Spriječite opekline od solarija – UV zaštita u solariju

0 min čitanja
Prikaži više

Preplanuli ten tijekom cijele godine - moguće je u solariju. UV zračenje ima brojne pozitivne učinke na naše zdravlje, ali također može biti izrazito negativno i opasno ako se njemu izlažemo previše.

Otkrijte prednosti i nedostatke sunčanja u solariju, kako se najbolje zaštititi od mogućih rizika i što možete učiniti nakon sunčanja kako bi koža bila njegovana i zdrava.

 

Osnovna pravila pri korištenju solarija

Tijekom hladnijih mjeseci ili kišnih dana dnevnu dozu 'sunčevih zraka' možete pokupiti u solariju. Mala količina UV zračenja dobra je za nas i pruža brojne benefite. Međutim, svaki put kad posjetite solarij trebate imati na umu da vaša koža ne bi smjela biti izložena direktnoj sunčevoj svjetlosti više od 50 sati godišnje. To uključuje sunčanje na plaži, skijanje, planinarenje na suncu i svaki drugi oblik prirodnog i umjetnog sunčevog zračenja. Ako previše boravite na suncu, sunčeve zrake štetno djeluju na kožu i dovode do preuranjenog starenja kože (fotostarenje), opeklina od sunca ili, u najgorem slučaju, kožnih bolesti. Učinkovita zaštita stoga je neophodna i u solariju.

 

Utjecaj UVA i UVB zračenja na kožu

UVA zračenje prisutno je tijekom cijeloga dana. UVA zrake mogu proći gotovo nesmetano kroz slojeve oblaka pa čak i kroz staklo. Prodiru duboko u donji sloj kože (dermu) i igraju važnu ulogu u dugoročnom oštećenju od sunca koje se manifestira preranim starenjem kože, alergijom na sunce (PLE), drugim fotodermatozama, supresijom imunološkog sustava, neizravnim oštećenjem DNK, očiju i mrežnice.

UVB zračenje odgovorno je za akutno oštećenje od sunca poput opeklina od sunca, izravno oštećenje DNK i rak kože, te oštećenja oka i mrežnice. UVB zrake variraju tijekom dana, a najjače su oko podneva. Dok UVA zrake prodiru duboko u slojeve kože, UVB zrake utječu na epidermu i mogu izazvati opekline i oštećenja kože, osobito u ljetnim mjesecima.

 

Sunce ili udio UV zračenja u sunčevoj svjetlosti potrebni su za stvaranje pro-vitamina D3 u koži. Vitamin D odgovoran je za čvrstoću kostiju i njihov razvoj. Međutim, ako je proizvodnja vitamina D previsoka, proizvodi se melanin i šalje na površinu. Kao rezultat toga, pojavljuje se hiperpigmentacija i neujednačen ten kože. Za smanjenje hiperpigmentacije i tamnih mrlja isprobajte jedinstvenu Eucerin Anti-Pigment liniju njege s patentiranim sastojkom thiamidolom. Posjetom solarija također možete spriječiti raširenu sezonsku bolest poznatu kao 'zimska depresija'.

 

U većini slučajeva to nije prava depresija, već kratkotrajni, sezonski 'blues' povezan s hladnijim vremenom i mrakom. Oni koji su pogođeni izgledaju nemoćni i neraspoloženi, ali nemaju pravu depresiju koju je potrebno klinički liječiti. UV zračenje povećava proizvodnju endorfina ("hormona sreće") i na taj način osigurava dobro raspoloženje. 

Nedostaci odlaska u solarij

U solarijima se umjetna UV svjetlost uglavnom sastoji od UV-A zračenja stoga je sunčanje u solariju znatno drugačije od boravka na prirodnoj sunčevoj svjetlosti. Želimo li doći do razine tamnjenja koju postižemo ljeti u solariju ćemo biti izloženi znatno većoj razini zračenja nego što je to na prirodnom suncu. Iako je udio UV-B zračenja, koje utječe na epidermu, niži postoji jednako velik rizik od pojave malignih melanoma i raka kože.

 

Učinci predugog i presnažog izlaganja zračenju u solariju

 1. Opekline od solarija
 2. Prerano starenje kože (fotostarenje)
 3. Maligni melanom
 4. Rak kože
 5. Alergija na sunce
 6. Osip
 7. Konjuktivitis
 8. Oštećenje mrežnice
 9. Slabljenje obrambenog sustava kože
 

Upotreba UV zaštite u solariju

opekline od solarija

Preporučena doza zračenja varira ovisno o tipu kože. Preporuke za terapiju i sunčanje vrlo su različite. U svakom salonu za sunčanje postoji stručnjak koji vam može dati savjete o učestalosti i trajanju sunčanja u solariju, ovisno o vašem tipu i stanju kože. Ako ne dobijete potpunu pomoć svakako biste trebali promijeniti salon za sunčanje. 

 

 1. Prije prvog posjeta solariju potražite stručni savjet
 2. Pridržavajte se preporučenih zračenja za vaš tip kože
 3. Obavezno uklonite nakit, prstenje, satove i druge modne dodatke
 4. Ne koristite parfeme 
 5. Uvijek nosite sigurnosne naočale 
 6. Izbjegavajte opekline od solarija (manje zračenja - kraće vrijeme provedeno u solariju)
 7. Obavezna njega kože nakon UV zračenja
 

Uz prave savjete i vremenski ograničenu upotrebu solarija, prema  vašem tipu i stanju kože, ne bi vam se trebalo dogoditi da u solariju dobijete opekline od solarija. 

Ako i uz sve mjere zaštite vaša koža i dalje pocrveni te dobijete opekline potrebnu joj je što prije tretirati. Eucerin Sensitive Relief gel-krema za njegu kože nakon sunčanja umiruje i pomaže regenerirati kožu izloženu UV-A i UV-B zračenju. Formula bez parfema, smanjuje rizik od iritacije kože, ima ugodnu teksturu te je prikladan za sve tipove, uključujući i osjetljivu kožu.

 

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.

Potpuna rutina njege