Kako spriječiti opekline od sunca: vodič za sigurno uživanje na suncu

0 min čitanja
Prikaži više

Sunčeva svjetlost i uživanje u toplim zrakama čine nas sretnima i dobra je za nas ako na suncu boravimo odgovorno. Međutim, predug boravak na suncu i sunčanje mogu trajno oštetiti kožu. Stoga su ograničen boravak i pravilna zaštita od sunca neophodni.

U članku saznajte kako dolazi do opeklina od sunca, kakve učinke imaju na kožu, kako ih spriječiti i dodatno se zaštititi. 

 

Što su opekline od sunca?

Opekline od sunca su oštećenja kože uzrokovana UV zračenjem. Simptomi opekline su: crvenilo, bol, zatezanje kože, a ponekad i svrbež. Nakon nekog vremena koža postaje jako vruća i počinje se ljuštiti. U posebno teškim slučajevima opeklina od sunca mogu se formirati i mjehurići. Međutim, simptomi se ne pojavljuju odmah - što sunčanje čini posebno opasnim. Oni se najčešće pojavljuju između četiri i osam sati nakon što je koža oštećena UV zračenjem – simptomi su najizraženiji 12 do 36 sati kasnije.

Kako se razvijaju opekline od sunca?

opekline od sunca

Ako predugo ostanete na suncu, oštećenja na koži više se ne mogu nadoknaditi vlastitim sustavom za obnavljanje kože. UV zrake prodiru u dublje slojeve kože i uzrokuju upale. Što ste duže izloženi suncu i što je ono intenzivnije na koži će ostaviti teže opekline. Čelo, nos, uši, ramena posebno su ugroženi dijelovi tijela. Ljudi sa svijetlom puti i pjegicama moraju biti osobito oprezni sa suncem, jer su vrlo osjetljivi na svjetlost i njihova se koža samo kratko vrijeme može zaštititi od sunca i UV zračenja.

Utjecaj opeklina od sunca na kožu

Važno je naglasiti kako svako sunčanje trajno oštećuje vašu kožu. Iako ne prodiru duboku u kožu UVB zrake su glavni razlog oštećenja DNK. Osobito kod djece i mladih, svaka opeklina od sunca povećava mogućnost kasnije pojave malignih melanoma ili raka kože. Stoga su odgovoran boravak na suncu i odgovarajuća zaštita od UV zračenja ključni za vaše zdravlje.

Eucerin vodič za sigurno uživanje na suncu

Intenzitet sunčevog zračenja ovisi o dobu dana i lokaciji: sunce je najjače 2 do 3 sata prije i poslije svog najvišeg položaja. U planinama je zračenje jače nego u dolini i što je bliže ekvatoru jačina sunčevih zraka se povećava. Odbijanje sunčevih zraka vodom, pijeskom ili snijegom dodatno povećava intenzitet sunca.

Bez obzira na dob i spol kako biste zaštitili kožu od štetnih utjecaja sunca, tijekom cijele godine je potrebno koristiti kremu za sunčanje. Eucerin SUN linija njege sadrži inovativnu naprednu spektralnu tehnologiju koja kombinira širokopojasne i fotostabilne UVA/UVB filtere za pouzdanu UV zaštitu s protuupalnim antioksidansom likokalkonom A za zaštitu od visokoenergetske vidljive svjetlosti (HEVIS). Gliciretinična kiselina u formuli osigurava dodatnu DNA zaštitu.

 

Prije svega, djeca i bebe trebaju posebnu zaštitu od sunca kako bi se smanjio rizik od malignih bolesti i raka kože u kasnijoj dobi. Nikada ne izlažite djecu direktnom suncu, zaštitite glavu kapom ili šeširom i nanesite odgovarajuću kremu sa zaštitnim faktorom. Eucerin Sensitive Protect Kids sprej za zaštitu dječje kože od sunca SPF 50+ štiti i umiruje dječju osjetljivu kožu te smanjuje rizik od dugotrajnih oštećenja kože. Bez parfema i ekstra otporna na vodu, formula također sadrži `Anti-Stain After Wash’* tehnologiju i dolazi u ambalaži jednostavnoj za brzu primjenu.

opekline od sunca
opekline od sunca

Lice i dekolte stalno su izloženi sunčevim zrakama. Za zaštitu kože od sunca koristite kremu za sunčanje koja je posebno formulirana za lice i prilagođena vašem tipu kože. Eucerin Photoaging Control fluid za zaštitu kože lica od sunca SPF 30 i SPF50 uz pouzdanu zaštitu od sunca pomaže u sprečavanju fotostarenja i vidljivo smanjuje bore. Formula je dodatno obogaćena kratkolančanom i dugolančanom hijaluronskom kiselinom i vidljivo smanjuje bore na licu i dekolteu. Tražite li pouzdanu zaštitu od sunca i trenutačnu korekciju tena u jednom isprobajte Eucerin Photoaging Control tinted gel-kremu za zaštitu kože lica od sunca SPF 50+ u svijetloj ili srednje tamnoj nijansi, ovisi o vašem tenu kože. Ako vaše lice često ima masni sjaj, možda imate masni tip kože. Da biste zaštitili kožu od sunca trebali biste koristiti laganu, nemasnu kremu za sunčanje. Eucerin Oil Control Dry Touch gel-krema za zaštitu kože lica od sunca SPF 30 i SPF 50+ posebno je formulirana za zaštitu masne kože od sunca te pruža učinak protiv sjaja do 8 sati. Imate li problema s hiperpigmentacijom i neujednačenim tenom kože isprobajte jedinstveni Eucerin Pigment Control fluid za zaštitu kože lica od sunca SPF 50+ s patenitranim sastojkom thiamidolom koji učinkovito smanjuje tamne mrlje i sprječava njihovo ponovno formiranje.

opekline od sunca

Vrućim danima nosimo odjeću koja pokazuje puno kože koja je tako izložena suncu. Kožu je potrebno odgovarajuće zaštititi kako bi ostala zdrava, osobito dijelove koje su najizloženiji. Eucerin Oil Control Dry Touch sprej SPF 30 i SPF 50 pruža potpunu zaštitu u svakom trenutku. Kontinuirani aerosolni raspršivač s više rupica čini preparat brzim i jednostavnim za primjenu na teško dostupnim mjestima. Prozirni i nemasni sprej brzo se upija, osvježava kožu i otporan je na vodu.

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.

Potpuna rutina njege