Je li prehrana povezana sa starenjem kože – Kako djeluju antioksidansi

0 min čitanja
Prikaži više

Svi bismo željeli spriječiti starenje kože, a vjerojatno ste već čuli da antioksidansi sprečavaju vidljive znakove starenja na koži, uz korištenje učinkovite njege.

Antioksidanti su kemijski spojevi koji sprječavaju oksidaciju drugih tvari koje su prirodno sadržane u stanici, čija pojava dovodi do oksidativnog stresa.Smatra se da je oksidativni stres djelomično odgovoran za proces starenja, a povezan je i s razvojem mnogih bolesti. Zato se antioksidansi smatraju učinkovitim sredstvom za borbu protiv straenja kože.

Slobodni radikali i bore

Antioksidanti pomažu u prevenciji bora.

Slobodni radikali prirodni su nusprodukt metabolizma, a posebno su problematični kad se mogu nekontrolirano razmnožavati. To se događa kada u tijelu nema dovoljno antioksidansa za suzbijanje slobodnih radikala. Tada slobodni radikali počinju pretvarati druge tvari u slobodne radikale, koji se pak množe.

U velikom broju slobodni radikali mogu prouzročiti oštećenje stanica i tkiva koje tijelo ne može lako popraviti. Ako se broj oštećenja stanica poveća, to može ugroziti prirodnu sposobnost kože da se obnavlja. Starenje kože brže napreduje i njezini znakovi poput bora i smanjenja elastičnosti postaju uočljiviji ranije.

Kako antioksidansi utječu na izgled kože

antioksidansi
Proizvodi za njegu kože trebali bi sadržavati što raznolikiju mješavinu antioksidansa

Razni utjecaji okoline dovode do posebno visoke koncentracije slobodnih radikala. Tu se ubrajaju: UV zračenje, konzumacija cigareta i alkohola, stres, a prije svega nedostatak sna i zagađenje zraka.

Što se tiče njege kože, vrijedi sljedeće: proizvodi za njegu kože trebali bi sadržavati što raznolikiju mješavinu antioksidansa. Postoje vrlo različiti antioksidansi koji zaustavljaju štetu koju uzrokuju slobodni radikali. Mlada je koža ispunjena brojnim antioksidantima koji je prirodno štite od štetnih utjecaja okoline.

Koenzim Q10 - kao antioksidans

Eucerin Q10 Active
Eucerin Q10 Active njega s antioksidansima

Čimbenici kao što su dob, hormonalne promjene, bolest i upotreba neodgovarajućih proizvoda za njegu kože, koža gubi sposobnost stvaranja antioksidansa. Koenzim Q10 izuzetno je važan za zdravu kožu. Pospješuje obnavljanje stanica i štiti kožu od slobodnih radikala. Njega protiv starenja s Q10, prilagođen tipu i dobi kože, njeguju kožu tako da ostaje čvrsta i ujednačena što dulje.

Zaštitni sastojci protiv slobodnih radikala mogu koristiti i iznutra i izvana i zato je važno osigurati mješavinu različitih vrsta antioksidansa i integrirati ih u svakodnevni jelovnik i u rutinu njege kože.

Glavne antioksidativne skupine

 1. Vitamin E i vitamin C: Obitelj vitamina E uključuje takozvane tokotrienole koji djeluju antioksidativno i do 40 puta jače od alfa-tokoferola. Nalaze se posebno u crvenom palminom ulju, ali i u kokosovom ulju. Vitamin C, jedan od najpoznatijih antioksidansa, lako može neutralizirati slobodne radikale. Nalazi se u mnogim vrstama voća i povrća,npr. u agrmumima, raznim vrstama paprike i kupusu.
 2. Elementi u tragovima i enzimi: Elementi u tragovima poput selena, željeza i cinka imaju antioksidativni učinak samo ako djeluju kao komponente enzima. Enzim glutation peroksidaza koji sadrži selen, na primjer, bitan je čimbenik u tjelesnom obrambenom sustavu od slobodnih radikala, a posebno štiti stanične stijenke.
 3. Minerali: Minerali poput kalcija i magnezija također pomažu u zaštiti našeg tijela od stvaranja slobodnih radikala. Kalcij se koristi za izgradnju jakih kostiju i zubiju. Nalazi se uglavnom u mlijeku i mliječnim proizvodima. Magnezij je bitan za aktivnost enzima. Podržava apsorpciju kalcija i kalija.
 4. Fitonutrijenti: Prirodne kemikalije dobivene iz biljaka. Za razliku od vitamina i minerala, fitonutrijenti nisu nužni za funkcioniranje našeg organizma, ali mogu pomoći u podržavanju imuniteta.

Hrana kao antioksidans

antioksidansi
Organska hrana sadrži veći postotak antioksidansa

Iako su antioksidansi postali sastavni dio njege kože, oni su često povezani s prehranom. Organska hrana sadrži više antioksidansa i manje pesticida. To se temelji na najopsežnijoj meta-studiji Marcina Baranskog sa Sveučilišta Newcastle. Rezultati su pokazali da veći sadržaj antioksidansa u organskoj hrani odgovara jednoj do dvije dodatne porcije voća i povrća dnevno.

Hrana bogata antioksidansima

antioksidansi

 • Borovnice: antioksidans bogat polifenolima (antocijaninima i flavonoidima). Oni su odgovorni za boju ploda, ali i za okus.
 • Luk: luk i češnjak spadaju u hranu koja sadrži posebno visoku količinu flavonoida i antioksidansa.
 • Brokula: Brokula je superhrana i sadrži vrijednu folnu kiselinu, željezo, vitamin C, kalij, kalcij i beta-karoten.
 • Orašasti plodovi: Orašasti plodovi posebno su bogati vitaminom E, koji je jedan od najsnažnijih antioksidansa. Također smanjuju oksidativni stres u tijelu.
 • Crveno vino: grožđe od kojeg se proizvodi vino sadrži polifenole. To su važni čistači slobodnih radikala.
 • Krumpir: također jedna od namirnica s antioksidativnim učinkom. Također je bogat vitaminima, mineralima i vlaknima.
 • Agrumi: Ovo su svestrani antioksidansi. Sadrže obilje vitamina C i flavonoida. Što je sok agruma svježiji, to je veći udio vitamina i veći antioksidativni učinak.

Njega bogata antioksidansima

Eucerin SUN njega
Eucerin SUN njega sadrži učinkovite antioksidanse
antioksidansi
Hyaluron-Filler Vitamin C booster sadrži 10% čistog i svježe aktiviranog vitamina C

Antioksidansi čine čuda ne samo iznutra već i izvana. Redovita uporaba dnevnih i noćnih krema može pružiti vašoj koži hidrataciju i antioksidanse. Posebno se preporučuje njega s UV zaštitom kako bi se spriječilo stvaranje slobodnih radikala.

Anti-age serum Hyaluron-Filler Vitamin C booster sadrži 10% čistog i svježe aktiviranog vitamina C, hijaluronsku kiselinu i lkokalkon A te je pogodan za sve tipove kože.

Eucerin Q10 ACTIVE dnevna krema sadržava posebnu formulu s koži srodnim koenzimom Q10 koji se ističe zbog svoje dvojne sposobnosti da vraća energiju stanica, pružajući istovremeno izvanrednu antioksidativnu zaštitu kože. Dodani antioksidansi vitamini C, E i H  (biotin) hrane suhu kožu i umanjuju upalu, tako da je koža još zaštićenija od štetnog djelovanja slobodnih radikala. 

Eucerin SUN njega sadrži učinkovite antioksidanse Likokalkon A i gliceretiničnu kiselinu za DNK zaštitu. Štiti kožu od preuranjenog starenja i ostalih štetnih učinaka sunca.

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.

Potpuna rutina njege