Atopijski dermatitis kod odraslih – Uzroci, simptomi i kako najbolje umiriti i njegovati kožu

5 min čitanja
Prikaži više

Iako se često opisuje kao dječja bolest, jedna od dvanaest odraslih osobatakođer je pogođena atopijskim dermatitisom ili atopijskim ekcemom. Neki imaju simptome još iz djetinjstva dok se drugi s njima susreću po prvi puta. U ovom članku govori se o simptomima, uzrocima i okidačima te se daju prijedlozi kako najbolje njegovati odraslu atopičnu kožu.

Što uzrokuje atopijski dermatitis kod odraslih?

Većina djece "preraste" atopijski dermatitis do puberteta, ali kod nekih ti simptomi ostaju. Novija istraživanja pokazuju da ako ste imali ustrajni ili  teži oblik atopijskog dermatitisa koji je počeo kasno u djetinjstvu, postoji veća vjerojatnost da će se simptomi zadržati u odrasloj dobi.2

Postoje brojni genetski i okolišni čimbenici zbog kojih je kod nekih osoba vjerojatnije da će biti pogođeni atopijskim dermatitisom bez obzira na njihovu dob.
O tim mogućim uzrocima pročitajte više u članku Razumjeti atopijski dermatitis i saznajte kako ta bolest utječe na bebe i djecu u člancima Atopijski dermatitis i bebe i Atopijski dermatitis i djeca.

 

Kako atopijski dermatitis utječe na odrasle?

osoba se češe po ruci
Neugodno je živjeti s kožom sklonom svrbežu.
osoba se češe po vratu
Atopijski dermatitis uzrokuje stres i može utjecati na kvalitetu života.

Simptomi atopijskog dermatitisa uključuju suhu kožu sklonu svrbežu i iritacijama. Bolest ima dvije faze: fazu izbijanja simptoma i razdoblje između simptoma kad je koža mirnija i manje reaktivna.
O tim fazama pročitajte više u člancima Razumijevanje atopijskog dermatitisa i Prepoznavanje i kontroliranje simptoma u akutnoj fazi. Kod osoba svijetle puti, atopična koža je obično crvenkaste boje i može posmeđiti. Kod tamnije kože, zahvaćena koža može postati svjetlija ili tamnija budući da atopijski dermatitis utječe na pigmentaciju.

Zahvaćena područja razlikuju se ovisno o dobi. Kod odraslih, simptomi se najčešće pojavljuju na licu (uključujući nježno područje oko očiju), vlasištu, pregibima laktova, stražnjoj strani koljena, rukama i stopalima. Više o atopijskom dermatitisu na svakom od tih područja saznajte u člancima Atopijski dermatitis na licu, Atopijski dermatitis na očnim kapcima, Atopijski dermatitis na glavi/vlasištu, Atopijski dermatitis na rukama i Atopijski dermatitis na različitim dijelovima tijela.

Neugodno je živjeti sa suhom kožom sklonom svrbežu i to može značajno utjecati na kvalitetu života. Neprekidno češanje može uzrokovati probleme na radnom mjestu i može dovesti do neprospavanih noći.
Pročitajte više u članku Kako atopijski dermatitis utječe na spavanje i kvalitetu života.

 

Koji su okidači akutne faze i kako ih izbjeći?

Brojni su vanjski utjecaji koji mogu biti okidači akutne faze atopijskog dermatitisa i mnogo je toga što možete učiniti kako biste smanjili učestalost akutnih faza. Pročitajte više o njima u članku Razumjeti atopijski dermatitis.

Sljedeći mogući okidači češće se povezuju s odraslima nego s bebama ili djecom:

 
osoba meditira
Nastojte smanjiti stres koji može biti okidač za vašu atopičnu kožu.

Reakcija na kemikalije na radnom mjestu
Odrasli s inherentnim atopijskim dermatitisom imaju veću vjerojatnost razviti kontaktni dermatitis na radnom mjestu. Kontaktni dermatitis pojavljuje se kad je koža ili nadražena ili alergična na prirodne i sintetičke kemikalije koje se koriste na radnom mjestu. One mogu uključivati: agresivne sapune, parfeme, boje i razrjeđivače. Saznajte više o kontaktnom dermatitisu u članku Atopijski dermatitis na rukama. Nastojte ograničiti izloženost (primjerice, nošenjem rukavica) i pobrinite se da dobro očistite kožu i hidratizirate je redovito te nakon izloženosti koja je okidač iritacije.

Znoj
Vježbanje je odlično za um i tijelo, ali brze promjene temperature zajedno sa solima u znoju mogu uzrokovati isušivanje kože i biti okidač upale. Nastojte redovito pauzirati kako biste se ohladili, pijte mnogo vode i nosite nježne i prirodne materijale koji omogućuju koži da diše.

Dim cigarete

Prestanite s pušenjem ili barem smanjite pušenje kako biste umanjili mogućnost da dim bude okidač za vašu atopičnu kožu.

 
 

Koji proizvodi za njegu mogu smiriti atopičnu kožu i ublažiti simptome?

Nježno, ali temeljito čišćenje i učinkovita hidratacija pomoći će u svakodnevnoj njezi koju vaša koža treba i produljiti razdoblje između akutnih faza:

Kako odabrati sredstvo za svakodnevno pranje?

žena se tušira
Tapkajte, a ne trljajte kožu nakon tuširanja.

Potražite neko sredstvo koje je testirano na atopičnoj koži i dokazano je učinkovito za nju. Nastojte izbjegavati proizvode koji sadrže mirise i boje. Preporučujemo Eucerin AtopiControl ulje za kupanje i tuširanje za tijelo
Izbjegavajte prevruću vodu (može isušiti kožu) i radije se brzo istuširajte nego da se dugo kupate. Kožu sušite tapkanjem, a ne trljanjem i odmah nakon toga nanesite sredstvo za hidrataciju.

 

Kako odabrati kremu za svakodnevnu hidrataciju?

žena nanosi Eucerin Atopi Control njegu
Redovita hidratacija pomoći će ublažiti simptome atopijskog dermatitisa.

Potražite proizvode koji sadrže dokazane aktivne tvari poput:

  • likokalkona A: ekstrakt korijena sladića koji umiruje kožu i ublažava crvenilo
  • ceramida: osnažuju barijernu funkciju kože
  • prirodnih ulja bogatih omega masnim kiselinama koja umiruju, hrane i štite kožu

To su glavni sastojci formule u Eucerin AtopiControl liniji. Eucerin AtopiControl losion lako se nanosi po cijelom tijelu, Eucerin AtopiControl krema idealna je za određena problematična područja poput pregiba laktova i stražnje strane koljena. Za atopijski dermatitis na rukama preporučujemo Eucerin AtopiControl kremu za ruke, a za lice isprobajte Eucerin AtopiControl kremu za lice.

Kako umiriti kožu tijekom akutne faze?

Eucerin Atopi Control njega
Eucerin AtopiControl proizvodi smiruju i njeguju atopičnu kožu.

Ako ste zahvaćeni atopijskim dermatitisom, savjetujte se sa svojim liječnikom. On može preporučiti:

  • steroide, poput 1%-tne kreme na bazi hidrokortizona
  • kremu ili mast sa snažnijim djelovanjem 
  • obloge ili vlažne zavoje 
  • fototerapiju (tretman ultraljubičastim zrakama kako bi se ublažila upala)
  • oralne kortikosteroide i, ponekad, antibiotike, kako bi se spriječila infekcija kože
  • antihistaminike kako bi se ublažio jaki svrbež kože

 

 

Nemedicinski proizvod poput Eucerin AtopiControl Akut kreme za njegu može se koristiti zajedno s medicinskim proizvodom za umirivanje kože tijekom akutne faze. Osim licochalcona A, Akut krema za njegu sadrži mentoksipropaniol koji hladi i antibakterijski dekandiol. Prvo nanesite topični medicinski proizvod, pustite da se apsorbira prije primjene Eucerin AtopiControl Akut kreme za njegu na područje kože gdje su izbili simptomi. Zatim nastavite s odgovarajućim Eucerin proizvodom za njegu poput Eucerin AtopiControl losiona za tijelo.

Saznajte više u članku Prepoznavanje i kontroliranje izbijanja simptoma u akutnoj fazi i kako njegovati odraslu atopičnu kožu.

 

Izvori

1 WebMD
2 Ben-Gashir MA. Relationship between quality of life and disease severity in atopic dermatitis/eczema syndrome during childhood. Curr Opin Allergy Clin Immunol. 2003 Oct; 3(5):369-73. 
3 Eucerin PiU study. Italy. May 2017
4 Handbook of Atopic Eczema. M. Kerscher & S. Williams. Springer 2006
5 Handbook of Atopic Eczema. M. Kerscher & S. Williams. Springer 2006
6 When used alongside Eucerin AtopiControl Lotion. Source: Beiersdorf research, AtopiControl PiU claim support, May 2017

 

 

 

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.

Potpuna rutina njege