Prhut – Simptomi, uzroci i rješenja

3 min čitanja
Prikaži više

Prhut je stanje kože koje je teško prikriti te taj problem zahvaća otprilike 50% odrasle populacije diljem svijeta. Ako vi sami patite ili poznajete nekoga tko pati od određenog oblika prhuti, važno je informirati se o uzrocima i načinima kako ih se može kontrolirati.

Što je prhut?

uvećani prikaz masne prhuti na vlasištu
Posebnosti pahuljica i ljuskica uzrokovanih prhuti.

Prhut je iznimno često stanje vlasišta koje se javlja u dva oblika. Masna prhut ili seboroični dermatitis nastaje u obliku masnih i žutih ljuskica na vlasištu koje se potom zalijepe za glavu i kosu. Suha prhut nastaje kada se suhe, bijele pahuljice ili ljuskice formiraju na vlasištu i padaju s glave i kose. Ostali simptomi uključuju ​​svrbež, crvenilo te masno ili suho vlasište.

GLAVNI UZROCI PRHUTI

animacija folikule dlake
1. Hiperproliferaciju kože uzrokuje Malassezia globosa 2. Dolazi do mikroupale vlasišta 3. Stvaraju se vidljive ljuskice

Prhut se javlja uslijed skraćivanja procesa obnove stanica vlasišta, što zatim uzrokuje ljuštenje rožnatog sloja stanica kože koje zajedno tvore vidljivu prhut.

Ovaj proces – poznat i kao hiperproliferacija kože – potaknut je djelovanjem mikroorganizma Malassezia globosa, koji se nastanjuje na prirodnim lipidima ili masnoćama koje proizvodi vlasište. Taj mikroorganizam iritira vlasište i uzrokuje pojavu mikroupala i svrbež.

Gore spomenute pojave mogu potaknuti razni čimbenici, među kojima su:

  • Genetska predispozicija – prhut je često nasljedna.
  • Klimatski uvjeti – npr. izloženost suncu, hladnoći, vrućini, vjetru.
  • Fizički ili emotivni stres.
  • Hormonalne promjene.
  • Životni stil, poput prehrane ili unosa alkohola.

Mikroupale i vlasište

Što su mikroupale? Mikroupale su blage upale kože. Blage su, zapravo, do te mjere da ih čak ni klinička ispitivanja ne bi uzela u obzir. Međutim, proučimo li kožno tkivo zahvaćeno mikroupalama, možemo uočiti prisutnost upalnih imunosnih stanica - drugim riječima, koža na iritaciju odgovara upalom i na taj se način pokušava regenerirati. Dođe li do daljnje iritacije na ovim kožnim stanicama, koža može pokrenuti reakciju u obliku "prave" upale.

animacija upale kože
1. Zdrava koža 2. Mikroupala3. Upala (eritem)

Kakva je povezanost mikroupala sa stanjem vlasišta?

Sve više dokaza ukazuje na to da su mikroupale vlasišta uključene u najčešće poremećaje vlasišta - od stanjivanja kose i prhuti, do suhoće vlasišta te svrbeža i osjetljivosti

Ako počnete iznenada gubiti kosu ili ona postane lomljiva, možda patite od ozbiljnog zdravstvenog problema kao što su bolesti štitnjače, nedostatak željeza ili autoimune bolesti. Neki lijekovi također mogu uzrokovati ispadanje kose. U svakom slučaju, javite se dermatologu kako biste dobili dodatne informacije.

Rašireni mitovi

žena pere kosu
Jedna od najčešćih zabluda o prhuti jest da se ona pojavljuje uslijed nedovoljno čestog pranja kose.

 

  • Prhut može dovesti do stanjivanja kose ili gubitka kose
  • Prhut znači da su kosa i vlasište nečisti
  • Prhut je moguće tretirati octom, prirodnim uljima ili dječjim šamponom
Nema dokaza koji bi upućivali na istinitost bilo koje od gore navedenih tvrdnji.

 

Rješenja

PREPORUČENO RJEŠENJE

Tretman za kosu potrebno je koristiti svakodnevno s ili bez prethodnog pranja kose.

Koristite Eucerin DermoCapillaire šampon protiv prhuti za masnu prhut.

IMATE LI PRHUT?

Moguće je da imate prhut ako...

Imate masne žute ili bijele ljuskice koje se lijepe za vašu kosu i vlasište: ovo je tipična masna prhut ili seboroični dermatitis

Imate suhe, bijele ljuskice koji padaju s vaše kose i vlasišta: ovo je tipična suha prhut.

Patite od svrbeža ili iritacije vlasišta, kao i vidljivog ljuskanja ili prhutanja: mnogi ljudi s masnom i suhom prhuti također prolaze kroz te simptome.

Vjerojatno patite od nekog drugog stanja vlasišta ako...

Osjećate suhoću, svrbež ili iritaciju, ali nema vidljivih ljuskica: možda imate suho vlasište ili osjetljivo vlasište

Imate crvene, ljuskave, srebrnaste mrlje na vlasištu: možda patite od psorijaze

Ako ste zabrinuti, vaši simptomi se pogoršavaju ili na vašem vlasištu dođe do upale, izlučivanja sekreta te vas počne boljeti, posjetite svog liječnika ili dermatologa.

Povezani članci

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.

Potpuna rutina njege