Razumjeti kožu – Kako se razlikuje koža muškaraca i žena?

3 min čitanja
Prikaži više

Muškarci žele da njihova koža izgleda i osjeća se zdravom. Baš kao i žene, oni se bave pitanjima kao što su osjetljivost kože, akne i starenje, ali koža se razlikuje u odnosu na spol. Koža muškaraca - kako na licu, tako i na tijelu - ima drugačiji sastav od ženske kože i drugačije se njeguje. Zbog toga muškarci imaju na raspolaganju prilagođeni pristup za njegu kože kako bi održali svoju kožu zdravom i u najboljem stanju.

Koje su razlike?

Hormon testosteron određuje karakteristike muške kože i daje joj različitu strukturu od ženske kože. Iako je koža svakog muškarca jedinstvena, muška koža je općenito - i na licu i  na tijelu - deblja, masnija i drugačije stari.

Debljina

Muška koža je općenito deblja, masnija i drugačije stari.

 • Muška koža je u prosjeku, oko 20% deblja od ženske kože. Ona sadrži više kolagena i ima zategnutiji, čvršći izgled.
 • Sadržaj kolagena u koži muškaraca smanjuje se konstantnom brzinom. Ženska koža počinje se mijenjati kasnije u životu, osobito nakon menopauze. Ženska koža se potom dramatičnije stanjuje i učinci su izraženiji nego kod kože muškaraca.

Ženska koža može postati dramatično tanja nakon menopauze.

Masnoća

Muška koža ima veće pore, masnija je i sklonija nečistoćama i aknama.

 • Muškarci imaju više lojnih žlijezda, a samim time i više pora, nego žene. Njihove žlijezde lojnice i njihove pore veće su od onih u ženskoj koži.
 • Proizvodnja sebuma dvostruko je veća nego kod žena, stoga je muška koža masnija i sjajnija nego te sklonija nečistoćama i aknama
 • Odrasli muškarci manje su skloni suhoj koži nego odrasle žene.

Starenje

Bore se kod muškaraca pojavljuju kasnije nego kod žena, ali kada se jednom pojave, često su vrlo duboke i izražene.

 • Znakovi starenja pojavljuju se kasnije na muškoj koži, no jednom kada krenu dolazi do brzih promjena.
 • Muškarci su najviše pogođeni gubitkom mišićne mase i opuštenom kožom u kombinaciji s natečenim očima i tamnim podočnjacima zbog kojih izgledaju umorno.
 • I muškarci dobivaju bore iako su im one često manja briga nego ženama. Muške bore pojavljuju se kasnije od ženskih bora, ali kad se pojave, one su duboke.

Redovito brijanje oštećuje mušku kožu više nego žensku.

Brijanjem se skida gornji sloj stanica kože što je čini osjetljivom na vanjske čimbenike.
Brijanje je stresno za kožu te uzrokuje probleme s kožom kod 40% muškaraca.

 • U prosjeku, muškarci koji se briju, briju se 16,000 puta tijekom svojeg života.
 • Koža im zbog toga postaje osjetljiva i brže reagira.
 • Svakodnevno brijanje donosi stres koži i može izazvati iritaciju. Brijanjem se skida gornji sloj stanica kože, otkrivajući nezrelu kožu koja je posebno osjetljiva na vanjske utjecaje.
 • Do 40% muškaraca ima probleme s kožom koji su povezani s brijanjem. Mlađi i muškarci svijetlije puti osobito su skloni tome.
 • Tupi žilet i/ili nedovoljno podmazivanje tijekom brijanja može dovesti do ogrebotina i posjekotina, opekotina uzrokovanih britvicom, a ponekad i do prištića uzrokovanih britvicom.

Kako njegovati mušku kožu

Budući da se muška koža razlikuje od ženske kože, njoj su posvećeni posebni pristupi njezi kože i preparati koji poštuju njezine jedinstvene biološke osobine.

Pažljivo brijanje je važno. Preporučuju se preparati s antibakterijskim sastojcima.
Kvalitetni preparati i učinkovita rutina njege dobro djeluju na mušku kožu.

Pažljivo brijanje je važno, posebice za osobe s osjetljivom kožom ili kožnim problemima poput akni i atopijskog dermatitisa

 • Zaštitite i podmažite kožu preparatima za brijanje To bi trebalo pomoći žiletu da glatko klizi preko kože kako biste izbjegli ogrebotine i posjekotine. Ti preparati bi također trebali biti blagi i umirujući za osjetljivu kožu - jaki preparati mogu ukloniti prirodne lipide kože koji su već pod stresom jer se uklanjaju gornji slojevi stanica kože. Također preporučujemo preparate za brijanje koji sadrže antibakterijska svojstva za zaštitu kože od iritacija uzrokovanih brijanjem.
 • Koristite čistu, oštru britvicu za najbolje brijanje i za izbjegavanje opekotina ili prištića uzrokovanih britvicom.
 • Brijte se u smjeru rasta dlačica, a ne u suprotnom smjeru.

Hidratantni preparati i preparati protiv starenja za muškarce trebaju imati laganu teksturu. Koža koja je postala osjetljiva zbog brijanja možda neće dobro podnijeti bogate i masne preparate.

Povezani članci

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.

Potpuna rutina njege