Fotostarenje – I kako ga spriječiti

0 min čitanja
Prikaži više

UV zračenje jedan je od najutjecajnijih faktora u preuranjenom starenju kože (fotostarenju). UVA zrake su zaslužne za tamnjenje kao i za nastanak bora te ostale znakove preuranjenog starenja. UVB zrake uzrokuju opekline i rak kože. Obzirom da UVA zrake prodiru kroz oblake i staklo, prisutne su tijekom cijele godine, a prevencija je svakodnevna zaštita od sunčeva zračenja.

Znakovi i simptomi

Posljedice oštećenja uvjetovanih djelovanjem sunca na koži lica

animacija prodora UV zračenja u kožu
UVA zrake prodiru u najdublje slojeve kože te mogu uzrokovati kratkoročna ili dugoročna oštećenja.

Simptomi uključuju izravna i neizravna DNK oštećenja, stvaranje slobodnih radikala kao posljedicu izlaganja UV zračenju te smanjenje količine kolagena što uzrokuje bore i preuranjeno starenje kože.

Obzirom da su lice, ruke i dekolte izloženi UV zračenju više no ostatak tijela, ta područja - osobito lice - zahtjevaju posebnu i trajnu zaštitu, tijekom cijele godine, kako bi se smanjili vidljivi znakovi starenja.


  • Starenje kože, prirodno ili preuranjeno, donosi određene promjene poput:
  • Finih linija i bora,
  • Neujednačenog tena (depigmentacija),
  • Staračkih pjega (solarne lentiginoze).

Pretjerano izlaganje suncu može uzrokovati i solarnu elastozu - žutu i zadebljanu kožu.   

Ako sumnjate na simptome oštećenja uzrokovanih djelovanjem sunca, preporučamo da se savjetujete sa svojim liječnikom ili dermatologom.

Uzroci i okidači

Dvije vrste starenja

uvećani prikaz kože koja nije elastična
Koža starenjem gubi elastičnost.

Postoje dvije vrste starenja: intrinzično (poznato i kao kronološko) te ekstrinzično starenje.

Intrinzično starenje je neizbježno i ne može se kontrolirati. Čimbenici koji na njega utječu uključuju pripadnost etničkoj skupini, hormonalne promjene i anatomske varijacije.

S druge strane, ekstrinzično starenje može se kontrolirati. Čimbenici koji na njega utječu uključuju uvjete iz okoliša, lijekove, pušenje i izloženost UV zračenju.

Kako bi umanjili posljedice ekstranzičnog starenja, koristite zaštitu od sunca na dnevnoj bazi, tijekom cijele godine, izbjegavajte pretjerano izlaganje suncu te se klonite lijekova i pušenja.

Saznajte više o starenju kože općenito

Saznajte više o suncu i koži

Izloženost UV zračenju

žena zaklanja sunce rukom
Preporučuje se zaštita od sunca - UVA i UVB zrake mogu oštetiti kožu.

Gotovo 90% svih simptoma starenja kože uzrokovano je izlaganjem UV zračenju*.

UVA zrake prodiru duboko u potkožno tkivo i odgovorne su za dugoročnija oštećenja uzrokovana djelovanjem sunca poput starenja kože, polimorfne svjetlosne dermatoze i raka kože. UVB zrake prodiru u gornje slojeve uzrokujući opekline i oštećenja DNK stanica.

Iako su UVA zrake slabije od UVB zraka, one su 30 do 50 puta učestalije i prisutne su, gotovo jednakim intenzitetom, tijekom svih dnevnih sati kroz cijelu godinu. Budući da prodiru čak i kroz oblake i staklo, za spriječavanje dugoročnih oštećenja važno je koristiti zaštitu od sunca na dnevnoj bazi.

*Izvor: Ramos-e-Silva i dr., 'Anti-aging cosmetics:Facts and controversies'.Clin Dermatol, studeni-prosinac 2013., 31(6): 750-B

Oštećenje kože uzrokovano djelovanjem sunca može se otkriti UV kamerom prije nego li postane vidljivo.

Rješenja

žena gladi lice
Preporučuje se zaštita od sunca tijekom cijele godine

Ovo bi se moglo dogoditi kada se pojave bore i fine linije.

Međutim, kako bi spriječili preuranjeno starenje, zaštita od sunca treba se koristiti na dnevnoj bazi, tijekom cijele godine. 


Pročitaj više o starenju kože općenito

Pročitaj više o borama

Izbjegavanje fotostarenja

žena nanosi Eucerin Sun Anti Age njegu
Preuranjeno starenje kože može se spriječiti

EucerinSun Photoaging Control linija nudi superiornu zaštitu od sunca.

Ima tri temeljne prednosti: širokospektarni, fotostabilni UV sustav filtera (UVA i UVB zaštita), biološku staničnu zaštitu i učinkovite sastojke za borbu protiv postojećih znakova starenja.

Sadrži učinkovite antioksidanse likokalkon A i gliciretiničnu kiselinu za DNK zaštitu. Dvije vrste hijaluronske kiseline (nisko i visoko molekularna) vidno smanjuju bore na licu i dekolteu.

Formula ima laganu i ugodnu teksturu koja ne ostavlja osjećaj masne kože. Idealna je podloga za make-up i dokazano je pogodna čak i za osjetljivu kožu - što je čini idealnim dodatkom za zaštitu od sunca dnevnoj kožnoj rutini.

Pogledajte Eucerin Sun preparate za zaštitu od sunca.

Prije nego li postane vidljivo, oštećenje kože uzrokovano djelovanjem sunca može se otkriti UV kamerom.


Zaštita tijekom cijele godine

Važnost korištenja zaštite od sunčeva zračenja naširoko je potvrđena. Postoji izražena svijest o opasnostima nezaštićenog izlaganja UVA i UVB zrakama, a kreme za zaštitu od sunca su osnovna stavka na većini popisa za pakiranje za odmor. Takvo povremeno korištenje svakako pomaže u zaštiti protiv opeklina i dugoročnih oštećenja uzrokovanih UV zračenjem, no za dijelove tijela koji su neprestano izloženi UV zrakama, poput lica, ruku i dekoltea, postoji potreba za češćom upotrebom, kako bi se spriječilo preuranjeno starenje kože.

 

Tek kada prvi znakovi starenja postanu vidljivi možemo doista razumijeti i priznati povezanost izloženosti suncu i fotostarenja.

Povezani članci

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.