Suha i osjetljiva koža lica – Razumijevanje razloga i odabir odgovarajuće njege

5 min čitanja
Prikaži više

Kada koži nedostaje vlažnosti, izgleda bezlično, doima se suhom i nije u mogućnosti učinkovito vršiti barijernu funkciju kojom naša tijela štiti od vanjskih iritanata. Kao rezultat, koža postaje osjetljiva.

Temeljni uzroci i simptomi suhe, dehidrirane i osjetljive kože variraju, ali svima im je zajednička narušena ravnoteža vlažnosti. Redovita hidratizacija uz odgovarajuće proizvode može odgovoriti na taj problem podupiranjem hidratacije kože. Odgovarajuća njega kože i životne odluke također  mogu pomoći pri uklanjanju simptoma osjetljivosti.

Jednom kada je ravnoteža vlažnosti ponovno uspostavljena, njezina barijerna funkcija je ojačana i ona je  sposobnija  štititi naša tijela od vanjskih agresora. Hidratizirana koža je manje podložna osjetljivosti, izgleda sjajno, a na dodir je glatka i podatna.

Alergije spadaju u najrasprostranjenije bolesti našeg doba. Do sada je bilo poznato da pelud ulazi u tijelo uglavnom udisanjem. Najnovija znanstvena istraživanja pokazuju da alergeni, poput peludi, mogu u tijelo ući preko kože te uzrokovati alergijske simptome. To je posebno slučaj kod osoba s oslabljenom zaštitnom barijerom kože. Saznate kako smanjiti utjecaj alergena na osjetljivu kožu u Savjetniku za alergije.

Znakovi i simptomi

Kako prepoznati suhu i osjetljivu kožu lica?

Osjetljiva koža je poremećaj koji se može pojaviti na sva četiri tipa kože: suhoj, normalnoj, masnoj i mješovitoj.

Neke osobe nemaju vidljive simptome, ali svjesne su da određeni proizvodi izazivaju nelagodu na njihovoj koži.
Povećanjem razine osjetljivosti, simptomi mogu uključivati:

● osjećaj zategnutosti i nelagode
● ekstremniji simptomi poput dugotrajnog crvenila, osipa, svrbeža, peckanja, oteknuća ili ljuskanja mogu dovesti do toga da se kožu kategorizira hiperosjetljivom

Teško je razlikovati suhu od osjetljive kože jer se ti poremećaji uglavnom pojavljuju zajedno. Suha koža je
osobito sklona osjetljivosti, a osjetljiva koža je često suha. To može otežati identifikaciju temeljnih uzroka i pronalazak odgovarajuće njege. Više o znakovima i simptomima oba poremećaja možete pročitati u članku o suhoj koži lica i članku o osjetljivoj koži lica.

 

 

I suha i dehidrirana koža pokazuju znakove suhoće, no njihovi temeljni uzroci su različiti. Nije rijetkost da je osjetljiva koža dehidrirana na nekim područjima (primjerice obrazima), dok je na drugima masna (osobito T zona). 

Uzroci i okidači

Što uzrokuje isušivanje i osjetljivost kože lica?

Suha koža  je tip kože kojeg karakterizira nedostatak lipida (ulja). Može dovesti do dehidracije jer je koža, zbog smanjenih lipida, u nemogućnosti učinkovito vezati vodu i povećava se njezino isparavanje iz kože. Dehidrirana koža je poremećaj uzrokovan nedostatkom vodenog udjela.

Zajednički nazivnik suhe, dehidrirane i osjetljive kože je narušena ravnoteža vlažnosti. Kada koži nedostaje vlažnosti koja joj je potrebna za vršenje učinkovite barijerne funkcije, dodatna vlaga se gubi i koža je u nemogućnosti štititi se od vanjskih iritanata poput bakterija ili zagađenja. To dovodi do osjećaja zategnutosti i nelagode. 

Kako bi oformila učinkovitu barijeru, koži je potrebna prava ravnoteža između:
- Lipida (ulja)
- Vode
- prirodnih čimbenika za zadržavanje vlage (koji uključuju prirodno proizvedene tvari poput ureje, mliječne
kiseline ili glicerola)

Koža koristi glicerol (poznat i kao glicerin), šećerni alkohol koji se prirodno proizvodi u našim tijelima, kao pomoć u vezivanju vode. To je jedna od ključnih sastavnica učinkovite barijerne funkcije. Glicerol, kao i voda, dolazi do vanjskih slojeva kože putem kanala za raspodjelu vlage - akvaporina. Kada su akvaporini ugroženi, 
koža dehidrira, suha je na izgled i na dodir te može postati osjetljiva.

Postoji niz unutarnjih i vanjskih čimbenika koji mogu utjecati na učinkovitost kanala za raspodjelu vlage, uzrokujući dehidriranost i osjetljivost  kože:

žena i dijete s Eucerin ph5 njegom
Naučite kako se nositi s alergijama

Unutarnji čimbenici uključuju: 
- Genetiku
- Hormonalni utjecaj
- Bolesti kože

Vanjski čimbenici uključuju:
- Okolišne utjecaje poput UV zračenja ili zagađenja
- Lijekove
- Prehranu
- Način života: nedostatak sna, previše stresa, pušenje, neodgovarajući režim njege kože

Čimbenici koji na to utječu

Jednom kada koža postane suha i osjetljiva, neki od čimbenika koji su povezani i s uzrokovanjem poremećaja mogu se pogoršati i produljiti osjetljivost.

Odluke o njezi kože
- Preučestalo pranje kože u prevrućoj vodi s kože skida njezine zaštitne lipide i može uzrokovati dodatno 
isušivanje.
- Sastojci poput natrijevog lauret sulfata, mentola ili visoke koncentracije denaturiranog alkohola - koji se nalaze u nekim proizvodima za čišćenje i hidratizaciju - također mogu uzrokovati nelagodu kod osjetljive kože.
- Kemijski pilinzi i eksfoliatori mogu uzrokovati nadraženost već osjetljive kože.
- Brijanje: akcija ekfloliatiranja, kao i proizvodi koji se naknadno koriste mogu uzrokovati osjetljivost.

Okoliš
- Prekomjerna izloženost suncu i nedostatak primjerene UV zaštite
- Suhi zrak u zrakoplovnim kabinama, kao i nedostatak vlage uzrokovan korištenjem centralnog grijanja, utječu na hidrataciju kože.

Način života
- Pijenje vode: ako tijelo postane dehidrirano, pogođena je zaliha vlage u koži.
- Pušenje: štetne kemikalije u duhanu suše i nadražuju kožu.

Saznajte više o svakom od tih čimbenika u članku o čimbenicima koji utječu na kožu.

Rješenja

Tretiranje i umirivanje suhe i osjetljive kože

Iako razlozi, simptomi i opisi variraju, ono što svaka suha, dehidrirana i osjetljiva koža treba je intenzivna i dugotrajna hidratizacija. To joj može pružiti odabir i korištenje odgovarajućeg sredstva za hidratizaciju. 

Potražite:
- Proizvode koji su testirani i dokazano blagi na osjetljivoj koži.
- Proizvode koji odgovaraju vašem posebnom tipu kože - normalnom, suhom, masnom ili mješovitom.

Sljedeće mjere također mogu pomoći u kontroliranju i minimaliziranju osjetljivosti izbjegavanjem okidača koji uzrokuju nelagodu:

Prehrana: pročitajte više o važnosti pravilne prehrane u članku o brizi za osjetljivu kožu.
Promjena navika kupanja: smanjivanje vremena provedenog u tušu ili kadi, kao i smanjenje temperature vode, pomoći će u uspostavljanju prirodne ravnoteže kože. Pročitajte više o brizi za osjetljivu kožu.
Temeljito, ali nježno čišćenje: izbjegavajte gruba sredstva za čišćenje i koristite blage proizvode poput onih iz Eucerin DermatoCLEAN linije. Pročitajte više u dnevnoj rutini za lice.

 

Eucerin AQUAporinACTIV linija sredstva za hidratizaciju posebno je razvijena da pruža intenzivnu, 24 satnu hidratizaciju za sve tipove suhe i dehidrirane osjetljive kože. Djeluje na tri razine kako bi omogućila glatku, podatnu i sjajnu kožu:

1. Poboljšavanje sustava vlažnosti kože - akvaporina - pomoć pri osiguravanju potrebne hidratacije iznutra.
2. Vezanje više vode u vanjskim slojevima kože.
3. Jačanje hidratantnog zaštitnog šita kože, pomoć pri dužem zadržavanju vode i podupiranje njezine otpornosti na vanjske iritante.

Proizvodi iz linije dokazano su učinkoviti u značajnom poboljšavanju hidratizacije kože. Niti jedan od proizvoda ne sadrži miris niti paraben, proizvodi su testirani  i dokazano kompatibilni s osjetljivom kožom. 

Povezani članci

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.

Potpuna rutina njege