Netolerancija na dezodorans – Na osjetljivoj koži

2 min čitanja
Prikaži više

Općenito, dezodoransi i antitranspiranti smatraju se sigurnima za upotrebu. Međutim, kod osoba s vrlo osjetljivom kožom mogu se pojaviti alergijske reakcije prilikom njihova korištenja.

Znakovi i simptomi

NETOLERANCIJA NA DEZODORANS - KAKO JE PREPOZATI?

osoba s crvenilom na pazuhu
Vrlo je važno prepoznati simptome netolerancije na dezodorans.

Najčešći simptom netolerancije na dezodorans jest pojava crvenog, ljuskavog i perutavog osipa na području na kojem je proizvod nanešen. Peckanje i svrbež također ukazuju na mogućnost izrazite netolerancije na dezodorans. U vrlo ozbiljnim slučajevima, mogu se pojaviti crvene kvržice koje tvore vlažne plikove te izlučuju sekret. Takva reakcija na dezodoranse ili antitranspirante može se pojaviti iznenada, nakon prvog nanošenja pa čak i nakon mjeseci izloženosti proizvodu.

Uzroci i okidači

UZROCI NETOLERANCIJE NA DEZODORANS

Niz kemikalija koje se nalaze u dezodoransima i antitranspirantima mogu uzrokovati kontaktni dermatitis*. Najčešći alergen koji izaziva takve reakcije je miris i sastojci povezani s mirisima poput eteričnih ulja ili bioloških aditiva. Također, prisutnost aditiva koji potiču prodiranje u kožu, primjerice alkohola, značajno pojačava taj učinak. Neke od tih reakcija manifestirat će se kao osip, također poznat kao kontaktni dermatitis, na području pazušne jame.

Ako vaša koža pokazuje znakove osjetljivosti, za savjet se obratite svom liječniku ili dermatologu.

Čimbenici koji na to utječu

NETOLERANCIJA ZBOG DRUGIH OSJETLJIVOSTI

osoba depilira pazuhe
Depilacija može uzrokovati dodatnu iritaciju kože.

Osobe s ekcemom ili atopijski dermatitisom mogu biti sklonije reakcijama na dezodoranse, a posebno na one koji sadržavaju mirise ili alkohol. Korištenje dezodoransa ili antiperspiranta bez mirisa i alkohola uvelike će smanjiti rizik od pojave reakcija.

Rješenja

NETOLERANCIJA NA DEZODORANS: PREVENCIJA I SAVJETI

Eucerin njega
Novi dezodorans uvijek provjerite na podlaktici prije početka primjene.

Ako je vaša koža vrlo osjetljiva ili patite od atopijskog dermatitisa koristite dezodorans koji ne sadržava uobičajene alergene koji mogu izazvati kontaktni dermatitis*, primjerice mirise ili alkohol. Također, prije uporabe novog dezodoransa, možete ga nanijeti na podlakticu i provjeriti hoće li se na vašoj koži javiti reakcija na novi proizvod.

Na primjer, Eucerin Roll-on dezodorans za osjetljivu kožu ne sadržava nadražujuće tvari poput alkohola, mirisa, boja i konzervansa te je izuzetno dobro podnošljiv na koži.

žena nanosi Eucerin dezodorans
Eucerin dezodoransi ne sadržavaju nadražujuće tvari poput alkohola, mirisa, boja i konzervansa.

Ako ste iskusili kontaktni dermatitis* izazvan dezodoransom ili antitranspirantom, odmah prekinite s korištenjem svog dezodoransa kako biste izbjegli daljnje izlaganje nadražujućim tvarima ili alergenima. Osim toga, prestanite s depilacijom ispod pazuha te nosite komotniju odjeću kako biste izbjegli daljnje iritacije.

*Kontaktni dermatitis je stanje u kojem koža postaje crvena, bolna ili upaljena nakon izravnog kontakta s određenom supstancom.

Ako nakon nekoliko dana ne dođe do poboljšanja stanja vaše kože, potrebno je savjetovati se s liječnikom ili dermatologom.

Povezani članci

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.