Žena sa zdravim vlasištem koja spava

Seboroični dermatitis Sve što trebate znati

Seboroični dermatitis je često, kronično i neugodno kožno oboljenje koje uzrokuje pojavu žućkastih ljuskica na vlasištu ili licu, premda može zahvatiti i druge dijelove tijela. Pravilnom i učestalom upotrebom posebno formuliranih preparata za kosu i kožu može se kontrolirati ovo stanje koje traje cijeli život.

Što je seboroični dermatitis?

Seboroični dermatitis (također poznat kao seboroični ekcem) medicinsko je stanje koje je, u mnogim slučajevima, osnovni uzrok prhuti. U dojenčadi se javlja u obliku tjemenice.

Do 50 % odraslih pati od peruti i žućkastih ljuskica koje otpadaju s vlasišta, a velik broj također ima poteškoće s upalom vlasišta.

Dermatitis je često popraćen crvenilom kože. Seboroični dermatitis može se pojaviti na raznim dijelovima tijela, primjerice u obliku masnih ljuskica u uhu. Ostala najčešće zahvaćena područja su obrve i kapci, nos i nazolabijalne brazde te sredina prsa. Seboroični dermatitis nije zarazan niti je uzrokovan lošom higijenom.

Seboroični dermatitis kod dojenčadi (tjemenica) privremeno je kožno oboljenje koje bi se trebalo povući što je dijete starije i posve nestati do navršene 3. godine. Simptomi su debele, hrapave, žućkaste ljuskice kože na bebinom vlasištu, a ponekad zahvaćaju područje očiju, ušiju i nosa.

Muškarac sa žućkastim ljuskama na koži
Seboroični dermatitis često uzrokuje žućkaste ljuske na vlasištu.
Žena češe vlasište
Svrbež je jedan od najčešćih simptoma seboroičnog dermatitisa.

Koji su simptomi seboroičnog dermatitisa?

Najčešći simptomi seboroičnog dermatitisa uključuju:

  • Ljuskice - bijele ljuske koje se ljušte ili žućkaste, masne koje prianjaju uz kožu (prhut),
  • Lezije u koži,
  • Plakove koji pokrivaju veliku površinu kože,
  • Masnu kožu,
  • Svrbež kože - stanje može postati ozbiljno ako se koža inficira, što uzrokuje daljnji svrbež i potencijalno krvarenje uslijed češanja,
  • Blago crvenilo,
  • Kosa može ispadati.
Dijete sa seboroičnim dermatitisom
Simptomi se mogu pojaviti u obliku plaka na velikim površinama kože, kao što je lice.

Što uzrokuje seboroični dermatitis?

Seboroični dermatitis javlja se kada se proces obnavljanja stanica vlasišta skraćuje što dovodi do naglog ljuštenja rožnatih stanica kože, koje se drže zajedno i formiraju vidljive ljuske. Uz ovaj se proces vežu brojni uzroci. Oboljenje je nasljedno i velika je vjerojatnost da će djeca roditelja sa seboroičnim dermatitisom i sama imati to oboljenje. Međutim, postoji povezanost s iritacijom od kvasca koji se zove malasezija, a javlja se na područjima kože koja su vrlo masna, uzrokujući mikroupale što pak dovodi do svrbeža kože i vlasišta. 

Ostali čimbenici kao što su fizički i emocionalni stres, hormonalne promjene, loša prehrana ili konzumiranje alkohola, umor, ekstremni vremenski uvjeti, neredovita upotreba šampona, loše čišćenje kože i pretilost mogu povećati rizik. Neurološka stanja, uključujući Parkinsonovu bolest, ozljede glave i moždani udar mogu biti povezani sa seboroičnim dermatitisom. Također je utvrđena povezanost virusa humane imunodeficijencije (HIV) i većeg broja slučajeva seboroičnog dermatitisa.

Prikaz prhuti
Znakovi seboroičnog dermatitisa 1. Hiperproliferacija kože izazvana je gljivicom malasezijom 2. Dolazi do mikroupala vlasišta 3. Formiraju se vidljive ljuske

Kako liječiti seboroični dermatitis?

Najbolji način za ublažavanje seboroičnog dermatitisa jest prevencija ili kontrola provokativnih čimbenika kroz brigu za vlasište i njegu kože. 

Najčešće korišteni tretman za dermatitis vlasišta uključuje posebno formulirane šampone koji uz uklanjanje ljuskica sprečavaju ponovno stvaranje ljuskave kože.

Mnogi šamponi posebno su namijenjeni osobama koje pate od seboroičnog dermatitisa. Oni mogu sadržavati bilo koji od sljedećih aktivnih sastojaka. klimbazol, pirokton olamin, polidokanol, protuupalne agense, primjerice salicilnu kiselinu i rezorcin, minerale poput cinka ili selen-sulfida ili antifugalna sredstava poput ketokonazola

Eucerin DermoCapillaire šampon protiv prhuti posebno je namijenjen vlasištu sa suhom ili masnom prhuti i dermatološki dokazano učinkovito djeluje kod osoba oboljelih od seboroičnog dermatitisa. Kod težih slučajeva, dermatolog ili liječnik mogu propisati antifugalne pripravke kao što su ketokonazol, metronidazol ili azelaična kiselina, koji djeluju na gljivice malassezia ili losione koji sadržavaju protuupalne kortikosteroide.

Odnedavno se koriste i topikalni imunomodulatori kao što su takrolimus ili pimekrolimus.

Seboroični dermatitis kronično je oboljenje čiji se simptomi mogu ublažiti uz pravilno liječenje. Akutne faze često se javljaju između dugih razdoblja bez simptoma. Ekstremniji oblik ovog oboljenja prati i psorijaza vlasišta te se naziva sebopsorijazom.

Žena pere kosu.
Eucerin DermoCapillaire šampon protiv prhuti posebno je osmišljen za seboroični dermatitis.

Uvijek se konzultirajte s dermatologom ako simptomi seboroičnog dermatitisa ne reagiraju na redovitu upotrebu medicinskih šampona. Također kontaktirajte dermatologa ako se mrlje seboroičnog dermatitisa inficiraju, pojavi se tekućina ili gnoj, formiraju kraste ili ako zahvaćeno područje postane vrlo crveno ili bolno.

Newsletter

Za primanje najnovijih Eucerin vijesti, molimo da ispunite sljedeća polja za pretplatu na naš newsletter.

 

Kožne indikacije