Suha koža – Kako se nositi sa suhom kožom lica

9 min čitanja
Prikaži više

Koža na licu jedan je od najvažnijih dijelova našeg tijela. Međutim, kada koža lica postane suha, to se može manifestirati kroz hrapavosti i zategnutost pa čak i crvenilo, ljuskanje i svrbež. Postoji nekoliko uzroka suhe kože lica i njihovo razumijevanje pomoći će vam u otkrivanju relevantnih rješenja.

Saznajte kako pravilno njegovati suhu kožu uz stručne savjete specijalistice dermatovenerologije dr. sc. Vesne Sredoja Tišma, dr.med.

Znakovi i simptomi

Suhoća kože i povezanost s tipovima kože lica

Suha koža lica česta je pojava, iako su joj neke osobe sklonije od drugih. Glavni tipovi kože lica su normalna, suha, masna ili mješovita koža. Sa starenjem, također je potrebno uzeti u obzir način na koji starenje utječe na kožu lica.

zrela koža
Suha koža lica može postati hrapava, a ponekad čak i sklona ljuskanju.

 • Normalan tip kože lica odnosi se na kožu koja nije sklona isušivanju ni masnoći. Mnogi čimbenici mogu utjecati na isušivanje normalne kože lica (vidi poglavlje 'Uzroci suhe kože lica’ u nastavku).
 • Suhi tip kože lica je koža lica sklona suhoći i uobičajenom osjećaju zatezanja i laganoj hrapavosti u nekim područjima. 
 • Masni tip kože lica manje je sklon isušivanju, osim u slučaju prekomjernog pranja ili nakon nekvalitetne rutine njege kože.
 • Mješoviti tip kože lica karakterizira suhoća u određenim predjelima lica, osobito na obrazima, a T-zona je masna.

Znakovi i simptomi suhe i vrlo suhe kože

uvećan prikaz suhe kože
Suha koža ne može regulirati hidrataciju.
prikaz vrlo suhe kože
Unutarnji i vanjski čimbenici mogu poremetiti sposobnost hidratacije kože i dovesti do pojave vrlo suhe kože.

Suha koža
Kad koža lica najprije počne gubiti vlažnost, suhoća se manifestira samo kao:

 • Zategnutost
 • Hrapavost

Vrlo suha koža
Ako se suhoća u početnoj fazi ne tretira, koža može postati:
 • Vrlo zategnuta
 • Ljuskava
 • Ispucala
 • Sklona svrbežu

U ovoj fazi postoji mogućnost pojavljivanja finih linija, što doprinosi prijevremenom starenju kože i nastanku bora

Osjetljiva suha koža lica
Isušivanjem kože lica, ono će često postati i osjetljivo; međutim, osjetljivost kože lica nije uvijek povezana sa suhoćom. Važno je uvijek izbjegavati preparate za njegu kože koji sadržavaju nadražujuće sastojke poput mirisa i boja. Uvijek provjerite je li preparat dermatološki ispitan na osjetljivoj koži.

Suha koža lica i bolesti

 • Medicinski termin za suhu kožu je kseroza čije ime dolazi iz grčkog jezika; 'xero' što znači 'suho' te 'osis' što znači 'bolest'.
 • Upalne bolesti kože kao što su atopijski dermatitis i psorijaza također su povezani sa suhoćom kože lica.  
 • Metaboličke bolesti poput šećerne bolesti (diabetes mellitus) i bolesti bubrega također mogu povećati rizik od isušivanja kože.
 • Neki lijekovi protiv akni za topikalnu ili oralnu primjenu, mogu masnu, aknama sklonu kožu pretvoriti u vrlo suhu.

 

Detaljnije informacije o suhoj koži, uključujući i savjete o sprječavanju isušivanja kože, kao i informacije o drugim kožnim bolestima, kao što su atopijski dermatitis te psorijaza i dijabetes, možete pronaći na našoj web stranici. Ako imate pitanja ili vas zabrinjavaju simptomi, ili se pak pogoršavaju, preporučujemo da posjetite svog liječnika ili dermatologa radi postavljanja dijagnoze.

Ako imate pitanja ili vas zabrinjavaju simptomi, ili se pak pogoršavaju, preporučamo da posjetite svog ljekarnika, liječnika ili dermatologa radi postavljanja dijagnoze.

Ako trebate detaljnije informacije potrebne za utvrđivanje uzroka za stanje vaše kože, i ako se pitate kako to stanje možete tretirati, kožni test može biti koristan dijagnostički alat.

Uzroci i okidači

Razumjeti uzroke suhe kože lica

Postoje brojni unutarnji i vanjski uzročnici suhe kože lica, od kojih svi pridonose istom procesu dehidracije kože. Ozbiljnost stupnja suhoće kože ovisi o broju i intenzitetu tih čimbenika.

Vanjski uzroci

animacija utjecaja vanjskih čimbenika
Kad vanjski čimbenici ugroze prirodnu barijernu funkciju kože, vlaga može lakše ispariti.
animacija stanica
Prikaz smanjene razine vlažnosti kože zbog ograničenog broja akvaporina.

Svi vanjski uzroci suhe kože lica uzrokuju oštećenje prirodne lipidne barijere na površini kože. Nakon oštećenja lipidne barijere, vlaga može ispariti, a ključne higroskopne tvari lako se ispiru. Zbog nedostatka prirodnih čimbenika zadržavanja vlažnosti, koža ne može zadržati vodu i isušuje se do vraćanja prirodnih čimbenika zadržavanja vlažnosti i obnavljanja lipidne barijere na površini kože.

Ako se suhu kožu ne tretira hidratantnim preparatima koji sadržavaju čimbenike zadržavanja vlažnosti, isušivanje se može javiti i u dubljim slojevima kože lica te poremetiti mrežu hidratacije.

Prirodni protok vlage prema gornjim slojevima se smanjuje, a kao posljedica javlja se vrlo suha koža.

Vanjski okidači

Glavni vanjski okidači su okolišni uvjeti i neprikladna rutina njege kože lica. Lice je uglavnom izloženije tim vanjskim uzročnicima od ostatka vašeg tijela:

osoba u zimskoj odjeći
Hladnoća kao okolišni čimbenik može utjecati na fiziološke promjene.
osoba čisti lice Eucerin DermatoCLEAN proizvodima
Neki sapuni mogu isprati prirodne lipide na koži - preporučuje se korištenje preparata pogodnih za suhu kožu.

Okoliš


Njega kože
 • Često pranje ili duge kupke i tuširanje u vrućoj vodi uklanjaju lipide koji čine zaštitni sloj kože. 
 • Neprikladna rutina njege kože lica - važno je pridržavati se rutine i koristiti preparate pogodne za suhu kožu. Osobito je važno izbjegavati jake sapune koji kožu lišavaju prirodnih lipida.

Lijekovi
Neki lijekovi imaju kao nuspojavu promjene ravnoteže vode u koži. Lijekovi za kontrolu krvnog tlaka, poznati kao dijuretici, također imaju ovu nuspojavu. Uvijek se savjetujte s liječnikom ili ljekarnikom ako mislite da propisani lijek može isušiti kožu.


Unutarnji čimbenici

Genetski utjecaji  
Svaka osoba ima jedinstven skup gena koji određuju karakteristike kože poput pigmentacije, vlage i razine lipida. To znači da, u istim uvjetima, svaka osoba ima različitu razinu vlage i lipida u svojoj koži. Osobe svijetle puti sklonije su isušivanju kože od osoba tamnije puti. Osim toga, za bolesti kao što su atopijski dermatitis te psorijaza, dijabetes i ihtioza postoji genetska predispozicija, koja se ne mora uvijek pojaviti.


trudnica drži trbuh
Hormonalne promjene u trudnoći mogu dovesti do isušivanja kože.
žena sa zrelom kožom
Sa starenjem kože dolazi do narušavanja njezine strukture te raste mogućnost pojave dubokih bora.

Hormonalni utjecaji
S promjenom razine hormona, primjerice u adolescentskoj dobi ili u menopauzi, može doći i do utjecaja na ravnotežu vlažnosti kože. Tijekom menopauze količina estrogena u tijelu se smanjuje, što može rezultirati isušivanjem kože. Suha koža može se javiti i tijekom trudnoće.

Dob
Sa starenjem, sposobnost kože za proizvodnjom znoja i lipida smanjuje se zbog slabije funkcije žlijezda lojnica i znojnica u koži. Starenje čini kožu sklonijom isušivanju, a s isušivanjem kože dolazi i do veće mogućnosti za nastajanje finih linija izazvanih suhoćom kože te pojavom bora Pročitajte više o suhoći izazvanoj starenjem

Prijevremeno starenje kože
Starenje kože javlja se kao prirodan proces do kojeg dolazi odmakom godina. Međutim, dugotrajno izlaganje ultraljubičastim (UV) zrakama bez zaštite može ubrzati starenje kože, što dovodi do prijevremene pojave finih linija i bora.

Prehrana
Koža zahtijeva niz hranjivih tvari, nezasićenih masnih kiselina i vitamina koji su joj važni za pravilno funkcioniranje. Manjak tih tvari može dovesti do suhe kože.


Čimbenici koji na to utječu

Čimbenici koji mogu pridonijeti isušivanju kože lica

Osim glavnih uzroka suhe kože, nekoliko drugih čimbenika također utječe na stupanj ozbiljnosti suhoće kože lica. Svijest o njima pomoći će u njihovom izbjegavanju i smanjenju njihovog utjecaja.

Nedostatak djelotvornog liječenja 
Ako se suha koža lica nepravilno tretira ili se koriste preparati za hidrataciju koji ne daju rezultate, suhoća kože će se vjerojatno dodatno pogoršati, umjesto očekivanog blagog poboljšanja. To je zato što će dodatno isušivanje utjecati na mrežu hidratacije u dubljim dijelovima, koja gornje slojeve kože opskrbljuje vlagom. 


žena na plaži
Suha koža posebno je osjetljiva i ne bi trebala biti izložena štetnim UV zrakama - sunce ju dodatno isušuje.
žena zaklinje sunce rukom
Budući da je podnevno sunce najjače, trebalo bi ga izbjegavati u svakom slučaju, posebno ako imate suhu kožu.

Izlaganje suncu 
Pretjerano izlaganje suncu može doprinijeti dodatnom isušivanju kože lica. Stoga je važno odabrati preparat za zaštitu od sunca za suhu kožu koji sadržava aktivne hidratantne tvari uz prikladan faktor zaštite od sunca (SPF) Također je važno da krema za zaštitu od sunca, kao i svaki drugi preparat za njegu kože korišten za suhu kožu, ne sadržava nadražujuće mirise i boje, budući da je suha koža, posebice suha koža lica, sklonija iritacijama u usporedbi s normalnom kožom.

Profesionalni rizici 
Određene situacije zahtijevaju rad u uvjetima koji mogu uzrokovati suhu kožu lica. Primjerice, sportovi na otvorenom, vrtlarenje te odmor u hladnim područjima povećava rizik od isušivanja kože lica.

Dehidracija
Količina vlage u koži povezana je s količinom vode u tijelu. Stoga, kada tijelo dehidrira, ne može kožu opskrbiti dovoljnom količinom vode. 

Starije osobe sklonije su dehidraciji jer se osjećaj žeđi smanjuje s godinama, kao i osobe koje se bave fizičkim radom ili puno vježbaju.

Pušenje
Toksini iz dima cigareta, uključujući nikotin, mogu smanjiti protok krvi. Posljedica toga je usporavanje metabolizma u koži. Koža može postati suha i prerano ostarjeti.

Rješenja

Koja se rješenja nude za suhu kožu lica?

Izbjegavanje čimbenika koji utječu na pojavu suhe kože

Osim kvalitetne rutine čišćenja i hidratacije važno je izbjegavati čimbenike koji utječu na isušivanje kože. To će pomoći u smanjivanju posljedica isušivanja kože i potrebi za liječenjem:

 • Izbjegavajte suhi zrak provodeći manje vremena na otvorenom za vrućeg i hladnog vremena te korištenjem ovlaživača zraka u zatvorenom prostoru kada je grijanje uključeno.
 • Smanjite vrijeme provedeno u toploj vodi i radije se umjesto dugih kupki odlučite za brzo tuširanje.
 • Koristite preparate za njegu bez mirisa, boja i parabena kako bi se izbjegle iritacije.

Suha i vrlo suha koža lica zahtijeva sveobuhvatnu rutinu njege kože uključujući i korištenje odgovarajućih preparata za čišćenje kože te hidratantnih krema i krema za zaštitu od sunca. Preparati za čišćenje kože na bazi vode s dodanim čimbenicima zadržavanja vlažnosti pogodni su za suhu do vrlo suhu kožu lica, dok su preparati za čišćenje kože na bazi ulja idealni za njegu vrlo suhe i izrazito suhe kože, uključujući atopijski dermatitis

Čišćenje suhe ili vrlo suhe kože lica

žena čisti lice
Uspostavite dobru rutinu njege kože koja će poboljšati vaš izgled i način kako se osjećate.
žena čisti lice
Preparati za čišćenje na bazi vode i ulja mogu se koristiti za suhu do vrlo suhu kožu.

Blagi, ali učinkoviti preparati za čišćenje kože osnovni su preduvjet njege za normalnu ili suhu kožu, kao i za aknama sklonu kožu i atopijski dermatitis Kvalitetno svakodnevno čišćenje i hidratacija u sklopu rutine njege lica toliko je važno da se ne može pretjerati s naglašavanjem te komponente - dobro očišćena koža lica s funkcionalnom površinskom barijerom upija i zadržava vlagu. 

Izrazito blago Eucerin DermatoCLEAN mlijeko za čišćenje s hidratantnim aktivnim sastojcima čisti temeljito, sprječava isušivanje kože i pojačava djelotvornost hidratantnih krema za lice u poboljšanju stanja kože. Pogodno je za suhu i osjetljivu kožu lica

Tonik za čišćenje lica trenutačno tonizira i hidratizira kožu te je pogodan za sve tipove kože lica

Hidratacija kože lica

žena gladi lice
Odgovarajući preparati za njegu suhoj koži daju potrebnu hidrataciju i njegu.

Ključ za hidrataciju suhe i vrlo suhe kože lica nalazi se u nadoknadi prirodnih čimbenika zadržavanja vlažnosti, koji privlače vlažnost i vežu vlagu u gornjem sloju kože. Time se sprječava isušivanje kože, a smanjuje hrapavost i ublažava zatezanje. Eucerin kreme za lice sadržavaju prirodne čimbenike zadržavanja vlažnosti ureju i laktate koji reguliraju vlažnost vezivanjem vode u gornje slojeve kože.

Ureja i laktat izvrsno su podnošljivi, netoksični koži srodni sastojci i ne izazivaju alergije.

 

Njega suhe kože koja stari

Njega kože koja stari zahtijeva djelovanje na učestale uzroke starenja kože Sa starenjem kože, suhoća i oštećenja izazvana UV zrakama pridonose razvoju finih linija i bora te gubitku volumena kože i gubitku gustoće i sjaja Zato je djelotvorna rutina njege kože te hidratacija i zaštita kože od UVA i UVB zračenja još važnija. Osim toga, starenje kože često zahtijeva dubinsku hidrataciju kože kako bi se smanjila pojava bora i spriječio njihov daljnji razvoj. Pročitajte više o suhoći uzrokovanoj starenjem

žena nanosi Eucerin njegu na lice
Eucerin Hyaluron Filler + UREA kreme odgovaraju potrebama suhe do vrlo suhe kože.
žena nanosi Eucerin njegu na lice
Kreme koje sadržavaju hijaluronsku kiselinu mogu usporiti proces nastanka bora.

Hijaluron, također poznat i kao hijaluronska kiselina, bitna je komponenta vezivnog tkiva.

 

Odlično vezuje vodu, poboljšava regeneraciju kože te pospješuje difuziju hranjivih tvari. Sa starenjem kože lica, smanjuje se i količina dostupnog hijalurona u epidermi, a posebno u donjim slojevima derme. Topikalno nanošenje hijaluronske kiseline može usporiti i pobijediti proces nastanka bora

Osim toga, navedena se njega može dodatno pospješiti odgovarajućom hidratizirajućom rutinom njege kože

Eucerin Hyaluron-Filler + UREA njega sadržava jedinstvenu formulu s antialergijskim i nenadražujućim hijaluronom i urejom koji koži omogućuju prednost u borbi protiv bora te joj pružaju dodatnu hidrataciju.

Povezani članci

Potpuna rutina njege

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.