Utjecaj sunca na kožu tijela – Prevencija i zaštita od štetnih UV zraka

8 min čitanja
Prikaži više

U svakodnevnom životu, svoje tijelo štitimo od sunca pokrivajući ga odjećom. Jedino vrijeme kada uopće razmišljamo o zaštiti od sunca jest godišnji odmor, kada su naša tijela dugotrajno u potpunosti izložena suncu. Međutim, važno je zaštititi kožu tijela prilikom svakog izlaganja UV zrakama, bez obzira na to radi li se o sunčanom danu koji provodite na otvorenom ili, primjerice, nosite majicu kratkih rukava, kratke hlače ili suknju.

Znakovi i simptomi

Kako prepoznati oštećenje od sunca i zaštititi kožu tijela

Koža tijela razlikuje se od kože lica u nekoliko aspekata:

animacija slojeva kože i utjecaja sunca
Koža tijela deblja je od kože lica, njezine stanice su veće i ne gubi vodu tolikom brzinom.
žena u kupaćem kostimu
Koža tijela zahtijeva drugu vrstu zaštite od sunca u odnosu na kožu lica.

 • Slabija izravna izloženost okolišu znači da koža tijela ima nižu stopu stanične razmjene od kože lica. Stoga je prirodni piling kože tijela slabiji, a koža je stoga deblja i sklonija perutanju.
 • Gornji sloj kože lica sastoji se od manjih stanica od onih na drugim dijelovima tijela. Manje stanice znače i slabiju barijeru tako da je gubitak vode na koži lica veći nego na koži tijela.
 • Debljina epiderme na licu iznosi otprilike 0,12 mm dok je debljina epiderme na koži tijela otprilike 0,60 mm. Debljina može dovesti do gomilanja mrtvih stanica kože i razmnožavanja bakterija.

Potrebe kože lica i tijela razlikuju se kada je riječ o zaštiti od sunca. Zaštita lica namijenjena je posebnim potrebama tanje, izloženije kože. Također može sadržavati tonirane nijanse koje pružaju ujednačen ten.

Više informacija o zaštiti kože lica pročitajte u članku Utjecaj sunca na lice.
Nadalje, dodatne informacije o dijelovima i strukturi kože pročitajte u članku Struktura kože.

Pravilna zaštita kože tijela od sunca može spriječiti brojna kožna stanja:

žena nanosi Eucerin SUN njegu na prsa
Izloženost suncu vrata i dekoltea vrlo je slična izloženosti lica.
žena s pjegicama po ramenima
Ramena su često izložena suncu u ljetnim mjesecima.

Opekline
UVB zrake izazivaju akutna UV oštećenja: opekline. One prodiru u nešto manje duboke slojeve kože, ali su glavni uzrok izravnog oštećenja DNK. Nezaštićena koža može pocrvenjeti, osuti se plikovima i postati izrazito bolna. To je osobito opasno za djecu i adolescente, jer povećava rizik od razvoja epitelnog raka kože i malignih melanoma kasnije u životu. Pročitajte više u članku Zaštita djece od opeklina izazvanih suncem.

Prijevremeno starenje kože
Duboke bore i neelastično kožno tkivo jedna je od negativnih posljedica izlaganja suncu. Saznajte više o prijevremenom starenju kože.

Hiperpigmentacija i tamne mrlje  
Pretjerano izlaganje suncu glavni je uzrok hiperpigmentacije - bezopasnog, ali neugodnog stanja kože koje dovodi do pojave tamnih mrlja na koži.

Polimorfna erupcija svjetlosti (PLE)  
Na koži tijela koja je obično pokrivena može doći do reakcije nakon izlaganja suncu; primjerice, u proljeće ili na odmoru, ovo stanje odlikuje svrbež, osip i žarenje. Više informacija pročitajte u članku polimorfna erupcija svjetlosti (PLE).

Acne aestivalis (također poznate i kao Mallorca akne)  
Za razliku od acne vulgaris, ovaj osip javlja se u obliku crvenih, upaljenih lezija te nije uzrokovan hormonalnim promjenama i bakterijama, već reakcijom kože na toplinu sunčevih zraka i određene sastojke u preparatima za njegu kože i kremama za sunčanje. Acne aestivalis vrlo su slične pojavi PLE i ponekad ih je vrlo teško razlikovati.

Atopijski dermatitis i psorijaza
Zaštita od sunca također je važna za oboljele od atopijskog dermatitisa i psorijaze jer je njihova koža već isušena. Topikalni lijekovi mogu oboljelu kožu učiniti još osjetljivijom na opekline od sunca. Saznajte više o ovim stanjima i načinima zaštite i njege u člancima Atopijski dermatitis i Psorijaza.
UVB zrake mogu oštetiti DNK, što je posebno opasno za djecu i mlade.

Koža dijabetičara
Koža dijabetičara slabije veže vodu od kože zdrave osobe. Nedostatak vlage često uzrokuje intenzivan svrbež, koji se može proširiti na cijelo tijelo. Sunčeva svjetlost dodatno isušuje kožu i čini je još osjetljivijom na infekcije. Smanjena percepcija bolova kod dijabetičara također povećava rizik od opeklina.

Rak kože
Postoje četiri tipa raka ili pretkancerogenih stanja povezanih s UV zrakama. Aktinična keratoza manifestira se kao mala, hrapava površinska lezija na koži koja je dugo bila izložena suncu. Neki slučajevi aktinične keratoze mogu se razviti u neku vrstu raka kože. Bazocelularni karcinom najčešći je oblik raka kože. Manifestira se kao otvorene rane, crvene mrlje, ružičaste izrasline, sjajna ispupčenja ili ožiljci. Planocelularni karcinom pojavljuje se kao crvena, ljuskava mrlja koja ne nestaje i kod koje, ako dođe do tolikoga pogoršanja, može doći i do krvarenja. To je drugi najčešći rak kože kod bijelaca. Na kraju, najozbiljniji oblik raka kože je melanom. Većina melanoma crne su ili smeđe boje, ali također mogu biti i boje kože, ružičaste, crvene, ljubičaste, plave ili bijele boje.

Ako imate bilo kakvih pitanja vezano za svoju kožu, važno je obratiti se liječniku ili dermatologu i dobiti savjet stručnjaka.

Uzroci i okidači

Što učiniti kako bi se smanjio rizik oštećenja kože od sunca

Najbolji način da se izbjegne javljanje kožnih bolesti povezanih s izlaganjem suncu jest izbjegavati sunčevo zračenje. Kako to nije uvijek moguće ili poželjno, sljedeća najvažnija stvar jest zaštita od sunca. Važno je shvatiti da štetne zrake dopiru do kože i za oblačnih dana, u hladu i u vodi pa je oprez potreban i u satima koje ne provodimo na sunčanju.

Iako sunce ima mnogo pozitivnih strana - utječe na dobro raspoloženje, na proizvodnju vitamina D, bolju cirkulaciju i povećanje proizvodnje melanina, štetne učinke UVA zraka (oštećenje očiju, imunosupresija, prijevremeno starenje kože, genetske mutacije (melanom), alergija na sunce i netolerancija na sunce) i UVB zraka (oštećenje očiju, tamnjenje, opekline i genetske mutacije te nemelanomska kancerogena stanja kože) potrebno je izbjegavati kako bi se spriječilo oštećenje kože.

Negativni učinci UVA i UVB zraka mogu se smanjiti:

žena s šeširom
Pravilna pokrivenost tijekom izlaganja suncu može smanjiti rizik od oštećenja od sunca.

 • Izbjegavanjem izravnog izlaganja suncu, posebice dugotrajnog izlaganja između 11-15 sati.
 • Obilnim i višekratnim korištenjem preparata za zaštitu od sunca.
 • Čuvanjem djece podalje od izravnog izlaganja suncu.
 • Informiranjem o pojedinim tipovima kože i što oni podrazumijevaju.
 • Prekrivanjem adekvatnom odjećom ili kapom.
 • Saznanjima o utjecaju svakog lijeka na podnošenje sunca.

Čimbenici koji na to utječu

Koji čimbenici povećavaju rizik od oštećenja od sunca

Postoje osobe koje su sklonije oštećenjima kože i kožnim bolestima povezanim sa suncem od drugih. Razlog tome mogu biti brojni čimbenici, među kojima su:

osoba pije tabletu
Neki lijekovi, uključujući kontracepciju, mogu povećati osjetljivost na sunčeve zrake.
osoba s kožom koja stari
Hormoni, genetika i dob također mogu utjecati na osjetljivost na sunčevu svjetlost.

 • Hormonalni utjecaji
  Posebna vrsta hiperpigmentacije poznata pod nazivom melazma ili chloasma, najčešće se javlja kod žena i smatra se da nastaje kada ženski spolni hormoni potiču hiperprodukciju melanina nakon izlaganja kože suncu.
 • Genetika
  Ako su jedan ili oba roditelja imala rak kože, kod njihove djece raste mogućnost rizika obolijevanja od iste bolesti. 
 • Dob
  Rizik obolijevanja od raka raste s godinama. Melanom - koji se može pojaviti bilo gdje na tijelu - najčešće se javlja u dobnoj skupini od 55-64 godine.
 • Lijekovi
  Neki lijekovi, uključujući određene kontracepcijske pilule i antibiotike, mogu povećati faktor osjetljivosti kože i podložnost poremećajima pigmentacije. 
 • Post-dermatološki tretmani 
  Kemijski pilinzi i laserski tretmani mogu izazvati crvenilo kože i učiniti je vrlo osjetljivom na sunce.

osoba svjetlije puti i narančaste kose
Svijetlija koža osjetljivija je na suncčevo zračenje od ostalih tipova kože.

 • Boja kože
  Osobe s crvenkastom ili svijetlom kosom, vrlo blijedom kožom i pjegicama najprije će izgorjeti na suncu, a kod njih je ujedno i najmanja vjerojatnost tamnjenja kože. 
 • Postojeće bolesti
  Osobe koje pate od psorijaze ili atopijskog dermatitisa obično imaju suhu, osjetljivu kožu te im je stoga potrebna posebna zaštita od sunca.
 • Acne aestivalis  
  Ova reakcija kože uglavnom pogađa žene mlađe do srednje dobi (25-40).

Kako biste saznali imate li sklonost prema određenim kožnim bolestima koje nastaju kao posljedica izlaganja sunčevu zračenju, razgovarajte sa svojim liječnikom ili dermatologom.

Rješenja

Izuzetno je važno spriječiti i zaštiti kožu od oštećenja od sunca, jer ako je nastalo ozbiljno oštećenje, koža se ne može sama obnoviti i oštećenje postaje nepovratno.

Kreme i losioni za prevenciju i zaštitu

Za zaštitu kože tijela od štetnog djelovanja UV zračenja:

 • Koristite odgovarajući faktor zaštite od sunca.
 • Koristite odgovarajuću količinu kreme za sunčanje.
 • Nanesite i ponavljajte nanošenje kreme za sunčanje svakih nekoliko sati kako biste ostali zaštićeni, posebno ako ste plivali, znojili se ili se brisali ručnikom.

Eucerin njega za zaštitu kože tijela od sunca sadržava jedinstvenu kombinaciju UV filtera i biološku zaštitu likokalkona A. Iznimno učinkovit i fotostabilan sustav filtera s Tinosorbom S pouzdano štiti  od opeklina, dok likokalkon A osigurava antioksidativni učinak u zaštiti stanica kože od suncem izazvanih oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

 

Zaštita od sunca osmišljena je kako bi se zadovoljile potrebe različitih tipova kože tijela:

žena nanosi Eucerin SUN njegu
Ključno je odabrati pravu zaštitu od sunca prema tipu kože.
žena nanosi Eucerin SUN njegu
Neki tipovi kože, primjerice dječja koža i koža sklona alergijama zahtijevaju posebnu pažnju.

Za normalnu kožu, Eucerin Sensitive Protect ekstra lagani losion za zaštitu od sunca SPF50+ dostupan je u formatu SPF 30 i SPF 50 i lako se upija. Također je dostupan u obliku Eucerin Oil Control Transparentnog spreja za zaštitu od sunca sa SPF 30 i SPF 50+. 

Za atopičnu kožu isprobajte Eucerin Sensitive Protect ekstra lagani losion za zaštitu od sunca SPF50+ koji je klinički dokazano djelotvoran kod pacijenata s ovim kožnim oboljenjem. 

Za osjetljivu, masnu i kožu sklonu aknama Eucerin Sensitive Protect Dry Touch sprej SPF 50 te SPF 30 pružaju iznimno laganu zaštitu s opsežnim UVA/UVB sustavom filtara i biološkom staničnom zaštitom.

Za mješovitu kožu isprobajte Eucerin Oil Control Transparent sprej za zaštitu od sunca SPF50+ koji nudi klinički testiranu, posebno laganu zaštitu, a dostupan je u formatima SPF 30 i SPF 50.

Za kožu sklonu alergijama, tu je Eucerin Sun-Allergy Protect gel krema SPF50+  dostupna sa SPF 25 i SPF 50+ faktorima zaštite. Ne sadržava mirise ni emulgatore kako bi se smanjio rizik od netolerancije te je dokazano djelotvoran kod osoba koje pate od alergija na sunce poput PLE i stanja kao što su acne aestivalis. Koristite u kombinaciji s Eucerin Sensitive Relief gel-krema za njegu kože nakon sunčanja.

Druge mogućnosti

obitelj na plaži
Pokrivanje kože odgovarajućom odjećom također pomaže u sprječavanju oštećenja od sunca.
žena jede jabuku
Prehrana bogata karotenoidima i omega masnim kiselinama jača prirodnu obranu kože.

Osim dermatoloških krema i losiona, postoji još načina za sprječavanje štetnih posljedica UV zračenja na koži:

 • Nosite odjeću za pokrivanje osjetljive kože, uključujući i majice dugih rukava i duge hlače.
 • Nosite šešir širokog oboda.
 • Uzmite suncobran ili šator za zaštitu od sunca tijekom boravka na otvorenom. Sadržavaju UV zaštitne filtere i reflektirajuće materijale kako bi se smanjilo djelovanje UVA i UVB zraka. 
 • Konzumirajte hranu koja bogatu karotenoidima (crveno, žuto i narančasto voće i povrće). Dokazano jača koži srodnu prirodnu obranu, ako ih se unosi tijekom dugog vremenskog razdoblja. Također, dokazano je da prehrana bogata omega masnim kiselinama (maslinovo ulje, riblje ulje), s malom količinom crvenog mesa i mliječnih proizvoda i velikim količinama vitamina C i E i flavonoida može imati sličan učinak.

Ako vas brine oštećenje kože izazvano suncem, svakako se savjetujte sa svojim liječnikom ili dermatologom.

Povezani članci

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.