Djevojka s tamnim mrljama na licu akni.

Smanjite mrlje od akni I DermoPure

0 min čitanja
Prikaži više

Iako se čini nepravedno, mnogim osobama nakon uspješnog liječenja nepravilnosti na koži ostaju znakovi akni. Jedan od tih znakova su hiperpigmentacijske mrlje koje nastaju na mjestu prištića i mogu biti vrlo uznemirujuće za osobu koja se bori s njima. Kako biste saznali više informacija kako smanjiti ili ukloniti ožilje uzrokovane aknama, pročitajte članak "Akne i ožiljci".

Što uzrokuje mrlje od prištića?

Smeđe ili crvene mrlje na koži koje nastaju nakon liječenja akni uzrokovane su pigmentacijom i poznatije su pod nazivom post-upalna hiperpigmentacija zato što nastaju nakon što se upala već smirila.

Sunčeva svjetlost potiče proizvodnju melanina, koji je odgovoran za pigmentaciju naše kože. Koža proizvodi melanin kako bi se zaštitila od sunca i upravo je melanin odgovoran za zdravi sjaj kože.                                                                                                                                     

Kad je naša koža oštećena, što se događa u slučaju prištića ili akni, velike količine melanina se akumuliraju u tom području kože. Suvišan melanin ostaje nakon liječenja nepravilnosti i ostavlja pigmentacijsku mrlju na koži.                                                                                                                   

Ljudi tamnije puti češće pate od hiperpigmentacije od onih svjetlije puti jer je tamnija koža više pigmentirana.

Kako mogu smanjiti ili ukloniti mrlje od prištića?

Na sreću ima mnogo proizvoda i tretmana koji mogu smanjiti vidljivost pigmentacijskih mrlja ili ih čak u potpunosti ukloniti. 

Djevojka razmazuje masku po licu.

Ako vam mrlje od akni smetaju, konzultirajte liječnika kako biste dobili savjet o najboljem tretmanu za vašu kožu.

Sljedeći se tretmani najčešće koriste:

Kreme koje posvijetljuju

Djevojka nanosi Anti-Pigment korektor protiv hiperpigmentacije.

Nakon što su simptomi akni nestali, na kožu možete nanositi kreme koje su specijalno formulirane kako bi posvijetlile mrlje uzrokovane aknama. Provjerite jesu li preparati koje nanosite nekomedogeni kako ne bi uzrokovali ponovnu pojavu akni.                         

Ključni sastojci, kao što je B-rezorcinol, jedan od ključnih sastojaka Eucerin EVENBRIGHTER linije njege. Djeluje tako da inhibira tirozinaze, enzime koji stvaraju melanin.  Eucerin EVEN BRIGHTER koncentrat klinički i dermatološki dokazano smanjuje tamne mrlje i pruža vidljivo sjajniju kožu.

Pilinzi kože

Djevojci nanose piling na lice.

Tretmani pilingom

Inovativna Eucerin DERMOPURE obnavljajuća krema posebno je formulirana kako bi smanjila pojavu prištića, papula i postula te izblijedila mrlje uzrokovane aknama. S 10% hidroksi kompleksom, sadrži visoko efikasnu kombinaciju sredstva za piling: glikolnu kiselinu, salicilnu kiselinu i polihidroksilnu kiselinu koje pomažu obnoviti površinu kože.    

Kemijski pilinzi

Kemijski pilinzi koriste kiseline kao što su salicilna kiselina i triklorooctena kiselina (TCA) u različitim koncentracijama kako bi uklonili najdalji sloj kože, uklanjajući istovremeno melanosite i pigmentacijske mrlje. Nakon obnove kože, pigmentacijeske mrlje se uglavnom ne pojavljuju ponovo.                                                                                               

Pilinzi s voćnim kiselinama koriste koncentrirane voćne kiseline i nisu prikladni za osobe s rozacejom, proširenim kapilarama i venama jer mogu pogoršati simtome.                                                                                                         

Koža može biti jako osjetljiva nakon kemijskog ili pilinga voćnim kiselinama i zato je važno izbjegavati direktno sunčevo svijetlo i solarij te nanositi preparate za zaštitu od sunca kao što su Eucerin Oli Control Dry Touch SPF30 i SPF50+.

Tretmani laserom ili svijetlom

Djevojka je na tretmanu laserom.

Pigmentacijske mrlje uzrokovane aknama se mogu tretirati i laserom ili svjetlosnom terapijom. U terapiji se koriste različite jačine, valne duljine i titranje svjetlosnih valova kako bi se zagrijale i uništile pigmentirane stanice (medicinski izraz je fototermoliza). Tijelo razgrađuje ostatke i pigmentacijske mrlje blijede. Nedostatak ovakve vrste tretmana su blaga oštećenja koja laser može izazvati. U težim slučajevima dolazi do upale koja prelazi u postupalnu hiperpigmentaciju i postiže se upravo suprotan rezultat od željenog.

Potpuna rutina njege