Utjecaj sunca – Na kožu djece

0 min čitanja
Prikaži više

Igrati se vani, na suncu, jedan je od najvećih dječjih užitaka.
Ipak, sve smo svjesniji opasnosti sunčevih zraka, a njihov sve jači intenzitet znači da je nježnoj dječjoj koži potrebna najsigurnija dostupna zaštita. Zato, igrajte na sigurno pod suncem.

Znakovi i simptomi

Razlike između dječje i kože odraslih

animacija slojeva kože i utjecaj sunca
Stanice u rožnatom sloju dječje kože manje su zbijene nego kod odraslih.
dijete na suncu
Razina melanina u dječjoj koži manja je nego kod odraslih.

Pozitivni učinci izloženosti sunčevim zrakama opće su poznati - od mentalnog zdravlja do proizvodnje vitamina D, esencijalnog za strukturu kostiju. Bez odgovarajuće zaštite, naša je koža pod rizikom od UV zračenja, osobito dječja koža koja je osjetljivija na sunčeve zrake.

Dječja koža razlikuje se od kože odraslih u nekoliko važnih aspekata. Saznajte više o koži u različitoj dobi.

Debljina dječje kože iznosi tek 1/5 debljine kože odraslih, iako ima jednak broj slojeva. Njezin rožnati sloj, najgornji sloj epiderme koja nas aktivno štiti od okolišnih utjecaja i zadržava vlažnost, tanji je i njegove su stanice manje zbijene. Zbog toga je njezina barijera manje učinkovita, i supstance se upijaju brže i prodiru u dublje slojeve. Pročitajte više o strukturi kože.

Pigmentacija (sinteza melanina) u dječjoj koži nije u potpunosti razvijena. Melanin je supstanca koja našoj koži daje njezinu prirodnu boju ili pigmentaciju. Kada smo izloženi suncu, naše stanice proizvode više melanina kako bi nas zaštitile od opeklina - to je ono što nazivamo 'tamnjenjem'.
U dječjoj koži, melanociti (stanice koje proizvode melanin) postoje ali su manje aktivne što uzrokuje veću osjetljivost na UV zračenje.
Pročitajte više o učincima sunca na kožu tijela.

Zbog tih razloga važno je koristiti preparate koji su stvoreni posebno za potrebe dječje kože. Riječ je, ne samo o osiguravanju najvišeg stupnja zaštite, već i o podržavanju i jačanju prirodne obrane kože.

Uzroci i okidači

Glavni uzroci i okidači opeklina i oštećenja uzrokovanih suncem kod djece

Što su opekline od sunca?

Opekline su akutno oštećenje uzrokovano suncem koje nastaje zbog UV zračenja, osobito UVB zraka. One su znak da je UV zračenje oštetilo genetski materijal ili DNK stanice kože. Prekomjerno izlaganje sunčevoj svjetlosti povećava rizik od raka kože. Uobičajeni simptomi opeklina su crvena i upaljena koža, ponekad popraćena općim umorom i blagom vrtoglavicom.

Ukoliko ste zabrinuti za kožu svog djeteta, važno je zatražiti stručni savjet dermatologa ili pedijatra.

Što je UV zračenje?

žena rukom zaklanja sunce
UV zračenje prodire duboko u donje slojeve kože te može uzrokovati dugoročna oštećenja.

Sunce odašilje UV svjetlost u tri oblika, ultraljubičastu A (UVA), ultraljubičastu B (UVB) i ultraljubičastu C (UVC). UVA zrake prisutne su tijekom gotovo cijelog dana. Prodiru duboko u donje slojeve kože i igraju značajnu ulogu u dugoročnim oštećenjima poput preuranjenog starenja kože, neizravnog DNK oštećenja, PLE te oštećenja očiju i mrežnice. UVB zrake koži pružaju energiju potrebnu za proizvodnju vitamina D, ali su i odgovorne za akutna oštećenja uzrokovana suncem, poput opeklina i izravnog DNK oštećenja. UVC zrake ostaju u zemljinoj atmosferi i zato ne dopiru do kože.

Pročitajte više o utjecaju sunca na kožu.

Čimbenici koji utječu na dugotrajna oštećenja kože

Poremećaji kože i sunce

dijete s pjegicama
Sunce može pogoršati postojeće karakteristike dječje kože.

Određene situacije i uvjeti mogu dodatno pogoršati učinke sunca na kožu djece.

 • Djeca svijetle puti, s crvenom kosom ili pjegicama osjetljivija su na opekline jer njihova koža proizvodi manje melanina koji štiti od UV zračenja. Pročitajte više o tenu kože.
 • Lijekovi propisani za akne također mogu kožu učiniti osjetljivijom na sunčevu svjetlost.
 • Često se preporučuje da se djeca s izraženim madežima na koži  zaštite od sunca, jer su neki madeži potencijalno kancerogeni.

Djeca iz obitelji s poviješću raka kože izložena su većem riziku od razvitka iste bolesti.

Razumijevanje različitih razina intenziteta sunca također može pomoći u ograničavanju učinaka UV zračenja na dječjoj koži.

• Sva bi se djeca trebala kloniti sunca u razdoblju između 11 i 15 sati. Tada UVA i UVB zrake prolaze mnogo kraćim putem kroz atmosferu zemlje što ih čini značajno intenzivnijima. Čak niti kreme za sunčanje s visokim SPF faktorom ne mogu 100% filtrirati UV zrake koje izazivaju stanična oštećenja u epidermalnim slojevima kože.
• Bebe bi trebalo sklanjati s izravne sunčeve svjetlosti.
• Čak i kad je oblačno, UV razina može biti visoka, a zračenje se od oblaka reflektira na tlo.

Dermatolozi vas mogu savjetovati o zaštiti od sunca za specifične potrebe.

Rješenja

Igrajte na sigurno s djecom na suncu

Zaštita od sunca za kožu djece

Obzirom da UV oštećenja i česte opekline od sunca tijekom djetinjstva dokazano povećavaju rizik od raka kože kasnije u životu, od presudne je važnosti da je dječja koža odgovarajuće zaštićena.

žena nanosi Eucerin SUN njegu na dijete
Odgovarajuća krema za sunčanje ključna je za održavanje zdravlja dječje kože.
Zaštita koju pružaju kreme za sunčanje s mineralnim filterima najbolje odgovara djeci.

Obzirom da UV oštećenja i česte opekline od sunca tijekom djetinjstva dokazano povećavaju rizik od raka kože kasnije u životu, od presudne je važnosti da je dječja koža odgovarajuće zaštićena.

Nanošenje kreme za sunčanje od ključne je važnosti za zaštitu i zdravlje kože. Za dječju kožu vrlo je važno koristiti kremu za sunčanje posebno prilagođenu njihovim potrebama.

Općenito, kreme za sunčanje za odrasle i djecu koriste kemijske i mineralne filtere u zaštiti od UVA i UVB zraka. Oni funkcioniraju na potpuno različite načine. Kemijski filteri upijaju UV zračenje i tu energiju potom otpuštaju u obliku termalnog zračenja, koje stvara osjećaj topline. Mineralni filteri, koji su uglavnom anorganski mineralni pigmenti, reflektiraju ili raspršuju UV zračenje koje dopire do njihove površine, onemogućavajući mu da prodre u kožu.

dijete na plaži
Odaberite vodootpornu kremu za sunčanje koja odgovara aktivnom načinu života i tipu kože vašeg djeteta.

Dječja koža zahtjeva vrlo visoku SPF zaštitu s UVA i UVB filterima. Idealno, obzirom na njihov aktivan život, krema za sunčanje trebala bi biti vodootporna.

 

Osjetljiva koža može reagirati na određene sastojke pa je dobro izbjegavati bojila, mirise i paraben te potražiti kliničke dokaze za tolerantnost. Eucerin Sensitive Protect Kids Sprej za zaštitu dječje kožeod sunca SPF 50+ posebno je osmišljen za potrebe osjetljive dječje kože.

Prevencija oštećenja uzrokovanih suncem na dječjoj koži

Mnogo je načina za prevenciju oštećenja dječje kože UV zračenjem. Najbolje su opcije dakako pokrivanje i izbjegavanje izlaganja suncu, no one nisu uvijek moguće.

obitelj na plaži
Mnogo je praktičnih načina za prevenciju oštećenja kože
djeca sa sunčanim naočalama
Odgovarajuća pokrivala poput šešira, sunčanih naočala i kreme za sunčanje mogu pomoći u prevenciji oštećenja od sunca.

Ostale praktične ideje za svakodnevicu:

 • Birajte gusto tkanu odjeću koja pokriva što više kože - razmišljajte o pokrivanju vrata, ruku, prsa i nogu.
 • Koristite visoku SPF zaštitu (idealno 50+).
 • Nosite širokoobodne šešire i sunčane naočale.
 • Uvijek sa sobom imajte puno vode za piće.
 • Napravite si hlad koristeći suncobran.

Zdrava prehrana može pomoći. Nedavna istraživanja pokazala su da određena hrana pomaže u smanjivanju oštećenja na koži uzrokovanih suncem. Redovita konzumacija karotenoida (crveno, žuto i narančasto voće i povrće) tijekom duljeg razdoblja može pomoći u zaštiti od opeklina i ojačati prirodnu obranu kože. Slični rezultati postignuti su prehranom bogatom omega masnoćama (maslinovo ulje, masna riba), vitaminima C i E, bioflavonoidima te jednako malom količinom mliječnih proizvoda i crvenog mesa.

Pravilno nanošenje kreme za sunčanje

Istraživanja su pokazala da ljudi obično koriste tek 1/4 količine kreme za sunčanje koja im je ustvari potrebna. Idealna rutina je:

 • Obilno nanošenje kreme za sunčanje na dječju kožu.
 • Nanošenje prije izlaska na sunce (20 minuta prije izlaganja), kako bi kože stigla upiti kremu za sunčanje. 
 • Potpuno pokrivanje lica, uključujući ušiju i vrata. Čak i kod odraslih, koža lica je vrlo osjetljiva na sunce. Pročitajte više o posljedicama sunca na kožu lica.
 • Obraćanje posebne pozornosti na područja koja se često zaboravljaju, poput koljena, te gornjeg i donjeg dijela stopala. 
 • Dodavanje još jednog sloja nakon 30 minuta, kako biste osigurali potpunu prekrivenost i zaštitu. 
 • Ponovno nanošenje svaka 2 sata, osobito nakon plivanja, znojenja ili sušenja ručnikom. 

Tretiranje dječje kože nakon izlaganja suncu

osoba pije vodu
Ispijanje vode nakon prekomjernog izlaganja sunčevim zrakama može ubrzati proces zacjeljivanja.

Prevencija je najbolji lijek kada je u pitanju smanjenje posljedica izlaganja suncu. Međutim, nakon predugog izlaganja kože suncu, možete poduzeti određene mjere:

Unos tekućine: pijte puno vode čime rehidrirate kožu.

Koristite preparat za sunčanje koji podupire oporavak suncem oštećene kože: aktivni sastojak gliciretinična kiselina dokazano podržava prirodne procese popravka DNK u koži oštećenoj UV zrakama. U svim preparatima Eucerin njege za zaštitu od sunca za djecu nalazi se u kombinaciji s prirodnim antioksidansom likokalkonom A koji sprječava pojavu slobodnih radikala.

Pažnja

U slučajevima teških opeklina od sunca, osobito kod beba i djece, odmah se savjetujete s farmaceutom ili liječnikom.

Povezani članci

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.