Znakovi starenja – Gubitak volumena

6 min čitanja
Prikaži više

Od 25. godine života, počinju se javljati znakovi starenja kože te nastaju promjene u svim slojevima kože. Do ovih promjena dolazi zbog kombinacije unutarnjih procesa i vanjskih čimbenika.

Znakovi i simptomi

Opće starenje kože i gubitak volumena

Trokut ljepote

animacija gubitka volumena kože
Sa svakom godinom dolazi do strukturnih promjena u svim slojevima kože.
koža koja stari gubi elastičnost
Tijekom vremena, mijenja se oblik cijelog lica, što možemo objasniti gubljenjem volumena.

Način na koji starimo dijelom je zapisan u našim genima. Intrinzično starenje u kombinaciji s čimbenicima iz okoliša i našeg stila života mogu utjecati na usporavanje ključnih procesa i funkcija u koži. Upravo ovo usporavanje uzrokuje vidljive znakove starenja: gubitak volumena, pojavu bora i gubitak gustoće i sjaja kože.

Jedna od glavnih promjena koja uzrokuje navedene vidljive znakove starenja jest smanjenje stanica koje osiguravaju volumen.

Dodamo li k tome bore i gubitak gustoće i sjaja, pronalazimo uzrok prijevremenog starenja našeg lica. Ponekad ga je teško opisati, no gubitak volumena vrlo je učestala pojava i mijenja strukturu i oblik cijelog lica. Također ga se ponekad naziva i opuštenom kožom, gubitkom kontura lica, kokošjom kožom ili ‘ispijenim izgledom’. 

 

Kako prepoznati gubitak volumena

Trokut ljepote

Opisati ili prepoznati gubitak volumena ponekad je teško, stoga se grafički prikaz može pokazati korisnim. Jasno pokazuje kako ovaj znak starenja mijenja oblik i strukturu lica na nekoliko suptilnih načina koji unatoč tome značajno mijenjaju lice. ‘Trokut ljepote’ pokazuje kako smanjenje volumena može utjecati na to da lice djeluje kao da je puno negativnih emocija, tužno ili pod stresom. To u konačnici može dovesti do pogrešne percepcije raspoloženja ili pogleda na život neke osobe.

trokut ljepote pokazuje da mlada koža ima oblik obrnutog trokuta
Trokut ljepote povezuje se s mladenačkim, atraktivnim izgledom.

Mladoliko lice puno je volumena zbog čega djeluje atraktivno. Glavne odlike mladolikog lica mogu se smatrati dijelom koncepta ‘trokut ljepote’. U njih ubrajamo:

 • visoke jagodice
 • punu donju čeljust
 • glatka kožu
 • istaknutu, jasno definiranu liniju čeljusti

Zahvaljujući ovim odlikama, oblik i struktura lica širi su prema gornjem dijelu, a sužavaju se prema najužem dijelu odnosno bradi. Cjelokupni dojam koji ostavlja ovaj izgled lica opušten je i pozitivan.

starije lice ima oblik trokuta jer je koža "obješena"
S vremenom, trokut ljepote okreće se i lice poprima negativan i tužan izgled.

Kako starimo, znakovi gubitka volumena signaliziraju nam da se naš trokut ljepote okrenuo na drugu stranu. Sada su  njegove glavne karakteristike:

 • šira linija čeljusti
 • obješen izgled lica
 • ravniji obrazi
 • naboranost čela i područja oko obrva 
 • usmjerenost kutova usana prema dolje
Kombinacija ovih čimbenika utječe na to da se starenje manifestira na našem licu. Kao što se vidi na ovom prikazu, trokut je sada okrenut na drugu stranu, a stranica trokuta okreće se prema dnu lica. Smanjenjem volumena i opuštanjem kože mijenja se i izgled lica. Sada facijalna ekspresija može odavati tugu ili stres.

Čimbenici koji na to utječu

Zašto se trokut ljepote izokreće?

Osim kronološkog, unutarnjeg starenja, na procese koji vode prema gubitku volumena utječe niz unutarnjih i vanjskih čimbenika.

žena s kožom koja stari
Posebice u menopauzi, žene osjećaju promjene u hormonalnoj ravnoteži.
žena zaklanja sunce rukom
Trajanje izlaganja suncu koje koža može podnijeti ovisi o pojedinom tipu kože.

Hormonalne promjene
Hormonalna promjena predstavlja važan unutarnji čimbenik. Tijekom puberteta, razina estrogena je visoka, a lice je popunjeno. S godinama, smanjuje se i razina hormona kao i broj i veličina stanica odgovornih za stvaranje volumena u koži.

Životni stil
Tijekom starenja kože gubitak volumena potiču i neki vanjski čimbenici povezani sa životnim stilom. Oni također utječu i na nastanak bora i gubitak gustoće i sjaja. Među njima su:

 • Pušenje: nikotin i kemikalije u cigaretama dodatno smanjuju količinu kolagena u koži.
 • Sunce: previše izlaganja suncu može utjecati na smanjenje količine kolagena i oštećenje strukture kože.

Ovi čimbenici povezani sa životnim stilom uzrokuju i oksidativni stres. Do njega dolazi kada se u unutrašnjosti stvore molekule poznate kao ‘slobodni radikali’ te potom napadaju stanice, a na udaru su i stanice koje kožu čine glatkom i čvrstom. Jednom kada dođe do slabljenja strukture i smanjenja količine kolagena i elastina, ubrzava se i starenje kože. Gubitak volumena, gustoće i sjaja te nastanak bora koje postaju još vidljivije na površini kože neki su od vidljivih znakova starenja.

Zašto dolazi do gubitka volumena?

Procesi i sustavi unutar kože usporavaju se s godinama, a to utječe na opće starenje kože I što je najvažnije, pritom postupno smanjenje broja tvari koje djeluju kao ‘punjači’ zbog kojih koža izgleda čvrsto i glatka je na dodir, vodi prema gubitku volumena, opuštanju kože i smanjenoj definiciji kontura lica.

To se događa u sljedećim predjelima kože:

animacija epiderme i dubljih slojeva kože
1 Epiderma 2 Dublji slojevi kože

Epiderma. U gornjim slojevima kože dolazi do smanjenja proizvodnje hijaluronske kiseline i lipida. Jednako kao i u slučaju povećanog nastanka bora, to znači i da će koža izgledati tanja te da će doći do promjena u njenoj teksturi, odnosno postati će suha i hrapava.

Dublji slojevi kože. 1% izgubljenog kolagena godišnje smanjuje debljinu kože i utječe na smanjenje razine elastina. Elastin je djelomično odgovoran za elastičnost i snagu kože te smanjenje tih dviju tvari za posljedicu ima opuštanje kože i smanjenje njezine elastičnosti. Stanica koje osiguravaju volumen i ‚popunjavaju’ kožu sve je manje, što dovodi do sužavanja tih slojeva. Posljedica je dojam razvučenosti i utonulosti na koži, uz upale obraze.

S vremenom se usporava kolanje krvi i prenošenje hranjivih tvari, što rezultira bezizražajnim tenom i sklonošću dehidraciji i sporijem zacjeljivanju. Tada raste i vjerojatnost za nastanak dubljih bora. Isto tako, može doći do gubitka gustoće i sjaja.

Rješenja

Što se može učiniti?

Iako je problem gubitka volumena složen i u mnogo slučajeva se ne može izbjeći, vidljivi učinci mogu se tretirati na različite načine.

Aktivni sastojci

Ovi sastojci, koje nalazimo u određenim anti-age preparatima, mogu se uspješno boriti s uzrocima opuštanja kože, gubitka volumena i oslabljene definicije kontura lica. Poduzimanje mjera nakon pojave ovih problema vašem licu može vratiti mladolik izgled.

žena nanosim Eucerin AntiAge njegu
Neki sastojci koje nalazimo u formulama za njegu lica protiv starenja, poput magnolola, oligopeptida i hijaluronske kiseline, mogu pomoći u vraćanju mladenačkog izgleda.
žena nanosim Eucerin AntiAge njegu
Svakodnevna primjena njege za kožu lica pomaže u smanjivanju vidljivih posljedica gubitka volumena.

 • Magnolol
  Ovaj sastojak koji nalazimo u određenim anti-age preparatima, može se uspješno boriti s uzrocima opuštanja kože, gubitka volumena i oslabljene definicije kontura lica. Poduzimanje mjera nakon pojave ovih problema vašem licu može vratiti mladolik izgled.
 • Oligopeptidi
  Potiču i podupiru kolagensku mrežu za učvršćivanje strukture kože. Djeluju stimulirajuće na metaboličke aktivnosti kože te reaktiviraju interakciju kožnih stanica. Oligopeptidi, kao sastavni dio proizvoda, jačaju i stabiliziraju oslabljeno vezivno tkivo. To rezultira poboljšanom mikrocirkulacijom i kvalitetnijom sintezom kolagena. Kao posljedica, dermalna mreža postaje sve jača, a koža čvršća i glađa. Također, vrlo povoljno djeluju na gubitak gustoće kože.
 • Hijaluronska kiselina
  Hijaluronska kiselina tvar je koja nastaje u tijelu i koja je sastavni dio vezivnog tkiva kože. Jedna od njezinih glavnih funkcija jest zadržavanje vlažnosti te ima sposobnost zadržavanja vode u količini do 30 puta većoj od svoje molekularne težine. Međutim, kako starimo, prirodna sposobnost kože za sintetiziranjem hijaluronske kiseline se smanjuje, a s time i koža postaje hrapavija. Zbog svoje izrazito visoke sposobnosti zadržavanja vlažnosti, također ima i regenerativni učinak. Dodatna korist su i njezina antiokisdativna svojstva, koja također pozitivno utječu na bore i gubitak gustoće kože
 

Invazivni dermatološki tretmani

osoba drži medicinsku špricu
Invazivni tretmani za davanje volumena pokazuju kratkoročne rezultate i treba ih redovito ponavljati.
osoba obilježava lice za medicinski zahvat
Sve rizike i pozitivne strane plastičnih operacija potrebno je unaprijed razmotriti.

Transfer masti
Ovaj postupak odnosi se na uzimanje masti iz jednog dijela tijela i prenošenje na drugi dio tijela. Uobičajen je za dodavanje volumena u obraze, a postupak je dugotrajan. Oticanje nije rijetko i postupak obično zahtijeva oporavak.

Punila
Punila se ubrizgavaju i privremeno osiguravaju volumen te daju trenutačne, kratkoročne rezultate. Obično se koriste za područje ispod očiju, obraze, sljepoočnice i usne.

Jedna od glavnih promjena koja uzrokuje navedene vidljive znakove starenja jest smanjenje stanica koje osiguravaju volumen.

Ubrizgavanje hijaluronske kiseline također može pomoći u tretiranju bora

Implantati za obraze
Ovaj postupak daje najtrajnije rezultate. Plastični implantati ugrađuju se ispod kože i osiguravaju volumen na određenim područjima, najčešće u obrazima. Na početku su uživali veliku popularnost, a sada ih se manje traži u odnosu na postupke punjenja i transfera masti budući da zahtijevaju najviše vremena za oporavak.

Neinvazivni dermatološki tretmani

dermatološki tretman pomlađivanja kože
Dermatološki tretmani protiv starenja mogu biti od koristi.

Termo valovi
Korištenjem tehnologije radio frekvencije zagrijavaju se slojevi kolagena koji se nalaze duboko u koži. Toplina potiče stvaranje novog kolagena i daje tonus već postojećem kolagenu s ciljem ponovnog definiranja oslabljenih kontura lica.

Ultrazvuk
U ovom tretmanu ultrazvuk se koristi za podizanje, toniranje i zatezanje opuštene kože.

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.