Posljedice izlaganja suncu – Na kožu lica

0 min čitanja
Prikaži više

Lice, ruke i dekolte su područja tijela najizloženija UV zračenju. Iako sunce, u određenoj mjeri, može imati pozitivan utjecaj na raspoloženje, osigurati vitamin D, poboljšati cirkulaciju te ojačati metabolizam i produktivnost, pretjerano izlaganje vrlo je štetno. Neka od oštećenja uzrokovanih djelovanjem sunca na kožu su preuranjeno starenje kože, hiperpigmentacija pa čak i rak kože. Zato je od presudne važnosti koži lica pružiti posebnu i trajnu zaštitu tijekom cijele godine.

Znakovi i simptomi

Kako prepoznati oštećenja uzrokovana suncem na koži lica

Prekomjerno izlaganje UVA i UVB zrakama bez zaštite može imati kratke i dugoročne posljedice koje vode do preuranjenog starenja kože, imunosuspresije pa čak i raka kože. Važno je znati da ti negativni učinci nisu prisutni samo na odmoru. UV zračenje, osobito UVA zrake, prisutno je cijeli dan i to svakodnevno - zimi i ljeti, kada je sunčano i kada je oblačno. Zato bi zaštita od sunca za lice trebala postati dijelom dnevne rutine njege kože kao tonik ili bilo koji drugi preparat, poput hidratantne i anti-age kreme ili hiperpigmentacijskih preparata.

animacija slojeva kože i utjecaja sunca
Koža lica zahtjeva posebnu pažnju jer se razlikuje od ostatka kože tijela.
žena gleda u daljinu
Koža lica izloženija je vanjskim utjecajima od ostatka kože tijela.

Koža lica ima drugačije karakteristike od kože ostatka tijela:

 • tanja je 
 • ima manje stanice, 
 • ima više pora,
 • zbog većeg broja žlijezda lojnica luči više lipida,
 • svakodnevno je izložena okolišu, što ju čini podložnom vanjskim čimbenicima poput vjetra, hladnoće, dima, zagađivača te, naravno, UVA i UVB zraka. Saznajte više o strukturi kože.

 

I dok je koža tijela prekrivena, koža lica je izložena vanjskim čimbenicima tijekom cijele godine. Zato treba biti zaštićena od sunca preparatima koji odgovaraju njezinim potrebama. Pročitajte više o učincima sunca na kožu tijela.

UV zračenje može na različite načine utjecati na kožu lica. Posljedice mogu varirati od preuranjenog starenja kože do raka kože.

Osjetljiva koža lica posebno je sklona oštećenjima uzrokovanima suncem. Obzirom da sunčeva svjetlost ima dehidratizirajući učinak, osjetljiva koža može postati još suša. To ju čini još podložnijom iritantima, pogoršavajući simptome. Zato je važno da je zaštita od sunca posebno za nju stvorena, na njoj testirana te da njezina svojstva odgovaraju na njezine posebne potrebe.

žena s kožom koja stari
UV zračenje glavni je uzrok prijevremenog starenja.
žena s pjegicama po licu
Lice je dio tijela na kojem je pojava opeklina od sunca najvjerojatnija.

Važno je prepoznati znakove i simptome najučestalijih stanja:


Preuranjeno starenje kože
UV zračenje je bez sumnje jedno od najvažnijih faktora u preuranjenom starenju kože. Simptomi uključuju pojavu bora, gubitak elastičnosti, staračke pjege i hrapavu kožu.
 
Polimorfna erupcija svjetlosti (PLE)
Samo 20 minuta na jakom suncu može izazvati PLE, osip koji se pojavljuje nakon izlaganja suncu. Ovaj se osip može pojaviti u brojnim oblicima, primjerice kao male crvene kvržice, zahvaćena veća područja kože ili plikovi.  

Hiperpigmentacija
Bezopasno, ali nelagodno stanje kože kod kojeg se na koži pojavljuju tamne mrlje. U velikoj je mjeri izazvana pretjeranim izlaganjem suncu.

Opekline od sunca
Pod opeklinama od sunca podrazumijevamo crvenu i bolnu kožu uzrokovanu pretjeranim izlaganjem suncu bez zaštite. Iako opekline predstavljaju rizik za cijelo tijelo, najizloženija područja su ona u izravnom kontaktu sa štetnim UV zrakama, poput ramena, lica, vrhova ušiju, tjemena te gornjeg dijela stopala.

Herpes simplex labialis
Jedna od negativnih posljedica UVA zraka je supresija imunosnog sustava. Koža postaje osjetljiva na viruse kao što su herpes simplex, također poznat pod nazivom hladni čirevi. Riječ je o malim plikovima koji se pojavljuju na usnama ili oko usta.

Rak kože

Rak kože će se najvjerojatnije pojaviti na koži koju se pretjerano izlagalo suncu, stoga je ugrožena i koža lica.

Saznajte više o negativnim utjecajima sunca na kožu.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja o koži, važno je zatražiti stručni savjet dermatologa.

Uzroci i okidači

Kako minimalizirati rizik od UV zračenja

Popis stanja kože povezanih sa suncem je dug, no dobro je to što se mnoga od njih može izbjeći:

žena s djetetom u naručju
Odgovarajuće prekrivanje i odgovarajuća krema za sunčanje mogu pomoći u prevenciji oštećenja uzrokovanih suncem.
žena nanosi zaštitu od sunca na lice
Uključivanje zaštite od sunca u dnevnu rutinu može minimalizirati rizik.

 • Izbjegavanjem izravnog sunca, osobito kada u razdoblju od 11 do 15 sati poprimi najjači intenzitet. 
 • Korištenjem preparata za zaštitu od sunca na izloženim dijelovima tijela te licu kao dio dnevne rutine njege kože.
 • Korištenjem zaštite od sunca čak i kada je vrijeme oblačno.
 • Sklanjanjem beba i male djece s izravnog sunca.
 • Nošenjem sunčanih naočala s UVA i UVB filterima za zaštitu očiju.
 • Zadovoljavanjem potreba individualnog tipa kože.
 • Prekrivanjem izložene kože odjećom, a glave i lica širokoobodnim šeširom.
 • Vođenjem računa o mogućim nuspojavama propisanih lijekova.

Saznajte više o čimbenicima koji utječu na kožu.

Zaštita od sunca je važna i ne može se zanemariti. Unatoč znanstvenim upozorenjima o
opasnostima prekomjernog izlaganja suncu, učestalost melanoma i drugih vrsta raka kože bilježi rast u posljednjih nekoliko desetljeća. Ključ sigurnog izlaganja suncu jest razumijevanje rizika i prilagođavanje ponašanja kako bi se osiguralo da je koža neprestano zaštićena - korištenjem hlada, pokrivanjem, kao i odabirom odgovarajućih preparata za zaštitu od sunca.

Čimbenici koji na to utječu

Faktori koji povećavaju rizik oštećenja od sunca

Nekoliko je faktora koji osobu čine manje ili više podložnom kožnim poremećajima uzrokovanih djelovanjem sunca:

žena s pjegicama
Dob, tip kože i ostali uvjeti mogu utjecati na rizik od oštećenja uzrokovanih suncem.
osoba na kojoj se provodi kemijski piling
Kemijski tretmani mogu povećati osjetljivost na sunčeve zrake.

 • Dob
  Stope raširenosti melanoma postupno rastu s dobi, pa su osobe u dobi od 55 do 64 godine više nego trostruko sklonije oboljenju od osoba u dobi od 25 do 34 godine.
 • Tip kože
  Djeca i osobe vrlo svijetle puti, crvene ili svijetlo plave kose s mnogo pjegica osjetljiviji su na sunčeve zrake. Saznajte više o Tipovima kože.
 • Određene kožne bolesti
  Koža sklona rozaceji ima ugroženu barijeru s povišenim transepidermalnim gubitkom vode i vrlo reaktivna senzorna vlakna u epidermi. Osobito je osjetljiva na vanjske podražaje - uključujući UV zrake - što može uzrokovati simptome poput eriterme i crvenih kvržica.
 • Lijekovi
  Određeni lijekovi, uključujući i one za liječenje akni, kontracepcijske pilule i antibiotike, mogu povećati osjetljivost kože.
 • Genetika
  Istraživanja su pokazala da neke osobe imaju genetsku predispoziciju za hladne čireve, koji mogu biti izazvani izlaganjem UV zrakama.
 • Post - dermatološki tretmani
  Kemijski ili laserski tretmani mogu kožu učiniti izuzetno osjetljivom na UV zrake.

Rješenja

Kako spriječiti ili tretirati oštećenja uzrokovana suncem

Oštećenja uzrokovana suncem mogu biti izuzetno opasna, zato je prevencija neizmjerno važna.

Kreme i losioni za prevenciju i zaštitu

Obzirom na osjetljivu prirodu kože lice, te njezinu izloženost UV zrakama tijekom cijele godine, preporučuje se svakodnevna upotreba zaštite od sunca na licu i njezino uvođenje u dnevnu rutinu njege kože. Kako je osjetljiva koža lica osobito podložna vanjskim iritansima, iznimno je važno svakodnevno koristiti odgovarajuću kremu za sunčanje:

 • Obilno nanesite kremu za sunčanje prije izlaganja suncu.
 • Izbjegavajte kontakt s očima.
 • Primjenjujte često (svaka 2 sata) - osobito nakon plivanja, sušenja ručnikom i znojenja - nedovoljna primjena kreme za sunčanje umanjit će njezin zaštitni učinak.
 • Izbjegavajte kontakt s tekstilom kako bi spriječili nastanak mrlja.

Eucerin Sun peparati stvoreni su kako bi odgovorili na posebne zahtjeve različitih tipova i problema kože poput osjetljivosti na sunce koja proizlazi iz problematične kože.

žena se gladi po licu
Zaštita od sunca dostupna je za sve tipove kože

Za masnu i kožu sklonu aknama isprobajte Eucerin Oil Control Dry Touch gel-kremu za zaštitu kože lica od sunca SPF 30 i SPF 50+. Ova ultra lagana formula kombinira učinkoviti UVA /UVB sustav filtera, biološku zaštitu stanica i jedinstvenu Oil Control tehnologiju s l-karnitinom i pigmentima koji upijaju lipide za regulaciju sebuma.

Za zaštitu od fotostarenja isprobajte Eucerin Photoaging Control fluid za zaštitu kože lica od sunca SPF 30 ili SPF 50 koji štite od opeklina i oštećenja kože uzrokovanih djelovanjem sunca, umanjujući istovremeno vidljive znakove fotostarenja.

Za normalnu do mješovitu kožu lica isprobajte Eucerin Hydro Protect fluid ultra za zaštitu lica od sunca 50+ , koji pruža visoko učinkovitu zaštitu od UVA/UVB zraka. Pomaže i u jačanju stanične zaštite kože protiv oštećenja uzrokovanih djelovanjem sunca te podupire DNK mehanizme obrane.

Za normalnu, suhu i vrlo suhu kožu lica koristite Eucerin Sensitive Protect kremu za zaštitu kože lica od sunca SPF 50+. Pročitajte više o kremama za lice za zaštitu od sunca .

Eucerin Oil Control tinted gel-krema za zaštitu kože lica od sunca SPF50+,svijetla nijansa i srednje tamna nijansaza masnu i aknama sklonu kožu sadrži i pigmente boje za prirodno potamnjeni izgled kože, također omogućava prikrivanje pigmentacijskih mrlja.

Druge mogućnosti zaštite

žena s šeširom
Širokoobodni šešir je jedan od načina za smanjivanje izloženosti UV zrakama.
žena pije vodu
Neprestana hidratiziranost i zdrava prehrana presudni su u održavanju kože zdravom.

Osim nanošenja krema i fluida za zaštitu od sunca, važno je misliti i na zaštitu kože lica šeširom sa širokim obodom ili suncobranom kad god je to moguće te:

 • Hidratizirati tijelo i kožu unosom velikih količina vode.  
 • Zaštititi oči nošenjem sunčanih naočala s filtrima za zaštitu od UV zraka. 
 • Držati se načina prehrane koja dokazano pomaže u zaštiti od sunca. Voće i povrće koje obiluje karotenoidima (crveno, žuto i narančasto) može ojačati prirodnu obranu kože, ako se unosi tijekom dugog vremenskog razdoblja. Slične se rezultate postiže prehranom s visokim udjelom omega masnih kiselina (maslinovo ulje, riblje ulje), vitamina C, vitamina E i flavonoida te niskim udjelom crvenog mesa i mliječnih proizvoda.

Saznajte više o zaštiti kože tijela od sunca.

Povezani članci

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.