Atopijski dermatitis – Koji dijelovi tijela su najčešće zahvaćeni?

3 min čitanja
Prikaži više

Atopijski dermatitis može se pojaviti bilo gdje na tijelu. U ovom se članku govori o područjima koja najčešće zahvaća, navode se uzroci i okidači te savjeti o njezi atopične kože.

Koji dijelovi tijela su najčešće zahvaćeni atopijskim dermatitisom?

Neki dijelovi tijela više su izloženi okolišnim čimbenicima od drugih: naše ruke mnogo rade i redovito ih peremo pa su dio tijela koji je najčešće izložen kemikalijama. Zbog ove vrste izloženosti koža je sklonija razviti atopijski dermatitis. Dob je još jedan čimbenik koji utječe na mjesto na kojem se bolest pojavljuje.

Evo nekih područja koja su najčešće zahvaćena:

Osoba nanosi Eucerin Atopi Control na ruke
Atopijski dermatitis pojavljuje se na pregibima lakta.

Lice i vrat: atopijski dermatitis na licu čest je kod beba i djece te se javlja na obrazima, iza ušiju, u pregibima na vratu beba i na nježnom području oko očiju. Saznajte više u članku Atopijski dermatitis na licu i Atopijski dermatitis na očnim kapcima.

Glava i vlasište: seboreični dermatitis (često se naziva i tjemenicom) češći je kod beba, ali atopijski dermatitis na vlasištu može se pojaviti i kod odraslih. Pročitajte više u Atopijski dermatitis na vlasištu.

Ruke: atopijski dermatitis češći je kod odraslih nego kod djece, a okidač je reakcija na kemikalije, učestalo pranje ili promjene temperature kojima su ruke izložene. Pročitajte više u članku Atopijski dermatitis na rukama.

Ekstremiteti: bebe i djeca posebno su pogođeni atopijskim dermatitisom na ekstremitetima. Pročitajte više u članku Atopijski dermatitis kod beba i djece.

Što je uzrok i/ili okidač atopijskog dermatitisa na različitim dijelovima tijela?

Atopijski dermatitis upalna je bolest kože. U velikoj mjeri je genetski uzrokovana i vezana za oštećenu barijernu funkciju kože i poremećaj imunološkog sustava. Kad je netko pogođen osnovnom bolešću, mnogo je različitih čimbenika koji mogu biti okidači simptoma. Saznajte o njima u članku Razumjeti atopijski dermatitis

Nadražujuće tvari iz okoliša i alergeni mogu biti okidačima reakcije kod osoba koje su već bile pogođene atopijskim dermatitisom, a − u nekim slučajevima − mogu uzrokovati sličnu reakciju kod ljudi kod kojih se u prošlosti pojavila atopična koža. To je često slučaj kod kontaktnog dermatitisa na rukama i ponekad kod atopijskog dermatitisa na očnim kapcima. Pročitajte više u članku Atopijski dermatitis na rukama i Atopijski dermatitis na očnim kapcima.

Kako njegovati atopičnu kožu na različitim dijelovima tijela?

Atopijski dermatitis na rukama je čest.

Kako lijek za atopijski dermatitis nije poznat, najbolji način njege za kožu je prepoznati potencijalne okidače kako biste mogli odgoditi i ublažiti simptome. Više o nekim koracima koje možete poduzeti pročitajte u članku Razumjeti atopijski dermatitis.

Medicinsko liječenje i redovita i učinkovita rutina njege kože također mogu pomoći u kontroliranju simptoma. Atopijski dermatitis ima dvije različite faze:

 

Njega koju pružate vašoj koži ili koži vašeg djeteta trebala bi biti prilagođena svakoj fazi i dijelu tijela na kojem se pojavljuje. Kako njegovati atopičnu kožu saznajte u članku Kako njegovati dječju atopičnu kožu i Kako njegovati atopičnu kožu kod odraslih.
Za savjete o tome kako njegovati određene dijelove tijela pročitajte članke Atopijski dermatitis na licu, Atopijski dermatitis na očnim kapcima, Atopijski dermatitis na glavi i vlasištu i Atopijski dermatitis na rukama.

 

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.

Potpuna rutina njege