Photoaging is premature skin aging caused by the sun

Fotostarenje I kako ga spriječiti

UV zračenje jedan je od najutjecajnijih faktora u preuranjenom starenju kože (fotostarenju). UVA zrake su zaslužne za tamnjenje kao i za nastanak bora te ostale znakove preuranjenog starenja. UVB zrake uzrokuju opekline i rak kože. Obzirom da UVA zrake prodiru kroz oblake i staklo, prisutne su tijekom cijele godine, a prevencija je svakodnevna zaštita od sunčeva zračenja.

ZNAKOVI I SIMPTOMI

Posljedice oštećenja uvjetovanih djelovanjem sunca na koži lica

Simptomi uključuju izravna i neizravna DNK oštećenja, stvaranje slobodnih radikala kao posljedicu izlaganja UV zračenju te smanjenje količine kolagena što uzrokuje bore i preuranjeno starenje kože.

Obzirom da su lice, ruke i dekolte izloženi UV zračenju više no ostatak tijela, ta područja - osobito lice - zahtjevaju posebnu i trajnu zaštitu, tijekom cijele godine, kako bi se smanjili vidljivi znakovi starenja.


  • Starenje kože, prirodno ili preuranjeno, donosi određene promjene poput:
  • Finih linija i bora,
  • Neujednačenog tena (depigmentacija),
  • Staračkih pjega (solarne lentiginoze).

Pretjerano izlaganje suncu može uzrokovati i solarnu elastozu - žutu i zadebljanu kožu.   

Paralelna usporedba posljedica preuranjenog starenja.
Pretjerano izlaganje UV zrakama uzrokuje preuranjeno starenje.
Posljedice oštećenja uzrokovanih djelovanjem sunca na koži lica
UVA zrake prodiru u najdublje slojeve kože te mogu uzrokovati kratkoročna ili dugoročna oštećenja.

Ako sumnjate na simptome oštećenja uzrokovanih djelovanjem sunca, preporučamo da se savjetujete sa svojim liječnikom ili dermatologom.

UZROCI I OKIDAČI

Dvije vrste starenja

Postoje dvije vrste starenja: intrinzično (poznato i kao kronološko) te ekstrinzično starenje.

Intrinzično starenje je neizbježno i ne može se kontrolirati. Čimbenici koji na njega utječu uključuju pripadnost etničkoj skupini, hormonalne promjene i anatomske varijacije.

S druge strane, ekstrinzično starenje može se kontrolirati. Čimbenici koji na njega utječu uključuju uvjete iz okoliša, lijekove, pušenje i izloženost UV zračenju.

Pogled izbliza na starenje kože
Koža starenjem gubi elastičnost.

Kako bi umanjili posljedice ekstranzičnog starenja, koristite zaštitu od sunca na dnevnoj bazi, tijekom cijele godine, izbjegavajte pretjerano izlaganje suncu te se klonite lijekova i pušenja.

Saznajte više o starenju kože općenito

Saznajte više o suncu i koži

Izloženost UV zračenju

Gotovo 90% svih simptoma starenja kože uzrokovano je izlaganjem UV zračenju*.

UVA zrake prodiru duboko u potkožno tkivo i odgovorne su za dugoročnija oštećenja uzrokovana djelovanjem sunca poput starenja kože, polimorfne svjetlosne dermatoze i raka kože. UVB zrake prodiru u gornje slojeve uzrokujući opekline i oštećenja DNK stanica.

Zaštita od sunca koja spriječava fotostarenje
Preporučuje se zaštita od sunca - UVA i UVB zrake mogu oštetiti kožu.

Iako su UVA zrake slabije od UVB zraka, one su 30 do 50 puta učestalije i prisutne su, gotovo jednakim intenzitetom, tijekom svih dnevnih sati kroz cijelu godinu. Budući da prodiru čak i kroz oblake i staklo, za spriječavanje dugoročnih oštećenja važno je koristiti zaštitu od sunca na dnevnoj bazi.

*Izvor: Ramos-e-Silva i dr., 'Anti-aging cosmetics:Facts and controversies'.Clin Dermatol, studeni-prosinac 2013., 31(6): 750-B

Oštećenje kože uzrokovano djelovanjem sunca može se otkriti UV kamerom prije nego li postane vidljivo.

Sun-induced skin damage revealed by UV camera
Oštećenje kože uzrokovano djelovanjem sunca otkriveno UV kamerom.
Normalo UV kamera
RJEŠENJA

Zaštita tijekom cijele godine

Važnost korištenja zaštite od sunčeva zračenja naširoko je potvrđena. Postoji izražena svijest o opasnostima nezaštićenog izlaganja UVA i UVB zrakama, a kreme za zaštitu od sunca su osnovna stavka na većini popisa za pakiranje za odmor. Takvo povremeno korištenje svakako pomaže u zaštiti protiv opeklina i dugoročnih oštećenja uzrokovanih UV zračenjem, no za dijelove tijela koji su neprestano izloženi UV zrakama, poput lica, ruku i dekoltea, postoji potreba za češćom upotrebom, kako bi se spriječilo preuranjeno starenje kože.

 

Tek kada prvi znakovi starenja postanu vidljivi možemo doista razumijeti i priznati povezanost izloženosti suncu i fotostarenja.

Ovo bi se moglo dogoditi kada se pojave bore i fine linije.

Međutim, kako bi spriječili preuranjeno starenje, zaštita od sunca treba se koristiti na dnevnoj bazi, tijekom cijele godine. 


Pročitaj više o starenju kože općenito

Pročitaj više o borama

Daily anti-age sun protection
Preporučuje se zaštita od sunca tijekom cijele godine

Izbjegavanje fotostarenja

Eucerin Sun Anti-Age krema (SPF 30/50) nudi superiornu zaštitu od sunca i stvoren je posebno za kožu lica.

Ima tri temeljne prednosti: širokospektarni, fotostabilni UV sustav filtera (UVA i UVB zaštita), biološku staničnu zaštitu i učinkovite sastojke za borbu protiv postojećih znakova starenja.

Sadrži učinkovite antioksidanse Lichocalcon A i gliceretiničnu kiselinu za DNK zaštitu. Dvije vrste hijaluronske kiseline (nisko i visoko molekularna) vidno smanjuju bore na licu i dekolteu.

Formula ima laganu i ugodnu teksturu koja ne ostavlja osjećaj masne kože. Idealna je podloga za make-up i dokazano je pogodna čak i za osjetljivu kožu - što je čini idealnim dodatkom za zaštitu od sunca dnevnoj kožnoj rutini.

Saznajte više o Eucerin Sun Anti-Age kremi

Spriječavnje preuranjenog starenja kože
Preuranjeno starenje kože može se spriječiti

Prije nego li postane vidljivo, oštećenje kože uzrokovano djelovanjem sunca može se otkriti UV kamerom.

Normalo UV KAMERA


Newsletter

Za primanje najnovijih Eucerin vijesti, molimo da ispunite sljedeća polja za pretplatu na naš newsletter.

 

Kožne indikacije