Kako brinuti o opeklinama

Manje opekline Kako mogu brinuti o svojoj koži?

Opekline su jedna od najčešćih vrsta ozljeda u kućanstva. Najbolji način skrbi za kožu je, naravno, prevencija opeklina. Kad se pojave, ozbiljne opekline trebaju hitnu medicinsku njegu, ali manje, površinske opekline na odrasloj koži obično se mogu zbrinuti kod kuće. Ovaj članak objašnjava razliku između manjih, površinskih  i ozbiljnijih opeklina te savjete za zbrinjavanje manjih opeklina kod kuće.

Što je opeklina?

Opeklina je ozljeda uzrokovana izlaganjem toplini, plamenu, trenju ili sunčevim zrakama. Uobičajeni uzroci opeklina kože uključuju:

 • Opekline od zračenja: najčešće zbog prekomjerne izloženosti suncu.
 • Opekline od topline: opekline od vrućih predmeta ili tekućina (kao što su kipuće tekućine) ili vatra (uključujući plamen od šibica i upaljača).
 • Opekline izazvane trenjem: izazvane kontaktom s tvrdom površinom, tepihom ili užetom.
 • Električne opekline: nastaju od električnih izvora.
 • Kemijske opekline: nastaju od kućanskih ili industrijskih proizvoda.
Opekline na koži: opekline od sunca na leđima
Prekomjerno izlaganje suncu može uzrokovati opekline.

Koje su različite vrste opeklina?

Opekline se razlikuju po ozbiljnosti te su klasificirane ovisno o težini ozljede koju ostavljaju na koži i postotku kože koji je zahvaćen:

 • Opekline prvog stupnja: poznate i kao "površinske opekline", najmanje teška vrsta opeklina i utječu samo na epidermalni (prvi) sloj kože. Koža ostaje netaknuta, ali crvena, natečena i bolna.
 • Opekline drugog stupnja: oštećenja kože protežu se preko vanjskog sloja kože do dermisa. Koža je prekrivena mjehurićima, crvena i bolna.
 • Opekline trećeg stupnja: najteža vrsta opeklina poznata i kao "opekline s punom debljinom" jer oštećuju tkivo, a ponekad i kosti ispod površine kože. Obično koža izgleda smeđe /crno i suho, vrlo često koža nije bolna zbog oštećenja živaca.
Opekline i oticanje kože
Opekline I. stupnja mogu biti bolne. Koža je crvena, može biti natečena ali ostaje neoštećena.

Njega manjih, površinskih opeklina prvog stupnja

Prvi korak u zbrinjavanju opeklina prvog stupnja je namakanje zahvaćenog područja u hladnoj vodi 5 minuta ili duže.

Nakon toga možete procijeniti štetu na koži:

- Ako je vaša koža crvena i nadražena, možete nanijeti zaštitnu mast kao što je Eucerin Aquaphor. Pružit će koži prvu pomoć koja joj je potrebna i pomoći ubrzati regeneraciju. Aquaphor dolazi u različitim formatima i veličinama za jednostavnu primjenu u svakom trenutku. Količina proizvoda na vrhu prsta obično je više nego dovoljna za njegu manjeg područja kože.

- U slučaju blage opekline od sunca nanesite umirujući proizvod što je Eucerin After Sun krema-gel na zahvaćeno područje.

Što nanijeti na opeklinu: mast za opekline
Njega opeklina ovisi o ozbiljnosti i stupnju .
Prva pomoć za opekline: umirite kožu hladnom vodom
Hladna voda pomaže smiriti opeklinu i smanjiti upalu.

Njega opeklina: što učiniti kada je koža opečena?

Preporučeni tretman za opekline ovisi o vrsti i težini opekline:

 • Opekline prvog stupnja: mogu se liječiti kod kuće. Ukoliko je opeklina veća od 8 cm ili se nalazi na licu potrebno je posjetiti liječnika. 
 • Opekline drugog stupnja: mogu zahtijevati njegu antibiotskom masti i češće prematanje. Preporučljivo je posavjetovati se s  liječnikom ako pokrivaju veliko područje ili su na licu. 
 • Opekline trećeg stupnja, kemijske i električne opekline: zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć, potrebno je nazvati lokalnu hitnu službe ili se obratiti liječniku ovisno o ozbiljnosti ozljede.

 


Što nanijeti na opeklinu: mast za opekline
Njega opeklina ovisi o ozbiljnosti i stupnju.

Kako brinuti o koži s opeklinama prvog stupnja?

Nakon pružanja prve pomoći, koža koja je pogođena manjim opeklinama prvog stupnja sama će se obnoviti tijekom tjedana. Pružite nadraženoj koži potrebnu hidrataciju s odgovarajućim proizvodom, kao što je Eucerin Aquaphor obnavljajuća njega koja će ubrzati regeneraciju kože.

Aquaphor stvara zaštitnu barijeru nad kožom koja je polupropusna i tako podupire prirodni prijenos vodene pare i kisika u kožu. Glicerin u formuli učinkovit je hidratant koji privlači vodu i pomaže da se zadrži u koži. Djeluje uz pantenol koji pomaže ubrzati regeneraciju i obnavljanje, a istovremeno hidratizira kožu. Aquaphor klinički i dermatološki dokazana obnavlja nadraženu kožu.

Što nanijeti na opekline: mast za opekline
Eucerin Aquaphor obnavljajuća njega podupire regeneraciju kože.

Kod opeklina drugog stupnja Eucerin Aquaphor smije se primjenjivati nakon re-epitelizacije kože(stvaranje novog tkiva). Ne smije se nanositi na otvorene, vlažne ili rane koje krvare.

Ako ste zabrinuti za stanje svoje kože ili mislite da bi se opeklina mogla inficirati potražite savjet liječnika.

Newsletter

Za primanje najnovijih Eucerin vijesti, molimo da ispunite sljedeća polja za pretplatu na naš newsletter.

 

Kožne indikacije