pH5 teaser

Eucerin savjetuje Aktivirajte prirodne obrambene mehanizme i naučite kako se nositi s alergijama

Alergije spadaju u najrasprostranjenije bolesti našeg doba. Alergije tipa I (peludna groznica, alergija na pelud) uzrokuju alergeni koji se prenose zrakom i utječu na 20% populacije. Alergeni imaju veliki utjecaj na kvalitetu života, a poznato je da negativno djeluju na respiratorni trakt i oči.

Jeste li znali da je koža vrlo važna ulazna točka za aeroalergene?

Najnovija znanstvena istraživanja pokazuju da alergeni, poput peludi, mogu u tijelo ući preko kože te uzrokovati alergijske simptome. U 90% svih slučajeva alergija, alergične osobe boluju od alergija tipa I.

Uglavnom je riječ o reakcijama na:

 • pelud  
 • životinjsku dlaku  
 • kućne grinje

Zašto je zaštita od peludi važna i za kožu?

Primarni simptomi alergijske reakcije su svrbež, crvenilo, peckanje očiju i kihanje. No i koža često može reagirati vrlo osjetljivo. Eucerin pH5 njega razvijena je kako bi vašu kožu zaštitila od alergena.

Eucerin pH5 njega s enzimskom zaštitom aktivira prirodnu obranu kože. Enzimi kože podržavaju njezinu prirodnu zaštitu i pomažu joj da održi svoju zaštitnu funkciju. Ako su aktivnosti enzima smanjene, što je vrlo često kod osjetljive kože, koža postaje podložnija ulasku alergena. pH5 njega ojačava zaštitnu funkciju kože i tako sprječava ulazak alergena i smanjuje njihovu količinu u tijelu.

Range_2
pH5 njega za osjetljivu kožu sklonu alergijama.

Patentirana pH5 zaštita enzimima u Eucerin pH5 njezi djelotvorno aktivira kožne enzime i na taj način iznutra jača prirodnu zaštitu osjetljive kože.

Ikonografika_enzimi_B
Slika 1 - Smanjena aktivnost enzima ometa barijernu funkciju kože. Koža je izrazito osjetljiva. Slika 2 - Pojačana aktivnost enzima jača barijernu funkciju kože. Koža je odmorna i baršunasto meka.

Kalendar pojave alergena

Alergeni poput peludi pojavljuju se različitim intenzitetom tijekom godine, ovisno o razdobljima cvata biljaka.

Kako bi što je moguće lakše podnjeli alergene, važno je djelovati preventivno i pratiti periode u godini kada se oni pojavljuju.
U nastavku vam donosimo kalendar pojave alergena u Hrvatskoj, na kopnu i na moru.

Hrvatska

Kalendar pojave alergena na kopnu

Ikonografika_kopno

Kalendar pojave alergena na moru

Savjeti za svakodnevni život

Kako bi sebi i najmilijima dodatno olakšali život s alergijama, donosimo vam niz savjeta kojih bi se trebali pridržavati:

 • Nastojte smanjiti provjetravanje prostora u kojem boravite.
 • Ako na vašoj odjeći postoji pelud, držite ju isključivo u hodniku.
 • Uklonite sve predmete za koje se prihvaća pelud, poput tepiha i zavjesa.
 • Brisanje prašine mokrom krpom uvijek je učinkovitije od usisavanja.
 • Kada dolazite izvana, temeljito se operite i njegujte kožu kako bi isprali postojeće alergene i spriječili prodiranje novih alergena kroz kožu.
 • Šetnje premjestite u vrijeme u kojem je manja koncentracija peludi u zraku. Najjača koncentracija peludi u gradovima je navečer, između 18 i 24 sata, a na selu ujutro između 5 i 8 sati.
 • U filter za zrak svog automobila dajte ugraditi filter za pelud.
 • Ako je moguće, provedite svoj odmor na moru ili u planinama na visini većoj od 1500 m jer ondje u zraku ima izrazito manje peludi.

Newsletter

Za primanje najnovijih Eucerin vijesti, molimo da ispunite sljedeća polja za pretplatu na naš newsletter.

Newsletter