Woman applying concealing cream on her nose

Koža sklona rozaceji i kuperozi Prepoznavanje simptoma i pronalaženje rješenja

Za razliku od mnogih kožnih oboljenja, znakovi izrazite osjetljivosti kože lica možda neće biti vidljivi unatoč tome što su vrlo neugodni za oboljele. Radi se o relativno učestalom oboljenju. Studije pokazuju da se osjetljivost kože učestalo javlja u industrijski razvijenim zemljama, a dermatolozi diljem svijeta bilježe porast broja oboljelih. Međutim, s obzirom na subjektivne simptome, točne brojke nije moguće provjeriti.

Koji su simptomi kože sklone rozaceji i kuperozi i kako ih razlikovati?

Rozaceja je kronični, upalni poremećaj koji se javlja u epizodama te zahvaća do 10% odrasle populacije. Kako se svrstava u poremećaje vezane za izrazitu osjetljivost kože, oboljeli opisuju neugodne osjete, primjerice žarenje i peckanje - subjektivni osjeti koje povezujemo s izrazitom osjetljivošću.

Osim ovih simptoma, kod njih se obično javlja i zajapurenost i znakovi difuznog crvenila na obrazima, bradi, nosu i čelu, kuperoza, mrlje i pustule. Povremeno je zahvaćeno i područje oko očiju, što može dovesti do pojave ječmenca i konjunktivitisa.


U najtežim slučajevima rozaceje, može doći do zadebljanja kože i nastanka viška tkiva. Najčešće se javlja na nosu i poznato je pod nazivom rinofima. Zbog rinofime nos djeluje ogromno i gomoljasto te može navesti na zabludu da je oboljela osoba sklona alkoholu. Ova pojava na oboljele može ostaviti psihološke i fizičke posljedice.

Papule i pustule slične su onima koje se pojavljuju na koži sklonoj aknama no kod rozaceje nema začepljenja pora i koža je češće suha nego masna, pa prištići nastali kao posljedica rozaceje ne ostavljaju ožiljke.

Difuzno crvenilo se kod rozaceje javlja na obrazima, bradi, nosu i čelu.
Teški oblik rozaceje može dovesti do rinofime, zadebljanja kože na nosu.

Koža sklona kuperozi (također poznata i samo kao kuperoza) ujedno je i stanje kože povezano s izrazitom osjetljivošću pa popis simptoma uključuje i neugodne osjetilne doživljaje poput žarenja i peckanja. Kožu sklonu kuperozi karakteriziraju crvenilo, suhoća i osjetljivost. Crvenilo se javlja zbog širenja krvnih žila zbog oslabljene elastičnosti kože, uslijed čega dolazi do navale krvi u koži, ali se kasnije ne skupljaju, kao što je uobičajeno kod zdrave kože.Koža sklona kuperozi u ranim se stadijima pojavljuje i povlači, no kod uznapredovalih stadija crvenilo može postati trajno vidljivo na koži.

Crvenilo nastalo uslijed izrazite osjetljivosti kože razlikuje se od svakodnevnog rumenila po tome što traje znatno dulje (satima, danima ili čak mjesecima) i ne povlači se sve do početka liječenja.

Pročitajte više o koži sklonoj crvenilu
Pročitajte više o izrazitoj osjetljivosti kože

U svojim ranim stadijima, koža sklona kuperozi je prolazno stanje.
Na koži sklonoj kuperozi, okidači uzrokuju dodatno širenje proširenih krvnih žila, ali za razliku od zdrave kože, one se poslije ne skupljaju.

Ako sumnjate na simptome rozaceje, posavjetujte se s liječnikom ili dermatologom budući da rano liječenje može smanjiti mogućnost napredovanja bolesti do težih stupnjeva.

Uzroci i okidači rozaceje i kuperoze na koži

Točan uzrok rozaceje nije poznat. Međutim, stručnjaci su identificirali niz čimbenika koje povezuju oboljele osobe. Primjerice, rozaceja prevladava kod osoba svijetle puti, posebno kod osoba keltskog i sjevernoeuropskog podrijetla.


Simptomi se obično počinju javljati između 20. i 50. godine života. Češće pogađa žene nego muškarce te se simptomi kod žena češće pojavljuju na obrazima i bradi. Međutim, kada se javi kod muškaraca, češće napreduje do stadija teške rozaceje, kada se može pojaviti i rinofima.

Rozaceja je progresivno oboljenje kože koje obično počinje subjektivnim osjetima vezanima za izrazitu osjetljivost kože, kao što su žarenje i peckanje.  Isprva, lagano crvenilo može biti privremeno, ali s napredovanjem oboljenja, crvenilo može postati trajno stanje. Mogu se pojaviti bubuljice i prištići, a u nekim slučajevima može doći i do crvenila očiju. U mnogo težim slučajevima doći će do pojave rinofime, otečenosti očiju i još ozbiljnijih upalnih procesa na koži lica.  

Kao i rozaceja, i kuperoza može nastati kao posljedica mnogih čimbenika, uključujući dob, nasljedne čimbenike i način prehrane.

Saznajte više o koži i etničkoj pripadnosti
Pročitajte više o koži lica sklonoj crvenilu

Ostali čimbenici koji utječu na pojavu simptoma

Oba stanja pogoršavaju određeni okidači. Iako to varira od osobe do osobe, najčešći su:

  • Okolišni čimbenici kao što je izloženost visokim i niskim temperaturama, vjetru, suncu, vlazi i onečišćenju (uključujući dim cigarete) te peludu i ispušnim plinovima automobila. 
  • Psihološki čimbenici kao što su ljutnja ili stres. Hormoni stresa poput adrenalina izazivaju upalne procese u koži.
  • Vanjski čimbenici kao što su određeni parfemi, sredstva za pranje i topikalni lijekovi (uključujući kortizon kreme), kao i tople kupke, naporna tjelovježba, alkohol i začinjena hrana. Odjeća također može imati štetan učinak. Osim nadražujućih boja i kemikalija koje se nalaze u tkanini, sintetički materijali i materijali koji se ne glačaju sadržavaju različite kemikalije, primjerice formaldehid koji može izazvati iritaciju kože i alergije. 
  • Mehanički čimbenici kao što je pritisak na kožu.

Zagađenje zraka može doprinijeti pogoršanju simptoma rozaceje i kuperoze.
Neka sredstva za pranje mogu izazvati reakcije na izrazito osjetljivoj koži.

Izbjegavanje poznatih okidača najbolji je način da se simptomi kuperoze i rozaceje svedu na najmanju moguću mjeru.

Otkrivanje čimbenika koji stvaraju najviše problema može potrajati, tako da je dobra ideja vođenje dnevnika o izloženosti svim unutarnjim i vanjskim čimbenicima i svim reakcijama.

Psihološke posljedice tako vidljivog kožnog oboljenja kod oboljelih osoba mogu dovesti do zajapurenosti i rumenila zbog srama, uznemirenosti ili depresije. Time se problem samo pogoršava. Međutim, može pomoći korištenje korigirajuće kreme koja će prikriti crvenilo i smanjiti daljnje psihološko opterećenje.

Vođenje dnevnika može biti dobar način identificiranja okidača.

Rješenja dostupna za kuperozu i rozaceju

Ne postoji jedinstveni način liječenja koji bi mogao jamčiti potpuno izlječenje kuperoze i rozaceje, ali izrazita osjetljivost može se ublažiti, a barijerna funkcija kože poboljšati posebnom, aktivnom njegom kože.

Prilikom razvijanja linije njege namijenjene izrazito osjetljivoj koži, Eucerin je obratio pažnju na sve tri karakteristike trokuta izrazito osjetljive kože

Prije svega, izrazito osjetljivu kožu karakterizira narušena barijerna funkcija, što slojeve kože čini podložnijima iritaciji. Kako bi se mogućnost za pojavu intolerancije svela na minimum i kako bi se poboljšala elastičnost kože, preparati iz linija Eucerin UltraSENSITIVE i Eucerin AntiREDNESS pružaju djelotvornu hidrataciju koja sprječava  da koža pretrpi ozbiljniji transepidermalni gubitak vode (TEWL).  Svaki preparat sadržava „pročišćenu" formulu s ograničenim brojem sastojaka te koristi ambalažu koja ne zagađuje okoliš i koja je potpuno zatvorena kako bi se rizik prodora bakterija iz zraka u formulu smanjio na najmanju moguću mjeru.

Zrakonepropusni dozator s mehanizmom za samozatvaranje štiti Eucerin formule od kontaminacije i oksidacije.

Drugi element trokuta jest pojačana reaktivnost osjetilnih vlakana u epidermi. Eucerin je prva medicinska marka za njegu kože koja je počela koristiti aktivni sastojak SymSitive* u svojim linijama za njegu izrazito osjetljive kože.  SymSitive* učinkovito djeluje kao regulator osjetljivosti izravno na uzrok simptoma i odmah ublažava neugodne osjetilne doživljaje. Štoviše, uz redovito korištenje, Eucerin Hypersensitive preparati za izrazito osjetljivu kožu čine kožu otpornijom na unutarnje i vanjske stresne čimbenike.

Na kraju, treći simptom izrazite osjetljivosti kože je crvenilo. Eucerin koristi prirodni antioksidans s protuupalnim svojstvima licochalcon A u preparatima poput AntiREDNESS noćne kreme protiv crvenila kože lica i AntiREDNESS dnevne kreme protiv crvenila sa zelenim pigmentom SPF 25 kako bi brzo umirio osjetljivu kožu i vidljivo smanjio crvenilo.

Osim toga Eucerin AntiREDNESS dnevna krema protiv crvenila sa zelenim pigmentom SPF 25 sadržava zelene pigmente koji trenutno prikrivaju crvenilo za još ujednačeniji ten.

* = zašt. robna marka Symrise AG, Njemačka

Newsletter

Za primanje najnovijih Eucerin vijesti, molimo da ispunite sljedeća polja za pretplatu na naš newsletter.

 

Kožne indikacije