Razumijevanje kože – Koža beba i djece

7 min čitanja
Prikaži više

Koža djece izgleda i funkcionira drugačije nego koža odraslih. Samozaštitni mehanizmi koji postoje kod zdrave odrasle kože nisu toliko razvijeni kod mlade kože pa bebe i djeca trebaju posebnu njegu kako bi njihova koža ostala zdrava.

Razumijevanje kože bebe

Koža bebe tanja je i osjetljivija od kože odraslih. Zbog izraženije osjetljivosti više reagira na agresivne utjecaje izvana te joj je potrebna dodatna posebna njega i zaštita.

animacija slojeva kože
Koža beba traži posebnu njegu jer iznosi tek jednu petinu debljine kože odraslih.
dijete spava
Koža beba manje je otporna, sklona isušivanju i osjetljivija na UV zrake.

Koža beba ima isti broj slojeva kao koža odraslih, ali svaki sloj znatno je tanji. Debljina kože beba iznosi tek jednu petinu debljine kože odraslih.

Vanjski sloj epiderme (rožnati sloj) mnogo je tanji i stanice su rjeđe raspoređene nego kod kože odraslih. Znoj i lojne žlijezde manje su aktivni nego kod odraslih pa su hidrolipidni film (emulzija vode i masti koji pokriva i štiti površinu kože) i zaštitni kiseli sloj (vodeni dio hidrolipidnog filma, koji je blago kiseo) još razmjerno slabi.

Kao rezultat toga, zaštitni je sloj ograničen: 

 • Koža beba manje je otporna od kože odraslih i posebno je osjetljiva na kemijske, fizičke i mikrobiološke utjecaje. Tvari koje dolaze u kontakt s kožom beba lakše se upijaju i prodiru u dublje slojeve kože.
 • Koža beba sklonija je isušivanju.
 • Koža beba osjetljivija je na UV zrake od kože odraslih.

Osjetljivost na UV zračenje dodatno je pojačana niskom pigmentacijom kože beba. Melanociti (stanice odgovorne za proizvodnju melanina) su prisutni, ali su manje aktivni.

žena s djetetom u naručju
Djeci je potrebna posebna njega i UV zaštita tijekom boravka na otvorenom.

Regulacija tjelesne temperature može predstavljati problem za bebe jer:

 • Površina njihova tijela razmjerno je velika u odnosu na njihovu masu pa lako mogu trpjeti od gubitka topline.
 • Aktivnost znojnih žlijezda kod beba smanjena je u usporedbi s odraslima pa ne mogu kompenzirati za visoke temperature.
 • Cirkulacijska mreža njihove kože nije u potpunosti formirana i sporo se prilagođava promjenama temperature vaskularnom konstrikcijom ili dilatacijom.

To ih čini posebno osjetljivima na ekstremne temperature i promjene u temperaturi.


Kako se koža mijenja tijekom djetinjstva?

dijete
Koža djece do 6. godine života tanja je i slabija od kože odraslih.
djevojka
Koža dječaka i djevojčica ima slične karakteristike do puberteta.

Kako djeca sazrijevaju, sazrijeva i njihova koža. Od rođenja do otprilike 6. godine života:

 • Koža je i dalje tanja i ima manje pigmentacije od kože odraslih.
 • Znojne i lojne žlijezde i dalje su manje aktivne i stoga su hidrolipidni film i zaštitni kiseli sloj još relativno slabi. 

Do 6. godine struktura i funkcija kože djece u potpunosti sazru i istovjetne su onoj odrasle osobe.

Aktivnost lojnih žlijezda ne povećava se sve do hormonalnih promjena u pubertetu, koje nastupaju otprilike s 12 godina. Te hormonalne promjene također dovode do promjena u strukturi i ponašanju kože dječaka i djevojčica koja je do tog trenutka jednaka u oboje.

Pročitajte više o razlikama između kože muškaraca i žena

Stanja kože u djetinjstvu

Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis (poznat i pod nazivom atopijski ekcem) jedna je od najčešćih kožnih bolesti u dječjoj dobi koja zahvaća između 10 i 20 % djece na svjetskoj razini. Kod trećine slučajeva bolest se povuče tijekom djetinjstva, ali kod drugih se može nastaviti i u odrasloj dobi.

Atopijski dermatitis nezarazno je, ali nelagodno i katkada bolno oboljenje koje obično ima dvije faze. U neaktivnoj fazi koža je jako suha, nadražena i ljušti se te treba biti hidratizirana na dnevnoj bazi. U aktivnoj fazi ("razbuktavanje") koža treba biti tretirana topikalnim lijekovima kako bi se smirila upala i ublažio svrbež.

Koji su uzroci i aktivatori?

Atopijski dermatitis smatra se nasljednim stanjem. Poznata je veza između atopijskog dermatitisa, peludne groznice i astme, a dokazi pokazuju da će, ako jedan ili oba roditelja pate od tih stanja, njihova djeca biti sklonija atopijskom dermatitisu. Istraživanja su također pokazala da su djeca iz razvijenih zemalja koja žive u urbanim područjima gdje je intenzitet zagađivača veći, kao i ona koja žive u hladnim podnebljima, sklonija oboljenju od atopijskog dermatitisa.

Nakon početka oboljenja postoji niz razloga zašto se simptomi pogoršaju ili razbuktaju. Poznato je da oboljeli pate od nedostatka važnih lipida i prirodnih čimbenika zadržavanja vlage (kao što su urea i aminokiseline). Zbog toga je zaštitni sloj njihove kože oslabljen, gubitak vlage se povećava i koža je sklona isušivanju. Ugrožen zaštitni sloj znači da u kožu mogu prodrijeti štetne tvari poput alergena i iritansa pa se ona lakše inficira. Također je poznato da oboljeli imaju nepravilan rad imunološkog sustava (poznat kao atopija), zbog čega njihova koža više reagira na okoliš i podložnija je upalama.

Problemi često nastaju kada dijete zbog svrbeža grebe kožu i time remeti njezin krhki zaštitni sloj. Zbog toga se bakterija Staphylococcus Aureus množi i inficira kožu. Infekcija uzrokuje upalu koja izaziva svrbež, koji dodatno pogoršava stanje: taj začarani krug poznat je pod nazivom ciklus atopijske kože. Pročitajte više u članku Atopijski dermatitis

dijete u deki
Bebe mogu razviti ekcem na licu, vlasištu, koljenima i laktovima.
dijete se češe u snu
Simptomi obično počinju s osipom koji se ljušti i svrbi.

Koji su simptomi kod beba?

Atopijski dermatitis rijedak je kod dojenčadi mlađe od 3 mjeseca. Simptomi se obično pojave nakon što dijete prestane sisati: iznenada se pojavi osip, a koža postane upaljena i svrbi. U fazama razbuktavanja iz inficirane kože može istjecati tekućina. Atopijski dermatitis kod beba obično zahvaća lice - pogotovo obraze - i vlasište (poznato kao tjemenica), koljena i laktove. Veoma je rijetko da se kod beba atopijska koža razvije u području pelena. Iako pelenski osip možda izgleda slično, to je područje bebina tijela previše vlažno za razvoj atopijskog dermatitisa

Koji su simptomi kod djece?

Kod djece koja razviju bolest kasnije u životu (između 2. godine i puberteta) obično se prvo pojavljuje osip na tijelu, koji je suh i ima mrlje koje se ljušte i svrbe. Koža ima tendenciju da izgleda neravno, zadebljano i kožnato. Najčešće zahvaćena područja su nabori laktova ili koljena, vrat, zapešća, gležnjevi i/ili nabori između stražnjice i nogu. 

S obzirom na činjenicu da simptomi često traju više od 3 mjeseca (medicinska definicija kronične bolesti), koža na upaljenim područjima može postati zadebljana. Ovo stanje poznato je pod nazivom lihenifikacija.

Saznajte više u člancima Atopijski dermatitis na licu u djece i Djeca s atopijskim dermatitisom na tijelu

Briga za kožu beba i djece

Mlada koža zahtjeva posebnu pažnju:
 • Koristite blage preparate za čišćenje: lužnati sapuni agresivni su za kožu, uklanjaju lipide i isušuju je.
 • Ograničite vrijeme kupanja: vruća voda i duge kupke uklanjaju lipide iz kože. Smanjite vrijeme kupanja i koristite toplu, a ne vruću vodu.
 • Njega: redovita hidratacija preparatima koji su testirani i dokazano primjereni osjetljivoj koži pomoći će da mlada koža ostane hidratizirana i zdrava. Preparati za njegu trebaju se koristiti i za rješavanje i liječenje određenih kožnih problema. Preparati kao što su kreme i losioni iz Eucerin AtopiControl njege mogu se koristiti za liječenje atopijskog dermatitisa.
 • Zaštita: mlada koža treba posebnu zaštitu od štetnih UV zraka.

Kako se brinuti za kožu s atopijskim dermatitisom

osoba nanosi Eucerin AtopiControl djetetu na ruku
Eucerin AtopiControl njega primjerena je za djecu koja pate od atopijskog dermatitisa.

Jedan od razloga suhoće kože i poremećaja funkcije zaštitnog sloja jest manjak zaštitnih lipida kože, uključujući ceramide koji su bogati omega-6 masnim kiselinama, osobito linolnom kiselinom. Ceramidi su posebna vrsta lipida koji vežu stanice u vanjskom sloju kože čime se sprječava prekomjeran gubitak vode i prodiranje iritansa, alergena i mikroba. 

Eucerin AtopiControl njega sadrži ulje noćurka i ulje sjemenki grožđa koji su bogati omega-6 masnim kiselinama te obnavljaju zaštitne lipide kože i vraćaju im zaštitnu funkciju. Antibakterijski sastojak dekandiol djeluje protiv bakterije Staphylococcus Aureus dok ekstrakt kineskog korijena sladića, bogat likokalkonom A smanjuje crvenilo kože, a mentoksipropanediol pomaže ublažiti svrbež.  

Saznajte više o njezi dječje kože u članku Atopijski dermatitis na dječjem tijelu

Bebe, djeca i sunce

Učinkovita i djelotvorna zaštita od sunca neophodna je za bebe i djecu. Mlada koža tanka je i funkcija njezina zaštitnog sloja je smanjena što je čini posebno osjetljivom na štetne UV zrake. Tu osjetljivost dodatno pogoršavaju niske razine pigmentacije u koži beba. Prepuštena samo vlastitoj prirodnoj zaštiti, koža male djece može početi dobivati opekline već nakon manje od pet minuta pod intenzivnim podnevnim suncem.

dijete gradi kule od pijeska
Djeca trebaju izbjegavati sunce između 10 i 16 sati, nositi zaštitnu odjeću i biti namazana kremom s visokim zaštitnim faktorom.
žena i dijete
Izlaganje UV zračenju može nanijeti dugoročnu štetu koži djece.

Pretjerano izlaganje UV zračenju i opekline od sunca u djetinjstvu mogu uzrokovati dugoročne zdravstvene probleme, uključujući melanom i druge vrste raka kože. Štetu je u velikoj mjeri moguće spriječiti razumnim ponašanjem poput ograničavanja izlaganja suncu i učinkovitim korištenjem preparata za zaštitu od sunca.

Prevencija
Bebe ne bi trebale biti izložene suncu jer njihovi prirodni zaštitni mehanizmi još nisu formirani.

Ograničavanje izlaganja suncu
Djeca bi trebala izbjegavati sunce između 10 i 16 sati kada su njegove zrake najjače.

Učinkovita zaštita od sunca
Djeca na suncu uvijek trebaju nositi zaštitnu odjeću i odgovarajuću kremu za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom (SPF). Pročitajte više o utjecajima sunca na kožu djece

Povezani članci

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.

Potpuna rutina njege