koža prerano stari, može doći do ovješenosti kože i dubokih bora.  

HEV svjetlost i neujednačena pigmentacija

Uz UVA i UVB zračenje, HEV svjetlost može uzrokovati neujednačenu pigmentaciju kože (često se naziva hiperpigmentacija) i može doprinijeti uvjetima kao što su staračke pjege (također poznate kao sunčane mrlje) i melazma, stanje pigmentacije koje dovodi do sunčevih mrlja često prisutnih kod tamnije kože.1

 

1. Izvor: VIS Study, 2013

Oksidativni stres

Važno je zapamtiti da sunčeve zrake utječu na vašu kožu čak i kada je vrijeme oblačno. Zaštita od sunca ne bi smjela biti ograničena samo na one dane kad je sunce najjače, već bi trebala biti dio vaše svakodnevne njege kože.

Prilikom odabira odgovarajuće njege za zaštitu od sunca prioritet je i dalje osigurati koži najbolju zaštitu od UVA i UVB zračenja, ali odabir preparata koji se također bore protiv oksidativnog stresa uzrokovanog i HEV svjetlošću će dodatno pomoći u sprečavanju fotostarenja i može smanjiti hiperpigmentaciju.

Mnoge moderne kreme za sunčanje i losioni nude učinkovitu zaštitu od UVA i UVB zračenja, ali sastojci i pigmenti koji se koriste za filtriranje UVA i UVB ne filtriraju HEV svjetlost. Zbog toga preporučujemo da obratite pažnju na preparate koji sadrže antioksidante koji djeluju protiv oksidativnog stresa. Antioksidanti likokalkon A i gliciretinična kiselina su dokazali da rade zajedno kako bi zaštitili stanice kože u dubljim epidermalnim slojevima od sunčevih oštećenja.

Likokalkon A

Likokalkon A je snažan antioksidans koji neutralizira štetne slobodne radikale koji uzrokuju oksidativni stres i ubrzavaju starenje kože. Kao sastojak prirodnog podrijetla, potječe od korijena kineskog sladića. Klinička i dermatološka istraživanja dokazala su da su krema za sunčanje koja sadrži Likokalkon A nudi učinkovitu i produljenu zaštitu: od HEV svjetlosti uz UV zračenje. Djeluje i protuupalno te smiruje nadraženu kožu i smanjuje crvenilo.

Gliciretinična kiselina

Gliciretinična kiselina podržava kožne mehanizme popravka DNA. Poput likokalkon A, to je snažan antioksidant koji potječe od korijena biljke Glycyrrhiza Glabra. Također ima protuupalno i umirujuće svojstvo.


Osim ovih dvaju aktivnih sastojaka, postoje sastojci koji mogu pomoći ublažavanju vidljivih simptoma sunčane oštećenja. Hijaluronska kiselina, na primjer, dokazano pojačava vlaženje kože, njeguje kožu iznutra prema van i smanjuje čak i duboke bore.

Likokalkon A, gliciretinična kiselina i hijaluronska kiselina su aktivni sastojci u Eucerin Photoaging Control fluid za zaštitu kože lica od sunca SPF 30 i SPF50 koji dokazano nude pouzdanu zaštitu od UVA i UVB zračenja i oksidativnog stresa uzrokovano HEV svjetlošću. Oba preparata pomažu u sprječavanju fotostarenja i smanjenju bora.

Ako već imate mrlje od sunca, aktivni sastojci kao što je thiamidol, ključni sastojak u Eucerin Anti-Pigment njezi, mogu biti učinkoviti pri ublažavanju mrlja.

Povezani članci

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.

Potpuna rutina njege