Briga o suhoj koži beba

Briga o bebinoj koži Kako brinuti o jako suhim dijelovima na bebinoj koži?

Koža beba je osjetljiva i sklonija isušivanju. Izrazito suhi i nadraženi dijelovi kože su česti, osobito u pelenskom predjelu i obrazima. Nježna i učinkovita njega proizvodima koji su klinički i dermatološki dokazano nježni prema suhoj bebinoj koži pomoći će u obnovi i ostaviti kožu nježnom i zaglađenom. 

Što utječe na isušivanje bebine kože?

Koža naporno radi kako bi zaštitila tijelo: zadržala vanjske iritanse i održala prirodnu razinu hidratacije. Koža beba je tanja od kože odraslih što ju čini osjetljivijom te njena prirodna zaštitna barijera još nije razvijena u potpunosti. Osjetljivija koža, sklonija iritacijama lakše gubi vlažnost i postaje suha.

Koža beba posebno je osjetljiva na promjenu vanjske temperature koja može dodatno pogoršati suhoću, uzrokujući brzu promjenu sa suhe na vrlo suhu kožu. 
Više možete pročitati u članku Razumijevanju kože u različitim dobnim skupinama i Koža djece i beba.

Kada suhoću prati intenzivna svrbež, vaša beba možda ima atopijski dermatitis. Poznat i kao ekcem, to je najčešća bolest kože kod djece. Pročitajte više u članku Atopijski dermatitisa kod djece i beba.

Suhi i nadraženi dijelovi kože najčešće se kod beba pojavljuju na donjem dijelu tijela i poznati su pod nazivom "pelenski osip". Pelenski osip nije povezan s atopijskim dermatitisom (područje je previše vlažno za razvoj ekcema) i može imati nekoliko različitih uzroka:

 • Pelena trlja kožu bebe
 • Gljivična ili bakterijska infekcija: dječja koža reagira na sadržaj pelene
 • Dječja koža reagira na materijal od kojeg je napravljena pelene, sastojke maramica ili sredstva za čišćenje
Suha koža bebe na licu
Bebina koža još je u razvoju, lakše gubi vlažnost i sklonija je suhoći.
Sprječavanje pelinskog osipa: njega bebine kože
Pelene mogu trljati bebinu kožu te tako uzrokovati suhoću i iritacije.

Mnoge bebe suočavaju se sa seboreičnim ekcemom (medicinski izraz je seboreični dermatitis) u prvih nekoliko tjedana nakon rođenja. Može se prepoznati po ljuskavim mrljama na glavi ili obrvama, koje su češće masne nego suhe.

Kako brinuto o suhoj i osjetljivoj koži beba?

Blaga dnevna njega koja podupire bebinu prirodnu barijeru kože najbolji je način ublažavanja suhe kože i sprječavanja daljnje suhoće. Odaberite proizvode koji su klinički i dermatološki dokazano prikladni za nježnu kožu dojenčadi:

 

 • Nježno čišćenje: Vrijeme za kupanje važno je za povezivanje bebe i roditelja. Koristite mlaku vodu (prevruća ili prehladna voda može uzrokovati daljnji gubitak vlage),
   ograničiti vrijeme kupanja i odabrati blago sredstvo za čišćenje bez sapuna kao što je Eucerin AtopiControl kupka i ulje za tuširanje.
 • Hidratantna njega: Važno je hidratizirati tijelo vašeg djeteta odmah nakon čišćenja kako bi se spriječilo daljnje isparavanje vode iz kože. Možda ćete primijeti kako  hidratanta njega jednom unutar dana nije povoljna, osobito kod suhih i nadraženih područja kože, kao što su obrazi vašeg djeteta ili pelensko područje, kojima je 
  potrebna češća njega. Eucerin Aquaphor obnavljajuća njega pružit će potrebnu hidrataciju suhoj koži bebe te se može nanositi po potrebi.
 • Superiorna zaštita: Držite bebu izvan dohvata sunca. Ako je neizravna izloženost suncu neizbježna, a beba je starija od tri mjeseca, nanesite prikladnu zaštitu 
  od sunca
   iz Eucerin Kids linije njege kako biste zaštitili osjetljivu kožu od štetnih zraka i daljnje suhoće.

 

Suha koža beba: nježno čišćenje
Birajte blago sredstvo za čišćenje bez sapuna koje je nježno prema bebinoj koži.
Briga o koži beba: mast za bebe
Redovna hidratacija pomoći će u njezi osjetljive bebine kože.

Ima li vaše dijete atopijski dermatitis saznajte više u članku Atopijski dermatitis kod beba i djece.

Kako umiriti i omekšati suhe dijelove na bebinoj koži?

Područja vrlo suhe kože uobičajena su kod beba osobito na obrazima i pelenskom području gdje se često pojavljuje pelenski osipa jer dijelovi pelene dodiruju kožu stvarajući suhoću i iritaciju.

Učinkovita njega za suhu bebinu kožu

Eucerin Aquaphor posebno je formuliran kako bi bebinoj suhoj i nadraženoj koži pružio odgovarajuću njegu. Sa samo nekoliko sastojaka, bez mirise i konzervansa idealan je za osjetljivu mladu kožu. Stvara nježnu polupropusnu zaštitnu barijeru na koži koja podupire prirodni prijenos vodene pare i kisika. Formula sadrži glicerin - učinkovit hidratantni sastojak koji privlači vodu i pomaže ju zadržati u koži. Glicerin djeluje uz pantenol koji pomaže ubrzati regeneraciju i obnovu uz istodobnu hidrataciju kože. Formula klinički i dermatološki dokazano obnavlja vrlo suhu, ispucalu i nadraženu kožu. Brine za krhku bebinu kožu ostavljajući je mekom i glatkom.

Jednostavna primjena

Eucerin Aquaphor obnavljajuća njega dostupna je u različitim formatima i veličinama što ju čini jednostavnom za primjenu u svakom trenutku.

Umirujuća, prozirna mast lako se nanosi na problematična područja bez jednostavnog uklanjanja. Otkrit ćete kako vam je potrebna puno manja količina nego što ste mislili. Količina proizvoda na vrhu prsta može biti dovoljno za prekrivanje suhe kože lica i vrata vašeg djeteta. Možete ga iznova nanositi po potrebi. Ne smije se primjenjivati na otvorenim, vlažnim ili površinskim ozljedama koje krvare.

 

Briga o bebinoj koži s Eucerinom
Eucerin Aquaphor obnavljajuća njega jednostavno se nanosi na bebinu kožu.
Aquaphor njega za bebe
Eucerin Aquaphor obnavljajuća njega umiruje, zaglađuje bebinu kožu i ubrzava regeneraciju.

Newsletter

Za primanje najnovijih Eucerin vijesti, molimo da ispunite sljedeća polja za pretplatu na naš newsletter.

 

Kožne indikacije