Suha i hrapava koža tijela – Uzroci, simptomi i rješenja

10 min čitanja
Prikaži više

Koža nije samo najveći organ tijela, već igra i važnu ulogu u reguliranju tjelesne temperature te djeluje kao barijera koja štiti tijelo od infekcije. Međutim, pojedini dijelovi tijela skloni su isušivanju i pucanju, što dovodi do gubitka sposobnosti kože za obavljanje tih funkcija. Kvalitetna rutina njege i korištenje preparata namijenjenih hrapavoj i ispucaloj koži pomaže u vraćanju zdravlja kože.

Znakovi i simptomi

Simptomi hrapave kože tijela

Suha koža može se pojaviti bilo gdje na tijelu, ali određena područja imaju veću vjerojatnost da postanu vrlo suha ili čak i gruba i ispucala.

Saznajte kako pravilno njegovati suhu kožu uz stručne savjete specijalistice dermatovenerologije dr. sc. Vesne Sredoja Tišma, dr.med.

animacija slojeva koze
Suha koža postaje gruba i ispucana kada se suhoća proširi na njene dublje slojeve.
suhe pete
Koža na tabanima često je suha i ispucala.

Suha koža pojavljuje se postupno, slijedeći točno određen proces:

 • Suha koža popraćena je osjećajem zatezanja i mogućnošću umjerene hrapavosti.  
 • Prvi znakovi suhoće često ne izazivaju neugodne simptome, no ako se na njih ne obrati pozornost vjerojatno će dovesti do težeg stupnja suhoće kože. 
 • Vrlo suha koža može biti vrlo zategnuta, vrlo hrapava, ljuskava, ispucala i sklona jakom svrbežu.
 • Koža je vrlo zategnuta te može biti ljuskava i perutava. 
 • Pretjerana suhoća može uzrokovati sužavanje i krhkost, što na kraju dovodi do pucanja kože, osobito u područjima koja se savijaju kretanjem, primjerice tabani stopala tijekom hodanja. Može doći do upala na koži.

Simptomi hrapave i ispucale kože tijela:
 • Izrazita zategnutost
 • Izrazita hrapavost
 • Pucanje kože ili fisure
 • Intenzivan svrbež

Zahvaćena područja suhe i hrapave kože tijela

suha koža ruku
Često pranje ruku može postati problem za suhu kožu, budući da je koža oko zglobova sklona pucanju.
uvećani prikaz suhe zrele kože
Suha koža lica može postati hrapava, a možda čak i sklona perutanju.

 • Koža na rukama postaje suha zbog čestog pranja. Napukline se obično javljaju oko zglobova prstiju jer je koža zadebljana i sklona pucanju nakon što se proširi.
 • Koža na stopalima, posebice oko područja pete, često postaje suha te nastaje hrapava, napukla koža što može biti neugodno, a u težim slučajevima i bolno i podložno upali. Koža na petama treba biti nešto deblja jer mora izdržati pritisak i pokrete te stres prilikom hodanja i trčanja.
 • Usne su također sklone isušivanju, osobito kod pacijenta s kožom sklonom aknama koji uzimaju oralnu terapiju, a usne su sklone i pucanju, što je vrlo neugodno i bolno.

Bolesti i njihov utjecaj na kožu tijela

Suha koža, odnosno medicinski termin kseroza (grčki 'xero', što znači 'suho' te 'osis' što znači 'bolest') široka je klasifikacija koja podrazumijeva suhu kožu izazvanu bilo kojim unutarnjim ili vanjskim uzrokom. Još neke kožne bolesti utječu na isušivanje kože koja postaje hrapava i ispucala. Stanja kao što su psorijaza i atopijski dermatitis na licu ili tijelu izazvana su upalama, a koža je zacrvenjena, perutava i sklona jakom svrbežu.

uvećani prikaz plikova na koži
Neke kožne bolesti povezane sa suhom kožom uzrok su simptoma poput crvenila, perutanja i svrbeža.

 • Od atopijskog dermatitisa često obolijevaju djeca, a manifestira se hrapavom i nadraženom kožom na stražnjem dijelu koljena, na unutrašnjoj strani laktova i na području kukova.
 • Koža pogođena psorijazom često je osuta mrljama, suha, hrapava i sklona svrbežu te se može pojaviti na bilo kojem dijelu tijela. 
 • Dijabetes, bez obzira radi li se o tipu 1 ili tipu 2, također može biti uzrok suhe, hrapave i svrbežu sklone kože.

Pročitajte detaljnije informacije o suhoj koži kao i kožnim bolestima kao što su atopijski dermatitis te psorijaza i kseroza

Ako imate pitanja ili vas zabrinjavaju simptomi, ili se pak pogoršavaju, preporučujemo da se posavjetujete sa svojim ljekarnikom, liječnikom ili dermatologom.

Ako trebate detaljnije informacije potrebne za utvrđivanje uzroka za stanje vaše kože i ako se pitate kako to stanje možete tretirati, kožni test može biti koristan dijagnostički alat.

Uzroci i okidači

Razumjeti uzroke hrapave kože tijela

Postoji čitav niz uzroka hrapave i ispucale suhe kože, od nekvalitetne njege kože i vanjskih čimbenika do zdravstvenih problema, odnosno bolesti kao što su atopijski dermatitis i psorijaza Na te uzroke utječu unutarnji i vanjski čimbenici.

Vanjski čimbenici

animacija isparavanja vlage
Nedostatak prirodnih čimbenika zadržavanja vlažnosti (NMF) koji vežu vlagu rezultira dehidracijom gornjih slojeva kože.

Isušivanje kože, odnosno dehidracija, odvija se u etapama:

 • Koža postaje suha kada počne gubiti svoje prirodne lipide uslijed čega dolazi do poremećaja u površinskoj barijeri kože, što sprječava zadržavanje vlažnosti u koži.
 • Time se ubrzava tempo gubitka vlažnosti. Nedostatak prirodnih čimbenika zadržavanja vlažnosti zaduženih za vezanje vode uzrokuje dehidraciju gornjih slojeva kože.
 • Suha koža postaje hrapava i ispucala prodiranjem suhoće u dublje slojeve kože što narušava akvaporine, kanale u koži zadužene za prenošenje vode u dublje slojeve epiderme koji iznutra reguliraju distribuciju vlažnosti.

Vanjski uzroci koji utječu na suhoću kože uključuju klimatske uvjete koji djeluju na sposobnost kože da zadrži vlagu ili korištenje neprikladnih preparata za njegu kože.

Okoliš

 • Ekstremni vremenski uvjeti - vruć, hladan i suh zrak ometaju barijernu funkciju kože.
 • Promjene godišnjih doba - simptomi suhe kože često se mogu pogoršati zimi ili ljeti.
 • Ultraljubičasto (UV) zračenje može ubrzati starenje kože, a koža s godinama postaje sve sklonija isušivanju.
osoba se tušira
Neki sapuni na kožu djeluju vrlo agresivno i lišavaju je prirodnih lipida.
osoba pije tablete
Neki lijekovi mogu dovesti do isušivanja kože. Provjerite sa svojim liječnikom može li propisani lijek pridonijeti javljanju ove nuspojave.

Njega kože

 • Često pranje ili duge kupke i tuširanje u vrućoj vodi uklanjaju lipide koji čine zaštitni sloj kože.
 • Neprikladna rutina njege kože - važno je da se pridržavate rutine i koristite preparate pogodne za suhu kožu. Osobito je važno izbjegavati jake sapune koji kožu lišavaju prirodnih lipida.

Lijekovi 
Suha koža je nuspojava mnogih lijekova. Obično korišteni lijekovi koji imaju ovu nuspojavu su dijuretici, lijekovi za reguliranje krvnog tlaka koji djeluju povećanjem brzine izlučivanja vode iz organizma te neki antibiotici i lijekovi protiv akni za oralnu uporabu.

Uvijek se savjetujte s liječnikom ili ljekarnikom ako mislite da propisani lijek može isušiti kožu.

Unutarnji čimbenici

osoba tamnije puti
Znakovi starenja manje su uočljivi i pojavljuju se u kasnijoj fazi kod osoba tamnije puti.
trudna osoba gladi trbuh
Strije se mogu pojaviti tijekom trudnoće - redovita svakodnevna primjena njegujućih losiona ili ulja za tijelo u kombinaciji s nježnom masažom na pogođenim područjima može spriječiti nastanak strija.
Nakon 25. godine života koža se postupno isušuje i tijekom vremena gubi elastičnost.

Genetski utjecaji
Genetika utječe na ravnotežu vlažnosti u koži. Neki ljudi imaju masnu a neki suhu kožu dok je tip kože nasljedan, iako osoba ne mora nužno imati isti tip kao i njezini roditelji. Osim toga, čini se da su osobe svijetle puti sklonije isušivanju kože od osoba tamnije puti Za bolesti kao što su atopijski dermatitis te psorijaza, dijabetes i ihtioza često postoji genetska predispozicija. 

Hormonalni utjecaji
Promjena u razini određenih hormona, posebice estrogena i testosterona može utjecati na razinu vlažnosti kože i količinu lipida. To je osobito vidljivo nakon menopauze ili tijekom trudnoće.

Dob 
Sa starenjem kože, broj lojnih i znojnih žlijezda u koži se smanjuje, što dovodi do smanjene sposobnosti kože za proizvodnju znoja i lipida. Isto tako, sadržaj vode u koži i njezina sposobnost za zadržavanje vlage također se smanjuju. Ti čimbenici dovode do suhoće koja pridonosi starenju kože i razvoju finih linija i bora Opći termin za tu pojavu jest suhoća izazvana starenjem

Prehrana
Kao i svaki drugi organ, koža zahtijeva niz hranjivih tvari koje su joj važne za pravilno funkcioniranje. Među njima su biljna ulja i vitamini, posebice vitamini C i E.

Čimbenici koji na to utječu

Čimbenici koji mogu pridonijeti hrapavosti kože tijela

Čimbenici koji utječu na prirodnu ravnotežu vlažnosti u koži te mogu uzrokovati hrapavost i ispucalost su sljedeći:

Njega kože

žena čisti lice
Važno je da su preparati za čišćenje dovoljno blagi kako ne bi isprali koži srodne lipide.
osoba nanosi Eucerin njegu
Pomozite svojoj koži u procesu obnavljanja i vraćanja prirodne ravnoteže vlažnosti korištenjem preparata namijenjenih upravo suhoj koži.

Uporaba agresivnih sapuna na koži lišava je prirodnih lipida i vlažnosti što dovodi do hrapave i ispucale suhe kože. 

Kvalitetna rutina njege kože vrlo je važna u prevenciji i tretiranju hrapave i ispucale suhe kože.

Prikladne hidratantne preparate potrebno je često nanositi na zahvaćena područja. Najbolje vrijeme za hidrataciju jest kad je koža čista i pomalo vlažna, primjerice nakon kupanja ili tuširanja. Hidratantni preparati sa sastojcima koji obnavljaju funkcije dubljih slojeva kože preporučuju se za njegu vrlo suhe, hrapave i ispucale kože.

Često pranje također je jedan od uzročnika hrapave i ispucale suhe kože. Temperatura vode pri kupanju i tuširanju ne bi trebala biti previsoka ni preniska, jer to uzrokuje ispiranje koži srodnih lipida i prirodnih čimbenika zadržavanja vlažnosti s kože te smanjuje njezinu sposobnost zadržavanja vlažnosti.

žena rukom zaklanja sunce
Izlaganje suncu utječe na gubitak vlažnosti i dodatno isušuje suhu kožu. Osim toga, UV zrake mogu izazvati dugoročne promjene u koži.
pranje ruku
Neki zanimanja mogu zahtijevati često pranje ruku što može predstavljati problem za suhu kožu.

Vrijeme, godišnja doba i izlaganje suncu
Promjene godišnjih doba čest su uzrok pojave hrapave i ispucale kože. Za vrijeme oštrih zimskih mjeseci, koža je izložena hladnoći i centralnom grijanju u zatvorenim prostorima što je isušuje. Koža tada postaje hrapava i ispucala, a ako se takvo stanje ne tretira, napukline se mogu produbiti i može doći do upale.

U ljetnim mjesecima koža se isušuje zbog pretjeranog izlaganja suncu. Koža s opeklinama od sunca nije djelotvorna kao zdrava kože i mnogo je podložnija isušivanju. Kako bi se spriječila hrapavost i ispucalost kože, potrebno je koristiti sredstvo za zaštitu od sunca s hidratantnim elementima i bez nadražujućih mirisa i boja.

Profesionalni rizici
Određena zanimanja izloženija su riziku isušivanja kože koja može postati vrlo gruba i ispucala. To su poslovi koji uključuju izlaganje kože određenim uvjetima, kao što su vrlo topla ili hladna sredina (poljoprivrednici, ribari) te česta uporaba sredstava za pranje (liječnici, medicinske sestre, frizeri).

Dehidracija  
Koža se opskrbljuje vlagom preko tijela te stoga ovisi o količini vode u tijelu. U stanju dehidracije, tijelo smanjuje dotok vlage u kožu, što može pridonijeti njenom isušivanju. Stariji ljudi skloni su dehidraciji budući da se osjećaj žeđi smanjuje s godinama.

Pušenje
Cigarete sadržavaju brojne toksine, uključujući nikotin, koji uzrokuju značajne smetnje u protoku krvi. To dovodi do smanjenja metabolizma u koži, što uzrokuje gubitak elastičnosti potpornih vlakana u vezivnom tkivu. Na taj način dolazi do prijevremenog starenja kože i ona postaje sklonija isušivanju.

Rješenja

Njega suhe i hrapave kože tijela

Izbjegavanje čimbenika koji utječu na pojavu suhe kože

osoba u zimskoj odjeći
Odjeća napravljena od prirodnih materijala poput pamuka i svile najbolje je rješenje za suhu kožu, jer je ti materijali dodatno ne nadražuju.
osoba nosi rukavice dok pere suđe
Uvijek je dobro ruke koje su u čestom kontaktu s vodom ili sredstvima za pranje zaštititi rukavicama.

Osim kvalitetne rutine čišćenja i hidratacije, vrlo je važno izbjegavati čimbenike koji utječu na isušivanje kože. To će pomoći u smanjivanju posljedica isušivanja kože i potreba za liječenjem:

 • Izbjegavajte suhi zrak provodeći manje vremena na otvorenom u vrućim i hladnim periodima te korištenjem ovlaživača zraka u zatvorenom prostoru kada je grijanje uključeno.
 • Smanjite vrijeme provedeno u toploj vodi i radije se umjesto dugih kupki odlučite za brzo tuširanje.
 • Korištenjem rukavica za pranje posuđa izbjeći ćete kontakt s vrućom vodom i jakim deterdžentima. 
 • Nosite odjeću od prirodnih materijala kao što su pamuk i svila koji ne iritiraju kožu. Vuna je prirodan materijal, ali može nadražiti kožu pa je izravan kontakt bolje izbjegavati.
 • Pokušajte koristiti deterdžent za pranje rublja bez boja ili mirisa jer se oni mogu zadržati na odjeći nakon pranja i nadražiti suhu kožu.
 • Pobrinite se da unosite dovoljne količine vode

Kako biste zaliječili suhoću kože, potrebna je rutina njege kože koja neće izazvati dodatne poremećaje u barijeri kože. Osim toga, nadoknađivanje prirodnih čimbenika zadržavanja vlažnosti, kao što je ureja također će pomoći u vraćanju prirodne ravnoteže vlažnosti u koži te pozitivno utjecati na manjak ključnih tvari koje reguliraju protok vode u dubljim slojevima kože.

Suha i vrlo suha koža te suha koža zbog dijabetesa ili psorijaze zahtijevaju odgovarajuće preparate, ovisno o stupnju suhoće, a atopijski dermatitis zahtijeva specifične preparate za svakodnevnu njegu kože. Prilikom odabira preparata za njegu dječje kože, uvijek provjerite preporuku vezanu za dob.

Čišćenje hrapave i suhe kože tijela

osoba se briše ručnikom
Umjesto trljanja mokre kože ručnikom, kožu obrišite tapkanjem.

Kako je poremećaj u radu površinske barijere kože početni uzrok suhoće kože, važno je da čišćenje kože bude dovoljno blago kako ne bi došlo do ispiranja koži srodnih lipida. Eucerin Fluid za pranje s 5% ureje vrlo je blag preparat, posebno namijenjen suhoj do vrlo suhoj koži tijela. Nježno čisti kožu i ne isušuje je, a sadržava i dodane čimbenike zadržavanja vlažnosti koji privlače vlažnost u kožu. Pogodan je za suhu kožu uzrokovanu dijabetesom i psorijazom

Hidratacija hrapave i suhe kože tijela

osoba gladi nogu
Kako bi se ublažili simptomi suhe kože, preporučuje se redovito nanošenje preparata za njegu.
Osoba nanosi Eucerin njegu na ramena
Najbolje vrijeme za hidraciju jest kad je koža čista i pomalo vlažna, primjerice nakon kupanja ili tuširanja.

Prvi uvjet koji preparati za hidrataciju suhe kože moraju ispuniti jest vraćanje ravnoteže vlažnosti u gornje slojeve kože.

Ureja i laktati su prirodni čimbenici zadržavanja vlažnosti (NMF) koji privlače i vežu vlagu u stratum corneumu, tj. u gornjem sloju kože Vrlo suha koža podložna hrapavosti i pucanju zahtijeva višu koncentraciju prirodnih čimbenika zadržavanja vlažnosti. Općenito, preparati za suhu i vrlo suhu kožu trebaju sadržavati najmanje 5% odnosno 10% ureje.

Ceramid-3 pomaže u obnavljanju lipidne barijere, što usporava isparavanja iz kože reguliranjem gubitka vlažnosti.

Gluko-glicerol potiče djelovanje akvaporina u koži te pomaže ojačati prirodni uzlazni protok vlage do gornjih epidermalnih slojeva kože. Ravnoteža vlažnosti u gornjim slojevima kože ovisi o dostatnoj opskrbi vlagom iz nižih slojeva te je stoga ponovno uspostavljanje ravnoteže vlage u donjim slojevima preduvjet za cjelokupnu hidrataciju kože.

Zaštita suhe kože tijela od izlaganja suncu

osoba nanosi Eucerin SUN zaštitu na ruke
Eucerin Losion za zaštitu od sunca za suhu kožu SPF 30/50+ posebno je razvijen prema potrebama suhe kože.

Kako UV zrake ubrzavaju starenje kože, a starenje kože može povećati rizik od pojave suhoće, preporučuje se:

 • Smanjenje izlaganja suncu nošenjem zaštitne odjeće.
 • Korištenje krema za zaštitu od sunca prilikom boravka na otvorenom. 
 • Korištenje krema za zaštitu od sunca koje blokiraju UV zrake i sadržavaju hidratantne sastojke
 • Korištenje krema za zaštitu od sunca koje ne sadržavaju nadražujuće mirise i boje, budući da je suha koža skona iritacijama.

Eucerin preparati za zaštitu od sunca za suhu kožu nude zaštitu od sunca s UV filtrima usklađenim sa zahtjevima COLIPA i EU-a, antioksidansom likokalkonom A za zaštitu od slobodnih radikala izazvanih UV zrakama i preranog starenja te s hidratantnim djelovanjem na kožu.

Povezani članci

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.

Potpuna rutina njege