Slobodni radikali uzrokuju oksidativni stres

Slobodni radikali Kako utječu na kožu?

Slobodni radikali mogu prouzrokovati oksidativni stres na koži što dovodi do preuranjenog starenja kože. Ovaj članak objašnjava što su slobodni radikali, što rade koži i navodi korake koje treba poduzeti da bi se neutralizirali kako bi koža bila zdrava, zaštićena od preuranjenog starenja kože te kako odgoditi vidljive znakove starenja, kao što su fine linije, bore i gubitak sjaja.

Što su slobodni radikali?

Slobodni radikali, poznati pod nazivom reaktivni kisikovi spojevi (ROS), su visoko reaktivne molekule kisika i nusprodukt tekućih biokemijskih reakcija u tijelu.

Ljudsko tijelo se oslanja na kisik, ali normalne tjelesne funkcije ponekad razdvajaju uparene molekule kisika u dva pojedinačna atoma s nesparenim elektronima. Ti nespareni elektroni traže oko tijela drugi elektron kako bi stvorili stabilan par, zbog čega su opisani kao reaktivni. Radeći to, oštećuju stanične membrane, bjelančevine i DNK.

Slobodni radikali
Slobodni radikali mogu oštetiti vitalne dijelove stanice.

Zašto su slobodni radikali štetni za kožu?

Kad zagrižena jabuka ili banana ostane na zraku, ona potamni. Ta smeđa boja rezultat je oksidacije koju uzrokuju slobodni radikali. Sličan proces odvija se u ljudskoj koži, ali ne tijekom minuta nego desetljeća.

Tijelo koristi antioksidanse za neutralizaciju potencijalno štetnih slobodnih radikala, ali kada postoji neravnoteža između stvaranja slobodnih radikala i sposobnosti tijela da ih neutralizira, slobodni radikali počinju oštećivati stanične membrane, bjelančevine i DNK u procesu koji se naziva oksidativni stres.

Među oštećenim stanicama su one koje su odgovorne za proizvodnju tvari poput kolagena, elastina i hijaluronske kiseline koji mladolikoj koži daju čvrstu strukturu (npr. fibroblasti i keratinociti). Proizvodnja ovih tvari prirodno opada starenjem, a oksidativni stres to ubrzava.

Iako je starenje potpuno prirodan proces, oksidativni stres može uzrokovati preuranjeno starenje kože: može početi razvijati vidljive znakove starenja, kao što su sitne linije i bore, a koža počinje izgledati sivo i umorno prije nego je vrijeme za to.

Starenjem se sposobnost kože da deaktivira slobodne radikale prirodno smanjuje, što dovodi do ubrzanja procesa starenja kože.

Slobodni radikali i voće
Oksidacija uzrokuje tamnjenje voća koje stoji na zraku.
Slobodni radikali negativno utječu na kožu
Slobodni radikali utječu na oksidativni stres koji uzrokuje preuranjeno starenje kože.

Što uzrokuje slobodne radikale?

Iako su slobodni radikali prirodni nusprodukt procesa koji se odvijaju u ljudskim tijelima, postoje brojni vanjski čimbenici koji pokreću i povećavaju njihovu proizvodnju. Mnogi od tih vanjskih čimbenika mogu se kontrolirati.

Slobodni radikali i sunce

Dok je izloženost suncu umjerena, ono dobro djeluje na kožu i tijelo. Saznajte više u članku 'Kako UVA, UVB i HEV svjetlosne zrake utječu na kožu'. Prekomjerna izloženost UVA zrakama (i u mnogo manjoj mjeri visokoenergetska vidljiva svjetlost ili HEV svjetlost koju možemo vidjeti svuda oko nas) je jedan od glavnih pokretača slobodnih radikala. Oksidativni stres uzrokovan suncem dovodi do oštećenja DNK, fotostarenja (preuranjeno starenje kože uzrokovano suncem) i hiperpigmentacije.

Slobodni radikali uzrokovani pretjeranim izlaganjem suncu
UVA zrake i HEVIS svjetlost okidači su slobodnih radikala.

Slobodni radikali i naše okruženje

Osim sunčeve svjetlosti i drugi aspekti okruženja u kojem smo mogu pokrenuti štetno djelovanje slobodnih radikala. Mnogi ljudi žive u gradovima u kojima su prljavština i zagađenje nezaobilazni dio života. Zagađenje može pogoršati učinke izlaganja suncu ubrzavajući oksidativni stres.

Slobodni radikali i zagađenje
Zagađenje povećava broj slobodnih radikala.

Pušenje i slobodni radikali

Pušenje je jednako štetno kako za kožu, tako i za cjelokupno zdravlje ljudi. Sam dim sadrži slobodne radikale koje udisanjem uzrokuju niz problema, uključujući preuranjeno starenje kože. 

Slobodni radikali i pušenje
Dim cigareta sadrži slobodne radikale.

Slobodni radikali i prehrana

Prehrana je važna za opće zdravlje, a izbor hrane i pića može utjecati na stvaranje slobodnih radikala u tijelu. Najgori pokretači slobodnih radikala su kuhano ili prerađeno meso, duboko pržena hrana, bilo što s puno zasićenih masti i alkohol.

Slobodni radikali i alkohol
Prevelike količine alkohola mogu potaknuti razvoj slobodnih radikala.

Kako smanjiti broj slobodnih radikala i spriječiti starenje kože?

Zdrav odabir životnog stila, odgovarajuća rutina njege kože pomoći će smanjiti štetno djelovanje slobodnih radikala, spriječit će preuranjeno starenje i odgoditi vidljive znakove starenja kože.

Zdrav odabir životnog stila

Zdrava i uravnotežena prehrana bogata antioksidansima pomaže u borbi protiv slobodnih radikala. Poznato je da zeleno povrće, citrusno voće, grah, mahunarke, orašasto voće i masna riba imaju veliku količinu antioksidanasa. Prestanite pušiti, probajte smanjiti količinu alkohola koju pijete i pijte puno vode da bi vaša koža ostala hidrirana.

Ne provodite puno vremena na suncu, koristite odgovarajući proizvod za zaštitu od sunca, pokušajte smanjiti stres, puno vježbajte i uspostavite rutinu spavanja kako biste održali cjelokupno zdravlje i zdravlje vaše kože.

Slobodni radikali i antioksidansi
Zdrava, uravnotežena prehrana bogata antioksidansima dobra je za kožu.

Njega kože za smanjenje oštećenja uzrokovanim slobodnim radikalima

Redovito čišćenje, hidriranje, upotreba snažnih i povjerenih sastojaka za njegu kože s antioksidansima poput vitamina C i licochalcona A i, što je najvažnije, odgovarajuća dnevna zaštita od sunca pomoći će koži da dulje vremena ostane mladolika.

Što prije počnete brinuti o svojoj koži, to ćete lakše spriječiti preuranjeno starenje kože.

Eucerin anti-age njega uključuje tri posebno formulirane, sveobuhvatne linije koje klinički i dermatološki dokazano pružaju njegu kože koja joj je potrebna u svakoj fazi procesa starenja.

Slobodni radikali i anti-age njega
Eucerin anti-age njega.

Newsletter

Za primanje najnovijih Eucerin vijesti, molimo da ispunite sljedeća polja za pretplatu na naš newsletter.

 

Kožne indikacije