Akne u odrasloj dobi – Zašto osobe s preko 30 godina još uvijek imaju nepravilnosti na licu?

0 min čitanja
Prikaži više

Imati akne kao tinejdžer je jedna stvar, ali mislila si da si tu fazu života prošla. A sada su se ti prištići vratili.
Možda ti se čini nepošteno, no akne u odrasloj dobi su puno češće no što misliš. Ovaj članak razmatra uzroke i okidače akni kako bi ti  pomogao da dođeš do korijena problema. Saznaj kako se brinuti o svojoj koži i koji su preparati najbolji za dnevnu njegu masne i aknama sklone kože.

Akne u odrasloj dobi: čest problem

Nisi sama. Akne su česte u kod osoba preko 30 godina, pogotovo kod žena.

Možda će ti biti lakše ako znaš da nisi sama.

Akne nisu samo problem tinejdžera. Stručnjaci procjenjuju da do 40% odraslih osoba starijih od 25 godina ima nepravilnosti na koži i kožu sklonu aknama1, a 75-85% su osobe ženskog spola.2 Akne u odrasloj dobi (također poznata kao Akne Tarda) su vrlo česta pojava  među ženama koje su uzimale kontracepcijske pilule od puberteta i nakon toga prestale s uzimanjem. Ubrzo nakon prestanka s terapijom, pojavljuju se nepravilnosti na koži. 

Simptomi akni u odrasloj dobi su obično samo blagi do umjereni, ali oni koji pate od akni nakon 30. godine su pod jednakim stresom kao i mlađi pacijenti. Razlozi su jasni: tinejdžerski prištići su neugodni, ali se smatraju potpuno normalnim. Društvo ne očekuje da imate akne u odrasloj dobi i tu može doći do osuđivanja.

Unutarnji i vanjski utjecaji

Kako se razvijaju akne u odrasloj dobi

Nema konačnog istraživanja o uzrocima akni u odrasloj dobi, ali se vjeruje da su povezane s hormonima i fluktuacijama u razinama hormona. Tinejdžerske akne su povezane s hormonskim fluktuacijama u puberteta. Uzroci fluktuacije hormona odraslih su  različiti. Više možeš saznati o vezi između akni i hormona.

Ostali važni čimbenici koji utječu na akne uključuju genetsku predispoziciju, pušenje, neodgovarajuću njegu kože i šminku te stres.5,6 Više o tim i drugim potencijalnim uzrocima i okidačima možete pročitati u Uzroci i okidači nastanka akni.

akne u odrasloj dobi
Izvor: Holzmann i Shakery, Skin Pharmacol. Physiol. 2014, 27 (Suppl. 1): 3-8

Hormonske fluktuacije kod žena

Žene su podložne mnogo jačim i češćim hormonskim fluktuacijama od muškaraca. Ženski menstrualni ciklus uzrokuje porast razine hormona koji pada kontinuirano i različito utječe na kožu, ovisno o danima u mjesecu.

Prestanak uzimanja  kontracepcijske pilule može utjecati na razinu hormona kod žena i izazvati akne u odrasloj dobi.
Trudnoća ima veliki utjecaj na život žena, a njihovi hormoni nisu iznimka. Promjene hormona tijekom trudnoće mogu imati utjecaja na stanje kože, pri čemu gotovo polovica svih trudnica ima problema s aknama u nekom trenutku.7 

Mnoge žene također imaju probleme kao što su suhoća, osip, nepravilnosti i akne tijekom menopauze.

Akne uzrokovane stresom i hormonima

Mnogi stručnjaci vjeruju da je stres glavni uzrok akni u odrasloj dobi. Stres uzrokuje proizvodnju hormona stresa koji dovodi do povećanja proizvodnje kožnih stanica i sebuma - potrebnih čimbenika za razvoj akni. Više o tim čimbenicima možete pročitati u: Što uzrokuje nepravilnosti i kako se oni razvijaju u akne?

Moderni život često uključuje žongliranje karijere, obitelji, partnera i hobije. Mnoge žene (i muškarci) se bore kako bi ostvarili ravnotežu i pate od stresa. Saznajte više u članku Akne i stres.

Dok istraživanje odnosa između prehrane i akni nije inkluzivno 8,9, zdrava, uravnotežena prehrana ključni je čimbenik za zdravu kožu. Većina znanstvenika slaže se da visoki glikemijski indeks i previše mliječnih proizvoda mogu pogoršati akne.9  Više o tome i o mogućem utjecaju drugih namirnica možete pročitati u članku Utjecaj prehrane na kožu sklonu aknama. Pušenje je također dokazani okidač za nastanak akni.10

Vježba, s druge strane, može imati pozitivan učinak na akne pomažući smanjenju stresa.

Neodgovarajuća njega kože

Neodgovarajući proizvodi za njegu kože i make-up također mogu utjecati na akne. Proizvodi s visokim udjelom ulja ili masti nisu prikladni za kožu sklonu aknama. Oni mogu začepiti žlijezde i spriječiti drenažu sebumu što potiče formiranje akni. Možeš saznati više u Koji su proizvodima i rutina njege najbolji za kožu sklonu aknama?

Otkrij koja je šminka idealna za masnu,aknama sklonu kožu.

Lijekovi

Poznato je da lijekovi poput antidepresiva, antiepileptika i određenih steroida aktiviraju akne.

akne u odrasloj dobi
Hormonske fluktuacije kod žena.

Posljedice akni u odrasloj dobi

Koje su posljedice pojave akni u odrasloj dobi?

Kao i kod akni u većini životnih faza, akne u odrasloj dobi imaju dva utjecaja na osobe koje boluju od njih: fizički i psihički.

Fizički utjecaj
Akne mijenjaju fizički izgled s čim se vrlo teško nositi. Čak i nakon što su akne izliječene, mrlje (uzrokovane postupalnom hiperpigmentacijom) te ožiljci od akni ostaju na licu. Naš savjet je da se posavjetujte s liječnikom čim akne postanu problem. Rana medicinska intervencija može smanjiti težinu vaših nepravilnosti, kao i šansu za mrlje i ožiljke.  Saznajte više o mrljama ožiljcima uzrokovanim aknama.

Psihološki utjecaj
Živjeti s aknama može biti vrlo stresno. Istraživanja pokazuju da osobe koje boluju od akni imaju veću vjerojatnost da pate od depresije, anksioznosti i socijalnih fobija od onih bez akni. Osobama s aknama ne sviđa se njihov odraz u ogledalu i mogu patiti od niskog samopouzdanja i kompleksa manje vrijednosti. Njihovo ponašanje se može promijeniti i oni se mogu skrivati iza previše šminke, djeluju sramežljivo i prestaju se družiti. Više o tome možeš saznati u Psihološki utjecaj akni.
 
Dodatne savjete o tome kako se brinuti za kožu sklonu aknama, koja stari, nađite u članku Idealna njega za masnu kožu sklonu aknama.

Izvori

1 Zouboulis, Hautarzt 2014 · 65: 733-750.

2 Zeichner i sur., J Clin Aesthet Dermatolog., 2017; 10 (1): 37-46 i Holzmann, Sharkery, Skin Pharmacol Physiol 2014; 27: 3-8

3 Kircik LH. Napredak u razumijevanju patogeneze upalne akne. J Drugs Dermatol 2016; 15 (1 Suppl 1): s7-10.

4 Tanghetti EA. Uloga upale u patologiji akni. J Clin Aesthet Dermatolog 2013; 6 (9): 27-35.

5 Zeichner JA i sur. Problemi u nastajanju akni u odrasloj dobi kod žena J Clin Aesthet Dermatolog 2017; 10 (1): 37-46.

6 Holzmann R, Shakery K. Postadolescentne akne u žena. Skin Pharmacol Physiol 2014; 27: 3-8.

7 Bechstein, S.K., Ochsendorf, F., Akne i Rosazea in der Schwangerschaft, Hautarzt 2017, 68: 111-119

8 Značaj prehrane kod liječenih i neobrađenih akni vulgaris. A Kucharska, A. Szmurli, B. Sińska. Postepy Dematol Alergol, 2016. travnja, 33 (2): 81-6

9 Akne i prehrana: sustavni pregled. F. Fiedler, G. Stangl, E. Fielder, K-M. Taube, 26. travnja 2016. Acta Derm Venerol 2017, 97: 7-9

10 Capitanio i sur., British Journal of Dermatology 2007. Ed. 157 str. 1040-1085

11 Ramos-e Silva i sur., BJD, 2015, 172 (Suppl. 1): 20-26

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.

Potpuna rutina njege