Recepti za lijepu i zdravu kožu

Da bi naše lice bilo zdravo i lijepo, potrebno je redovito provoditi kućnu rutinu njege kože lica koja ovisi o tipu i vrsti kože, ali jednako tako je bitno pridodati važnost uravnoteženoj prehrani. Saznajte kako pronaći rutinu koja će savršeno odgovarati vašem licu, a potom i koje namirnice konzumirati za zdravu, lijepu i mladoliku kožu lica.

Odvojite vrijeme za sebe i pronađite odgovarajuću rutinu njege kože lica

Temeljito, ali nježno svakodnevno čišćenje i dobra hidratantna njega pomoći će u održavanju kože zdravom. Kvalitetni preparati za njegu kože, izabrani da budu prikladni specifičnom tipu kože i problemu, mogu zaštititi kožu lica i spriječiti isušivanje u zatvorenim prostorima u kojima stalno boravimo. Oni također mogu pomoći smiriti nadraženu kožu, vratiti je u zdravo stanje i spriječiti razvoj kožnih bolesti. Važno je da njega odgovara vašem tipu i vrsti kože. Eucerin njega sadržava kombinaciju vrhunske podnošljivosti na koži i dokazano je djelotvorna, a možete ju pronaći u Eucerin online shopu. #ostanidoma, brini o sebi i svojim bližnjima, naruči online brzo i jednostavno.

Što jesti za zdravu i lijepu kožu?

Jednako je bitno njegovati kožu iznutra, a to se postiže pažljivim odabirom namirnica koje imaju blagotvorni učinak na održavanje zdravlja kože:

  • Riba – u prvom redu ovdje je riječ o masnoj ribi čiji su glavni predstavnici losos, skuša i tuna, a svi oni su bogati izvori omega-3 masnih kiselina. Njihov nedostatak može uzrokovati suhu kožu lica.
  • Orašasti plodovi i sjemenke – namirnice poput lješnjaka, badema, oraha, chia i lanenih sjemenki predstavljaju izvor dobrih masnoća i sadrže selen, cink i vitamin E koji imaju pozitivan utjecaj na kožu.
  • Namirnice bogate cinkom – jedna od njih je i brokula koja poboljšava teksturu kože, ublažava bore i podržava stvaranje kolagena. Osim nje, tu ubrajamo i jaja, paprike, sjemenke bundeve, mahunarke (slanutak, leća, grah, soja) i druge namirnice.
  • Bobičasto voće – vitamin C važan je za zdravlje i ljepotu kože, a prepuni su ga borovnice, maline, jagode i kupine. Također sadrže visoku razinu antioksidansa pa povoljno djeluju na upale i infekcije.

RECEPTI ZA ZDRAV IZGLED KOŽE

Da bi koža bila zdrava, potrebno ju je njegovati iznutra i izvana. Donosimo tri recepta sa zdravim namirnicama koji će kožu opskrbiti dovoljnom količinom hranjivih tvari, vitamina i minerala.

Salata od baby špinata, slanutka i crne leće

Sastojci (za 4 osobe):

320 g tunjevine u vlastitom soku

100 g baby špinata

100 g beluga (crne) leće

1 prstohvat soli

1 žlica maslinova ulja

150 g konzerviranog slanutka

1 manji ljubičasti luk

1 nar

 

Za preljev:

100 g tekućeg jogurta

2 žlice maslinovog ulja

prstohvat soli

Priprema

Crnu leću stavite u gusto cjedilo i dobro je isperite potom je prebacite u lonac i prelijte dvostrukom količinom vode. Malo posolite, dodajte žlicu maslinova ulja i kuhajte na srednje jakoj (do laganoj) vatri oko 25 minuta (odnosno, kuhajte prema naputku s pakiranja). Ostavite da se ohladi. Pod mlazom vode isperite konzervirani slanutak te operite baby špinat. Špinat dobro ocijedite i posušite. Ljubičasti luk narežite na sitne kockice ili tanke listiće. Nar očistite i izdvojite sjemenke. Napravite preljev: tekući jogurt dobro izmiješajte s maslinovim uljem i solju (vilicom ili malom pjenjačom). U zdjelu stavite crnu leću, slanutak i luk pa sve dobro izmiješajte. Dodajte baby špinat i lagano izmiješajte. Dodajte vilicom natrganu, ocijeđenu tunu. Prelijte pripremljenim preljevom od jogurta i pospite sjemenkama nara.

Poslužite kao predjelo, salatu uz glavno jelo ili mali samostalni obrok.

Burger od graha s pireom od bundeve

Sastojci (za 4 osobe):

Za odrezak od graha (2 komada):

400 g konzerviranog crvenog graha (red kidney beans)

1/2 svježe paprike (babure)

1/2 glavice luka (manjeg)

1 režanj češnjaka

1 jaje

1/4 žličice dimljene paprike

1 prstohvat kumina

1 prstohvat soli

2 žličice Worcestershire umaka

3 žlice krušnih mrvica

2 prstohvata soli

maslinovo ulje

 

Za pire od bundeve:

500 g muškatne bundeve

1 žlica bučinog ulja

Malo limunovog soka (par kapi)

Malo soli

Malo papra

Priprema

Bundevu prerežite po pola i narežite na manje komade, premažite maslinovim uljem i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C te pecite 45-55 minuta. Izvadite iz pećnice, pustite da se ohladi i ocijedi, odstranite koru pa vilicom pretvorite u pire. Dodajte bučino ulje, limun, sol i papar pa dobro izmiješajte. Po želji dodajte i malo protisnutog češnjaka. Napravite burgere: grah ocijedite i isperite te ga pustite da se dobro ocijedi i posuši. Na što sitnije narežite luk i papriku. Zagrijte tavu, dodajte žlicu maslinova ulje pa dodajte luk i pirjajte ga oko 2-3 minute, potom dodajte nasjeckanu papriku, malo posolite i nastavite pirjati još 3-4 minute. Na samom kraju dodajte protisnuti češnjak i pirjajte još 2 minute. U sjeckalicu stavite grah, pirjani luk i papriku, dodajte 1 jaje, prstohvat soli, Worcestershire umak, dimljenu papriku i kumin pa sve izblendajte, ali ne do kraja. Dodajte krušne mrvice pa sve lagano izmiješajte žlicom. Navlažite ruke pa oblikujte dva odreska, položite ih na tanjur koji ste posipali krušnim mrvicama. Prebacite na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 190°C (ventilacija) i pecite 10 minuta s jedne strane te 10-15 minuta s druge. Na tavi rastopite malo maslaca pa dodajte pecivo koje ste prerezali po pola i pustite ga da se kratko tostira. Složite burger: donji dio peciva premažite pireom od bundeve, položite odrezak od graha, na njega stavite kolutiće ljubičastog luka, dodajte potočarku ili iceberg salatu, još malo pokapajte bučinim uljem i poslužite.

Chia puding s medom i bobičastim voćem

Sastojci (za 4 osobe):

2 žlice chia sjemenki

200 ml biljnog mlijeka badem/kokos

1 žlica meda

50 g borovnica

50 g malina

korica limuna

malo svježe metvice

Priprema

U zdjelicu stavite chia sjemenke, dodajte malo ribane korice limuna, ulijte mlijeko i dobro izmiješajte. Dodajte med pa još jednom sve dobro izmiješajte. Maline vilicom pretvorite u pire i procijedite kroz cjedilo kako biste odstranili sjemenke. Borovnice također pretvorite u pire. Ostavite po 2 maline i borovnice za ukrašavanje. U pire od malina dodajte jednu-dvije žlice chia sjemenki pomiješanih s mlijekom, isto napravite i s pireom od borovnica. U posudice naizmjence ulijevajte sve tri pripremljene smjese i stavite u hladnjak da odstoji najmanje 60 minuta, a najbolje preko noći. Prije posluživanja ukrasite malinama, borovnicama i svježom metvicom.

Newsletter

Za primanje najnovijih Eucerin vijesti, molimo da ispunite sljedeća polja za pretplatu na naš newsletter.

 

Kožne indikacije