Koža sklona aknama i sunce – Pomaže li sunce aknama ili ih pogoršava?

0 min čitanja
Prikaži više

Sunce je važno za dobro psihičko i fizičko stanje duha i tijela. Odgovarajuća količina sunca dobra za našu kožu - može pomoći smanjiti upalna stanja kao što su akne iatopijski dermatitis - ali previše sunca je štetno za kožu i može uzrokovati opekline od sunca i, u najgorem slučaju, rak kože.

Ovaj članak razmatra pozitivne i negativne učinke sunčeve svjetlosti te objašnjava kako pretjerano izlaganje UV zrakama može potaknuti uzroke i okidače za nastanak akni i pogoršati stanje kože.

 

 

Akne i sunce: pozitivni učinci izlaganja sunčevim zrakama

Razumno izlaganje sunčevim zrakama dobro je za naše tijelo i um. Sunce je važan izvor vitamina D koji je nužan za vitalne procese u tijelu kao što je razvoj zdravih kostiju. Saznajte više u članku Kako UVA, UVB i HEV svjetlosne zrake utječu na kožu.

Sunčeve zrake mogu podići raspoloženje i smanjiti stres.

Sunčeve zrake također mogu utjecati na naše dobro raspoloženje. Na sposobnost našeg tijela da proizvodi serotonin (poznat i kao "hormon sreće") izravno utječe sunčeva svjetlost i istraživanja dokazuju da manjak sunčeve svjetlosti može dovesti do sezonskog afektivnog poremećaja (ili SAP) koji se očituje depresijom.

UV zrake utječu na jačanje imunološkog sustava i imaju protuupalni učinak. Kao rezultat toga, neki ljudi s masnom i kožom sklonom aknama potvrđuju poboljšanje stanja kože uslijed umjerenog izlaganja suncu.

Živjeti s aknama može biti stresno, ali ako se nakon malo sunca bolje osjećate, onda je to dobra stvar za vas. Važno je osigurati odgovarajuću zaštitu kože prije izlaganja suncu kako bi se spriječilo oštećenje kože uzrokovano suncem. 

Pročitajte više u člankuKakav psihološki utjecaj može imati život s aknama?

Akne i sunce: negativni učinci UV zraka

Pojedine osobe s kožom sklonom aknama primjećuju pogoršanje stanja kože i povećanje broja akni tijekom ljetnih mjeseci. Nekoliko je mogućih razloga za to:

Stanje kože sklone aknama može se pogoršati tijekom toplijeg vremena.
Mallorca akne
Kada sunce isuši masnu i aknama sklonu kožu potrebna joj je dodatna hidratacija.

  • Sunčeve zrake mogu isušiti čak i masnu i aknama sklonu kožu (prekomjerna proizvodnja sebuma karakteristična je za kožu sklonu aknama) kojoj je potrebna hidratacija. Kada prokomjerno izlaganje suncu isuši kožu, žlijezde lojnice (proizvode sebum koji daje koži potrebnu masnoću) počinju stvarati višak sebuma − poznat kao seboreja − što je prva faza nastanka akni. 

  • Još jedan rezultat isušivanja kože je keratoza. To podrazumijeva da površina kože otvrdne što sprječava sebum da otječe iz pora i ometa prirodni proces kojim se mrtve stanice ljušte. Tako nastaju komedoni. 
  • Tijekom toplijeg vremena povećava se proizvodnja znoja na koži i licu. To je pogodno okruženje za nastanak Propinobacterium acnes - glavnog uzročnika nastanaka akne - koji može napredovati i širiti se.

Više o procesima koji utječu na nastanak akni pročitajte u članku O aknama općenito:Simptomi, uzroci i rješenja.

mallorca akne
Ključni koraci u formiraju akni i prištića.

Mallorca akne

Sunčeva svjetlost može potaknuti nastanak posebne vrste akni poznate kao Acne Aestivalis (Mallorca Acne). Prije se vjerovalo kako je njihova pojava povezana sa reakcijom slobodnih radikala (uzrokovanim izlaganjem suncu) s kemikalijama u kozmetičkim proizvodima za zaštitu od sunca ali teorija nije potvrđena od strane moderne znanosti. Acne Aestivalis najčešće pogađaju žene između 25 i 40 godina, od kojih su mnoge imale akne u pubertetu.

O različitim vrstama akni više pročitajte u članku Koje su vrste akni?.

Oboljeli od akni često se susreću s postupalnom hiperpigmentacijom.

Prekomjerno izlaganje suncu i/ili neodgovarajuća zaštita od sunca također mogu izazvati pojavu hiperpigmentacije. Osobe s kožom sklonom aknama na licu posebno su sklone razvoju tamnih mrlja. Kada se koža upali zbog akne to potiče melanocite, stanice koje proizvode melanin, da ispuste prekomjernu količinu melanosoma. Uslijed izlaganja suncu pigmentna zrnca potamnjuju i mijenjaju boju.

Saznajte više u članku Hiperpigmentacija uzrokovana upalom.

Otkrijte Eucerin Anti-Pigment njegu s patentiranim sastojkom thiamidolom koja smanjuje hiperpigmentaciju i sprječava njezino ponovno pojavljivanje. 

I, kao što već znamo, sunce predstavlja i druge rizike za sve tipove kože - ne samo za kožu sklonu aknama. To uključuje opekline od sunca (i naposljetku rak kože), alergije od sunca (kao polimorfna erupcija svjetlosti ili PLE) i prijevremeno starenje ili fotostarenje.

Kako zaštititi kožu sklonu aknama prije izlaganja suncu?

Izaberite zaštitu od sunca posebno formuliranu za masnu i aknama sklonu kožu.

Učinkovita zaštita od sunca neophodna je za kožu sklonu aknama, osobito ako je pod medicinskom terapijom ili je nedavno tretirana kemijskim pilingom ili laserom koji povećavaju osjetljivost kože.

Razumno izlaganje sunčevoj svjetlosti u kombinaciji s redovitom i dostatnom aplikacijom pouzdane zaštite od sunca, posebno formulirane za masnu i aknama sklonu kožu, pomoći će pružiti koži svu potrebnu njegu. 

 

Eucerin zaštita od sunca za masnu i aknama sklonu kožu.

Povezani članci

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.

Potpuna rutina njege