Kseroza – Simptomi, uzroci i rješenja

7 min čitanja
Prikaži više

Većina je ljudi doživjela kserozu ili suhu kožu u nekoj fazi svojeg života. Kad postane teška, ona može utjecati na ljude i fizički i emocionalno. Održavanje odgovarajuće rutine njege kože koja ne pogoršava stanje i pruža odgovarajuću njegu i vlažnost ključno je za kontroliranje simptoma kseroze. Razumijevanje različitih uzroka i relevantnih rješenja pomaže u personalizaciji rutine kako bi se poboljšala njezina učinkovitost.

Saznajte kako pravilno njegovati suhu kožu uz stručne savjete specijalistice dermatovenerologije dr. sc. Vesne Sredoja Tišma, dr.med.

Kseroza - što je to?

Kseroza je medicinski naziv za suhu kožu. Riječ dolazi iz grčkog jezika; 'xero' što znači 'suho' te 'osis' što znači 'bolest' ili 'medicinski poremećaj'. Uzrokovana je nedostatkom vode u koži, što može biti posljedica starenja (staračka kseroza) ili drugih bolesti poput dijabetesa. Rezultat je suha te gruba i zategnuta koža koja može potom postati čak i ljuskava. 

Imate li pitanja o vašem kožnom stanju, važno je da se posavjetujete s dermatologom za izravnu dijagnozu. Kožni test također može biti koristan alat.

kseroza
Suha koža nije u stanju regulirati svoju hidrataciju.
kseroza
Unutarnji i vanjski čimbenici mogu poremetiti sposobnost hidratacije kože.

Sposobnost kože da regulira hidrataciju ili koncentraciju vode u gornjim slojevima, ovisi o tri ključna čimbenika koji se pojavljuju na različitim dubinama u koži:

 • U gornjim slojevima kože različite higroskopne molekule, poput uree, laktata, pirolidon karbonske kiseline, soli i aminokiselina, privlače i vezuju velike količine vode. 
 • Vlastiti zaštitni lipidi kože npr. ceramid-3 obavljaju važnu funkciju smanjenja gubitka vode zbog isparavanja. 
 • U dubljim slojevima kože, vlastita hidratacijska mreža kože vodi vodu prema gore kroz akvaporin kanaliće

Pročitajte više o suhoj koži općenito

Ovaj osjetljivi sustav dobro radi i prilagođava se zahtjevima hidratacije kože, održavajući odgovarajuću koncentraciju vode u promjenjivom okruženju. Međutim, nekoliko unutarnjih (endogenih) i vanjskih (egzogenih) čimbenika mogu poremetiti ovaj sustav i dovesti do suhe kože. Jačina simptoma ovisi o broju nadovezanih čimbenika.

Kseroza - znakovi i simptomi

Kseroza je učestalo stanje koje su doživjeli milijuni ljudi, bilo u kroničnom ili akutnom obliku. Baš kao što više čimbenika podupire hidrataciju kože, nedostatak vode u koži može se manifestirati na razne načine. Suha koža se najčešće manifestira kroz ovih par simptoma, dok vrlo suha koža obično ima svaki od ovih simptoma do neke mjere:

kseroza
Svrab zbog suhoće može biti jedna od posljedica zategnute kože.
Suha, gruba i zategnuta koža se može pojaviti i na licu.

 • Zategnutost je uzrokovana gubitkom elastičnosti kože zbog dehidracije. Koža postaje manje fleksibilna kada je dehidrirana i gubi volumen kada joj nedostaje vode.
 • Hrapavost je također uzrokovana suhoćom, što povećava stopu odumiranja stanica u gornjim slojevima kože, ostavljajući deblji sloj mrtvih stanica na površini kože. 
 • Ljuskava koža slična je hrapavoj koži, samo je gornji sloj kože ili stratum corneum postao suh i nefleksibilan. 
 • Prhutava koža nastaje kada se oljušte ljuske suhe kože. Ponekad to može biti samo sitna prašina.
 • Svrbež je još jedna posljedica suhoće te je on impulzivna reakcija na nelagodu uzrokovanu zategnutom kožom koja slabo funkcionira. 
 • Osjetljivost je uzrokovana time što suha koža ne može spriječiti iritanse, poput tople vode, parfema i kemikalija da prodiru kroz površinu kože. Međutim, osjetljivu kožu ne uzrokuje uvijek suhoća.

Suha koža može se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, iako najčešće zahvati lokalizirana područja koja su više pogođena od ostatka tijela.

Upalna stanja kože poput atopijskog dermatitisa i psorijaze uglavnom uzrokuju lokalizirana područja kserotične kože. Pročitajte više o psorijazi te atopijskom dermatitisu na licu ili tijelu i o atopičnoj dječjoj koži na licu ili tijelu

Uvijek zatražite profesionalni savjet za izravnu dijagnozu ako primjetite bilo koji od ovih simptoma.

Kseroza - koji je uzrok?

Pokazalo se da tri ključna nedostataka u koži doprinose kserozi:

animacija isparavanja vlage iz kože
Kada koži nedostaju lipidi ili drugi prirodni čimbenici zadržavanja vlage, ona može postati suha i oštećena.
animacija akvaporina
Smanjena razina vlage zbog ograničenog broja akvaporina.

Manjak zaštitnih lipida kože  
Stanice u rožnatom sloju međusobno su povezane epidermalnim lipidima. Ovi lipidi važni su za zdravu kožu jer stvaraju njezin zaštitini sloj i vezuju vlagu. Kad dođe do manjka lipida, koža može postati suha i može biti zategnuta i gruba. 

Manjak prirodnih čimbenika zadržavanja vlage (NMF)  
Koža sadrži i nekoliko drugih prirodnih čimbenika zadržavanja vlage (NMF) uz ureu. To su laktat, PCA (pirolidon karbonska kiselina), soli i šećeri. Poput uree, ovi prirodni čimbenici zadržavanja vlage privlače vlagu i vezuju je u stratum corneum ili gornji sloj kože sprječavajući time da postane suha, ljuskava i oštećena. 

Manjak u vlastitoj hidratacijskoj mreži kože  
Akvaporini su mikroskopski vodeni kanali koji se nalaze u staničnim membranama koje kontroliraju prijenos vode u i iz stanica. Akvaporini čine mrežu koja prenosi vlagu kroz različite epidermalne slojeve kože.

Čimbenici koji pridonose suhoj koži

Nekoliko vanjskih čimbenika pokreće navedene fiziološke promjene koje mogu dovesti do kseroze:

osoba u zimskoj odjeći
Okolišni čimbenici poput hladnoće mogu utjecati na fiziološke promjene.
osoba pere ruke
Pranje se ne bi trebalo izvoditi prečesto jer ono može uništiti prirodnu zaštitu kože.
osoba pije tablete
Lijekovi mogu dehidrirati tijelo.

Vanjska okolina kože - vlažnost zraka, čišćenje i sunčeva svjetlost  

 • Pojava suhe kože češća je kada je vlažnost okoline niska, a to se događa zimi, ponekad i tijekom vrućeg ljeta. 
 • Čišćenje, pogotovo ako je učestalo, uzrokuje uništenje prirodnog zaštitnog sloja kože. To je osobito naglašeno prilikom korištenja jakih sredstva za čišćenje ili deterdženata.
 • Sunčeva svjetlost može uzrokovati suhoću kože jer UV zračenje povećava stopu isparavanja iz kože, a tijekom dugotrajnog izlaganja može uzrokovati prijevremeno starenje kože, što utječe na njezinu sposobnost da održi odgovarajuću hidrataciju. 

Unutarnja okolina kože - dob, dehidracija, prehrana, lijekovi i bolesti 
 • Istraživanja su pokazala da se razine lipida u stratum corneum smanjuju s godinama što može dovesti do suhoće kože uzrokovane starenjem
 • Dehidrirano tijelo ne može opskrbljivati kožu vodom.
 • Prehrana je bitna jer su lipidi, NMF-i i hranjive tvari potrebni za zdravu kožu. 
 • Neki lijekovi, naročito diuretici, dovode do dehidracije tijela, što pak može dovesti do kseroze.
 • Kožna stanja poput atopijskog dermatitisa te psorijaze i dijabetesa navode suhu kožu kao učestali simptom.

Kseroza - što se može učiniti?

Povijesno gledano, liječenje kseroze bilo je prvenstveno simptomatsko, s ciljem kratkoročnog olakšanja simptoma kroz lokalnu primjenu lipida, uglavnom biljnih ulja, vlažila i NMF-a poput uree i laktata. Budući da su uzroci i načini aktivacije kseroze sve jasniji, liječnici su otkrili da holistički, trajniji pristup liječenju kseroze daje vrhunske rezultate. Ova strategija započinje izbjegavanjem ili minimiziranjem, uzroka i čimbenika koji doprinose kserozi, temelji se na održavanju prikladne rutine za njegu kože lica i tijela kroz čišćenje i hidrataciju.

Čišćenje suhe kože

osoba čisti lice
Preporučuje se korištenje blagih preparata za čišćenje.

Blago, ali učinkovito čišćenje kože osnovni je preduvjet ne samo za sljedeću primjenu lokalnih tretmana, npr. kod atopijskog dermatitisa nego i krema za hidrataciju lica kod njege suhe kože. Odabir dobro prilagođenog preparata za čišćenje kože koji ne ugrožava zaštitu kože od presudne je važnosti za učinkovitost naknadnog tretmana za hidrataciju kože.

Poboljšanje hidratacije kože

Hidratacija kože regulira se na različite načine, a na svaki od njih utječe mnogo različitih čimbenika. Za učinkovito liječenje kseroze, treba se razmotriti svaki čimbenik koji sudjeluje u usklađivanju i održavanju hidratacije kože.

osoba nanosi Eucerin njegu na ruke
Koristite proizvode s urejom, važnim sastojkom hidratantnih krema.
osoba gladi nogu
Eucerin preparati za suhu kožu pružaju izuzetno učinkovitu njegu.

Ureja često nedostaje u suhoj koži i stoga se često koristi kao sastojak u hidratantnim kremama. Dodatni uzroci kseroze su nedostatak daljnjih prirodnih čimbenika zadržavanja vlage (NMF-i) i zaštitnih lipida kože. Lokalna opskrba ovim bitnim molekulama može obnoviti sposobnost kože da regulira hidrataciju. Osim toga, novi humektans i spoj glicerola i glukoze, gliceril glukozid (GG), dokazano stimulira vlastitu hidratacijsku mrežu kože.

Prilikom kliničke procjene za liječenje kseroze u odnosu na bazu losiona koji sadrže ureu, mliječnu kiselinu i glicerolu, ova hidratantna sredstva koja sadrže niz NMF-a, gluko-glicerol i ceramid-3 pružaju bolju i dugotrajniju hidrataciju kože, stoga predstavljaju napredak u liječenju kseroze. Nadalje, obje ove hidratantne kreme znatno su poboljšale vlažnost kože, zaštitnu funkciju kože, vidljivu suhoću i osjetnu grubost u usporedbi s njihovim bazama, a podnošljivost kože je bila vrlo dobra.

Ukratko, preparati za njegu kože poput Eucerin njege s urejom formulirani s jedinstvenim kombinacijama učinkovitih sredstava za hidrataciju kože koje rješavaju ključne nedostatke koji se pojavljuju kod kseroze, daju napredne terapeutske mogućnosti za liječenje ove kožne bolesti.

animacija gubitka vlažnosti kože

Ukoliko imate suhu ili vrlo suhu kožu, važno je da se posavjetujete sa svojim ljekarnikom, liječnikom ili dermatologom za izravnu dijagnozu. Oni će Vam dati najbolje savjete i preporučiti adekvatan oblik njege.

Izbjegavanje čimbenika koji doprinose problemu

Osim dobre rutine čišćenja i hidratacije, važno je i izbjegavati čimbenike koji pridonose suhoj koži. To će pomoći smanjiti utjecaj suhe kože i potrebu za liječenjem.

osoba s čašom vode u ruci
Pobrinite se da pijete dovoljne količine vode.

 • Izbjegavajte suhi zrak na način da provodite manje vremena na otvorenom tijekom toplog i sušnog ili hladnog vremena i koristite ovlaživač zraka u zatvorenom prostoru kada je grijanje uključeno. 
 • Smanjite vrijeme provedeno u vrućoj vodi na način da se kratko tuširate u mlakoj vodi umjesto dugih vrućih kupki. 
 • Koristite rukavice tijekom pranja posuđa, to će vam pomoći da izbjegnete vruću vodu i jake deterdžente. 
 • Nosite odjeću od prirodnih materijala poput pamuka i svile koji ne iritiraju kožu. Vuna je prirodna, ali ona može iritirati atopičnu kožu i ljudi s tim problemom trebaju ju izbjegavati.
 • Pokušajte koristiti deterdžent za rublje bez boja ili mirisa jer oni mogu ostati na odjeći nakon pranja i mogu iritirati suhu kožu.

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.