Utjecaj sunca – Na osjetljivu kožu i problematičnu kožu

5 min čitanja
Prikaži više

Osobe svijetle puti koje pate od alergija na sunce ili koje su prošle dermatološke tretmane sklonije su oštećenju od sunca od onih sa zdravom kožom. Zato je neophodno razumjeti djelovanje UVA i UVB zraka kako bi se spriječilo oštećenje od sunca.

Pozitivni i negativni učinci UV zraka

djeca na plaži
Sunčeva svjetlost potiče proizvodnju endorfina - kemijskih spojeva koji su zaslužni za osjećaj sreće.
žena gladi lice
Međutim, UV zrake mogu biti štetne i zato se preporučuje zaštita.

Većina se ljudi raduje ljetu i prilici da provedu malo vremena na suncu.

Dobro je poznato da sunce ima mnoge pozitivne učinke: sunčeva svjetlost pomaže našem tijelu da proizvede vitamin D - dobar je za kosti, mišiće i imunološki sustav.

Sunce i njegova vidljiva svjetlost potiču proizvodnju endorfina koji je blagotvoran za osobe koje pate od depresije, dok infracrvena svjetlost pomaže u poboljšanju cirkulacije, povećava metabolizam i produktivnost.

No, sunčeva svjetlost može biti štetna, a pretjerano izlaganje suncu može dovesti do ozbiljnih oštećenja kože kao što su: prerano starenje, alergije na sunce pa čak i rak kože. Stoga je bitno zaštititi lice i tijelo od negativnih učinaka UVA i UVB zraka. To je pogotovo važno za dječju kožu koja je puno tanja i osjetljivija te stoga više podložna oštećenju od sunca nego koža odraslih.

Pročitajte više o zaštiti od sunca za djecu

Zaštita osjetljive kože od štete uzrokovane suncem

animacija slojeva kože i utjecaja sunca
UV zrake prodiru duboko u niže slojeve kože i mogu izazvati dugotrajno oštećenje.

UVA zračenje prisutno je tijekom cijeloga dana. UVA zrake mogu proći gotovo nesmetano kroz slojeve oblaka pa čak i kroz staklo. Prodiru duboko u donji sloj kože (dermu) i igraju važnu ulogu u dugoročnom oštećenju od sunca koje se manifestira preranim starenjem kože, alergijom na sunce (PLE), drugim fotodermatozama, supresijom imunološkog sustava, neizravnim oštećenjem DNK, očiju i mrežnice.

UVB zračenje odgovorno je za akutno oštećenje od sunca poput opeklina od sunca, izravno oštećenje DNK i rak kože, te oštećenja oka i mrežnice. UVB zrake variraju tijekom dana, a najjače su oko podneva. Dok UVA zrake prodiru duboko u slojeve kože, UVB zrake utječu na epidermu i mogu izazvati opekline i oštećenja kože, osobito u ljetnim mjesecima. 

Pročitajte više o tome kako sunce utječe na kožu

Akne

akne na licu
Akne se često liječe lijekovima, no oni mogu povećati osjetljivost kože na sunčeve zrake.

Uobičajeni lijekovi za akne također mogu povećati osjetljivost kože na sunce. Nadalje, jedan od glavnih rizika izlaganja kože s aknama suncu jest postupalna hiperpigmentacija uslijed koje se na licu mogu pojaviti mrljice drugačije boje nakon osipa, bubuljica ili rane na zahvaćenom području. Eucerin Anti-Pigment njega dokazano smanjuje pojavu tamnih mrlja i koži pruža vidljivo sjajniji ten. Neki pacijenti s aknama imaju koristi od terapije svjetlom (tretmana plavim ili plavim i crvenim svjetlom). Molimo, savjetujte se s dermatologom za više informacija.

Saznajte više kako sunce utječe na akne.

Sunčevim se zrakama, dakle, treba izlagati umjereno i uz korištenje primjerene zaštite.

Fluidi za zaštitu od sunca namijenjeni masnoj koži i koži sklonoj aknama trebaju matirati kožu i imati laganu teksturu koja je primjerena za kožu s aknama i koja ne začepljuje pore.

Eucerin Oil Control Dry Touch krema-gelovi SPF 30 ili 50+  pomažu u zaštiti kože od UVA i UVB zračenja. Osim filtriranja UV zraka, njihov visokoučinkovit prirodni antioksidans licochalcon A nudi tehnologiju za zaštitu stanica, dok gliciretinična kiselina štiti DNK unutar jezgre svake stanice kože. Jedinstvena tehnologija za kontrolu masnoće sadrži L-karnitin koji regulira lučenje sebuma i kombinaciju triju pigmenata koji upijaju lipide za teksturu suhu na dodir. Preporučuje se SPF zaštitni faktor 30 ili više, ovisno o osjetljivosti kože na sunce i razini izlaganja suncu.

Atopijski dermatitis

Općenito, osobe s atopijskim dermatitisom imaju koristi od umjerenog izlaganja suncu. Međutim, sunčeva svjetlost, vjetar i pijesak imaju dehidracijski učinak na normalnu kožu dok suha koža postaje još suša, što dodatno otežava stanja poput atopijskog dermatitisa.

osoba s atopijskim dermatitisom
Osobe s atopijskim dermatitisom svakako trebaju zaštititi kožu odgovarajućim preparatima za zaštitu od sunca.

Preporučuje se korištenje preparata za zaštitu od sunca koji je prilagođen specifičnim potrebama suhe, osjetljive i atopijske kože. 

To će osigurati zaštitu i njegu kakvu ovaj tip problematične kože i treba. Eucerin krema za lice za zaštitu od suncaEucerin krema-gel za zaštitu od alergija izazvanih suncem SPF 50+ osmišljeni su posebno za osobe koje pate od atopijskog dermatitisa, štite lice i tijelo od UVA/UVB zraka dok likokalkon A štiti stanice kože u dubljem epidermalnom sloju, a gliciretinična kiselina podržava zaštitu i obnovu DNK.

Post-dermatološki tretmani

laserski tretman
Laserski tretman također može povećati osjetljivost kože na UV zrake.
žena nanosi zaštitu od sunca na lice
Eucerin njega osmišljena je kako bi zaštitila kožu od sunčevih zraka nakon pilinga.

Nakon laserske terapije i kemijskog pilinga koža može postati osjetljiva i vrlo nadražena, što je čini podložnom oštećenju od sunca. 

Preporučuje se izbjegavanje sunčeve svjetlosti nakon tretmana te korištenje najveće moguće UV i SPF zaštite čak i u hladu.

Eucerin krema za lice za zaštitu od sunca SPF 50+ prikladna je za upotrebu nakon kemijskog pilinga i laserskog tretmana. Kombiniraju vrlo visoku UVA/UVB zaštitu s biološkom zaštitom stanica i zaštitom DNK. Brzo upijajuća krema primjerena je za normalnu do suhu kožu, a Eucerin matirajući fluid za lice za zaštitu od sunca SPF 50+ prikladan je kao kombinacija za masnu kožu jer ne ostavlja kožu nimalo sjajnom ili masnom.

Tu je i Eucerin tonirana krema za lice za zaštitu od sunca SPF 50+ pogodna za sve tipove kože, koja se također preporuča nakon dermatoloških tretmana jer sadrži prirodne pigmente koji prikrivaju nedostatke i pigmentacijske mrlje.

Koža osjetljiva na sunce

žena nansoi Eucerin sun njegu na dijete u naručju
Koža djece zahtijeva posebnu zaštitu kako bi se spriječio povećani rizik od raka kože u budućnosti.

Koža osjetljiva na sunce ima mnoge oblike - može biti nedovoljno razvijena (u slučaju djece), upaljena zbog stanja kože kao što su atopijski dermatitis na licu ili tijelu ili akne oštećena (zbog lijekova ili dermatoloških tretmana) ili jednostavno može biti riječ o prirodnoj reakciji blijede kože. UV oštećenje i opetovane opekline od sunca u djetinjstvu i adolescenciji povećavaju rizik od razvoja raka kože i epitela te malignog melanoma kasnije u životu, stoga je bitno koristiti zaštitu od rane dobi. Većina Eucerin preparata za zaštitu od sunca primjerena je za osjetljivu kožu i svi su u skladu s preporukama Europskog udruženja kozmetičke industrije (bivša Colipa).

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.