Saznajte više o osjetljivom vlasištu – Simptomi, uzroci i rješenja

3 min čitanja
Prikaži više

Osjetljivo vlasište može izazvati nelagodu i unijeti nemir u svakodnevnu rutinu. Oko 60% žena i 40% muškaraca ima osjetljivo vlasište, a razlozi za to su različiti. Ako je koža jako osjetljiva, to može značiti da je vlasište iznimno reaktivno, a to se stanje može ublažiti uz pravilnu njegu.

Znakovi i simptomi

ŠTO JE OSJETLJIVO VLASIŠTE?

svrbež vlasišta
Osjetljivo ili izrazito osjetljivo vlasište može biti vrlo neugodno.

Simptomi osjetljivog vlasišta uključuju žarenje, trnce, bol, svrbež i crvenilo. Vlasište može jednostavno biti zategnuto i sklono svrbežu. Ako su vaši simptomi vrlo teški, možda imate iznimno reaktivno ili iznimno osjetljivo vlasište. Bez obzira na to predstavlja li vaše stanje blag ili ekstreman slučaj, važno je razmotriti čimbenike koji možda uzrokuju osjetljivost vašeg vlasišta.

Simptome može izazvati neuravnotežena prehrana ili uporaba krivog šampona. Također, izlaganje određenim klimatskim uvjetima, zagađenju ili stresu može izazvati osjetljivost na području vlasišta. Razmatranje ovih i ostalih čimbenika pomoći će vam u otkrivanju razloga osjetljivosti vaše kože i koji je najbolji način za poboljšanje tog stanja.

Glavni uzroci

Šampon je kod mnogih jedan od glavnih uzroka osjetljivosti vlasišta. Agresivna sredstva za čišćenje ili surfaktanti u mnogim šamponima mogu isprati kiseli omotač vlasišta - prirodna kiselost koja štiti vašu kožu - te je učiniti osjetljivom na suhoću i iritacije.

animacija slojeva kože
1. Agresivni surfaktanti uklanjaju lipide u koži 2. Poremećaj barijere kože 3. Mikroupala

Neke osobe primijetile su simptome vrlo osjetljivog ili osjetljivog vlasišta nakon tretmana za kožna oboljenja kao što su atopijski dermatitis i psorijaza. 

Zbog poremećaja u prirodnom zaštitnom sloju kože izazvanog jednim ili više od ovih čimbenika, mikroupale vlasišta također mogu postati vodeći uzrok povećane osjetljivosti. One se javljaju nakon upale kožnih stanica vlasišta te ga čine osjetljivijim na iritacije.

Među drugim uzrocima osjetljivosti ili izrazite osjetljivosti vlasišta su:

  • Klimatski uvjeti - npr. sunce, hladnoća, vrućina, vjetar.
  • Fizički ili emocionalni stres.
  • Kemikalije u sapunima, kozmetika, voda, neki lijekovi i zagađenje.
  • Hormonalne promjene - npr. trudnoća, menopauza, menstrualni ciklus.
  • Alergija ili osjetljivost na hranu.

Mikroupale i vlasište

Što su mikroupale? Mikroupale su blage upale kože. Blage su, zapravo, do te mjere da ih čak ni klinička ispitivanja ne bi uzela u obzir. Međutim, proučimo li kožno tkivo zahvaćeno mikroupalama, možemo uočiti prisutnost upalnih imunosnih stanica - drugim riječima, koža na iritaciju odgovara upalom i na taj se način pokušava regenerirati. Dođe li do daljnje iritacije na ovim kožnim stanicama, koža može pokrenuti reakciju u obliku "prave" upale.

animacija zdrave kože, mikroupale i upale
1. Zdrava koža 2. Mikroupala 3. Upala (eritem)

Kakva je povezanost mikroupala sa stanjem vlasišta?

Sve više dokaza ukazuje na to da su mikroupale vlasišta uključene u najčešće poremećaje vlasišta - od stanjivanja kose i prhuti do osjetljivosti.

Ako počnete iznenada gubiti kosu ili ona postane lomljiva, možda patite od ozbiljnog zdravstvenog problema kao što su bolesti štitnjače, nedostatak željeza ili autoimune bolesti. Neki lijekovi također mogu uzrokovati ispadanje kose. U svakom slučaju, javite se dermatologu kako biste dobili dodatne informacije.

Rašireni mitovi

žena pije vodu
Voda je dobra za vaše cjelokupno zdravlje, ali sama po sebi neće umiriti osjetljivo vlasište.

Ocat, prirodna ulja i osam čaša vode dnevno dugo su bili smatrani prirodnim lijekovima za koje se tvrdilo da liječe osjetljivo vlasište. Međutim, iako je uzimanje dovoljne količine vode dobro za vaše opće zdravlje, samo po sebi neće utjecati na osjetljivost vlasišta i nema dokaza koji bi govorili u prilog djelotvornosti drugih ovdje navedenih lijekova.

Rješenja

Preporučeno rješenje

osoba pere kosu
Eucerin pH5 šampon posebno je osmišljen za održavanje prirodne pH vrijednosti kože.

Eucerin pH5 šampon za osjetljivo vlasište razvijen je bez nadražujućih sastojaka kako bi vašem vlasištu osigurao blago čišćenje i potrebnu njegu. Saznajte više o ovom blagom šamponu

IMATE LI OSJETLJIVO VLASIŠTE?

Vjerojatno imate osjetljivo vlasište ako...

Vaše vlasište loše reagira na brojne šampone ili preparate za njegu kose: oni često sadržavaju agresivna sredstva za čišćenje ili kemikalije.

Nedavno ste bili izloženi jednom ili više od navedenih glavnih uzroka: posebno ako su se vaši simptomi pojavili ubrzo nakon toga.

Vjerojatno patite od nekog drugog stanja vlasišta ako…

Imate bijele ili žute ljuskice na kosi i vlasištu: možda imate prhut ili seboroični dermatitis

Imate crvene, ljuskave, srebrnaste mrlje na vlasištu: možda patite od psorijaze

Vaše vlasište izrazito jako svrbi: možda imate suho vlasište sklono svrbežu.

Ako ste zabrinuti, vaši simptomi se pogoršavaju, na vašem vlasištu dolazi do upale, izlučivanja sekreta ili vas počne boljeti, posjetite svog liječnika ili dermatologa.

Povezani članci

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.

Potpuna rutina njege