Laserska terapija – Kako brinuti o koži nakon tretmana?

0 min čitanja
Prikaži više

Dermatolozi često preporučuju terapiju laserom radi smanjenja znakova starenja ili tretiranja stanja kože kao što su hiperpigmentacija i ožiljci od akni. Ovaj članak objašnjava kako djeluje laserska terapija i različite tipove laserskih tretmana. Otkrijte koje su moguće alternative te kako najbolje njegovati kožu i potpomoći regeneraciji nakon laserskog tretmana. 

Što je laserska terapija?

Riječ LASER je skraćenica od odašiljanje svjetla koje je pojačano i stimulirano u lasersku zraku. Opisuje način na koji laser djeluje: svjetlosne zrake se umjetno generiraju, kontroliraju i koriste za prodiranje ljudskog tkiva kako bi se ispravili brojni medicinski i kozmetički problemi.

Jednostavno rečeno, problematična područja kože su  tretirana visokom energetskom svjetlošću. Svjetlo se pretvara u toplinu i radi na ciljanom području. Najblaži tretmani djeluju samo na epidermu kože (površinski sloj), dok intenzivniji tretmani mogu prodrijeti do najdubljih slojeva kože.

Laserska terapija nudi precizniji tretman od kemijskog pilinga i koristi se za smanjenje ili uklanjanje:

Koje su različite vrste laserskih tretmana?

Mnogo je različitih vrsta lasera koji se koriste u kozmetičke svrhe ali svi spadaju u dvije glavne kategorije: ablativni i neablativni laser:

Ablativni laser

Ablacija je medicinski izraz koji se koristi za opisivanje uklanjanja materijala s površine koristeći erozivni proces. Ablativnim laserskim tretmanom uklanja se gornji sloj kože pa je potrebno nekoliko tjedana za obnavljanje kože.

Ablativni laseri najčešće se koriste za smanjenje ožiljaka. Također se koriste za tretiranje bora jer potiču proizvodnju kolagena. Postoje dvije različite vrste ablativnog lasera: COi erbium laseri.

Neablativni laseri

Terapija laserom učinkovita je za uklanjanje hiperpigmentacijskih problema kao što su staračke pjege.

Neablativni laseri ostavljaju površinu kože netaknutom tako da, iako nakon tretmana može doći do crvenila, koža se brzo oporavlja. Budući da djeluju ispod površine kože, posebno su učinkoviti u uklanjanju napuklih vena, smanjenju pigmentacijskih problema, tretiranju sitnih linija i bora te uklanjanju neželjenih dlačica i tetovaža. Postoji nekoliko različitih vrsta neablativnih lasera, no najčešći su  DPL, Yag i Alexandrite laser.

Dermatolozi također koriste i druge nelaserske tretmane na bazi svjetla, kao što je intenzivno pulsno svjetlo (IPL).

Kada trebam razmišljati o upotrebi laserskog tretmana na svojoj koži?

laserska terapija
Dermatolog pregledava kožu kako bi odredio odgovarajući tretman.

Ako ste posebno zabrinuti zbog hiperpigmentacije, rosacee, ožiljaka od akni ili bilo kojeg drugog stanja kože, s dermatologom biste trebali raspravljati o mogućnostima liječenja. Preporučit će vam najprikladniji tretman za vašu kožu. Postoje neki djelotvorni proizvodi za njegu kože koje biste mogli isprobati prije odlaska na laser zbog rosacee ili hiperpigmentacije:

 

Ako se ipak odlučite za laserski tretman, imajte na umu da je najučinkovitiji na svijetloj koži. Laserska terapija također može imati nuspojave i može uzrokovati postupalnu hiperpigmentaciju.

Kako njegovati kožu nakon tretmana laserom?

Eucerin Aquaphor obnavljajuća njega pruža koži potrebnu prvu pomoć.
Eucerin Aquaphor obnavljajuća njega ubrzava regeneraciju kože.

Lasersku terapiju uvijek trebaju provoditi kvalificirani i iskusni stručnjak te se pažljivo moraju pratiti njegove upute prije i poslije tretmana.

Kada se tkivo kože reformira (proces poznat kao re-epitelializacija), održavanje kože hidratiziranom pomaže bržoj regeneraciji. Eucerin Aquaphor obnavljajuća njega pruža koži potrebnu prvu pomoć. Stvara polupropusnu zaštitnu barijeru nad kožom koja podupire prirodni prijenos vodene pare i kisika u kožu. Formula sadrži glicerin - učinkovit sastojak za vlaženje koji privlači vodu i pomaže zadržati ju u koži. Glicerin djeluje uz pantenol koji pomaže ubrzati regeneraciju i obnavljanje,također hidratizirajuću kožu. Eucerin Aquaphor obnavljajuća njega klinički i dermatološki dokazano obnavlja vrlo suhu, ispucalu ili nadraženu kožu. Ne smije se primjenjivati na otvorenim, vlažnim i površinskih ozljedama iz kojih krvari.

Koža tretirana laserom često je izrazito osjetljiva na sunčevu svjetlost, stoga je važno nositi visok faktor zaštite od sunca nakon tretmana, čak i tijekom oblačnih dana. Eucerin SUN linija njege sadrži proizvode za zaštitu lica od sunca s visokim i vrlo visokim SPF (30, 50 i 50+) faktorom za zaštitu kože nakon laserske terapije.

Ako ste laserskom terapijom liječili rosaceu ili hiperpigmentaciju, preporučujemo, nakon što se koža potpuno oporavi, nježnu, ali učinkovitu dnevnu rutinu proizvodima koji će poduprijeti vaše posebne potrebe kože i produljiti učinkovitost liječenja. Isprobajte Eucerin AntiREDNESS liniju njege za kožu sklonu rosacei i Eucerin Anti-Pigment njegu  za kožu sklonu hiperpigmentaciji. Također preporučujemo svakodnevno korištenje zaštite od sunca kako biste spriječili ponovno pojavljivanje simptoma.

Povezani članci

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.

Potpuna rutina njege